BASKETBALL CH. LEAGUE

Η ΑΕΚ ξέχασε τον εαυτό της

Η ΑΕΚ ξέχασε τον εαυτό της
ACTION IMAGES PRESS AGENCY

Η ήττα από την Μπεσίκτας προσγείωσε μάλλον απότομα την ΑΕΚ, με την “Ένωση” να συνειδητοποιεί ότι ακόμα έχει πολλά πράγματα να δουλέψει, ξεκινώντας από την άμυνα.

Ο αγώνας με την Μπεσίκτας ήταν διαφορετικός από τους άλλους για την ΑΕΚ. Όχι επειδή θα κρινόταν κάτι άλλο εκτός από την πρωτιά στον Όμιλο του Basketball Champions League – κάτι το οποίο δεν έχει και τόση σημασία – όσο γιατί ήταν το πρώτο πραγματικό τεστ για την “Ένωση”. Ένα τεστ στο οποίο απέτυχε.

Η ΑΕΚ έκανε ό,τι μπορούσε κόντρα σε μία ομάδα με μεγάλο μπάτζετ, έμεινε μέσα στο παιχνίδι για σχεδόν 35 λεπτά, αλλά στο τέλος έχασε με 78-88 , “ξεφουσκώνοντας” στο τέλος. Γιατί; Επειδή η ΑΕΚ παρασύρθηκε από το ένστικτό της και ξέχασε να κάνει αυτό που την είχε βοηθήσει να ξεκινήσει με 7 σερί νίκες την σεζόν: Να παίξει άμυνα.

Μάθε παιδί μου άμυνα. Πάλι...

Η ΑΕΚ ξέχασε τον εαυτό της


Ο τεχνικός της ΑΕΚ, Γιούρι Ζντοβτς, έχει ξεκαθαρίσει από πολύ νωρίς ότι τα πάντα στην ομάδα του ξεκινάνε από την άμυνα. Ξέρει ότι δεν θα είναι εύκολο να μπουν οι παίκτες στην φιλοσοφία του, κυρίως επειδή οι περισσότεροι φημίζονται κυρίως για την ικανότητά τους στην άλλη πλευρά το παρκέ. Κι αυτό έγινε σαφές στα πρώτα φιλικά της σεζόν, όταν η ΑΕΚ σκόραρε μεν πολύ, αλλά γνώριζε αρκετές ήττες, κυρίως επειδή η άμυνα... ψαχνόταν. Και στον χθεσινό (1/11) αγώνα με την Μπεσίκτας υπήρξε πάλι το ίδιο πρόβλημα.

Οι Τούρκοι δεν έκαναν τίποτα... τρελό. Απλώς ακολούθησαν το εξής τρίπτυχο: 1. Χτύπησαν την ΑΕΚ σε καταστάσεις Πικ εν ρολ και Πικ εν Ποπ με τον Ερλ Κλαρκ σε ρόλο σκρινέρ και 2. Έδωσαν τη μπάλα στους Μάικλ Τόμπσον και Ντι Τζέι Στρόμπερι για να “χτυπήσουν” την ΑΕΚ σε καταστάσεις ένας εναντίον ενός και 3. Κυριάρχησαν στα ριμπάουντ. Έχοντας λοιπόν αυτή την απλή φιλοσοφία συνδυασμένη με την τρομερή μέρα του Κλαρκ (24 πόντοι), για τον οποίο η ΑΕΚ δεν είχε απάντηση αφού διαθέτει ένα αθλητικό combo φόργουορντ για τέτοιες περιπτώσεις, έφτασαν στη νίκη.

Το πρόβλημα για την ΑΕΚ ωστόσο δεν ήταν η ήττα αυτή καθ' αυτή. Το πρόβλημα ήταν ότι αναδείχθηκαν προβλήματα που έδειχναν σιγά-σιγά να... διευθετούνται. Και μεγαλύτερο όλων δεν ήταν φυσικά άλλο από την άμυνα στο Πικ εν Ρολ, η οποία ήταν (επιεικώς) κακή. Η “Ένωση” δεν μπόρεσε σε κανένα σημείο του αγώνα να αναχαιτίσει αυτό το απλό play των Τούρκων, παρά το γεγονός ότι τα δοκίμασε (χωρίς υπερβολή) όλα, από αλλαγές στα σκριν, μέχρι hedge out και double team στον παίκτη που είχε τη μπάλα. Ό,τι και να δοκίμασε η ΑΕΚ ωστόσο απέτυχε, αφού, σε αντίθεση με τους προηγούμενους αντιπάλους της, η Μπεσίκτας είχε την ποιότητα να χτυπήσει στις αδυναμίες των παικτών της “¨Ενωσης”, αρχικά εκμεταλλευόμενη τα μις ματς που δημιουργήθηκαν (είτε με τους Τόμπσον, Στρόμπερι να “χτυπάνε” στα πόδια τους ψηλούς στις αλλαγές, είτε περνώντας τη μπάλα κοντά στο καλάθι στον ψηλό που ρόλαρε) και στην συνέχεια “πληγώνοντας” την ΑΕΚ στο γεγονός ότι μετά την δεύτερη και την τρίτη περιστροφή υπήρχε ανισορροπία στην άμυνα, βγάζοντας την γνωστή “έξτρα πάσα”. Αν αυτό συνδυαστεί και με 1-2 τρελά σουτ που έχτισαν ψυχολογία δεν θέλει και πολύ για να γίνει το... κακό.

Η αλήθεια βέβαια είναι ότι η ΑΕΚ στάθηκε και άτυχη σε αυτό το παιχνίδι, αφού ο καλύτερος αμυντικός της σε καταστάσεις Πικ εν Ρολ, ο Ράνταλ Φάλκερ, ήταν εξαντλημένος από την ίωση που τον ταλαιπωρούσε εδώ και μία εβδομαδα, με αποτέλεσμα να αγωνιστεί μόλις 6 λεπτά. Η αλήθεια ωστόσο είναι ότι και στα προηγούμενα παιχνίδια δεν είχε παίξει πολύ, αφού ακόμα προσαρμόζεται και προσπαθεί να βρει ρυθμό.

Θέμα ρυθμού και ενέργειας

Η ΑΕΚ ξέχασε τον εαυτό της


Η άμυνα ήταν το μεγαλύτερο πρόβλημα της ΑΕΚ κόντρα στην Μπεσίκτας. Δεν ήταν και το μόνο πρόβλημα όμως και ίσως αυτός ήταν ο κυριότερος λόγος που εκνευρίστηκε ο Γιούρι Ζντοβτς . Ο Σλοβένος τεχνικός εκνευρίστηκε επειδή οι παίκτες του έχασαν πολλές προσωπικές μονομαχίες (κάτι που φαίνεται και από τα ριμπάουντ που ήταν 40-28 για την Μπεσίκτας), αλλά και επειδή κόντρα στην Μπεσίκτας έκαναν το ίδιο λάθος που έκαναν και στα προηγούμενα παιχνίδια της σεζόν, ασχέτως αν δεν υπήρχαν συνέπειες: Μπήκαν νωθρά στο παιχνίδι και άφησαν την Μπεσίκτας να βρει ρυθμό.

Κόντρα σε ομάδες όπως ο Απόλλων Πάτρας, τα Τρίκαλα και η Σαρλερουά η ΑΕΚ αυτό δεν το πλήρωσε, κυρίως επειδή είχε την ποιότητα για να αντεπεξέλθει. Κόντρα σε μία ομάδα όπως η Μπεσίκτας όμως δεν γινόταν αυτό να περάσει έτσι. Η ΑΕΚ δεν έχει την πολυτέλεια να “πετάει” ολόκληρα ημίχρονα κόντρα σε τόσο ποιοτικές ομάδες. Δεν γίνεται να δέχεται 47 πόντους στο πρώτο ημίχρονο και να κυνηγάει στο σκορ την πρωτοπόρο του ανταγωνιστικού Πρωταθλήματος, όπως δεν θα έχει την πολυτέλεια στο μέλλον να δεχθεί τόσους πόντους από ομάδες όπως ο Ολυμπιακός και ο Παναθηναϊκός. Δεν έχει την πολυτέλεια να μην μπαίνει απόλυτα συγκεντρωμένη στο παρκέ κόντρα σε αυτές τις ομάδες γιατί θα πληρώσει τις συνέπειες, όπως και έγινε κόντρα στην Μπεσίκτας.

Η “Ένωση” έχει σίγουρα την ποιότητα για να “καθαρίζει” παιχνίδια κόντρα σε μέτριες ομάδες όταν δεν βρίσκεται σε καλή μέρα . Παιχνίδια δηλαδή που πέρυσι θα την δυσκόλευαν ή μπορεί και να έχανε. Δεν έχει φτάσει ακόμα όμως στο επίπεδο να νομίζει ότι παίζοντας γοητευτικό μπάσκετ για ένα δεκάλεπτο θα μπορέσει να κερδίσει παιχνίδια κόντρα σε μεγάλες ομάδες. Και αυτό δεν αποτελεί μομφή για κανέναν. Απλώς κόντρα σε ομάδες από το πάνω ράφι πρέπει να δίνεις το 100% για 40 λεπτά.

Δεν χάθηκε κάτι, χρειάζεται δουλειά

Η ΑΕΚ ξέχασε τον εαυτό της
ACTION IMAGES PRESS AGENCY


Όπως οι 7 σερί νίκες με τις οποίες ξεκίνησε η ΑΕΚ την σεζόν δεν την έκαναν... μικτή κόσμου, παρά απλώς την βοήθησαν να χτίσει αυτοπεποίθηση, έτσι και αυτή η (κακή) ήττα από την Μπεσίκτας δεν την έκανε κακή ομάδα. Απλώς οι Τούρκοι μπόρεσαν να αναδείξουν σε μεγάλο βαθμό τα προβλήματα που υπάρχουν, δίνοντας ωστόσο την ευκαιρία στην ΑΕΚ να δουλέψει πάνω σε αυτά.

Μία από τις πιο κλισέ φράσεις που υπάρχει στον αθλητισμό είναι ότι μία ήττα μπορεί να κάνει ακόμα και καλό σε μία ομάδα. Αυτό βέβαια εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από το πως θα διαχειριστεί η εκάστοτε ομάδα ένα κακό αποτέλεσμα. Και τώρα είναι που η “Ένωση” καλείται για πρώτη φορά φέτος να δείξει χαρακτήρα είναι που θα φανούν τα... στεγανά της.

Η ήττα από την Μπεσίκτας δεν είναι το τέλος του κόσμου για την ΑΕΚ. Δεν βγήκε εκτός στόχων από αυτή την ήττα. Είναι πολύ νωρίς για κάτι τέτοιο. Είναι όμως μία ήττα που μπορεί να δουλέψει ως τροφή για σκέψη για όλους, οι οποίοι πρέπει να ρίξουν μία καλή ματιά στον καθρέφτη και να δουν τι μπορούν να κάνουν για να ανατρέψουν το κλίμα. Η ποιότητα για να συμβεί αυτό υπάρχει εξάλλου. Μένει τώρα να φανεί αν αυτή η ήττα θα σημάνει την αρχή για την συνειδητοποίηση όλων του μεγέθους και των στόχων της φετινής ΑΕΚ.

Twitter @steflong85

TAGS BASKETBALL CH. LEAGUE ΑΕΚ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ