NCAA

Τριάντα χρόνια από το "The Dunk"!

Τριάντα χρόνια από το "The Dunk"!
UNIVERSITY OF PITTSBURGH

Σαν σήμερα (25/1) πριν από 30 χρόνια ο άσημος Jerome Lane του κολεγίου του Pittsburgh πρόσφερε στον κόσμο το κατά πολλούς καλύτερο κάρφωμα στην ιστορία του NCAA, διαλύοντας το ταμπλό!

Είναι από τις στιγμές που γράφεται ιστορία και δεν το καταλαβαίνεις παρά πολλά χρόνια αργότερα. Μία φάση σαν όλες τις άλλες. Ένας αιφνιδιασμός σαν όλους τους άλλους. Και μετά γίνεται μία φάση που δεν θα ξεχάσεις ποτέ στην ζωή σου.

Αυτό λοιπόν συνέβη πριν από ακριβώς 30 χρόνια, στις 25 Ιανουαρίου 1988, στον αγώνα του Pittsburgh με το Providence. Έναν αγώνα που μετέδιδε σε παναμερικανική μετάδοση το ESPN. Έναν αγώνα που όποιος τον παρακολούθησε δεν θα τον ξεχάσει ποτέ. Και ο λόγος είναι αυτή η φάση:

Ο κύριος που καρφώνει την μπάλα είναι ο Jerome Lane. Ήταν ένας combo φόργουορντ με ύψος 1.96 μέτρα, ο οποίο αργότερα παραδέχθηκε ότι είχε ύψος 1.92 μέτρα. Δεν ήταν γνωστός στο ευρύτερο κοινό και ας ήταν ένας από τους καλύτερους ριμπάουντερ στο NCAA εκείνη την περίοδο. Μετά από αυτό το κάρφωμα όμως τον έμαθαν όλοι. Και πάρα πολλοί τον θυμούνται ακόμα.

Το συγκεκριμένο κάρφωμα θεωρείται το πιο εμβληματικό στην ιστορία του Κολεγιακού Πρωταθλήματος! Το όνομα που το έδωσαν τότε ήταν "The Dunk", δηλαδή... "Το κάρφωμα". Όποιον φίλαθλο του NCAA και να ρωτήσει κανείς ποιο είναι το "The Dunk" θα θυμηθεί αμέσως το κάρφωμα του Lane, αλλά και την περιγραφή του θρυλικού Bill Raftery, ο οποίος αφού ξεπέρασε το σοκ άρχισε να φωνάζει "Send it in, Jerome!!"

30 χρόνια αργότερα ο Lane έχει να θυμάται μία καριέρα που τον είδε να επιλέγεται στο Νο23 του ντραφτ του 1988 από τους Nuggets, πέντε χρόνια καριέρας στο ΝΒΑ με μέσους όρους 5.3 πόντους, 5.8 ριμπάουντ και 1.5 ασίστ μέσο όρο και μία αξιοπρεπή πορεία στο CBA (η αντίστοιχη G-League του ΝΒΑ την δεκαετία του 90'. Έχει όμως να θυμάται και κάτι ακόμα: Αυτό το κάρφωμα. Ένα κάρφωμα που του χάρισε για πάντα μία θέση στην ιστορία.

Photo Credit: Pittsburgh University

TAGS NCAA
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ