NCAA

Ωρα τελικού στο NCAA

Michigan's Charles Matthews (1) dunks during the second half in the semifinals of the Final Four NCAA college basketball tournament against Loyola-Chicago, Saturday, March 31, 2018, in San Antonio. (AP Photo/David J. Phillip)
AP Photo/David J. Phillip AP PHOTO/DAVID J. PHILLIP

Η στιγμή που περίμεναν οι φίλοι του NCAA έφτασε. Σε μερικές ώρες το Villanova θα αντιμετωπίσει το Michigan στον Τελικό του Final Four (04:20). Το Sport24.gr παρουσιάζει τους δύο "μονομάχους".

Το Villanova και το Michigan πάλευαν για μήνες για να φτάσουν μέχρι εδώ. Ανάμεσα σε πάνω από 200 κολέγια είναι τα δύο που αυτή τη στιγμή βρίσκονται 40 λεπτά μακριά από το τρόπαιο του πρωταθλητή του NCAA. Η σκέψη και μόνο προκαλεί τρόμο σε κάποιους. Όχι όμως στους δύο σημερινούς αντιπάλους.

Το Villanova και το Michigan, το Michigan και το Villanova θα μπουν στο παρκέ σε μερικές ώρες (04:20 τα χαράματα της Τρίτης ώρα Ελλάδος) θέλοντας να ολοκληρώσουν την σεζόν πρωταθλητές, σε μία κόντρα ανάμεσα στην καλύτερη ομάδα (Villanova) και την πιο "καυτή" ομάδα (Michigan) του NCAA. Δύο ομάδες με εντελώς διαφορετική φιλοσοφία. Γολιάθ εναντίον Δαβιδ. Επίθεση εναντίον άμυνας. Ανωτερότητα εναντίον θράσους.

Από τα εκατομμύρια (ναι, εκατομμύρια) brackets που συμπληρώθηκαν φέτος σε όλο τον κόσμο, μόλις 37.356 σημείωσαν σωστά το ζευγάρι του τελικού. Σε πολλούς αυτός ο αριθμός μοιάζει μικρός. Δεν είναι όμως, δείγμα ότι σε ένα τουρνουά με πολλές εκπλήξεις ο τελικός δεν αποτελεί τόσο μεγάλη έκπληξη. Δεν παύουν εξάλλου να κοντράρονται το Νο1 της East Region (Villanova) με το Νο3 της East Region (Michigan).

VILLANOVA: Με την "ταμπέλα" του φαβορί

Το οξύμωρο της υπόθεσης είναι ότι παρά το γεγονός ότι στον τελικό βρίσκονται δύο ισχυρές ομάδες, το Villanova θεωρείται το ξεκάθαρο φαβορί για την κατάκτηση του τροπαίου. Αν βέβαια παρακολουθήσει κάποιος την πορεία των Wildcats μέχρι τον τελικό δεν θα παραξενευτεί και τόσο, αφού η ομάδα του Jay Wright κέρδισε τους 5 αντιπάλους της με 17.6 πόντους μέσο όρο, κερδίζοντας όλα τα παιχνίδια με διψήφια διαφορά. Αποκορύφωμα της επίδειξης δύναμης του Κολεγίου ήταν η άνετη νίκη με 95-79 επί του (Νο1 στην Midwest Region) Kansas στον ημιτελικό, σε ένα παιχνίδι που ευστόχησε σε 18 τρίποντα, επίδοση-ρεκόρ στην ιστορία των Final Four του NCAA!

Το Villanova θεωρείται πανίσχυρο. Με όπλο του τον πλουραλισμό του στην επίθεση - 6 παίκτες του σκοράρουν διψήφιο αριθμό πόντων - το υψηλό του ποσοστό στα τρίποντα (40.1%) και ηγέτες τους τριτοετείς Jalen Brunson (19.2 πόντοι, 4.7 ασίστ ανά αγώνα) και Mikal Bridges (1.6 πόντοι, 5.3 ριμπάουντ ανά αγώνα) έχει κυριαρχήσει απόλυτα από την αρχή του τουρνουά. Οι Wildcats αρέσκονται να υποστηρίζουν ότι δεν διαφορά την κάνει η άμυνά τους, ωστόσο όταν στα 4 από τα 5 παιχνίδια τους στο τελικό τουρνουά έχουν ξεπεράσει τους 81 πόντους είναι δύσκολο κάποιος να τους πιστέψει.

MICHIGAN: ΕΝΑ ΥΠΟΛΟΓΙΣΙΜΟ ΑΟΥΤΣΑΙΝΤΕΡ

Στο Michigan λένε ότι από το ξεκίνημα της προετοιμασίας ακόμα όταν έκαναν το καθιερωμένο "ΖΝΤΟ" στο φινάλε κάθε προπόνησης αυτό που φώναζαν ήταν "Πρωταθλητές"! Η αλήθεια είναι ότι στο ξεκίνημα της σεζόν κανείς δεν τους πίστευε. Όσο όμως προχωρούσε η σεζόν οι Wolverines κέρδιζαν υποστηρικτές. Το Michigan είναι αυτή τη στιγμή η πιο "καυτή" ομάδα στο NCAA, αφού έφτασε στον τελικό μετρώντας σερί 14 νικών, με την τελευταία του ήττα να χρονολογείται στις 7 Φλεβάρη! Οι 5 τελευταίες νίκες ήρθαν στο τελικό τουρνουά, όπου απέκλεισαν διαδοχικά το Montana, το Houston, το Texas A&M, το Florida State και, στον ημιτελικό, το Loyola Chicago, την "σταχτοπούτα" του φετινού τουρνουά. Κοινό σημείο των αντιπάλων του ήταν ότι κανένας από αυτούς δεν ξεκίνησε το τελικό τουρνουά σε θέση ψηλότερη από το Νο6! Για να καταλάβει κανείς τι σημαίνει αυτό, στα χαρτιά το Michigan είχε την πιο εύκολη πρόσβαση στον τελικό του NCAA στην ιστορία του θεσμού!

Αυτός ο χαρακτηρισμός αδικεί βέβαια το Michigan, το οποίο είναι μία εξαιρετική ομάδα. Μία ομάδα που σε όλο το τελικό τουρνουά είχε ως όπλο την άμυνά της, - αφού στα 4 από τα 5 παιχνίδια της δέχθηκε 63 ή λιγότερους πόντους! - δεχόμενη συνολικά 18 τρίποντα σε 5 αγώνες! Κοινώς, όσα τρίποντα σημείωσε το Villanova στον ημιτελικό κόντρα στο Kansas, το Michigan τα δέχθηκε σε 5 παιχνίδια! Ηγέτης των Wolverines είναι ο τριτοετής Γερμανός πάουερ φόργουορντ Moritz Wagner (14.6 πόντοι, 7.1 ριμπάουντ μέσο όρο), με τον τριτοετή γκαρντ Charles Matthews (13.1 πόντοι, 5.6 ριμπάουντ ανά αγώνα) και τον τεταρτοετή γκαρντ Muhammad-Ali Abdur-Rahkman (12.6 πόντοι, 3.9 ριμπάουντ, 3.3 ασίστ μέσο όρο) να τον ακολουθούν, όντες οι μοναδικοί άλλοι παίκτες της ομάδας με διψήφιο μέσο όρο πόντων.

ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΩΡΑ ΓΙΑ ΠΡΟΒΛΕΨΕΙΣ

Το χάσμα ανάμεσα στο Villanova και το Michigan θεωρείται μεγάλο. Η επίθεση και η σταθερότητα των πρώτων θα βρουν απέναντι την άμυνα και την θέληση των δεύτερων. Στα μάτια πολλών το παιχνίδι μοιάζει να έχει ήδη κριθεί. Αν όμως έχει αποδειχθεί κάτι τόσο την φετινή σεζόν όσο και ιστορικά, είναι ότι καλό θα είναι να περιμένουν όλοι πριν προβούν σε προβλέψεις. Σίγουρα συνήθως ο Γολιάθ είναι αυτός που συντρίβει τον Δαβίδ. Καμία φορά όμως ο Δαβίδ βρίσκει τον τρόπο να κατεδαφίσει τον Γολιάθ. Μένει να φανεί τώρα ποια από τις δύο ιστορίες θα επικρατήσει αυτή τη φορά.

Photo Credits: AP Photo/David J. Phillip

TAGS NCAA
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ