ΜΠΑΣΚΕΤ

Το "tanteo" κάνει δύσκολη τη ζωή της Μπαρτσελόνα

Το "tanteo" κάνει δύσκολη τη ζωή της Μπαρτσελόνα

Η απόφαση της Μπασκόνια να "ματσάρει" τις προσφορές της Μπαρτσελόνα για τους Σέιν Λάρκιν και Άνταμ Χάνγκα περιπλέκει τις (μεταγραφικές) εξελίξεις των "μπλαουγκράνα". Πως το "tanteo" άλλαξε τη ζωή της ομάδας του Σίτο Αλόνσο.

Από την στιγμή που επιβεβαιώθηκε η μετακίνηση του Σίτο Αλόνσο στην Μπαρτσελόνα, κατέστη σαφές πως ο Άνταμ Χάνγκα και ο Σέιν Λάρκιν θα αποτελούσαν μεταγραφικό στόχο της καταλανικής ομάδας. Κάτι που φάνηκε στην πορεία, όταν οι "μπλαουγκράνα" κατέθεσαν μεγάλες (οικονομικά) προτάσεις στους δύο παίκτες της Μπασκόνια. Στον πρώτο προσφέρθηκε συμβόλαιο ύψους 7.500.000 ευρώ για τρία χρόνια (μεικτά) και στον δεύτερο το ποσό των 6.000.000 ευρώ για τρία χρόνια (επίσης μεικτά).

Ο Χοσεάν Κερεχέτα φρόντισε όμως να βάλει τέλος στα όνειρα της Μπαρτσελόνα για να τους αποκτήσει "πακέτο", χάρη στη σχετική νομοθεσία που υπάρχει στο ισπανικό πρωτάθλημα. Το περίφημο "tanteo" (σ.σ.: κάτι σαν το restricted free agent που υπάρχει στο ΝΒΑ) ήταν αυτό που άλλαξε την ιστορία και έδωσε στον "ισχυρό άνδρα" της Μπασκόνια τη δυνατότητα να έχει τον τελευταίο λόγο στις δύο υποθέσεις. Οι Βάσκοι λοιπόν "μάτσαραν" τις προτάσεις της Μπαρτσελόνα, κράτησαν τους δύο παίκτες στη Fernando Buesa Arena και πλέον δύο δρόμοι υπάρχουν: είτε να υπογράψουν τα νέα τους συμβόλαια (και ακολούθως, να φανεί αν υπάρχει πρόθεση για αγορά τους από την ομάδα του Σίτο Αλόνσο) είτε να συνεχίσουν την καριέρα τους στο εξωτερικό. Σε αυτή τη φάση κοινώς, οι "μπλαουγκράνα" δεν έχουν κανένα δικαίωμα πάνω στους δύο παίκτες!

Το "tanteo" λοιπόν έπαιξε μείζονα ρόλο σε αυτές τις δύο υποθέσεις, ανατρέποντας άρδην τα μεταγραφικά πλάνα της Μπαρτσελόνα, η οποία αναζητούσε άμεσα λύσεις προκειμένου να ενισχύσει το ρόστερ της. Αυτή την στιγμή άλλωστε, έχει αποκτήσει μόλις έναν σταρ (Τομά Ερτέλ) και δύο ρολίστες (Αντριέν Μοερμάν, Πιερ Οριόλα), την ίδια ώρα που ψάχνει έναν πρωτοκλασάτο πλεϊμέικερ για να "ξεφορτωθεί" εν συνεχεία τον Ταϊρίς Ράις, που δεν φέρεται να βρίσκεται στα πλάνα του Σίτο Αλόνσο.

Γι αυτό, επανήλθε στο προσκήνιο το όνομα του Τζέισον Γκρέιντζερ ως εναλλακτική λύση, κάτι που εφόσον μετατραπεί σε επίσημη πρόταση και υπογραφές, θα φέρει στη Βαρκελώνη το δίδυμο των "άσων" που είχε πέρσι η Αναντολού Εφές.

Το ίδιο πρόβλημα με Κλαβέρ

Για όσους δεν το θυμούνται, το ίδιο πρόβλημα είχε αντιμετωπίσει επίσης πέρσι η Μπαρτσελόνα, με τον Βίκτορ Κλαβέρ. Ο Γιώργος Μπαρτζώκας είχε εισηγηθεί την απόκτηση του διεθνούς φόργουορντ, με τον οποίο συνυπήρξε στη Λοκομοτίβ Κουμπάν, πλην όμως ο παίκτης δεν ήταν ελεύθερος -σε ό,τι αφορά στην Ισπανία. Η Βαλένθια (σ.σ.: προηγούμενη ομάδα του) είχε φροντίσει να καλύψει τα νότα της, με τον ίδιο ακριβώς τρόπο. Καταθέτοντας δηλαδή (εντός της προβλεπόμενης προθεσμίας, το 2012) τα απαραίτητα έγγραφα στη λίγκα, προκειμένου ο παίκτης να διατηρήσει τα δικαιώματά του.

Κάπως έτσι, οι "μπλαουγκράνα" αναγκάστηκαν να εκταμιεύσουν ένα ποσό που "άγγιξε" τα 2.000.000 ευρώ το περσινό καλοκαίρι , για να κάμψουν τις αντιστάσεις των "πορτοκαλί" και να αγοράσουν τα δικαιώματα του παίκτη.

Η "δέσμευση" του Μπόγρη

Η αλήθεια είναι πως όλο και περισσότερες ομάδες κινούνται πλέον προς αυτή την κατεύθυνση, θέλοντας να διατηρήσουν το δικαίωμα υπογραφής ενός παίκτη τους σε περίπτωση που αυτός επιστρέψει στο μέλλον στη Liga Endesa. Ακόμη κι αν αυτό δεν μοιάζει να είναι ένα πολύ πιθανό σενάριο. Για να έχετε μια εικόνα της κατάστασης που επικρατεί αυτό το καλοκαίρι, η Liga Endesa ανακοίνωσε προ μερικών ημερών τους παίκτες που "δεσμεύονται" με ομάδες της χώρας, παρά το γεγονός πως έφυγαν από αυτή. Μέσα στη λίστα βρίσκεται, για παράδειγμα, το όνομα του Γιώργου Μπόγρη, τον οποίο η Τενερίφη φρόντισε να προστατεύσει από... ισπανικούς αντιπάλους, με το βλέμμα της στραμμένο στο μέλλον. Το ίδιο έκανε κι η Εστουδιάντες με τον Έντουιν Τζάκσον, ο οποίος υπέγραψε πλουσιοπάροχο συμβόλαιο στην Κίνα.

Τα ονόματα είναι αρκετά, αλλά σε αυτά δεν βρίσκεται εκείνο του Θανάση Αντετοκούνμπο, τα δικαιώματα του οποίου δεν κράτησε η Ανδόρα. Όπως επίσης συνέβη με τον Ντοντέι Ντρέιπερ (Ρεάλ Μαδρίτης), τον Τζάστιν Ντόλμαν (Μπαρτσελόνα), τον Τσέις Μπάντιντζερ (Μπασκόνια), τον Νίκολας Λαπροβίτολα (Μπασκόνια), τον Όλιβερ Λαφαγιέτ (Ουνικάχα Μάλαγα), τον Άλεκς Μάριτς (Ομπραντόιρο), τον Μπο ΜακΚάλεμπ (Γκραν Κανάρια), τον Μπραντ Όλεσον (Μπαρτσελόνα), τον Στράτο Περπέρογλου (Μπαρτσελόνα), τον Κιμ Τιλί (Μπασκόνια) και άλλους πολλούς, που βρίσκονται στη σχετική λίστα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ