ΗΠΑ

Θυσία θα πει...

Θυσία θα πει...

Η κατάκτηση της κορυφής δεν είναι το πιο απλό πράγμα στον κόσμο. Απαιτεί θυσίες, από αυτές που σε κάνουν να διαφέρεις. Το Sport24.gr και το STR8 παρουσιάζουν την αληθινή πλευρά της λέξης "θυσία" μέσα από τέσσερις διαφορετικές ιστορίες στο ΝΒΑ.

Αν κοιτάξει κανείς στο λεξικό για τον ορισμό της λέξης "θυσία" θα βρει ότι -μεταξύ των άλλων- σημαίνει " η εκούσια προσφορά που συνεπάγεται προσωπικές υλικές ή πνευματικές στερήσεις, ηθικές παραχωρήσεις". Η μαγική λέξη είναι οι "στερήσεις". Η ουσία είναι πως πολλές φορές αυτές οι στερήσεις, οι θυσίες είναι που βοήθησαν κάποιον να κάνει τη διαφορά. Να ανέβει ψηλά και να μείνει εκεί. Ήταν τα στοιχεία που έκαναν τη διαφορά σε μια καριέρα, που τον ξεχώρισαν σε σχέση με τους υπόλοιπους.

" Spray your truth ", λένε. Αυτή η αλήθεια αντικατοπτρίζεται στις θυσίες. Στα θέλω που δεν εκφράστηκαν ή καταπνίγηκαν για να έρθει η αποθέωση.

Εσείς πως θα εκφράζατε τη δική σας αλήθεια; Συμμετάσχετε στην ενέργεια της STR8 και πείτε τη δική σας αλήθεια για να μπείτε στην κλήρωση για πλούσια δώρα. Το μόνο που έχετε να κάνετε, η μόνη προϋπόθεση, που υπάρχει είναι να είστε ειλικρινείς. Έφτασε η ώρα να μοιραστούμε τις αλήθειες μας! Το " live life your way " είναι το βασικό μότο του STR8. Ίσως πρέπει να γίνει και το δικό σας...

ΤΑ ΠΑΠΟΥΤΣΙΑ ΠΡΟΗΓΟΥΝΤΑΝ ΤΩΝ ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΩΝ

Μπορεί να ακούγεται κάπως... μελό, αλλά δεν είναι έτσι. Γι αυτό, πολλές φορές λένε ότι για να φτάσεις ψηλά, πρέπει πρώτα να έχεις φτάσει πολύ χαμηλά. Υπάρχουν δεκάδες, εκατοντάδες περιπτώσεις στην ιστορία του παγκόσμιου αθλητισμού που η παραπάνω θεωρία επιβεβαιώθηκε. Σε σημείο που έμοιαζε με ταινία του Hollywood.

Ελάχιστοι, για παράδειγμα, γνωρίζουν τι συνέβη στα παρασκήνια της καριέρας του Allen Iverson. Ακόμη λιγότεροι γνωρίζουν τη συγκλονιστική ιστορία του και τις θυσίες που έκανε η μητέρα του, προκειμένου να εξασφαλίσει πως ο κανακάρης της θα μπορέσει να κυνηγήσει τα όνειρά του. Παρεμπιπτόντως, η μητέρα του έμεινε έγκυος σε εκείνον στα 15 (!) κάτι που πάντως δεν την εμπόδισε από το να συμπεριφερθεί πιο ώριμα από πολλές μεγαλύτερές της.

Με τον πατέρα του να είναι μονίμως απών, εκείνη ήταν το άτομο που τον στήριξε όσο κανείς άλλος. Για χάρη του έβαζε σε δεύτερη μοίρα πολλά άλλα πράγματα. Θυσίασε την οικονομική συνέπειά της προς τρίτους. Τι εννοούμε; Άφηνε απλήρωτους λογαριασμούς για να μαζέψει χρήματα και να του πάρει αθλητικά παπούτσια, προκειμένου να μπορεί να παίζει μπάσκετ, με τις καλύτερες δυνατές συνθήκες. Η δική της αλήθεια ειπώθηκε με αυτόν τον τρόπο. " The value of truth is... " θα μπορούσε να εξηγήσει. Όλα όμως, τα είπε καλύτερα ο ίδιος ο Allen Iverson.

" Έκανε ό,τι μπορούσε να κάνει για μένα", θα παραδεχθεί πολύ αργότερα αποφεύγοντας πάντοτε να μπει σε περισσότερες λεπτομέρειες. Ενδεχομένως να μη χρειαζόταν κιόλας. Αν έχει διαρρεύσει αυτή η πληροφορία, σκεφτείτε πόσα ακόμη έκανε για εκείνον. Πόσα άφησε κατά μέρους για να τον δει να μεγαλώνει, να ωριμάζει και να διεκδικεί τους στόχους που είχε βάλει. Όχι, ο "Answer" δεν ήταν το πιο... καλό παιδί. Αυτό όμως δεν σημαίνει πως δεν εκτίμησε όσα είχε. Το κάθε άλλο.

Κι αυτό γιατί -μέσα σε όλα τα άλλα- του έμαθε να μην τα παρατάει. " Πήγαινε μέχρι το τέλος κάθε φορά που βλέπεις ότι έχεις πιθανότητες", του είχε πει κάποια στιγμή στα παιδικά του χρόνια. Κι εκείνος έκανε αυτή την κουβέντα, το μότο της ζωής του, φτάνοντας με τους Philadelphia Sixers μέχρι τους τελικούς του ΝΒΑ. Είχε άλλωστε να θυμάται ένα κάρο θυσίες της μητέρας του, πράγματα που ήθελε να της ανταποδώσει, να την κάνει υπερήφανη.

" Γυρνούσα σπίτι και δεν υπήρχαν φώτα, φαγητό, κάποιες φορές δεν είχαμε καν νερό. Κάποιες άλλες είχαμε, αλλά όχι ζεστό για να κάνουμε μπάνιο", έχει δηλώσει στο παρελθόν ο βετεράνος κόμπο γκαρντ, για να εξηγήσει πως " το να ζεις σε ένα σπίτι που είχε από κάτω ακριβώς τον υπόνομο ήταν... κάπως. Θυμάμαι την αδερφή μου να περπατά φορώντας πάντα κάλτσες γιατί το πάτωμα ήταν υγρό από τα λύματα". Είπατε κάτι;

ΟΠΟΥ ΓΗΣ ΚΑΙ ΠΑΤΡΙΣ

Υπάρχουν βέβαια κι αυτοί που θυσίασαν κάτι παραπάνω. Τη ζωή στην πατρίδα, την οικογένεια, τους φίλους. Ο Νίκολα Βούτσεβιτς μπορεί να μην μεγάλωσε σε τόσο άσχημες συνθήκες, αλλά είναι βέβαιο πως το Μαυροβούνιο δεν είναι η επιτομή του... ευρωπαϊκού δυτικού πολιτισμού. Το κάθε άλλο. Γι αυτό κι εκείνος "υποχρεώθηκε" το 2007 να πάρει την πιο δύσκολη απόφαση της ζωής του. Να πει "αντίο" στην πατρίδα του, σε ηλικία μόλις 16 ετών, για να μπορέσει να κυνηγήσει τα όνειρά του. Το " live life your way " είχε τη δική του σημασία για εκείνον.

Θυσία κι αυτή, ε; Το γεγονός πως ο πατέρας του, Μπόρισλαβ, είχε παίξει στα νιάτα του επαγγελματικό μπάσκετ ήταν βέβαια μια σημαντική ελπίδα, από την άποψη των συμβουλών, πλην όμως τα πράγματα στις ΗΠΑ δεν ήταν εύκολα για εκείνον. Άγνωστος μεταξύ αγνώστων, δίχως να μιλά γρι αγγλικά. Βρισκόταν 5.000 χιλιόμετρα μακριά από την ασφάλεια, τη ζεστασιά και την άνεση του σπιτιού του.

Δεν μπορούσε όμως να τα έχει όλα. Έπρεπε να επιλέξει: ασφάλεια ή καριέρα; Να πάρει το ρίσκο. Κι εκ των πραγμάτων δικαιώθηκε αφού η παρουσία του στο ΝΒΑ τα τελευταία χρόνια είναι κάτι παραπάνω από καλή. Κι ας πέρασε δύσκολα εφηβικά χρόνια αφού " στο γυμνάσιο είχα πολλά προβλήματα. Έφυγα από την πατρίδα μου για να πάω σε μια άγνωστη χώρα, χωρίς να μιλάω καν τη γλώσσα. Θυμάμαι έμενα στο σπίτι μιας οικογένειας που δεν γνώριζα καν, με φιλοξενούσαν".

Τι τον κράτησε όρθιο; Τα λόγια του πατέρα του. " Μου έλεγε πάντα πως αν το θέλω πραγματικά, αν θέλω να κάνω καριέρα στο ΝΒΑ, θα πρέπει να κάνω θυσίες. Κι αυτή ήταν μια θυσία που δεν μπορούσε να μην κάνω, για να κυνηγήσω τα όνειρά μου", παραδέχθηκε αργότερα. Το καλύτερο όλων είναι πως " δεν μετάνιωσα για τίποτα. Αν δεν είχα κάνει αυτές τις επιλογές, δεν θα βρισκόμουν στους Orlando Magic αυτή τη στιγμή".

ΕΚΑΝΕ ΠΙΣΩ ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΝΤΡΑ ΤΗΣ

Οι συμπρωταγωνιστές κάθε ιστορίας έχουν κι από μια διαφορετική ιστορία. Άλλοι από αυτές που σε κάνουν να ανατριχιάσεις, άλλοι να δακρύσεις. Υπάρχουν κι αυτοί που σε υποχρεώνουν να τους παραδεχθείς, γιατί άφησαν κατά μέρους τα δικά τους "θέλω", τα δικά τους όνειρα, για χάρη των αγαπημένων τους προσώπων. Έστω κι αν μιλάμε για τον Stephen Curry, τον καλύτερο παίκτη του πλανήτη την τελευταία διετία.

Στην προκειμένη περίπτωση η θυσία ήρθε από την πλευρά της γυναίκας του, Ayesha. Νέα, όμορφη και ανερχόμενη ηθοποιός, έβλεπε πως έχει τα φόντα να κάνει μεγάλη καριέρα και να γίνει ευρέως γνωστή. Ως το alter ego ενός παίκτη του ΝΒΑ, αυτό δεν είναι εύκολο. Πόσω μάλλον όταν στην πορεία έρχεται κι ένα παιδί για να αλλάξει τις προτεραιότητες όλων. Η Ayesha Curry αποφάσισε να παραμερίσει την επαγγελματική της καριέρα, για να ασχοληθεί με τη... μητρική και τη συζυγική. " Όταν γέννησα την κόρη μου, άλλαξα στάση ζωής", έχει δηλώσει σε ανύποπτη στιγμή.

Άλλης μορφής θυσία. Όχι τόσο ακραία όσο οι δύο προαναφερθείσες, ή αυτή που ακολουθεί. Μία θυσία με πολλούς αποδέκτες και... ελληνικό ενδιαφέρον.

ΕΚΑΝΑΝ ΤΑ ΠΑΝΤΑ ΓΙΑ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΤΟΥΣ

Πρόδηλο είναι πως αναφερόμαστε στον Τσαρλς και τη Βερόνικα Αντετοκούνμπο, τους γονείς του Γιάννη, του Θανάση, του Κώστα και του Αλέξανδρου. Τεσσάρων παιδιών που γεννήθηκαν στη χώρα μας, για να την κάνουν υπερήφανη. Τόσο στο παρόν όσο και στο μέλλον. Έχοντας αφήσει τη Νιγηρία το καλοκαίρι του 1991, η Ελλάδα έμοιαζε να είναι η τελευταία η τελευταία τους ελπίδα. Τελευταία, αλλά όχι έσχατη. Αυτό έδειξε η ιστορία, άλλωστε. Το " live life your way " πέρα από μότο της STR8 είναι και της οικογένειας. Αυτό την έφερε στη χώρα μας. Μέσα σε αγωνία και φόβο για το αν θα "πιάσει" το ρίσκο. Η δικαίωση ήρθε, από τα παιδιά τους, κι αυτό ήταν η μεγαλύτερη επιβράβευση.

Ο Θανάσης, ο Γιάννης, ο Κώστας και ο Αλέξανδρος θα γεννηθούν την επόμενη οκταετία, με το ταλέντο τους στο μπάσκετ να είναι έκδηλο. Χωρίς να ξέρουν απαραίτητα τι παιδιά μεγάλωναν, έκαναν αυτό που τους έλεγε το ένστικτό τους. Θυσίασαν τα πάντα, για χάρη τους. Μία, δύο και τρεις δουλειές. Ατέλειωτες ώρες στους δρόμους για να βρουν τα προς το ζην, προκειμένου να μην λείψει τίποτα στα παιδιά τους.

" Υπήρχαν στιγμές που το ψυγείο ήταν άδειο. Χάναμε προπονήσεις γιατί πουλούσαμε πράγματα στους δρόμους", έχει δηλώσει στο παρελθόν ο Γιάννης Αντετοκούνμπο. Σε κάθε περίπτωση όμως, η ο Τσαρλς και η Βερόνικα Αντετοκούνμπο δεν θα αφήσουν τις δυσκολίες να σταθούν εμπόδιο στα όνειρα των παιδιών τους. Το αποτέλεσμα; Το ξέρουν όλοι. Το επόμενο καλοκαίρι, ο "Giannis" είναι έτοιμος να υπογράψει ένα συμβόλαιο που θα λύσει το βιοποριστικό πρόβλημα της οικογένειάς του για τουλάχιστον τρεις γενιές ακόμη.

Με τις υπάρχουσες ενδείξεις μπορεί να του προσφερθεί πολυετής επέκταση του συμβολαίου του με τους Milwaukee Bucks έναντι περίπου 150.000.000 δολαρίων. Καλά διαβάσατε, δεν έγινε κάποιο λάθος στα μηδενικά. Κι όλα αυτά γιατί υπήρχαν δύο άνθρωποι, που δεν το έβαλαν κάτω, που θυσίασαν ό,τι είχαν και δεν είχαν με το όνειρο να δουν τα παιδιά τους να φτάνουν ψηλά. Ίσως κι οι ίδιοι να μην περίμεναν πως το "ψηλά" θα είναι σε αυτά τα επίπεδα. Ο επιμένων νικά όμως. Κι αν υπάρχει μια οικογένεια που έχει μάθει να επιμένει, μάθατε ποια είναι αυτή.

Μετά απ όλα αυτά, όπως καταλαβαίνετε ήρθε η ώρα να " spray your own truth ". " Δεν τα παρατάω ποτέ, όχι μέχρι τα είδωλά μου να γίνουν οι ανταγωνιστές μου", θα μπορούσε να είναι το μότο του Γιάννη Αντετοκούνμπο και της οικογένειάς του. Σας εκφράζει μία τέτοια αλήθεια, μία τέτοια άποψη; Ή μήπως έχετε κάτι άλλο στο μυαλό σας; Συμμετάσχετε στην ενέργεια της STR8 και πείτε τη δική σας αλήθεια για να μπείτε στην κλήρωση για πλούσια δώρα. Το μόνο που έχετε να κάνετε, η μόνη προϋπόθεση, που υπάρχει είναι να είστε ειλικρινείς. Έφτασε η ώρα να μοιραστούμε τις αλήθειες μας!

TAGS ΗΠΑ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ