BASKETBALL CH. LEAGUE

Αυτή, ναι, ήταν ΑΕΚ

Αυτή, ναι, ήταν ΑΕΚ

Το "διπλό" στο Βελιγράδι επί της Παρτιζάν είχε πολλούς “πατεράδες” για την ΑΕΚ, η οποία έδειξε χαρακτήρα, σημειώνοντας μία πραγματικά μεγάλη νίκη. Μία νίκη που έψαχνε από το ξεκίνημα της σεζόν.

Όταν μαζεύονται πολλά προβλήματα (τραυματισμών και όχι μόνο) μία ομάδα αντιδρά με έναν από τους δύο παρακάτω τρόπους: 1. Διαλύεται 2. Συσπειρώνεται και βγάζει χαρακτήρα. Στην περίπτωση της ΑΕΚ συνέβη το δεύτερο στο Βελιγράδι στον αγώνα με την Παρτιζάν για το Basketball Champions League, όπου και πήρε μία τεράστια νίκη με 65-69 .

Η ΑΕΚ πήγε στο Βελιγράδι με το κλίμα να θυμίζει... κηδεία. Η ήττα από τον Άρη στον ημιτελικό του Κυπέλλου Ελλάδος και οι τραυματισμοί των Κώστα Βασιλειάδη και Ντούσαν Σάκοτα είχαν “βαρύνει” πολύ το κλίμα. Και μετά ξεκίνησε ο αγώνας με την Παρτιζάν. Και η ΑΕΚ ήταν μία ομάδα φτιαγμένη από ατσάλι.

Παίζοντας σε μία από τις πιο “καυτές” έδρες στην Ευρώπη, η ΑΕΚ όχι μόνο δεν “έλιωσε”, παρά έδειξε χαρακτήρα, έβγαλε πάθος, έβαλε μεγάλα σουτ και πήρε μία πανάξια νίκη. Μία νίκη που την ανέβασε στην δεύτερη θέση του Ομίλου και της δίνει ελπίδες – με συνδυασμό αποτελεσμάτων – ακόμα και για απευθείας πρόκριση στους 16 της διοργάνωσης, χωρίς να χρειαστεί να παίξει δύο γεμάτους άγχος αγώνες στην φάση των 24. Το θέμα δεν είναι η πρόκριση βέβαια, αλλά αυτό που έβγαλε η ΑΕΚ στο παρκέ. Μία αυταπάρνηση που είχε βγάλει τόσο στους εκτός έδρας αγώνες με Παναθηναϊκό και Άρη σε Stoiximan.gr Basket League και Πρωτάθλημα αντίστοιχα, αλλά δεν ήρθε το θετικό αποτέλεσμα.

Παίρνοντας λύσεις από όλους

Αυτή, ναι, ήταν ΑΕΚ


Το εντυπωσιακό για την ΑΕΚ βέβαια δεν είναι ότι κέρδισε σε μία “καυτή” έδρα ένα παιχνίδι που – κακά τα ψέματα – αρκετοί δεν της έδιναν τύχη λόγω του κλίματος που κυριαρχούσε. Το εντυπωσιακό είναι ότι πήρε τη νίκη παρά τις σημαντικότατες απουσίες των Σάκοτα και Βασιλειάδη, με τον Μαυροειδή να αγωνίζεται μόλις 9 λεπτά και τον Μάικλ Ντίξον να σκοράρει μόλις 7 πόντους. Πώς έγινε όμως αυτό; Βρίσκοντας λύσεις στα πρόσωπα δύο παικτών Ελλήνων παικτών: Του Γιαννούλη Λαρεντζάκη και του Γιώργου Τσαλμπούρη.

Ο πρώτος σημείωσε 14 πόντους με 1/1 δίποντα, 3/3 τρίποντα και 3/4 βολές, σε μία ακόμα απόδειξη ότι όταν παίρνει αρκετό χρόνο συμμετοχής και έχει μία μικρή ελευθερία κινήσεων μπορεί να προσφέρει πολλά στην επίθεση. Μία ελευθερία κινήσεων που ήρθε “υποχρεωτικά” λόγω και των τραυματισμών των Βασιλειάδη/Σάκοτα, που του έδωσαν την ευκαιρία να πατήσει για ώρα στο παρκέ και να “ζεσταθεί”, δίνοντας λύσεις.

Η έκπληξη βέβαια ήρθε από τον Γιώργο Τσαλμπούρη. Ο νεαρός σέντερ έχει πάρει αρκετές ολιγόλεπτες ευκαιρίες φέτος, έχοντας ανά διαστήματα καλή παρουσία . Κόντρα στην Παρτιζάν ωστόσο έπεσε κατευθείαν στα “βαθιά” και έδειξε ότι το... λέει η καρδιά του, προσφέροντας 10 πόντους με 3/5 δίποντα, 1/5 τρίποντα και 2 κοψίματα, παίζοντας και ως πάουερ φόργουορντ και ως σέντερ σε 23 λεπτά συμμετοχής, όταν Μαυροειδής και Ελονού έπαιξαν παρέα 19 λεπτά! Ήταν με διαφορά η καλύτερη εμφάνιση στην επαγγελματική καριέρα του Τσαλμπούρη (λόγω και της κρισιμότητας του αγώνα), αλλά και μία απόδειξη ότι η ΑΕΚ μπορεί πλέον να στηριχθεί λίγο περισσότερο πάνω του.

Ο Ούκιτς έκανε (πάλι) την διαφορά

ΚΥΠΕΛΛΟ ΕΛΛΑΔΑΣ / ΑΡΗΣ - ΑΕΚ (MOTION TEAM)
ΚΥΠΕΛΛΟ ΕΛΛΑΔΑΣ / ΑΡΗΣ - ΑΕΚ (MOTION TEAM) MOTIONTEAM


Ο Ρόκο Λένι Ούκιτς ήρθε για να δίνει ανάσες στον... Νίκολα Ιβάνοβιτς. Τελικά εξελίχθηκε στον ηγέτη της ΑΕΚ, με τον Ιβάνοβιτς να βρίσκεται πλέον δανεικός στην Κάπο Ντ' Ορλάντο. Ο Κροάτης γκαρντ απέδειξε για άλλη μία φορά ότι είναι παίκτης μεγάλων αγώνων, τελειώνοντας το παιχνίδι με την Παρτιζάν με 13 πόντους και 8 ριμπάουντ, ενώ ήταν αυτός που με ένα τεράστιο τρίποντο έκανε το σκορ 60-65 περίπου 40 δευτερόλεπτα πριν το τέλος του αγώνα, “κλειδώνοντας” τη νίκη της ομάδας του.

Ο Κροάτης γκαρντ παίζει στα “κόκκινα” από το ξεκίνημα της σεζόν. Και είναι αναγκασμένος να συνεχίσει έτσι. Τουλάχιστον ωστόσο έχει πλέον περισσότερη βοήθεια με την έλευση του Ντόνι ΜακΓκράθ, ο οποίος αναμένεται να του δώσει περισσότερες “ανάσες” και την ευκαιρία να είναι πιο ξεκούραστος στο τέλος για να παίρνει τις κρίσιμες επιθέσεις, κάτι που κάνει από το ξεκίνημα της σεζόν.

Να χτίσει πάνω σε αυτή τη νίκη

BASKET LEAGUE / ÁÅÊ - ÁÑÇÓ (Eurokinissi Sports / ÂÁÓÉËÇÓ ÌÁÑÏÕÊÁÓ)
BASKET LEAGUE / ÁÅÊ - ÁÑÇÓ (Eurokinissi Sports / ÂÁÓÉËÇÓ ÌÁÑÏÕÊÁÓ) EUROKINISSI SPORTS


Αυτή η νίκη βέβαια, όσο σημαντική και αν ήταν, δεν αλλάζει το γεγονός ότι η “Ένωση” είναι αναγκασμένη να κοιτάξει εκ νέου μπροστά και να μην σταθεί περισσότερο από ότι πρέπει στο αποτέλεσμα. Με τις υποχρεώσεις να “τρέχουν” συνεχώς εξάλλου, δεν υπάρχει περιθώριο για χαλάρωση, ειδικά αν σκεφτεί κάποιος και τις απουσίες με τις οποίες θα πρέπει να πορευτεί η ΑΕΚ για 15-20 μέρες ακόμα.

Το μόνο σίγουρο πάντως είναι ότι η ΑΕΚ πήρε επιτέλους τη μεγάλη νίκη που έψαχνε. Είδε πώς είναι η... άλλη πλευρά του φεγγαριού σε ένα πραγματικά μεγάλο παιχνίδι. Αυτό που μένει να κάνει πλέον είναι να χτίσει πάνω σε αυτό το αποτέλεσμα και να εμφανιστεί ακόμα καλύτερη στην συνέχεια.

Twitter @steflong85

TAGS BASKETBALL CH. LEAGUE ΑΕΚ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ