NCAA

Τα αστέρια και οι απόντες της March Madness

Τα αστέρια και οι απόντες της March Madness

Με την τελική φάση του Κολεγιακού Πρωταθλήματος να ετοιμάζεται να ξεκινήσει, το Sport24.gr παρουσιάζει τους πιο ελπιδοφόρους παίκτες, καθώς και τους σημαντικότερους απόντες.

Η στιγμή που περίμεναν όλοι οι φίλοι του μπάσκετ στις ΗΠΑ, αλλά και σε πολλά μέρη στον κόσμο, έφτασε. Η “March Madness”, το τελικό τουρνουά του NCAA βρίσκεται προ των πυλών.

Οι 64 καλύτερες Κολεγιακές ομάδες θα αναμετρηθούν έχοντας ως στόχο το τρόπαιο. Σαφώς και υπάρχουν φαβορί και αουτσάιντερ, οπως επίσης υπάρχουν μελλοντικοί σταρ του ΝΒΑ, αλλά και παίκτες που μόλις ολοκληρωθεί το τουρνουά θα γίνουν... δικηγόροι, γιατροί, δημοσιογράφοι ή οτιδήποτε βάλει ο νους. Μην ξεχνάμε εξάλλου ότι μιλάμε για φοιτητές και η λογική λέει ότι δεν θα γίνουν όλοι επαγγελματίες αθλητές.

Με τη “March Madness” λοιπόν να ετοιμάζεται να ξεκινήσει, το Sport24.gr σας παρουσιάζει τους παίκτες στους οποίους πρέπει να δώσετε περισσότερη προσοχή, αφού πρόκειται για παίκτες που θα μας απασχολούν για χρόνια στο ΝΒΑ, αλλά και μία λίστα με τους μεγάλους απόντες, τους οποίους δεν θα δούμε σε δράση επειδή τα Κολέγιά τους δεν πήραν πρόσκληση για το Τελικό τουρνουά, αλλά επίσης θα μας απασχολήσουν για χρόνια.

ΟΙ ΠΑΙΚΤΕΣ ΠΟΥ ΠΕΡΙΜΕΝΟΥΝ ΟΛΟΙ

Έχουν ήδη δημιουργήσει θόρυβο γύρω από το όνομά τους, ωστόσο τώρα έχουν την ευκαιρία να ανεβάσουν ακόμα περισσότερο τις μετοχές τους ενόψει του ντραφτ. Αυτοί είναι οι πέντε παίκτες που σύμφωνα με τους ειδικούς θα μας απασχολήσουν περισσότερο στην φετινή “March Madness”, με το ενδιαφέρον στοιχείο να είναι φυσικά ότι όλοι είναι πρωτοετείς.

Lonzo Ball

Κολέγιο: UCLA

Έτος στο Κολέγιο: Πρωτοετής

Ύψος: 1.96 μέτρα

Θέση: Πόιντ γκαρντ

Γιατί ξεχωρίζει: Οι σκάουτ του ΝΒΑ θεωρούν ότι ο γκαρντ του UCLA είναι μία νέα (ψηλότερη) εκδοχή του (νυν προπονητή των Bucks και άλλοτε All Star) Jason Kidd, αλλά με καλύτερο σουτ! Ο Lonzo μοιάζει με το τέλειο πακέτο και θεωρείται δεδομένο ότι θα επιλεγεί στις πρώτες δύο-τρεις θέσεις. Αν μάλιστα οδηγήσει το UCLA μακριά, τότε δεν αποκλείεται να είναι και το επόμενο Νο1 του ντραφτ.

Josh Jackson

Κολέγιο: Kansas

Έτος: Πρωτοετής

Ύψος: 2.03 μέτρα

Θέση: Σούτινγκ γκαρντ/Σμολ φόργουορντ

Γιατί ξεχωρίζει: Είναι ο καλύτερος παίκτης της καλύτερης ομάδας της Κανονικής περιόδου στο ΝΒΑ. Ο Josh Jackson βλέπει τους σκάουτερ να τον συγκρίνουν με τον Kawhi Leonard των Spurs και τον Jimmy Butler των Bulls, θεωρώντας τον Top-5 pick, αφού είναι ένας παίκτης που μπορεί να επηρεάσει το παιχνίδι και στις δύο πλευρές του παρκέ. Σύμφωνα με τους ειδικούς, αν βελτιώσει το σουτ του θα γίνει σούπερ σταρ. Αξίζει να σημειωθεί πάντως ότι λόγω μίας εμπλοκής του σε τροχαίο ατύχημα ο Jacson είδε το Κολέγιο του Kansas να τον τιμωρεί με έναν αγώνα αποκλεισμό πριν τους αγώνες στην Περιφέρεια της Big-12, κάτι που χάλασε την εικόνα του, αλλά και την πορεία της ομάδας του, που έπεσε θύμα έκπληξης στον πρώτο γύρο.

Jayson Tatum

Κολέγιο: Duke

Έτος: Πρωτοετής

Ύψος: 2.03 μέτρα

Θέση: Σούτινγκ γκαρντ/σμολ φόργουορντ

Γιατί ξεχωρίζει: Ξεκίνησε την σεζόν ήσυχα λόγω τραυματισμού, αλλά από την στιγμή που βρήκε ρυθμό κι έπειτα έχει τρελάνει κόσμο. Ο Jayson Tatum είναι ένας από τους καλύτερους αθλητές στο NCAA. Στην άμυνα μπορεί να μαρκάρει πολλές θέσεις, ενώ στην επίθεση βελτιώνεται συνεχώς σε καταστάσεις ένας εναντίον ενός. Το μακρινό σουτ του χρειάζεται δουλειά, ωστόσο ακόμα κι έτσι λέγεται ότι είναι Top-5 pick.

De'Aaron Fox

Κολέγιο: Kentucky

Έτος: Πρωτοετής

Ύψος: 1.90 μέτρα

Θέση: Πόιντ γκαρντ

Γιατί ξεχωρίζει: Είναι αριστερόχειρας, τρομερός αθλητής και εξαιρετικός σε καταστάσεις ένας εναντίον ενός τόσο στην άμυνα όσο και στην επίθεση. Ο Fox είναι εκ των ηγετών μίας εκ των καλύτερων ομάδων του Τουρνουά. Και αυτός πάντως φαίνεται να είναι ασταθής σουτέρ, ωστόσο αν κάνει ένα καλό τουρνουά δεν αποκλείεται να καταλήξει πάρα πολύ ψηλά στο φετινό draft, με τις πρώτες προβλέψεις να τον θέλουν να καταληγει από το 4 έως το 8.

Lauri Markkanen

Κολέγιο: Arizona

Έτος: Πρωτοετής

Ύψος: 2.11 μέτρα

Θέση: Πάουερ φόργουορντ

Γιατί ξεχωρίζει: Ο Φινλανδός πάουερ φόργουορντ έφυγε από την χώρα του για το NCAA με την ταμπέλα του μεγαλύτερο ταλέντου στην ηλικία του στην Ευρώπη να τον ακολουθεί. Και από την πρώτη του χρονιά φρόντισε να δικαιολογήσει όλον αυτό το θόρυβο. Ο Markkanen είναι ίσως ο καλύτερος σουτέρ που έχει εμφανιστεί σε αυτή την θέση και ύψος από την εποχή του Dirk Nowitzki. Μπορεί πραγματικά να σκοράρει από οπουδήποτε στο παρκέ, είναι καλός αθλητης και δουλευταράς. Η άμυνά του είναι αυτή που ανησυχεί περισσότερο τους σκάουτερ, ωστόσο η ικανότητά του να βάζει τη μπάλα στο καλάθι δεν αμφισβητείται από κανέναν.

ΟΙ ΜΕΓΑΛΟΙ ΑΠΟΝΤΕΣ

Ήταν καλοί, έκαναν θόρυβο, αλλά οι ομάδες τους δεν προκρίθηκαν στο Τελικό τουρνουά και άρα δεν θα έχουν οι ίδιοι την ευκαιρία να ανεβάσουν τις μετοχές τους. Ιδού λοιπόν οι 5 μεγαλύτεροι απόντες του τουρνουά.

Markelle Fultz

Κολέγιο: Washington

Έτος: Πρωτοετής

Ύψος: 1.96 μέτρα

Θέση: Πόιντ γκαρντ

Γιατί ξεχωρίζει: Δεδομένου ότι οι ειδικοί υποστηρίζουν ότι μπορεί να καταλήξει ακόμα και στο Νο1 του ντραφτ, ο Markell Fultz είανι η πιο ηχηρή απουσία της “March Madness”. Ο Fultz είναι ένας εξαιρετικός αθλητής, που μπορεί να παίξει καλά το ένας εναντίον ενός, να πάει προς το καλάθι αλλά και να σκοράρει από την περιφέρεια, ενώ ταυτόχρονα βλέπει γήπεδο. Αν υπάρχει κάτι πάντως που έχει ρίξει τις μετοχές του είναι ότι δεν κατάφερε να βοηθήσει την ομάδα του να φτάσει στην τελική φάση του NCAA, κάτι που κάνει πολλούς να αμφισβητούν κατά πόσο μπορεί να γίνει ηγέτης.

Dennis Smith

Κολέγιο: NC State

Έτος: Πρωτοετής

Ύψος: 1.88 μέτρα

Θέση: Πόιντ γκαρντ

Γιατί ξεχωρίζει: Όταν ξεκινούσε η σεζόν θεωρείτο το φαβορί για να είναι το επόμενο Νο1 του ντραφτ. Με την ομάδα του όμως να έχει μείνει εκτός Τελικής φάσης και τον ίδιο να έχει κάποια σκαμπανεβάσματα στην απόδοσή του, οι τελευταίες προβλέψεις τον θέλουν να καταλήγει κάπου ανάμεσα στο Νο5 και το Νο 10. Ο Smith είναι ένας εκρηκτικός πόιντ γκαρντ, με τους ειδικούς να συγκρίνουν το παιχνίδι του με αυτά των Baron Davis και Steve Francis, ωστόσο το γεγονός ότι στο παρελθόν έχει υποστεί ρήξη χιαστού, αλλά και ότι είναι μέτριος σουτέρ φαίνεται να δουλεύουν εναντίον του.

Robert Williams

Κολέγιο: Texas A&M

Έτος: Πρωτοετής

Ύψος: 2.05

Θέση: Πάουερ φόργουορντ

Γιατί ξεχωρίζει: Έχει ύψος 2.05 μέτρα και άνοιγμα χεριών 2.24 μέτρα! Ο Robert Williams είναι ένας σούπερ αθλητικός ψηλός, όπου χαρακτηρίζεται κυρίως για τα αμυντικά του προσόντα. Η αλήθεια βέβαια είναι ότι ακόμα παραμένει λίγο άγουρος επιθετικά, όντας καλύτερος αθλητής από ότι μπασκετμπολίστας αυτή τη στιγμή. Αν ωστόσο δουλέψει σκληρά, τότε δεν αποκλείεται να εξελιχθεί σε κάτι πολύ ξεχωριστό, κάτι που φαίνεται και από το γεγονός ότι οι προβλέψεις τον θέλουν να επιλέγεται στις πρώτες 10-14 θέσεις στο προσεχές ντραφτ.

Jarrett Allen

Κολέγιο: Texas

Έτος: Πρωτοετής

Ύψος: 2.11 μέτρα

Θέση: Σέντερ

Γιατί ξεχωρίζει: Είναι ένας σέντερ που πρώτα σκέφτεται την άμυνα και μετά την επίθεση. Το άνοιγμα χεριών του είναι απίστευτο (κοντά τα 2.30 μέτρα!) κάτι που σε συνδυασμό με τα καλά αθλητικά του προσόντα του δίνουν την δυνατότητα να προκαλεί πολλά προβλήματα στους αντιπάλους του. Η επίθεση βέβαια είναι μία... άλλη ιστορία, αφού θέλει ακόμα δουλειά και είναι ο κυριότερος λόγος που αντί να θεωρείται δεδομενο ότι θα μπει στην πρώτη δεκάδα έχει τοποθετηθεί στις προβλέψεις πολλών κάπου ανάμεσα στο 15 και το 20.

Ivan Rabb

Κολέγιο: California

Έτος: Δευτεροετής

Ύψος: 2.08 μέτρα

Θέση: Πάουερ φόργουορντ

Γιατί ξεχωρίζει: Ακόμα ένας αθλητικός ψηλός, με τρομερή αίσθηση του ριμπάουντ και καλός στην άμυνα ψηλά. Ο Rabb είναι και αυτός αρκετά άγουρος επιθετικά, ωστόσο αυτό που δουλευει στα υπέρ του είναι ότι είναι εξαιρετικός σε καταστάσεις πικ εν ρολ ως σκρινέρ, τελειώνοντας δυναμικά τις φάσεις, για αυτό και θεωρείται δεδομένο ότι θα επιλεγεί κάπου ανάμεσα στο Νο15 και το Νο20. Αν προσθέσει κιλά στο κορμί του και βελτιώσει το επιθετικό του παιχνίδι, τότε είναι πολύ πιθανό να εκπλήξει κόσμο στο μέλλον.

Twitter @steflong85

TAGS NCAA
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ