NCAA

Στο UMBC δεν παίζουν μόνο σκάκι

UMBC players celebrate a teammate's basket against Virginia during the second half of a first-round game in the NCAA men's college basketball tournament in Charlotte, N.C., Friday, March 16, 2018. (AP Photo/Gerry Broome)
AP Photo/Gerry Broome AP PHOTO/GERRY BROOME

Το UMBC διέλυσε κάθε πρόβλεψη με την πρόκρισή του σε βάρος του Virginia, αφού έγινε το πρώτο Νο16 στην ιστορία του NCAA που απέκλεισε το Νο1. Πώς όμως έφτασε μέχρι εδώ ένα Κολέγιο... σκακιστών; Το Sport24.gr παρουσιάζει την ιστορία του.

Πριν από την έναρξη του αγώνα του πανίσχυρου Virginia (Νο1 σε όλο το NCAA) με το UMBC (Νο16 στην South Region) η αγωνία των δημοσιογράφων στις ΗΠΑ ήταν η εξής: “ Είναι UMBC ή UBMC”; Όλοι φοβόντουσαν ότι θα το έγραφαν λάθος. Αυτό που δεν περίμεναν ήταν ότι το UMBC (University of Maryland-Baltimore County) θα πραγματοποιούσε την μεγαλύτερη έκπληξη στην ιστορία του NCAA !

Εδώ και χρόνια αρκετός κόσμος το έλεγε όλο και πιο δυνατά: Κάποια στιγμή ένα Νο16 θα απέκλειε κάποιο Νο1 στο τελικό τουρνουά του NCAA. Δεν είχε γίνει ποτέ. Την στιγμή που μπήκαν στο παρκέ το Virginia με το UMBC το σχετικό ρεκόρ ήταν... 135-0 υπέρ του φαβορί σε αυτού του είδους τα ζευγαρώματα! Αν κάποιος περίμενε κάποια στιγμή να γίνει η έκπληξη σίγουρα δεν περίμενε να γίνει σε αυτό το ζευγάρωμα. Όχι όταν το Virginia θεωρείτο το φαβορί για τον τίτλο (!) και το UMBC είχε μπει στο τουρνουά από το... παράθυρο, σπάζοντας μία κατάρα 10 χρόνων για να τα καταφέρει.

Όπως όμως αποδείχθηκε για ακόμα μία φορά, στο μπάσκετ όλα μπορούν να γίνουν. Ακόμα και να έρθει ένα Κολέγιο από το πουθενά, στην πρώτη του παρουσία σε τελικό τουρνουά έπειτα από 10 χρόνια και να διαλύσει στον πρώτο γύρο με 74-54 το απόλυτο φαβορί του τουρνουά! Μα, καλά, ποιοι είναι τέλος πάντων αυτοί οι τύποι που έγραψαν ιστορία και πώς έφτασαν μέχρι εδώ;

ΤΟ ΣΚΑΚΙ ΚΑΙ TO BUZZER BEATER ΠΟΥ ΑΛΛΑΞΕ ΤΑ ΠΑΝΤΑ

Τo UMBC δεν είναι ακριβώς το πρώτο κολέγιο που σκέφτεται κάποιος όταν έχει στο μυαλό του τον αθλητισμό. Πρόκειται για ένα Κολέγιο που καλά-καλά δεν έχει ομάδα στο American Football. Έχει όμως κάτι που δεν έχουν πολλά σχολεία: Δυνατή ομάδα στο... σκάκι, η οποία κάποια στιγμή κατέκτησε 10 σερί παναμερικανικά πρωταθλήματα! Αυτό το Κολέγιο λοιπόν έχει μία ομάδα μπάσκετ, η οποία είχε να αγωνιστεί στο τελικό τουρνουά του NCAA από το 2008. Και για να τα καταφέρει φέτος χρειάστηκε να γίνει... αυτό:

1. Αυτή ήταν η πρώτη νίκη του UMBC επί του Vermont έπειτα από 23 σερί ήττες σε βάθος 10 χρόνων. 2. Ο Lyles είχε διαφορετικές εντολές από τον πάγκο, ωστόσο αποφάσισε ότι δεν του άρεσαν, οπότε απλώς πήρε την μπάλα και ευστόχησε στο τρίποντο που άλλαξε τη μοίρα του σχολείου του.

Όλη η ιστορία πίσω από το σουτ του Lyles έκανε γοητευτικό το ταξίδι των Retrievers (αυτό είναι το “παρατσούκλι” τους που σε ελεύθερη μετάφραση σημαίνει αυτοί που ανακτούν), οι οποίοι περίπου 1 μήνα νωρίτερα είχαν ηττηθεί με 81-53 από το Vermont. Το μόνο που έμελλε να κάνουν ήταν να εμφανιστούν κόντρα στο Virginia και να χαρούν την συμμετοχή. Αυτοί όμως το χάρηκαν περισσότερο από ότι έπρεπε!.

Το UMBC δεν είναι κάποιο μεγαθήριο. Ο πιο γνωστός απόφοιτος του Κολεγίου του είναι ένας τηλεοπτικός σεφ ονόματι Duff Goldman. Οι γονείς του καλύτερου παίκτη τους, Jairus Lyles, είναι και οι δύο απόφοιτοι του Virginia (!), με τον πατέρα του μάλιστα να έχει παίξει επαγγελματικά American Football για 7 χρόνια. Όλες οι πιθανότητές ήταν εναντίον τους κόντρα στο Virginia. Κι όμως, στο τέλος της ημέρας, τίποτα από όλα αυτά δεν είχε σημασία. Το μόνο που είχε σημασία ήταν πως οι παίκτες της ομάδας πίστεψαν ότι μπορούν να φέρουν τα πάνω-κάτω στο Κολεγιακό Πρωτάθλημα και αυτό ακριβώς έκαναν, γράφοντας ιστορία. Και για όποιον ακόμα αναρωτιέται, το Κολέγιο ονομάζεται UΜBC και όχι UBMC...

AP Photo/Gerry Broome

TAGS NCAA
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ