ΜΠΑΣΚΕΤ

Champions League... γίναμε!

Champions League... γίναμε!

Πώς φτάσαμε από τα Κύπελλα Πρωταθλητριών, Κυπελλούχων και Κόρατς, στη EuroLeague, το Eurocup, το Europe Cup και το Champions League; Το Sport24 ξετυλίγει το κουβάρι των... 20 διασυλλογικών διοργανώσεων που έχουμε δει στην Ευρώπη!

Άρχισε και το Basketball Champions League... Η νέα διασυλλογική διοργάνωση της Ευρώπης μπήκε στη ζωή μας και φιλοδοξεί να κάνει αυτό που δεν κατάφεραν την τελευταία 15ετία το EuroChallenge, η Europe League και πολλά άλλα πρωταθλήματα που σκαρφίστηκε η FIBA: να καθιερωθεί.

Αν δεν έχετε πληροφορηθεί ποια είναι η μπασκετική έκδοση του Champions League που άνοιξε τις πύλες του την Τρίτη και στο οποίο συμμετέχουν η ΑΕΚ, ο Αρης και ο ΠΑΟΚ, κάντε απλά ένα “κλικ” εδώ . Στις παρακάτω γραμμές δεν θα ασχοληθούμε με το Champions League, αλλά με τα πρωταθλήματα που προηγήθηκαν αυτού, σε ένα γαϊτανάκι διοργανώσεων και ονομασιών που είδαμε στο ευρωπαϊκό μπάσκετ από το 1991 έως τις ημέρες μας.

Κάποτε ήταν μόνο τρία...

Μια φορά κι έναν καιρό είχαμε το Κύπελλο Πρωταθλητριών, το Κύπελλο Κυπελλούχων και το Κύπελλο Κόρατς. Επί μία 20ετία αυτά... ξέραμε, αυτά βλέπαμε. Μέχρι που μπήκαν τα 90s στη ζωή μας και αίφνης όλες οι διοργανώσεις άρχισαν να αλλάζουν μορφή και ονομασία. Ξανά και ξανά.

Το Κύπελλο Πρωταθλητριών έγινε Euroleague, το Κόρατς καταργήθηκε και το Κύπελλο Κυπελλούχων μετονομάστηκε σε EuroCup, αλλά καμία σχέση δεν είχε με το τωρινό Eurocup, το οποίο αρχικά λεγόταν ULEB Cup και δεν θα πρέπει να συγχέεται ούτε με το EuroCup Challenge.

Πώς; Μπερδευτήκατε;

Γι αυτό είμαστε εδώ. Με αφορμή το νεοσύστατο Champions League είπαμε να συγκεντρώσουμε όλες τις διοργανώσεις που έχουν διεξαχθεί στο ευρωπαϊκό μπάσκετ, μπας και βγάλουμε καμιά άκρη.

Champions League... γίναμε!

Κύπελλο Πρωταθλητριών

Πρόκειται ουσιαστικά για την αρχική έκδοση της τωρινής EuroLeague και την παλαιότερη πανευρωπαϊκή διοργάνωση μπάσκετ. Το Κύπελλο Πρωταθλητριών άρχισε τη λειτουργία του το 1957 και μέχρι το 1991 ήταν αυτό ακριβώς που αφήνει να εννοηθεί και η ονομασία του: ένα πρωτάθλημα μεταξύ ομάδων που κατέκτησαν το πρωτάθλημα στις χώρες τους. Επί 34 χρόνια έπαιρναν αυστηρά μέρος σε αυτό πρωταθλήτριες ομάδες, μέχρι που το 1991 έγινε η πρώτη μεγάλη αλλαγή.

Το Κύπελλο Πρωταθλητριών διευρύνθηκε, προστέθηκαν ομάδες που κατέκτησαν τη δεύτερη και την τρίτη θέση στις χώρες τους, αλλάζοντας παράλληλα τρόπο διεξαγωγής και ονομασία. Το “Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα” μόλις είχε γεννηθεί. Και δεν διήρκεσε πολύ. Πέντε χρόνια αργότερα η Europe League (αυτή ήταν η αγγλική ονομασία του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος) μετονομάστηκε σε Euroleague και μέχρι το 2000 τη διοργάνωνε η FIBA. Μόνο που στο λυκόφως της χιλιετίας συντελέστηκε το ιστορικό σχίσμα στο ευρωπαϊκό μπάσκετ.

Τη σεζόν 2000-01 η FIBA και η ULEB διοργάνωσαν δύο “ευρωπαϊκά πρωταθλήματα”, τη Suproleague και την Euroleague. Το πρώτο καταργήθηκε ένα χρόνο μετά. Το άλλο υφίσταται ακόμα. Πρόκειται φυσικά για την EuroLeague (με κεφαλαίο πια το “L” από φέτος), όπως την ξέρουμε μέχρι σήμερα.

Η πορεία στο χρόνο: Κύπελλο Πρωταθλητριών (1957-1991) >> Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα (1991-1996) >> Euroleague (1996-2000) >> SuproLeague (2000-2001) >> Euroleague / EuroLeague (2000-σήμερα).

Champions League... γίναμε!

Κύπελλο Κυπελλούχων

Το “European Cup Winners' Cup”, όπως ήταν ο αγγλικός τίτλος του Κυπέλλου Κυπελλούχων, διοργανώθηκε για πρώτη φορά το 1966 και περιελάμβανε επί πολλά χρόνια μόνο τους κατόχους των Κυπέλλων στις χώρες τους. Η πρώτη καινοτομία σημειώθηκε το 1991, όπως άλλωστε συνέβη και στο Κύπελλο Πρωταθλητριών, αφού η FIBA πήρε την απόφαση να το διευρύνει.

Οι ομάδες αυξήθηκαν, το format τροποποιήθηκε και από το 1991 μέχρι το 2002 το Κύπελλο Κυπελλούχων άλλαξε τρεις ονομασίες. Αρχικά έγινε Ευρωπαϊκό Κύπελλο (European Cup), εν συνεχεία Ευρωκύπελλο (EuroCup) και τέλος Κύπελλο Σαπόρτα (Saporta Cup). Το 2002 η διοργάνωση που κάποτε γνωρίζαμε ως Κύπελλο Κυπελλούχων έπαψε να υπάρχει.

Η πορεία στο χρόνο: Κύπελλο Κυπελλούχων (1966-1991) >> Ευρωπαϊκό Κύπελλο (1991-1996) >> Ευρωκύπελλο (1996-1998) >> Κύπελλο Σαπόρτα (1998-2002).

Κύπελλο Κόρατς

Το Korac Cup είναι η μόνη διοργάνωση στην ιστορία των ευρωπαϊκών κυπέλλων που δεν άλλαξε ποτέ ούτε ονομασία, ούτε λογική. “Γεννήθηκε” το 1971 και ονομάστηκε έτσι στη μνήμη του αδικοχαμένου Γιουγκοσλάβου Ραντιβόι Κόρατς, που σκοτώθηκε σε αυτοκινητικό δυστύχημα το 1969. Επί 31 χρόνια έπαιρναν μέρος σε αυτό οι καλύτερες ομάδες κάθε χώρας, εκτός φυσικά από τις πρωταθλήτριες και αυτές που έπαιζαν στο Κύπελλο το Κυπελλούχων. Διοργανώθηκε για τελευταία φορά το 2002.

ULEB Cup

Το ακούσαμε για πρώτη φορά το 2002 και ήταν η δεύτερη διοργάνωση της ULEB μετά την Euroleague. Επί της ουσίας αντικατέστησε τα Κύπελλα Κυπελλούχων και Κόρατς στο ετήσιο καλεντάρι του ευρωπαϊκού μπάσκετ. Το 2008 το ULEB Cup έγινε Eurocup, αφού εκείνη τη χρονιά η ULEB και η FIBA το διοργάνωσαν από κοινού. Δεν έχει αλλάξει ονομασία μέχρι σήμερα.

Η πορεία στο χρόνο: ULEB Cup (2002-2008) >> Eurocup (2008-σήμερα).

Champions League... γίναμε!

Champions Cup

Το Champions Cup ήταν το “κατώτερο” από τα τέσσερα ευρωπαϊκά κύπελλα που διεξάγονταν την τετραετία 2002-2007. Για όσους δεν το θυμούνται, δε, το πρώτο που διοργανώθηκε (τη σεζόν 2002-03) το είχε κατακτήσει ο Αρης! Το συγκεκριμένο πρωτάθλημα ήταν και το μόνο που διεξήχθη με τη συγκεκριμένη ονομασία. Το 2003 το Champions Cup μετονομάστηκε σε FIBA Cup και δύο χρόνια αργότερα σε EuroCup Challenge, μέχρι που καταργήθηκε μια και καλή το 2007.

Η πορεία στο χρόνο: Champions Cup (2002-2003) >> FIBA Cup (2003-2005) >> EuroCup Challenge (2005-2007).

Europe League

Το τρίτο κατά σειρά σπουδαιότητας ευρωπαϊκό κύπελλο που μπήκε στη ζωή μας στα μέσα της περασμένης δεκαετίας. Η Europe League (ή F.E.L., όπως τη λέγαμε εν συντομία) δεν είχε καμία σχέση με την Euroleague, ήταν όμως η “καλή” διοργάνωση της FIBA. Άλλαξε ονομασία σε EuroCup το 2005 (καμία σχέση, επίσης, με το Eurocup της ULEB), μέχρι που το 2008 μετονομάστηκε σε EuroChallenge. Το 2015 η FIBA το κατάργησε, για να το αντικαταστήσει με το Europe Cup, το οποίο διανύει φέτος τη δεύτερη χρονιά του.

Η πορεία στο χρόνο: Europe League (2003-2005) >> EuroCup (2005-2008) >> EuroChallenge (2008-2015) >> Europe Cup (2015-σήμερα).

Basketball Champions League

Το μπασκετικό “Champions League” είναι αυτή τη στιγμή η τρίτη ισχυρότερη ευρωπαϊκή διοργάνωση μετά την EuroLeague και το Eurocup. Είναι επίσης η 20ή διαφορετική διοργάνωση που γνωρίζει το ευρωπαϊκό μπάσκετ! Μετά το Κύπελλο Πρωταθλητριών, το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα, τη Euroleague της FIBA και τη EuroLeague της ULEB, τη SuproLeague, το Κύπελλο Κυπελλούχων, το Ευρωπαϊκό Κύπελλο, το Ευρωκύπελλο, το Κύπελλο Σαπόρτα και το Κύπελλο Κόρατς, το ULEB Cup και το Eurocup, το Champions Cup, το FIBA Cup και το EuroCup Challenge, τη Europe League, το EuroCup, το EuroChallenge και το Europe Cup! Ξεχάσαμε κανένα;

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ