ΗΠΑ

Ένα ζευγάρι - πρότυπο για όλες τις γυναίκες του κόσμου

Ένα ζευγάρι - πρότυπο για όλες τις γυναίκες του κόσμου

Η Candice Dupree και η DeWanna Bonner θα μπορούσαν να είναι "δύο ακόμη παίκτριες" στο WNBA. Επέλεξαν όμως να γίνουν σημείο αναφοράς, λόγω της σχέσης τους. Μα πάνω απ' όλα επειδή απέκτησαν δίδυμα κοριτσάκια, πριν από μερικές εβδομάδες.

Η ιστορία της αμερικανικής κοινωνίας είναι κάπως περίεργη, όσο και απρόβλεπτη. Ουδείς μπορεί να χαρακτηρίσει με σαφήνεια το επίπεδό της, στο κομμάτι του πόσο ανοιχτή είναι σε διάφορα ζητήματα. Από τη μία οι ανισότητες και η εχθρική αντιμετώπιση που υπάρχει στους έγχρωμους πολίτες, ένα θέμα που απασχολεί έντονα ανά διαστήματα τη χώρα, από την άλλη η ανάδειξη του Μπαράκ Ομπάμα σε Πλανητάρχη, για δύο τετραετίες.

Από τη μία, η προοδευτική αντιμετώπιση των ομοφυλόφιλων και της απελευθέρωσης των σεξουαλικών προτιμήσεων, από την άλλη τα επιθετικά σχόλια και ο φόβος που υπάρχει σε ομοφυλόφιλους του αθλητισμού να "βγουν από την ντουλάπα" και να πουν τη δική τους αλήθεια. Δεν έχουν περάσει παρά τρία χρόνια από την στιγμή που ο Derrick Gordon αποφάσισε να παραδεχθεί δημόσια τις σεξουαλικές του προτιμήσεις , με αποτέλεσμα να δει τον κόσμο να χωρίζεται στα δύο: σε αυτούς που τον στήριξαν και τον αντιμετώπισαν όπως και πριν, και σε αυτούς που βρήκαν την αφορμή για να τον στήσουν στον τοίχο και να θέσουν θέμα περί της συμπεριφοράς εντός αποδυτηρίων (λες και αυτό είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα που υπάρχει σε μια ομάδα).

Μ' αυτά και μ' αυτά, δεν άργησε η στιγμή που η αμερικανική κοινωνία κλήθηκε να διαχειριστεί το κομμάτι της δημιουργίας οικογένειας από δύο ομοφυλόφιλες αθλήτριες. Όχι απλά λόγω του γάμου τους, αλλά -κυρίως- λόγω της απόκτησης διδύμων, μέσω εξωσωματικής γονιμοποίησης. Η μοίρα τα έφερε έτσι ώστε η Candice Dupree και η DeWanna Bonner να αποτελούν αντικείμενο συζήτησης στα μίντια από την στιγμή που έγιναν... μαμάδες.

Εφτά χρόνια μαζί (σε σχέση), μερικούς μήνες παντρεμένες και, πλέον, έχοντας δημιουργήσει τη δική τους οικογένεια, δηλώνουν έτοιμες να αντιμετωπίσουν και να διαχειριστούν οποιοδήποτε κακόβουλο σχόλιο. Ήξεραν, άλλωστε, πως αυτό δεν θα είναι λίγοι αυτοί που θα θελήσουν να τις "χτυπήσουν" για το γεγονός ότι έκαναν πραγματικότητα το μεγαλύτερο όνειρό τους, αποκτώντας παιδιά.

Όταν μιλάμε δε, για την Candice Dupree, η διαχείριση αντίστοιχων καταστάσεων αποτελεί μέρος της καθημερινότητας. Η 33χρονη φόργουορντ μεγάλωσε σε μονογονεϊκή οικογένεια, ενώ το χρώμα της αποτέλεσε αρκετές φορές θέμα συζήτησης στο σχολείο, την ώρα που οι συμμαθητές της στη διάρκεια των σχολικών χρόνων την μπέρδευαν αρκετές φορές, νομίζοντας πως είναι είτε από την Ισπανία είτε από... την Ελλάδα.

From left to right, Phoenix Mercury's Lynetta Kizer, Candice Dupree, DeWanna Bonner and Briana Gilbreath celebrate after Dupree scored against the Los Angeles Sparks during the second half in Game 1 of their WNBA basketball Western Conference semifinal series on Thursday, Sept. 19, 2013, in Los Angeles. The Mercury won 86-75. (AP Photo/Danny Moloshok)
From left to right, Phoenix Mercury's Lynetta Kizer, Candice Dupree, DeWanna Bonner and Briana Gilbreath celebrate after Dupree scored against the Los Angeles Sparks during the second half in Game 1 of their WNBA basketball Western Conference semifinal series on Thursday, Sept. 19, 2013, in Los Angeles. The Mercury won 86-75. (AP Photo/Danny Moloshok) AP

AP Photo/Danny Moloshok

Μεγαλώνοντας λοιπόν, έμαθε να κλείνει τα αυτιά της σε ό,τι άκουγε, συνεχίζοντας να βαδίζει στον δικό της δρόμο. Αυτό βέβαια δεν έκανε πιο εύκολη την ανακοίνωση των σεξουαλικών προτιμήσεών της, στη μητέρα της. Προφανώς, η απάντηση που πήρε ήταν ένα απλό "ΟΚ". " Δεν είσαι θυμωμένη μαζί μου", ρώτησε -σε δεύτερο χρόνο- τη μητέρα της, για να λάβει εκ νέου ξεκάθαρη απάντηση: " Γιατί να είμαι θυμωμένη μαζί σου; Η οικογένειά μου με έκανε στην άκρη λόγω της σχέσης μου με τον πατέρα σου. Θα ήμουν ηλίθια, αν έκανα το ίδιο στα παιδιά μου". Όλα τελείωσαν λοιπόν, πριν καν αρχίσουν για εκείνη, γεμίζοντάς τη με δύναμη και αυτοπεποίθηση για το πως θα πρέπει να αντιμετωπίζει η ίδια τον εαυτό της και τον κόσμο.

Κάπως έτσι, ωρίμασε μέσα της το θέμα των ομοφυλοφιλικών σχέσεων (δίχως μυστικά) και της δημιουργίας οικογένειας. Στο πρόσωπο της DeWanna Bonner βρήκε το άτομο που άξιζε να μοιραστεί την υπόλοιπη ζωή της. Να ναι καλά το WNBA που τις έφερε κοντά, αφού η γνωριμία τους έγινε υπό αθλητικές συνθήκες, στις Phoenix Mercury πριν από μερικά χρόνια. Μέσα σε λίγες ημέρες, οι δυο τους άρχισαν να επικοινωνούν διαρκώς, εκτός παρκέ, για να φτάσουν στο σημείο να προχωρήσουν την σχέση τους.

Η απόφασή τους να αποκτήσουν παιδί μέσω εξωσωματικής γονιμοποίησης ήταν αυτό που θεώρησαν ως υπέρτατο στόχο προς υλοποίηση. Μόνο που στην πορεία, είπαν να πάνε ένα βήμα παρακάτω και να αποκτήσουν δίδυμα. Με την DeWanna Bonner να τα κυοφορεί και να υποχρεώνεται να μείνει εκτός δράσης για ένα χρόνο, προκειμένου να αφοσιωθεί στα παιδιά τους. Μικρό το κακό, ουδείς ασχολείται κατά βάση με το γεγονός ότι θα μείνει μακριά από τα παρκέ για τόσο μεγάλο διάστημα. " Είναι η σειρά μου να κάνω μια θυσία, είναι το λιγότερο που θα μπορούσα να κάνω αυτή την στιγμή", είπε με αφοπλιστική ειλικρίνεια η ίδια, όταν ρωτήθηκε για το τι και πως της απόφασής της.

Ένα ζευγάρι - πρότυπο για όλες τις γυναίκες του κόσμου

Μέσα σε όλα, με το που πήρε αγκαλιά τα παιδιά της, γέμισε δύναμη από μια ατάκα που ειπώθηκε στο δωμάτιό της στο μαιευτήριο. " Αποτελείς έμπνευση για μένα και τα παιδιά μου", εξήγησε η γυναικολόγος που την παρακολουθούσε σε όλο αυτό το διάστημα της κύησης και του τοκετού. Ξαφνιάστηκε από αυτό που άκουσε, από το ύφος των λεγομένων της γιατρού, αλλά δυο - τρεις κουβέντες αρκούσαν για να τη γεμίσουν με τόση δύναμη, ώστε να παλέψει για τα παιδιά και την οικογένειά της. Έστω κι αν θα χρειαστεί να αποχωριστεί για λίγο το έτερον ήμισύ της, Candice Dupree, η οποία πρέπει να αφήσει τις ΗΠΑ για τον χειμώνα προκειμένου να παίξει στην Ευρώπη και να λειτουργήσει ως πηγή εισοδήματος για την οικογένεια.

Τα δύσκολα τώρα ξεκινάνε για την Candice και την DeWanna. Δύσκολα, όσο και ωραία για τις ίδιες. Δεν το επέλεξαν, αλλά πλέον αποτελούν πρότυπα για την LGBT κοινωνία των ΗΠΑ -ενδεχομένως και παγκοσμίως. Πολύ απλά γιατί αυτό που στα δικά τους μάτια έμοιαζε ως απλή επιθυμία (βλ. η απόκτηση οικογένειας) μπορεί να εξελιχθεί σε σημείο αναφοράς για χιλιάδες ακόμη ανάλογες περιπτώσεις.

Πηγή: Indy Star

TAGS ΗΠΑ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ