NCAA

Ο "Coach K" και οι "Σπαρτιάτες"

Michigan State head coach Tom Izzo and Duke head coach Mike Krzyzewski talk during a CBS Sports interview for their NCAA Final Four tournament college basketball semifinal game Thursday, April 2, 2015, in Indianapolis. (AP Photo/David J. Phillip)
Michigan State head coach Tom Izzo and Duke head coach Mike Krzyzewski talk during a CBS Sports interview for their NCAA Final Four tournament college basketball semifinal game Thursday, April 2, 2015, in Indianapolis. (AP Photo/David J. Phillip) AP

Το Duke του Mike Krzyzewski αντιμετωπίζει το Michigan State του Tom Izzo, στον πρώτο ημιτελικό της March Madness. Το Sport24.gr αναλύει το ζευγάρι, με τη βοήθεια των ειδικών.

Η αντίστροφη μέτρηση για την έναρξη του Final Four της March Madness βαδίζει προς το τέλος της! Το Duke και το Michigan State είναι οι ομάδες που θα ανοίξουν... τον χορό στην Indianapolis, με φόντο την πρόκριση στον τελικό της Τρίτης (7/4).

Το Sport24.gr παρουσιάζει όσα πρέπει να ξέρετε για τους δύο "μονομάχους", μέσα από τα μάτια των ειδικών. Ποιοι είναι αυτοί; Ο Κώστας Μήτογλου και ο Γιώργος Μποζίκας!

Ο πάουερ φόργουορντ του Wake Forest αναλύει για λογαριασμό του Sport24.gr τους "Blue Devils" του Mike Krzyzewski (τους οποίους αντιμετώπισε δύο φορές φέτος), την ώρα που ο ασίσταντ κόουτς του Αετού (Α2 κατηγορία) κάνει το ίδιο για τους "Spartans" του Tom Izzo. Τους ξέρει πολύ καλά άλλωστε, αφού το καλοκαίρι βρέθηκε στις ΗΠΑ, παρακολουθώντας μέρος της προετοιμασίας τους.

Πως κύλησε η χρονιά για κάθε κολέγιο; Ποιος είναι ο αγωνιστικός προσανατολισμός στο παρκέ; Που στηρίζονται; Ποιος είναι το αστέρι τους; Τι σημαίνει ο προπονητής για την ομάδα; Όλα όσα πρέπει να ξέρετε, μια μέρα πριν το τζάμπολ στην Indianapolis.

Διαβάστε εδώ την ανάλυση του δεύτερου ημιτελικού

DUKE BLUE DEVILS

1) Σχολιασμός της χρονιάς

Ο "Coach K" και οι "Σπαρτιάτες"

2) Τρόπος παιχνιδιού

Κάθε ομάδα που θέλει να διεκδικήσει έναν τίτλο, στηρίζεται στην άμυνα. Ομοίως και το Duke, το οποίο παίζει με τέτοιο τρόπο, ώστε να οδηγήσει τον αντίπαλο σε λάθη. Είναι πολύ πιεστικοί, κυρίως στα γκαρντ, ενώ συνηθίζουν να απλώνουν την άμυνά τους σε όλο το γήπεδο και να πιέζουν από την επαναφορά, μετά από δικό τους καλάθι.

3) Που στηρίζεται η ομάδα

Είναι σπάνιο για τους "Blue Devils", όπως έχει δηλώσει κι ο Mike Krzyzewski, αλλά η φετινή ομάδα στηρίζεται σε τρεις πρωτοετείς. Αναφέρομαι στους Jahlil Okafor, Justise Winslow και Tyus Johnes, γύρω από τους οποίους βασίζεται το παιχνίδι τους. Μιλάμε για παιδιά που είναι μεγάλα σε όγκο, με γερό κορμί και πολλούς τρόπους να βάλουν τη μπάλα στο καλάθι. Ειδικά ο Okafor είναι από τους παίκτες που δύσκολα ματσάρονται στο κολεγιακό πρωτάθλημα. Γι αυτό θεωρείται εκ των φαβορί για το Νο1 του προσεχούς draft.

4) Αστέρι

Ο "Coach K" και οι "Σπαρτιάτες"

5) Προπονητής

Ό,τι και να πει κανείς για τον Mike Krzyzewski είναι λίγο. Μιλάμε για μία μεγάλη, τεράστια προσωπικότητα των πάγκων. Η εμβέλειά του ξεπερνάει άλλωστε το καθαρά προπονητικό κομμάτι. Από εκεί και πέρα, είναι από τους κορυφαίους προπονητές όλων των εποχών, κάτι που φαίνεται και από τα επιτεύγματά του, στο πέρασμα των χρόνων. Η παρουσία του Duke στο φετινό Final Four είναι μία ακόμη επιβεβαίωση της ικανότητάς του να δημιουργεί σπουδαίες ομάδες.

6) Που θα χτυπήσει για να πάρει το πρωτάθλημα

Πέραν της ασφυκτικής πίεσης στην άμυνα, που είναι βασικό χαρακτηριστικό τους, υπάρχει κάτι ακόμα. Διαθέτουν πολύ καλούς σουτέρ. Αυτό όμως είναι μόνο το... μισό πρόβλημα που καλείται να επιλύσει η αντίπαλη άμυνα. Το άλλο μισό είναι η ικανότητά τους στο low post, εκεί όπου "ακουμπάνε" αρκετά συχνά τη μπάλα. Έτσι, είτε σκοράρουν από μέσα, είτε από εκεί δημιουργούν τις προϋποθέσεις για να βρουν ελεύθερο σουτέρ, στην περιφέρεια.

Η στατιστική πλευρά

Ο "Coach K" και οι "Σπαρτιάτες"

GP: Παιχνίδια

MIN: Μέσος όρος συμμετοχής

PPG: Πόντοι ανά παιχνίδι

RPG: Ριμπάουντ ανά παιχνίδι

APG: Ασίστ ανά παιχνίδι

SPG: Κλεψίματα ανά παιχνίδι

BPG: Τάπες ανά παιχνίδι

TPG: Λάθη ανά παιχνίδι

FG%: Ποσοστά εντός παιδιάς

FT%: Ποσοστά στις βολές

3P%: Ποσοστά στα τρίποντα

MICHIGAN STATE

1) Σχολιασμός της χρονιάς

Καταρχήν είναι μια μεγάλη δικαίωση για τον Tom Izzo η φετινή χρονιά, μετά το recruiting (σ.σ.: επιλογή παικτών) που έκανε. Υπήρχαν εξαρχής προσδοκίες για τη φετινή ομάδα. Βέβαια ήταν underdog από την αρχή της χρονιάς, γι αυτό ο κόουτς έχει μεγάλο μερίδιο στην επιτυχία. Καθ όλη τη διάρκεια της χρονιάς, οι "Spartans" έδειξαν μεγάλη σταθερότητα, ενώ βελτιώθηκαν σημαντικά με την πάροδο του χρόνου.

Ο "Coach K" και οι "Σπαρτιάτες"

2) Τρόπος παιχνιδιού

Είναι ομάδα που φαίνεται η δουλειά που γίνεται από τον προπονητή. Όταν βρέθηκα στο camp τους το περσινό καλοκαίρι, ήταν τρομακτική η ενέργεια και η ένταση που έβγαζαν στην προπόνηση. Φημίζονται για την άμυνά τους στην εποχή που ο Tom Izzo βρίσκεται στην ομάδα, κυρίως όσον αφορά τους γκαρντ. Αναγκάζει τον αντίπαλο να κάνει λάθη και δίνει έμφαση στα ριμπάουντ. Εξ ου και τα rebounding drills που κάνει στο Michigan State. Βάζει τους παίκτες να φορέσουν στολή american football. Κάθε προπόνηση είναι πόλεμος.

3) Που στηρίζεται η ομάδα

Έχουν all around τρόπο παιχνιδιού, δηλαδή δεν περιορίζονται σε έναν ή δύο παίκτες. Από τη μία έχουν τον Matt Costello, που είναι 2μ08, αλλά κινείται πιο πολύ περιφερειακά και θα πάει στο low post, μόνο όταν έχει υψομετρική διαφορά. Διαθέτουν πολλούς και καλούς σουτέρ. Μέσα σε όλα, η προσθήκη του Bryn Forbes βοήθησε πολύ. Είναι η αποκάλυψη της χρονιάς για τους "Spartans".

Έρχεται από τον πάγκο και ανοίγει όλες τις άμυνες, δίνοντας πολλές λύσεις. Στο τελευταίο παιχνίδι πριν το Final Four, είχε 14 πόντους με 4/6 τρίποντα. Για μια ομάδα με μικρό ροτέισον, όπως το Michigan State, το να έχει παίκτες που έρχονται από τον πάγκο και αλλάζουν τον ρυθμό είναι πολύ σημαντικό.

4) Αστέρι

Ο "Coach K" και οι "Σπαρτιάτες"

5) Προπονητής

Ο Tom Izzo είναι πολύ σκληρός χαρακτήρας. Φημίζεται για δύο στοιχεία: τη σκληράδα και την απαιτητικότητα. Από την άλλη, είναι ακομπλεξάριστος και έχει στενές σχέσεις με τους παίκτες του, κάτι που γίνεται αντιληπτό από τον τρόπο που πανηγυρίζουν. Ξέρει να δίνει ρόλους στην ομάδα.

6) Που θα χτυπήσει για να πάρει το πρωτάθλημα

Ο "Coach K" και οι "Σπαρτιάτες"

Με το Duke έχει ξαναπαίξει φέτος, τόσο σε επίσημο όσο και σε φιλικό. Είναι δύσκολο να τους αντιμετωπίσουν γιατί είναι μια ομάδα που δυσκολεύεται απέναντι σε σέντερ, την ώρα που οι "Blue Devils" στηρίζονται στον Jahlil Okafor. Είναι ξανά το underdog, σε αυτό το Final Four, αλλά κανείς δεν έχει το δικαίωμα να τους ξεγράψει. Τους λόγους τους αναφέραμε και πιο πάνω.

Η στατιστική πλευρά

Ο "Coach K" και οι "Σπαρτιάτες"

GP: Παιχνίδια

MIN: Μέσος όρος συμμετοχής

PPG: Πόντοι ανά παιχνίδι

RPG: Ριμπάουντ ανά παιχνίδι

APG: Ασίστ ανά παιχνίδι

SPG: Κλεψίματα ανά παιχνίδι

BPG: Τάπες ανά παιχνίδι

TPG: Λάθη ανά παιχνίδι

FG%: Ποσοστά εντός παιδιάς

FT%: Ποσοστά στις βολές

3P%: Ποσοστά στα τρίποντα

TAGS NCAA
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ