NBA GREECE

Viral (και) η μητέρα του Stephen Curry!

Viral (και) η μητέρα του Stephen Curry!

Μετά τη σύζυγο Curry και την κόρη Curry, ήλθε η ώρα να εστιάσουν οι κάμερες και πάνω στη μητέρα Curry. Στα 49 της, η Sonya Adams Curry αποδεικνύει πως όλα είναι -τελικά- θέμα γονιδίων.

Η πρώτη φορά που έγινε viral, ήταν σε ματς του Duke (όπου έπαιζε ο δευτερότοκος γιος της). Στα ματς που έδιναν τα παιδιά της στο σχολείο, συνήθιζε να αυτοπροτείνεται για να κρατά τα στατιστικά, ώστε να μην μπορεί να ουρλιάζει ή να προβαίνει σε διάφορα ξεσπάσματα. Στο κολέγιο, ήταν υποχρεωμένη να κρατιέται."Πάντα ήταν η πιο βροντόφωνη μητέρα που καθόταν στις εξέδρες. Η φωνή της ήταν σε κάθε ματς στα αυτιά μας", αποκάλυψε ο Stephen Curry, ανήμερα της φετινής γιορτής της μητέρας, με εκείνη να εξηγεί "τους επευφημούσα, αλλά παράλληλα... ασκούσα και κριτική".

Όπως καταλάβατε, η προσπάθεια ήταν ανεπιτυχής, με τις κάμερες να την "πιάνουν" και το θέαμα να κάνει το γύρο του κόσμου. Σύντομα, θα γινόταν γνωστή ως η "η πιο γνωστή μαμά στο μπάσκετ". Η Sonya Curry επέστρεψε φέτος στο προσκήνιο, πιο "δυνατή" από ποτέ, αφού ο μεγάλος της γιος όχι μόνο έπαιξε στους τελικούς, αλλά φόρεσε και δαχτυλίδι. Κάπως έτσι, μετά την προσοχή που δόθηκε στη σύζυγο Curry και στην κόρη Curry, ας ασχοληθούμε και με τη μητέρα του σταρ των "Πολεμιστών".

Η Sonya Adams, όνομα που είχε πριν παντρευτεί τον Dell Curry, γεννήθηκε στις 30/5 του 1966 και έχει ρίζες από την Αφρική (Creole) και την Αϊτή. Υπήρξε αθλήτρια στο μπάσκετ και στο βόλεϊ (πήρε πρωτάθλημα στην περιφέρεια και με τις δυο ομάδες), όταν φοιτούσε στο high school (στο Radford της Virginia). Όταν πήγε στο κολέγιο (Virginia Tech, όπου γνώρισε τον σύζυγο της), ήταν 1.53 και αφοσιώθηκε στην άσπρη μπάλα. Σύμφωνα με την τότε συγκάτοικο της, Michelle Bain-Brink "η ομάδα μας ήταν πολλή δημοφιλής, εκείνη την εποχή. Κυρίως λόγω της Σόνια. Δεν ήταν και άσχημο κορίτσι". Πέραν αυτού, είχε και το καλύτερο ρεκόρ σε άσσους (57 σε μια χρονιά, που ήταν η έκτη καλύτερη επίδοση στην ιστορία του πανεπιστημίου). Μεταξύ της λαοθάλασσας των θαυμαστών της ήταν και ο Dell, τότε σταρ των Hokies. Έπειτα από ένα ματς της Sonya, ο Dell της κάλεσε σε ραντεβού και από τότε είναι μαζί. Παντρεύτηκαν (to 1988) και άρχισαν την οικογένεια τους, όταν ο σύζυγος της έγινε NBAer.

Μέχρι να αποκτήσουν το πρώτο τους παιδί, ακολούθησε τον άνδρα της στη Utah και το Cleveland. Στο μεσοδιάστημα, βρήκε χρόνο να πάρει πτυχίο δασκάλου και δεύτερο στις οικογενειακές σπουδές, δυο πράγματα που... κατέληξε να χρησιμοποιεί στα χρόνια που ακολούθησαν. Μαζί με τον άνδρα της, ίδρυσαν το 1995 το Christian Montessori School (χριστιανικό σχολείο), που λειτουργεί στη Charlotte της North Carolina με 150 μαθητές. Στα θρανία κάθισαν και τα παιδιά της "και εκεί μάθαμε να είμαστε ανεξάρτητοι και να είμαστε ο εαυτός μας", θυμάται ο Steph.

Όταν χρειάστηκε, άφηνε την καρέκλα της για να καλύψει κάποιον δάσκαλο, ενώ όταν επέστρεφε στο σπίτι έτρεχε σαν τρελή να προλάβει τις δραστηριότητες των παιδιών της ή ταξίδευε μαζί τους -στα ρεπό της- στο Τορόντο την περίοδο που ήταν εκεί ο Dell, για να δουν τον μπαμπά. Εκεί άφηνε τα αγόρια (ηλικίας 11 και 9 χρόνων) με τον πατέρα τους και αφιέρωνε χρόνο στην -5χρονη- κόρη της. "Ήμουν ευλογημένη που είχα την ευκαιρία να κάνω όλα αυτά. Ήταν το κάλεσμα μου. Το να γυρίσω στο σπίτι και να είμαι μητέρα, το να τρέχω στο σχολείο, αλλά και το να είμαι σύζυγος ναι, είναι πράγματα που γεμίζουν το πρόγραμμα, αλλά έμαθα να τα ισορροπώ. Πιστεύω πως ο Θεός με βοήθησε να βρω αυτήν την ισορροπία".

Όταν ήλθε στον κόσμο ο πρωτότοκος τους, Stephen (14/3/1988) "είχαμε αποφασίσει ότι θα είμαστε πολύ προσεχτικοί, ώστε να μην τα πιέσουμε να ασχοληθούν με κάποιο σπορ. Δεν είχαμε την παραμικρή προσδοκία. Είχα δει τόσα άλλα παιδιά παικτών να μεγαλώνουν με την απαίτηση να γίνουν το ίδιο καλοί με τους πατέρες τους, να πρέπει να ανταποκριθούν σε προσδοκίες... πριν καν γεννηθούν και δεν ήθελα να συμβεί το ίδιο με εμάς. Από τα πρώτα πράγματα που μάθαμε στα παιδιά μας, ήταν πως αυτό που κάνει ο Dell είναι μια δουλειά. Προσπαθήσαμε πολύ για να τους κρατήσουμε προσγειωμένους". Οι προτεραιότητες των γονέων ήταν να περάσουν στα τέκνα τους την αξία της πίστης, της οικογένειας και της παιδείας. "Όλα τα άλλα, έρχονταν μετά". Ο Seth έγινε ο πρώτος που πήρε πτυχίο από το κολέγιο -πριν δυο χρόνια από το Duke και τώρα απασχολείται στη D League, ενώ ο μεγάλος αδελφός του άφησε το Davidson για να πάει στο ΝΒΑ- και η οικογένεια του ήταν δίπλα του, εκείνη την ημέρα, για να του διοργανώσουν γιορτή στο διαμέρισμα του. Εκεί παρακολούθησαν και το τέταρτο παιχνίδι των Warriors με τους Spurs, δηλαδή τον Steph. Στο σαλόνι ήταν η μικρή της οικογενείας, Sydel, η οποία μόλις είχε αποφοιτήσει από το high school και ήταν καθ' οδόν για το Elon University, όπου ασχολείται με το βόλεϊ.

Οικογενειακοί φίλοι αποκαλύπτουν πως ο ανταγωνισμός ήταν μέρος της καθημερινότητας, με τη Sonya... να κλέβει τα παιδιά της, ακόμα και όταν έπαιζε μαζί τους Uno. "Τα αθλήματα ήταν ένα μεγάλος μέρος στην οικογένεια μας, αλλά δεν ήταν η πρώτη προτεραιότητα" θυμάται ο Stephen, "ξέραμε πως υπάρχουν πράγματα πολύ πιο σοβαρά και ουσιαστικά από τη φήμη του πατέρα μας, μαζί και ότι τα σπορ ενδεχομένως να μην μας έδιναν τίποτα, άρα θα έπρεπε να αναλάβουμε την οικογενειακή επιχείρηση. Πολλές φορές, όταν δεν είχα διαβάσει ή δεν είχα κάνει τις δουλειές που έπρεπε στο σπίτι, η τιμωρία μου ήταν να μην μπορώ να προπονηθώ ή να παίξω". Αν μη τι άλλο, η μητέρα του ήξερε από πειθαρχία.

Το βράδυ που προηγήθηκε του πρώτου ματς του Steph, στο δημοτικό, δεν έπλυνε τα πιάτα -κάτι που έπρεπε να κάνει βάσει προγράμματος. Την επομένη, η Sonya τον ενημέρωσε ότι δεν θα έπαιζε στο ματς. Όταν είχε δει πως δεν ήταν καλός στο τρέξιμο, τον υπέβαλε σε διαδικασία καθημερινών προπονήσεων, για δυο εβδομάδες, στην αυλή του σπιτιού, με ασκήσεις που τον έκαναν πιο γρήγορο. "Ήταν κάτι που μίσησα, αλλά με έμαθε να είμαι εργατικός" παραδέχθηκε πολλά χρόνια αργότερα ο νυν πρωταθλητής ΝΒΑ, για να προσθέσει "είναι πολύ σκληρή γυναίκα. Μεγάλωσε μόνη ουσιαστικά, εμένα και τα αδέλφια μου, με τον πατέρα μου να ταξιδεύει για ματς και να 'χει γεμάτο πρόγραμμα. Της αξίζουν συγχαρητήρια για τον τρόπο που εξελιχθήκαμε".

Την εποχή που ο Curry ήταν στο σχολείο, όλοι του έλεγαν πως δεν θα τα καταφέρει. Δεν ήταν αρκετά μεγαλόσωμος, δεν μπορούσε να καρφώσει, γενικά δεν... Σε ματς που παρακολούθησαν οι Μάικ Σιζέφσκι (από το Duke) και Bob McKillop (Davidson) για πάρτη του, ένιωσε ότι όλοι περίμεναν να ανταποκριθεί κατά τρόπο που να δικαιώνει ότι είναι γιος του Dell Curry. Έκανε το χειρότερο δυνατό παιχνίδι και μετά ξέσπασε σε κλάματα. "Η καρδιά μου διαλύθηκε" είπε το 2013 η Sonya, πριν εξηγήσει ότι "ήταν ένα μάθημα για εμένα, ως μητέρα, να αποφασίσω να κάνω ένα βήμα πίσω και να τον αφήσω να ζήσει τη στιγμή και να τη ξεπεράσει". Ο Steph θυμάται ότι "μου είπε να κρατήσω το κεφάλι μου ψηλά και να συνεχίσω τη δουλειά, να έχω υπομονή και τα μάτια μου ανοιχτά. Ακόμα και σήμερα ακούω στα αυτιά μου αυτές τις κουβέντες". Φέτος, στην απονομή του βραβείου του MVP, ήταν όλη η οικογένεια εκεί, με το ΝΒΑ να καθίζει κάτω τη μητέρα και το γιο.

 

Μεταξύ των μέσων που την απασχόλησαν, με την ευκαιρία των φετινών τελικών, ήταν και ένα του Τελ Αβίβ (Sport5 TV), στο οποίο αποκάλυψε την αγάπη της για τον Ιουδαϊσμό. "Ένα ταξίδι στο Ισραήλ, άλλαξε τη ζωή μου. Πήγα στο Τελ Αβίβ και την Ιερουσαλήμ πριν πέντε χρόνια και επέστρεψα πλήρως αλλαγμένη, σε πνευματικό επίπεδο. Ανέκαθεν αγαπούσα τη θρησκεία αυτή, γιατί πάντα λάτρευα το γεγονός ότι ο Χριστός μιλούσε εβραϊκά. Ήθελα λοιπόν, να μάθω τη γλώσσα για να μπορέσω να διαβάσω την Τορά (οι διδασκαλίες που έδωσε ο Μωυσής στους Εβραίους), στην αυθεντική γλώσσα. Μελέτησα για τέσσερα χρόνια". Παρεμπιπτόντως, όπως και ο γιος της έχει εβραϊκής αναφοράς tattoo. Έχει γράψει τη λέξη "hen" που σημαίνει "ευλογία". Ο Stephen έχει ένα με στίχο της Βίβλου που συμπληρώνει το tattoo της συζύγου του. Λέει "η αγάπη δεν αποτυγχάνει ποτέ".

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΤΗΣ INTERVIEW CRASHER

H Riley Curry ξέρει πώς να διαλύει μια συνέντευξη Τύπου

ΤΟ ΤΟΡ10 ΤΩΝ ΣΥΖΥΓΩΝ ΑΘΛΗΤΩΝ ΣΤΙΣ ΗΠΑ

Οι ωραιότερες κυρίες, των κυρίων

 
SHARE

BEST OF NETWORK

10 μαύρα sneakers που θα σε πάνε παντού

Back to black με 10 sneakers που μπορείς να φοράς όλη μέρα.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

 

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΕ ΤΟ SPORT24