ΤΟΥΡΚΙΑ

Ντούντα, το ταμείον είναι μείον

Ντούντα, το ταμείον είναι μείον
ACTION IMAGES PRESS AGENCY

Ο Ντούσαν Ίβκοβιτς αποτελεί παρελθόν από τον πάγκο της Αναντολού Εφές, με την ήττα από τη Φενέρμπαχτσε να αποτελεί τη σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι της υπομονής. Το Sport24.gr αξιολογεί την παρουσία του "Ντούντα" στην Κωνσταντινούπολη και τη συνεργασία που έληξε πρόωρα.

Όταν η Αναντολού Εφές ανακοίνωνε τη διετή συμφωνία της με τον Ντούσαν Ίβκοβιτς (στις 2.6.2014), ουδείς περίμενε πως η συνεργασία των δύο πλευρών θα ολοκληρωθεί πρόωρα. Η παρουσία του άλλωστε στην Κωνσταντινούπολη αποτέλεσε την αφορμή για... ελπίδα στους "μπλε", οι οποίοι πάλευαν να εξελιχθούν εντός κι εκτός των συνόρων, την ώρα που η Φενέρμπαχτσε έκανε επίσης προσπάθειες να ανέβει επίπεδο. Ο Ζέλικο Ομπράντοβιτς ανέλαβε τα ηνία της ομάδας το καλοκαίρι του 2013, με τον "κουμπάρο" του να ακολουθεί ένα χρόνο αργότερα και άπαντες πλέον περίμεναν ποιος θα επικρατήσει. Ποιος θα σταθεί όρθιος και ποιος θα πει "αντίο". Κι αυτό γιατί ήταν αδύνατο να συνυπάρξουν για μεγάλο χρονικό διάστημα στην ίδια πόλη.

Πως το λένε στα westerns; Αυτή η πόλη (η Κωνσταντινούπολη) δεν μπορούσε να έχει δύο σερίφηδες. Η απάντηση δόθηκε, αλλά δεν ήταν ευχάριστη για τον Ντούσαν Ίβκοβιτς. Το παιχνίδι με τη Φενέρμπαχτσε αποτέλεσε τη σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι της υπομονής των διοικούντων και του ιδίου, με τον "Ντούντα" να ενημερώνει πως αποχωρεί επειδή δεν άντεξε την πίεση που του ασκήθηκε.

" Ο πρόεδρος μου είπε μέσω του Αλπέρ Γιλμάζ ότι αν δεν νικήσεις τη Φενέρ, θα απολυθείς. Κατά τη διάρκεια της σεζόν πολλές φορές ο πρόεδρος μου έλεγε: "Κόουτς συγχαρητήρια, έχασες και πάλι από μια ομάδα που έχει μικρότερο μπάτζετ από εμάς". Προσπάθησα να κάνω τα πάντα για να καταλάβει ο πρόεδρος πως έχουν την πράγματα, ωστόσο χρειάζεται τουλάχιστον 10 χρόνια ακόμα για να τα κατανοήσει. Μπορεί να κάνει κριτική, αλλά ξεπέρασε τα όρια", δήλωσε χαρακτηριστικά ο Ντούσαν Ίβκοβιτς μετά τη νέα ήττα από τη Φενέρμπαχτσε του Ζέλικο Ομπράντοβιτς (σ.σ.: σε αυτή τη διετία, η Αναντολού Εφές μετρά ΜΟΝΟ ήττες από τη Φενέρμπαχτσε στην Euroleague, έχοντας το 0/4).

Μία ήττα που πάντως δεν "γκρέμισε" την Αναντολού Εφές από την κορυφή του βαθμολογικού πίνακα στην TBL, μιας και υπερασπίστηκε τη διαφορά της νίκης της στο παιχνίδι του α' γύρου στο "Αμπντί Ιπεκτσί". Δεδομένου όμως του πρόωρου αποκλεισμού στην Euroleague και της απώλειας του πρώτου στόχου, του Κυπέλλου, δύο μήνες νωρίτερα, η υπομονή των διοικούντων τον σύλλογο εξαντλήθηκε. Δικαιολογημένα ή μη, δεν μπορούμε να το κρίνουμε.

Η ουσία πάντως είναι πως ο "σοφός" δεν κατάφερε να συνδυάσει το υψηλό μπάτζετ, τη λευκή επιταγή που είχε στις μεταγραφές το περσινό και το προπέρσινο καλοκαίρι, με νίκες, με τίτλους, με επιτυχίες. Βλέπετε, ούτε πέρσι έγινε κάτι αξιοσημείωτο. Ο τίτλος του πρωταθλητή χάθηκε με συνοπτικές διαδικασίες από την Καρσίγιακα, η Ρεάλ Μαδρίτης έβαλε "στοπ" στον δρόμο προς το Final Four και κάπως έτσι το πηλίκο ήταν -πάλι- μηδέν!

Η εν γένει παρουσία της Αναντολού Εφές στην Euroleague την τελευταία διετία ήταν άλλωστε απογοητευτική. Το ποσοστό νικών ήταν μόλις 50% (26/52), με το πρόσημο να είναι αρνητικό πέρσι (13-15) και θετικό φέτος (13-11). Δίχως να αλλάζει κάτι. Το Final Four "έκανε φτερά" για μία ακόμη χρονιά, το πρωτάθλημα όμως είναι ακόμη... υπό διαπραγμάτευση.

Ντούντα, το ταμείον είναι μείον
ACTION IMAGES PRESS AGENCY

Μεγάλα συμβόλαια, μικρή προσφορά

Ένα από τα στοιχεία τα οποία "χρεώνουν" στον Ντούσαν Ίβκοβιτς είναι πως κανένας από τους ακριβοπληρωμένους παίκτες δεν κατάφερε να αποδώσει στον επιθυμητό βαθμό. Ή, αν προτιμάτε, δεν μπόρεσαν να "δέσουν" μεταξύ τους οι παίκτες που συνέθεσαν το αγωνιστικό παζλ της ομάδας. Ο Στράτος Περπέρογλου, ο Στεφάν Λάσμε, ο Άλεξ Τάιους και ο Μπράιαν Ντάνστον είναι οι πιο χαρακτηριστικές περιπτώσεις παικτών που δεν κατάφεραν να αποδώσουν στον επιθυμητό βαθμό στην Αναντολού Εφές. Το πρόβλημα μάλιστα έγινε ακόμη πιο εμφανές όταν οι δύο πρώτοι έδειξαν το πραγματικό τους πρόσωπο σε Μπαρτσελόνα και Γαλατάσαραϊ, αντίστοιχα.

Τι θα γίνει το καλοκαίρι; Ουδείς γνωρίζει, αφού -για παράδειγμα- ο Ντάριο Σάριτς αναμένεται να αποχωρήσει από την ομάδα για να δοκιμάσει τις δυνάμεις του στο ΝΒΑ. Ενδεχομένως το ίδιο να γίνει με τον Τσεντί Οσμάν, που ούτως ή άλλως έχει ξεκαθαρίσει εδώ και καιρό πως μελλοντικά θέλει να δοκιμάσει τις δυνάμεις του στον "μαγικό κόσμο". Όσο για τους υπόλοιπους; Πολλά θα εξαρτηθούν από τον προπονητή που θα διαδεχθεί τον Ντούσαν Ίβκοβιτς.

Το γεγονός πάντως πως η Αναντολού Εφές δεν κατάφερε να συνδυάσει την παρουσία του με επιτυχίες είναι ένα σημαντικό πρόβλημα. Ειδικά από τη στιγμή που δαπανήθηκε πολύ μεγάλο ποσό τόσο πέρσι όσο και πρόπερσι. Κι αυτό που μένει να μάθουμε είναι αν το μπάτζετ θα παραμείνει σε τόσο υψηλά επίπεδα, ή θα υπάρξουν... εκπτώσεις ελέω της απογοήτευσης.

Αθέτησε την υπόσχεσή του

Παρεμπιπτόντως, η συμφωνία του με την Αναντολού Εφές προέκυψε όχι ακριβώς ξαφνικά, αφού υπήρχαν οι ενδείξεις που έδειχναν πως η ιστορία θα πάει προς αυτή την κατεύθυνση. Βλέπετε, η ανακοίνωση της πρόσληψης του Βαγγέλη Αγγέλου τον Δεκέμβριο του 2013 αποτέλεσε τον... προάγγελο της μετέπειτα πρόσληψης του Ντούσαν Ίβκοιβτς.

Παρά το γεγονός πως η αποχώρησή του από τον Ολυμπιακό συνοδεύτηκε με την υπόσχεση πως "ενημέρωσε την ΚΑΕ πως αποφάσισε να συνεχίσει μόνο στην Εθνική Σερβίας, για λόγους που εξήγησε και που η ΚΑΕ Ολυμπιακός σέβεται απολύτως. Ο κ. Ίβκοβιτς επεσήμανε στη διοίκηση της ΚΑΕ ότι αν αποφασίσει στο μέλλον να δουλέψει ξανά σε συλλογικό επίπεδο θα είναι μόνο για τον Ολυμπιακό", όπως αναφερόταν στην ανακοίνωση του "διαζυγίου" με τον Ολυμπιακό.

Τα νεύρα δεν κρύβονταν

Μέσα σε όλα, δεν ήταν λίγες οι φορές που πρωταγωνίστησε σε κάποιο "επεισόδιο" στον πάγκο της ομάδας του. Ο Ντόγκους Μπαλμπάι, ο Τομά Ερτέλ, ο Άλεξ Τάιους κι ένα... πινακάκι την "πλήρωσαν" κατά καιρούς, στη διάρκεια των αγώνων. Τέσσερα περιστατικά που καταγράφηκαν από την τηλεοπτική κάμερα κι έδειχναν, εν μέρει, πως ο εκνευρισμός του "Ντούντα" δεν κρυβόταν με τίποτα.

Πάρτε για παράδειγμα το στιγμιότυπο στο οποίο κλώτσησε από πίσω τον Ντόγκους Μπαλμπάι, την ώρα που ο πλεϊμέικερ της ομάδας του κατευθυνόταν προς τον πάγκο για το τάιμ άουτ.

Τη σκηνή που έσπασε το πινακάκι την θυμάστε; Εσείς ίσως όχι, οι παίκτες του πάντως σίγουρα αφού λίγο έλειψε να τους πάρουν τα "σκάγια".

Από το μένος του δεν γλίτωσε ούτε ο Τομά Ερτέλ, ο παίκτης για τον οποίο η Αναντολού Εφές -επί των ημερών του- ξόδεψε ένα καράβι λεφτά προκειμένου να τον αγοράσει από τη Λαμποράλ Κούτσα. Τον κυνηγούσε στη διάρκεια του τάιμ άουτ, με τον Βαγγέλη Αγγέλου να προσπαθεί (ανεπιτυχώς) να τον ηρεμήσει.

Το τελευταίο χρονικά σκηνικό έγινε πριν από μερικούς μήνες, με τον Άλεξ Τάιους στον ρόλο του... θύματος. Τα "γαλλικά" του Ντούσαν Ίβκοβιτς εξόργισαν τον σέντερ της Αναντολού Εφές, ο οποίος αντέδρασε. Σηκώθηκε και ζήτησε τον λόγο από τον προπονητή του για τα λόγια που ξεστόμισε, με τους συμπαίκτες του να προσπαθούν να τον ηρεμήσουν για να μην δοθεί συνέχεια στο συμβάν. Η κακή συνεργασία τους επιβεβαιώθηκε εκείνο το βράδυ.

TAGS ΤΟΥΡΚΙΑ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ