NCAA

Οι 4 μονομάχοι του Final Four του NCAA

Oregon guard Tyler Dorsey gestures during the second half of the team's Midwest Regional final against Kansas in the NCAA men's college basketball tournament, Saturday, March 25, 2017, in Kansas City, Mo. (AP Photo/Orlin Wagner)
Oregon guard Tyler Dorsey gestures during the second half of the team's Midwest Regional final against Kansas in the NCAA men's college basketball tournament, Saturday, March 25, 2017, in Kansas City, Mo. (AP Photo/Orlin Wagner) AP

Το Oregon του Τάιλερ Ντόρσεϊ ετοιμάζεται να πέσει στη “μάχη” του Final Four του NCAA και το Sport24.gr σας παρουσιάζει όλα όσα πρέπει να ξέρετε για τους 4 “μονομάχους”.

Η μεγάλη στιγμή έφτασε. Το Oregon του Τάιλερ Ντόρσεϊ αναμένεται σε μερικές ώρες να μπει στο παρκέ για να αντιμετωπίσει το πανίσχυρο North Carolina (03:45, Live Blog από το Sport24.gr) στον δεύτερο ημιτελικό του Final Four του NCAA.

Λίγο νωρίτερα, στον πρώτο ημιτελικό, θα τεθούν αντιμέτωποι το South Carolina και το Gonzaga, με τους δεύτερους να είναι το ξεκάθαρο φαβορί, αλλά κανέναν να μη μπορεί να ξεγράψει το απίστευτο South Carolina.

Το Sport24.gr λοιπόν θέλησε να ετοιμάσει το έδαφος για τη μεγάλη γιορτή του Κολεγιακού μπάσκετ και για αυτό ακριβώς παρουσιάζει όλα όσα πρέπει να ξέρετε για τις 4 ομάδες που θα “παλέψουν” σε μερικές ώρες για τον τίτλο του Πρωταθλητή του NCAA.

Oregon

Oregon guard Tyler Dorsey cuts down the net after a regional final against Kansas in the NCAA men's college basketball tournament, Saturday, March 25, 2017, in Kansas City, Mo. (AP Photo/Charlie Riedel)
AP Photo/Charlie Riedel AP

AP Photo/Charlie Riedel

Πώς έφτασε μέχρι εδώ: To Oregon ξεκίνησε από το Νο3 της κατάταξης στη Midwest Region και απέκλεισε διαδοχικά το Iona (93-77), το Rhode Island (75-72), το Michigan (69-68) και το Kansas (74-60).

Η βασική πεντάδα: Πρίτσαρντ, Ένις, Ντόρσεϊ, Μπρουκς, Μπελ

Ο σταρ: Από το ξεκίνημα της σεζόν αυτός ο τίτλος ανήκει στον Ντίλον Μπρουκς. Στο Τελικό τουρνουά ωστόσο η σκυτάλη έχει περάσει δικαίως στον δικό μας Τάιλερ Ντόρσεϊ, ο οποίος κάνει πράγματα και θαύματα, μετρώντας +20 πόντους σε 7 σερί παιχνίδια, ενώ έχει ήδη σημειώσει δύο νικητήρια καλάθια!

Ο αφανής ήρωας: Δεν είναι ακριβώς αφανής ήρωας, αλλά η αλήθεια είναι ότι ο Τζόρνταν Μπελ έχει ανεβάσει την απόδοσή του σε άλλο επίπεδο στο Τελικό τουρνουά, όντας το ιδανικό στήριγμα κάτω από τα καλάθια στην “καυτή” περιφέρεια του Oregon, με αποκορύφωμα τον Τελικό της Περιφέρειας κόντρα στο Kansas, όπου είχε 11 πόντους, 13 ριμπάουντ και 8 κοψίματα!

Μία ενδιαφέρουσα ιστορία: Το Oregon πέταγε φλόγες όλη την σεζόν. Λίγο πριν την έναρξη του τελικού τουρνουά ωστόσο έχασε τον έκτο παίκτη του – και καλύτερο μπλοκέρ του, Κρις Μπουσέρ, κάτι που έκανε πολύ κόσμο να τους ξεγράψει. Όπως αποδείχθηκε βέβαια, όλοι αυτοί που βιάστηκαν να τους ξεγράψουν έκαναν λάθος, με τους “Ντακς” να προκρίνονται για πρώτη φορά σε Final Four έπειτα από το μακρινό 1939!

Θα το σηκώσει αν: Ο Ντόρσεϊ συνεχίζει να θυμίζει... Ρέι Άλεν. Αν οι περιφερειακοί της ομάδας βάλουν τα σουτ και αν ο Μπελ αντέξει στις μάχες κάτω από τα καλάθια.

North Carolina

North Carolina players, from left, Luke Maye, Theo Pinson, Justin Jackson, Kennedy Meeks, Nate Britt and Joel Berry II react to a teammate's basket against Texas Southern during the second half in a first-round game of the NCAA men's college basketball tournament in Greenville, S.C., Friday, March 17, 2017. (AP Photo/Rainier Ehrhardt)
AP Photo/Rainier Ehrhardt AP

AP Photo/Rainier Ehrhardt

Πώς έφτασε μέχρι εδώ: Το North Carolina ξεκίνησε από το Νο1 της κατάταξης της South Region και επιβεβαίωσε τον τίτλο του φαβορί, αποκλείοντας διαδοχικά το Texas Southern (103-64), το Arkansas (72-65), το Butler (92-80) και στον Τελικό της Περιφέρειας το πανίσχυρο Kentucky (75-73)

Η βασική πεντάδα: Μπέρι, Πρίνσον, Τζάκσον, Χικς Μικς

Ο σταρ: Ο Τζάστιν Τζάκσον επέλεξε να μείνει στο Κολέγιο και για την τρίτη σεζόν του, θέλοντας να ανεβάσει τις μετοχές του για το ντραφτ. Και δεν θα μπορούσε να πάρει καλύτερη απόφαση, αφού από ρολίστας έγινε Πρωταγωνιστής και θεωρείται ο ηγέτης της ομάδας, έχοντας φέτος 18.2 πόντους, 4.7 ριμπάουντ και 2.8 ασίστ μέσο όρο με 38% στα τρίποντα.

Ο αφανής ήρωας: Ο δευτεροετής γκαρντ Λιουκ Μάγιε έγινε ο ήρωας από το πουθενά για το North Carolina με το νικητήριο καλάθι που σημείωσε κόντρα στο Kentucky στον Τελικό της Περιφέρειας. Ο Μάγιε είναι απλώς ένας ρολίστας, ωστόσο έγινε σταρ για μία ημέρα, κάτι που δεν τον εμπόδισε ωστόσο την επομένη του αγώνα που σημείωσε το νικητήριο καλάθι να πάει κανονικά για μάθημα στο Πανεπιστήμιο!

Μία ενδιαφέρουσα ιστορία: Αυτό είναι το 20ο Final Four στην ιστορία του North Carolina, το οποίο πέρυσι έφτασε μέχρι τον Τελικό, αλλά ηττήθηκε με 77-74 εξαιτίας ενός buzzer-beater τριπόντου του Κρις Τζένκινς. Σχεδόν έναν χρόνο αργότερα ωστόσο είναι πάλι εδώ, δείχνοντας έτοιμο να πάρει αυτό που έχασε πέρυσι.

Θα το σηκώσει αν: Η άμυνα της ομάδας συνεχίσει να είναι εξαιρετική και η βασική της πεντάδα σταθεί στο ύψος των προσδοκιών.

Gonzaga

Gonzaga players and coaches celebrate in the closing minutes of a win over Xavier during the second half of an NCAA Tournament college basketball regional final game Saturday, March 25, 2017, in San Jose, Calif. (AP Photo/Ben Margot)
AP Photo/Ben Margot AP

AP Photo/Ben Margot

Πώς έφτασε μέχρι εδώ: Το Gonzaga θεωρείτο από τα φαβορί του τουρνουά και το επιβεβαίωσε. Ξεκινώντας από το Νο1 της West Region απέκλεισε διαδοχικά το South Dakota State (66-46), το Northwestern (79-73), το West Virginia (61-58) και το Xavier (83-59).

Η βασική πεντάδα: Πέρκινς, Ουίλιαμς-Γκρος, Μάθιους, Ουίλιαμς, Καρνόβσκι

Ο σταρ: Ο Νάιτζελ Ουίλιαμς-Γκος διανύει μία ονειρεμένη τρίτη σεζόν στο Κολέγιο, οδηγώντας εκ του ασφαλούς την ομάδα του. Ο βραχύσωμος γκαρντ έχει 16.7 πόντυς, 5.9 ριμπάουντ και 4.6 ασίστ μέσο όρο, όντας ο ξεκάθαρος ηγέτης της ομάδας.

Ο αφανής ήρωας: Ο Ζακ Κόλινς είναι πρωτοετής και έρχεται από τον πάγκο, παίζοντας μόλις 17 λεπτά ανά γώνα. Κι όμως, σε αυτό το λίγο διάστημα σκοράρει 9.9 πόντους και μαζεύει 5.7 ριμπάουντ μέσο όρο, όντας κάτι παραπάνω από πολύτιμος για την ομάδα του, με τους ειδικούς να υποστηρίζουν ότι αν τελικά δηλώσει διαθεσιμότητα στο ντραφτ θα επιλεγεί στις πρώτες 20 θέσεις. Ας τον έχουμε υπόψη μας λοιπόν.

Μία ενδιαφέρουσα ιστορία: Ο βασικός σέντερ της ομάδας είναι ο Πολωνός Πρζεμέρ Καρνόβσκι, ο οποίος βρίσκεται στο 5ο έτος των σπουδών του. Ο ύψους 2.16 μέτρων σέντερ βρέθηκε μία ανάσα από το να κόψει το μπάσκετ πέρυσι, όταν έπειτα από μόλις 8 αγώνες υποβλήθηκε σε εγχείριση σητ μέση και για πολλούς μήνες δε μπορούσε όχι απλώς να παίξει μπάσκετ, παρά με το ζόρι περπατούσε! Τώρα ωστόσο είναι καλά και θεωρείται από τα κλειδιά της πορείας της ομάδας.

Θα το σηκώσει αν: Παίξει όπως στον Τελικό της περιφέρειας κόντρα στο Xavier. Το Gonzaga γενικώς ήταν μέτριο στην τελική φάση, με την άμυνά του να είναι αυτή που το έσωσε. Αν ωστόσο δεν βελτιωθεί στην επίθεση τότε θα έχει πρόβλημα.

South Carolina

South Carolina players react on the bench during the second half against Florida in the East Regional championship game of the NCAA men's college basketball tournament, Sunday, March 26, 2017, in New York. (AP Photo/Julio Cortez)
AP Photo/Julio Cortez AP

AP Photo/Julio Cortez

Πώς έφτασε μέχρι εδώ: Από το πουθενά! Το South Carolina είναι η φετινή σταχτοπούτα του Final Four. Ξεκίνησε από το Νο7 της East Region και απέκλεισε διαδοχικά τέσσερις ομάδες με καλύτερο ρεκόρ! Ο λόγος για το Νο10, Marquette (93-73), το No2, Duke (88-81), το Νο3, Baylor (70-50) και τo No4, Florida (77-70)

Η βασική πεντάδα: Θόρνγουελ, Νότις, Ντοζίερ, Σίλβα, Κότσαρ

Ο σταρ: Ο Σιντάριους Θόρνγουελ είναι το Α και το Ω στην ομάδα του. Ο τεταρτοετής γκαρντ έχει πάρει από το χέρι το South Carolina από την αρχή του τουρνουά, σημείωσε τουλάχιστον 24 πόντους και στα τέσσερα παιχνίδια της τελικής φάσης και δείχνει έτοιμος να οδηγήσει την ομάδα του σε ακόμα μια υπέρβαση.

Ο αφανής ήρωας: Ο Ντουάντε Νότις πρακτικά έχει μόνο μία δουλειά: Να δώσει τη μπάλα στο Θόρνγουελ. Σε έναν αγώνα ωστόσο επέλεξε να ψάξει το δικό του σουτ. Ήταν ο αγώνας του δεύτερο γύρου κόντρα στο πανίσχυρο Duke, όπου σταμάτησε στους 17 πόντους. Χωρίς αυτή την εμφάνιση από τον Νότις το South Carolina δεν θα βρισκόταν εδώ.

Μία ενδιαφέρουσα ιστορία: Τo South Carolina ξεκίνησε το τουρνουά έχοντας να πανηγυρίσει νίκη σε τελική φάση 44 χρόνια! Όπως αποδείχθηκε βέβαια αυτό δεν είχε σημασία για την ομάδα, που δεν πήρε απλώς την πρώτη νίκη της, αλλά τέσσερις συνεχόμενες, παίρνοντας την πρόκριση για το πρώτο Final Four της ιστορίας της.

Θα το σηκώσει αν: Η ψηλή περιφέρειά της συνεχίσει να δημιουργεί προβλήματα στους αντιπάλους και να τους υποχρεώνει σε λάθος σε 1 ανά 4 επιθέσεις! Ναι, όσο τρελό κι αν ακούγεται, το 24% των επιθέσεων των αντιπάλων του South Carolina στο Τελικό τουρνουά καταλήγει σε λάθος! Φυσικά αυτό δεν θα αρκεί. Θα πρέπει και ο Θορνγουελ να συνεχίσει να κάνει τα μαγικά του.

AP Photo/Orlin Wagner

TAGS NCAA
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ