NCAA

Ο LeBron είπε την αλήθεια για το NCAA

Ο LeBron είπε την αλήθεια για το NCAA

Ο LeBron James είπε αυτό που σκέφτονταν οι περισσότεροι για το NCAA, με το Sport24.gr να εξετάζει όσα κρύβονται πίσω από τη βιτρίνα. Τα παραδείγματα διαφθοράς, το χρήμα που κινεί τα πάντα και οι αθλητικές εταιρείες.

Το NCAA κλυδωνίζεται περισσότερο από ποτέ, ως οικοδόμημα. Το πρώτο δίμηνο του 2018 δεν ήταν το καλύτερο δυνατό για τον κολεγιακό αθλητισμό στις ΗΠΑ, και δη σε ό,τι αφορά την πορτοκαλί μπάλα. Ένα ολόκληρο σύστημα παραγωγής παικτών και προπονητών βγαίνει... από την ντουλάπα, για να αποδείξει πως αυτό που σε πολλές περιπτώσεις θεωρείται ως κάτι "εξευγενισμένο" και "άθικτο", μπορεί στο τέλος να είναι το πιο βρώμικο όλων.

Τα σκάνδαλα που έχουν προκύψει τα τελευταία χρόνια αρκούν για να αμαυρώσουν την εικόνα ενός ολόκληρου οργανισμού, ο οποίος -σε κάθε περίπτωση- λειτουργεί με την ταμπέλα της αξιοκρατίας. Αυτό πουλάει το NCAA, την αξιοκρατία και την καθαρότητα στις διεργασίες του. Στην πράξη όμως, μόνο έτσι δεν είναι τα πράγματα. Το Connecticut, το USC, το Louisville, το Arizona αποδεικνύουν εσχάτως πως το σύστημα είναι σαθρό.

Ήταν να μην γίνει η αρχή. Εδώ και μερικά χρόνια, το ένα μετά το άλλο τα σκάνδαλα κάνουν την εμφάνισή τους. Κι ο ντόρος που δημιουργείται είναι τόσο μεγάλος, που φέρνει τον LeBron James στο σημείο να υποστηρίξει δημόσια πως " το NCAA είναι διεφθαρμένο, το γνωρίζουμε αυτό. Λυπάμαι, αλλά είναι διεφθαρμένο". ΟΚ, μια σκέψη που έκαναν όλοι στις ΗΠΑ εδώ και καιρό. Όταν όμως αυτή η σκέψη αποτυπώνεται σε λέξεις από το Νο1 πρόσωπο του ΝΒΑ, τότε δεν μπορεί παρά να δημιουργήσει πολύ μεγαλύτερο θόρυβο.

ΚΑΝΕΙΣ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΤΕΛΕΙΟΣ

Το Louisville αποτέλεσε το πιο τρανό παράδειγμα των παραπάνω. Όλα άρχισαν πριν από δυόμισι χρόνια, όταν το βιβλίο της Katin Powell εμφάνιζε ένα σεξουαλικό σκάνδαλο μεγατόνων . Θεωρίες και κουβέντες που κυκλοφορούσαν στην πιάτσα πήραν μορφή σε χαρτί, τυπώθηκαν και κυκλοφόρησαν στις ΗΠΑ. Αυτά που συζητούνταν μεταξύ αθλητών, των γονιών τους, προπονητών και τεχνικών διευθυντών πήγαν... σε άλλο επίπεδο. Πλέον, η κουβέντα είχε φτάσει από τους σχολικούς διαδρόμους και τα αποδυτήρια στα γραφεία του FBI, το οποίο δεν είχε παρά να ερευνήσει το θέμα και να αποδώσει τις ευθύνες.

Πριν από μερικούς μήνες δόθηκε μια ακόμη αφορμή: χρηματισμός παικτών . Ήταν το νέο... αντικείμενο με το οποίο καταπιάστηκε το Federal Bureau of Investigation. Κι από εκεί, η έρευνα "άνοιξε" απότομα, με την Adidas να βρίσκεται στο επίκεντρο της προσοχής και δεκάδες ατζέντηδες, προπονητές και παίκτες να αρχίζουν να νιώθουν άβολα -δεδομένη της ανάμειξής τους στην υπόθεση. Η λίστα που αποκάλυψε το Yahoo!Sports πριν από μερικές ημέρες δεν είναι παρά η κορυφή του παγόβουνου.

Η ΕΞΑΡΤΗΣΗ ΑΠΟ ΤΙΣ ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΕΤΑΙΡΕΙΕΣ

Ο Sean Miller ήταν ο τελευταίος που είδε το όνομά του να εμπλέκεται σε αυτή την ιστορία. Μία ηχογραφημένη συνομιλία (σ.σ.: "πιάστηκε" να συζητάει για το ποσό που θα δοθεί κάτω από το τραπέζι για παίκτη που είχε βάλει... στο μάτι) αρκούσε για να φέρει τον προπονητή του Arizona σε εξαιρετικά δύσκολη θέση, αλλά -ταυτόχρονα- να επαληθεύσει τη θεωρία που θέλει τα κολεγιακά προγράμματα να είναι άμεσα εξαρτώμενα από τις μεγάλες αθλητικές εταιρείες. Αυτές προσφέρουν κάποια έξτρα μετρητά, ή παροχές άλλου είδους, είτε άμεσα στους αθλητές είτε έμμεσα (μέσω των οικογενειών τους). Εκείνοι διαλέγουν το κολέγιο που τους υποδεικνύεται, κι έτσι όλοι είναι ευτυχισμένοι.

Αυτό βέβαια έχει το αντίστοιχο κέρδος στις αθλητικές εταιρείες. Βλέπετε, σύμφωνα με την έρευνα που έκανε η Courier Journal, υπάρχει άμεση σύνδεση μεταξύ της εταιρείας που προσφέρει αθλητικό υλικό σε ένα κολέγιο και της επιλογής των αστεριών του γι αυτήν που θα τους "ντύνει" μελλοντικά. Στη συντριπτική πλειοψηφία των περιπτώσεων, το ένα φέρνει το άλλο. Δείγμα της εξάρτησης και της λογικής του "δούναι και λαβείν" που επικρατεί.

Σε ένα από τα άρθρα που έχει δημοσιεύσει η ίδια ιστοσελίδα επισημαίνεται πως " για εταιρείες όπως η Nike και η Adidas, κάθε αθλητής είναι μια κινητή διαφήμιση". Κι από εκεί προκύπτει η άποψη (θέληση) πως μπορεί κάποιος από αυτούς τους παίκτες να είναι ο διάδοχος του Michael Jordan -σε αγωνιστικό, μα περισσότερο σε εμπορικό, επίπεδο. Για την ιστορία, ο Sonny Vacarro ήταν αυτός που "υπέγραψε" τον "MJ" στη Nike πίσω στη δεκαετία του 1980, δίχως να έχει αντιληφθεί εκείνη την στιγμή το μέγεθος της επιτυχίας. Λογικό. Που να φανταζόταν ότι η υπογραφή που είχε αποσπάσει τότε, θα έφτανε στο σημείο να κοστολογείται -αποκλειστικά και μόνο- στην Air Jordan Brand (παρακλάδι της Nike) στο ποσό των 2.800.000.000 δολαρίων;

ΤΟ LOUISVILLE ΚΑΙ ΟΙ ΑΛΛΟΙ

Ουδεμία ομάδα είχε φτάσει βέβαια στο σημείο που έφτασε το Louisville. Να της αφαιρεθεί δηλαδή ο τίτλος που κατέκτησε. Τα... κατάφεραν οι "Cardinals" (ελέω εκείνου του σεξουαλικού σκανδάλου, που αναφέραμε νωρίτερα), με τον Rick Pitino να κλείνει με πολύ άσχημο τρόπο τη θητεία του στην ομάδα. Ο προπονητής που έφτασε στο σημείο να κάνει τατουάζ στην αριστερή ωμοπλάτη, είδε όλο το οικοδόμημα να "γκρεμίζεται" και -όχι μόνο αυτό, αλλά- τις νίκες να αφαιρούνται από το NCAA, όπως επίσης κι ο τίτλος που κατακτήθηκε το 2013.

Περιπτώσεις διαφθοράς αποκαλύφθηκαν επίσης τα τελευταία χρόνια για τους:

Connecticut Huskies: Ο Jim Calhoun κατηγορήθηκε ευθέως για τον τρόπο με τον οποίο "έπειθε" τους παίκτες να παίζουν για εκείνον. Ήταν ένας από τους πολλούς, όπως αποδείχθηκε, που χρησιμοποιούσε αθέμιτα μέσα προκειμένου να έχει παίκτες πρώτης διαλογής στην ομάδα του. Το "πλήρωσε" με αποκλεισμό από τα παιχνίδια και, εν συνεχεία, με... απόσυρση από την δράση προκειμένου να μην σπιλωθεί ακόμη περισσότερο το όνομά του.

Syracuse Orangemen: Η ιστορία ξεκίνησε κάτι παραπάνω από μια δεκαετία νωρίτερα, όταν η επιτροπή του NCAA άρχισε να διερευνά κάποια πράγματα στο εσωτερικό του κολεγίου, με αφορμή καταγγελία που έγινε. Τι έλεγε αυτή; Οι μαθητές/αθλητές είτε δεν συμμετείχαν σε όλα τα μαθήματα, ως όφειλαν, είτε έδιναν άλλοι -εξ ονόματός τους- εξετάσεις, με σκοπό να μην προκύψει πρόβλημα με τους βαθμούς τους. Αποκλεισμός από την τελική φάση του NCAA και περιορισμός στην απόκτηση παικτών με υποτροφίες ήταν μερικές από τις ποινές που επιβλήθηκαν.

USC Trojans: Το 2007 ο OJ Mayo αποδείχθηκε ότι έλαβε μετρητά και δώρα προκειμένου να τους προτιμήσει. Από εκεί ξεκίνησε η καριέρα του, με τη θολούρα όμως που άφησε η μονοετής παρουσία του σε USC να παραμένει. Το κολέγιο μηδενίστηκε για όλα τα παιχνίδια εκείνης της σεζόν, υποχρεώθηκε να επιστρέψει στο NCAA χρήματα που κέρδισε από την παρουσία του στην post season και είδε τον αριθμό των υποτροφιών που μπορούσε να παρέχει να μειώνεται για τις επόμενες σεζόν.

Memphis Tigers: Έφτασαν μια ανάσα από την κατάκτηση του τίτλου το 2008, χρονιά που προέκυψε η φήμη ότι υπήρχε παίκτης που πλήρωσε συμφοιτητή του να δώσει αντί αυτού στις τελικές εξετάσεις. Έπρεπε να περάσει ένας χρόνος έως ότου επιβεβαιωθεί πως επρόκειτο για τον Derrick Rose, ο οποίος βέβαια δεν είχε κάποια επίπτωση γι αυτό δεδομένου ότι άρχισε το ταξίδι του στο ΝΒΑ. Αντίστοιχα, το ίδιο καλοκαίρι ο προπονητής της ομάδας, John Calipari, μεταπήδησε στους Kentucky Wildcats.

TAGS NCAA
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ