BASKETBALL CH. LEAGUE

Το πρώτο μεγάλο τεστ της ΑΕΚ

Το πρώτο μεγάλο τεστ της ΑΕΚ

Στο σημερινό παιχνίδι με την Μπεσίκτας για το Basketball Champions League (19:00) η ΑΕΚ θα έχει για πρώτη φορά φέτος την ευκαιρία να δοκιμάσει τις δυνάμεις της κόντρα σε μία ομάδα από το... πάνω ράφι.

Το ξεκίνημα της ΑΕΚ στην σεζόν είναι εντυπωσιακό μέχρι στιγμής. H “Ένωση” μετράει μόνο νίκες φέτος, αφού ξεκίνησε με νίκη στο Κύπελλο επί του Κόροιβου Αμαλιάδας και ακολούθως σημείωσε 4 νίκες στην Stoiximan.gr Basket League και άλλες δύο νίκες στο Basketball Champions League, έχοντας συνολικό ρεκόρ 7-0, ενώ κερδίζει κάθε παιχνίδι με 28.4 πόντους διαφορά μέσο όρο, χωρίς καμία νίκη της να μην έχει έρθει με διαφορά μικρότερη των 18 πόντων!

Κοινώς η ΑΕΚ είναι εντυπωσιακή. Τώρα ωστόσο είναι που θα έρθουν τα δύσκολα για τους “Κιτρινόμαυρους”, αρχής γενομένης από τον σημερινό αγώνα με την Μπεσίκτας για το Basketball Champions League (19:00, Live Blog από το Sport24.gr). Κι αυτό γιατί ο Τουρκικός σύλλογος είναι ο πρώτος που μπορεί να θεωρηθεί ότι βρίσκεται στο ίδιο επίπεδο με την ΑΕΚ, ένα συμπέρασμα που προφανώς δεν αποτελεί μομφή για τους μέχρι τώρα αντιπάλους της “Ένωσης”, παρά είναι απλώς ένα γεγονός.

Η Μπεσίκτας έρχεται κι αυτή με την σειρά της με φόρα στην Αθήνα. Όπως και η ΑΕΚ, έτσι και αυτή είναι αήττητη έπειτα από 4 αγώνες και έχει την καλύτερη άμυνα (62 πόντοι παθητικό ανά αγώνα) στο Τουρκικό Πρωτάθλημα, το οποίο κατά γενική ομολογία είναι το πιο ανταγωνιστικό στην Ευρώπη, ενώ έχει κερδίσει και τα δύο παιχνίδια που έχει δώσει στο Basketball Champions League. Έχει μεγάλο μπάτζετ, έχει παίκτες που έχουν παίξει στο ΝΒΑ, διαθέτει βάθος στο ρόστερ, έχει ψυχολογία.

Η Μπεσίκτας δεν έρχεται έχοντας αποδεχθεί τη μοίρα της όπως οι περισσότερες ομάδες που έχουν βρεθεί στο ΟΑΚΑ φέτος. Έρχεται για να κερδίσει, αφού κατά πολλούς είναι ένα από τα φαβορί για την κατάκτηση του Τίτλου στο Basketball Champions League. Το ίδιο βέβαια ισχύει και για την ΑΕΚ. Και αυτό είναι που κάνει τόσο ενδιαφέρον αυτό το παιχνίδι και για τις δύο ομάδες. Γιατί όπως αυτό το παιχνίδι αποτελεί το πρώτο πραγματικό τεστ για την ΑΕΚ, έτσι αποτελεί το πρώτο πραγματικό τεστ και για τους Τούρκους.

Μία επικίνδυνη ομάδα

Το πρώτο μεγάλο τεστ της ΑΕΚ


Οι απαιτήσεις αυτού του αγώνα είναι διαφορετικές για την ΑΕΚ. Πρόκειται εξάλλου για το πρώτο παιχνίδι που αναμένεται πραγματικά να πιεστούν εξίσου τόσο η περιφερειακή γραμμή της ομάδας όσο και οι ψηλοί της. Η Μπεσίκτας είναι μία ομάδα που ασκεί πίεση στην άμυνα, ενώ στην επίθεση προκαλεί φθορά με την διαρκή τροφοδότηση των δύο ψηλών της (Ερλ Κλαρκ και Βλαντιμίρ Στίματς), την ίδια στιγμή που ο βραχύσωμος Μάικλ Τόμπσον (1.77 μέτρα) – ο οποίος την περσινή σεζόν αναδείχθηκε πρώτος σκόρερ στο Γαλλικό Πρωτάθλημα – αποτελεί μία διαρκή πηγή κινδύνου, έχοντας στο πλευρό του άλλους δύο Αμερικανούς περιφερειακούς που μπορούν να κάνουν πολλές δουλειές στο γήπεδο: Τον γνώριμό μας από το πέρασμά του από τον Ολυμπιακό, Ντι Τζέι Στρόμπερι, και τον Μάικλ Ρολ, έναν εξαιρετικό σουτέρ που εκτελεί σε κάθε ευκαιρία. Με λίγα λόγια, πλέον δεν υπάρχει κανένα περιθώριο για... χαλάρωση. Περιφερειακοί και ψηλοί θα πρέπει ανά πάσα στιγμή να είναι έτοιμοι να αντιμετωπίσουν μία ομάδα που μπορεί να απειλήσει και από τις 5 θέσεις και παράλληλα παίζει εξαιρετική άμυνα, έχοντας ψυχολογία στα ύψη.

Δεν είναι βέβαια και τέλεια η Μπεσίκτας. Σαφώς και έχει μειονεκτήματα, με κυριότερο να είναι ότι πρακτικά παίζει με 8 παίκτες, αφού πίσω από την δυνατή της πεντάδα υπάρχουν μόνο ο Κέναν Σιπάχι και ο Μουρατκάν Γκιουλέρ στις θέσεις των γκαρντ (με τη συμμετοχή του πρώτου μάλιστα να είναι αμφίβολη) και ο Κάιλ Ουίμς στις θέσεις των ψηλών, αν και μικρό χρόνο συμμετοχή παίρνει και ο ύψους 2.11 μέτρων Σερτάκ Σανλί. Αν δηλαδή το παιχνίδι πάει πολύ στην επαφή και φορτωθούν οι δύο ομάδες με αρκετά φάουλ, είναι ξεκάθαρο ότι οι Τούρκοι θα έχουν πρόβλημα. Μέχρι στιγμής πάντως δείχνουν να έχουν τον τρόπο να μένουν μακριά από... προβλήματα, κάτι αξιοθαύμαστο αν σκεφτεί κανείς ότι παίζουν εξαιρετική άμυνα.

Το πρώτο παιχνίδι-σταθμός

Το πρώτο μεγάλο τεστ της ΑΕΚ


Η ΑΕΚ έχει στα χαρτιά περισσότερο βάθος, πιο ποιοτικές λύσεις και παίζει στην έδρα της. Θα έλεγε κάποιος ότι όλα αυτά την κάνουν φαβορί. Δεν είναι όμως τόσο απλά τα πράγματα. Αν θέλει η ομάδα του Γιούρι Ζντοβτς να κερδίσει θα πρέπει να είναι σοβαρή από το ξεκίνημα του αγώνα. Κόντρα στην Μπεσίκτας η “Ένωση” δεν θα έχει την πολυτέλεια να “χαραμίσει” ολόκληρα ημίχρονα όπως έκανε με τα Τρίκαλα BC Aries στον τελευταίο της αγώνα για την Stoiximan.gr Basket League ή κόντρα στην Σαρλερουά την προηγούμενη αγωνιστική στο Basketball Champions League . Θα πρέπει να μπει με το πόδι πατημένο στο γκάζι.

Η ΑΕΚ έχει ανάγκη από όλους τους παίκτες της κόντρα στην Μπεσίκτας. Θέλει το ώριμο παιχνίδι του Ρόκο Λένι Ούκιτς, το “κυνήγι” του Γιαννούλη Λαρεντζάκη στην άμυνα, το σκληρό παιχνίδι του Μίλαν Μιλόσεβιτς, το instant scoring του Μάικλ Ντίξον, την δύναμη των Δημήτρη Μαυροειδή και Τζαουοάντ Ουίλιαμς, την ενέργεια του Ράνταλ Φάλκερ, την οργάνωση του Νίκολα Ιβάνοβιτς, την ικανότητα στο μακρινό σουτ των Κώστα Βασιλειάδη και Ντούσαν Σάκοτα. Χρειάζεται όλους τους παίκτες της κόντρα στην Μπεσίκτας να είναι συγκεντρωμένοι από την αρχή, γιατί αυτό πράκτικά είναι το πρώτο δυνατό τεστ για αυτήν. Και καλείται να το περάσει τουλάχιστον με “λίαν καλώς”.

Twitter @steflong85

TAGS BASKETBALL CH. LEAGUE ΑΕΚ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ