ΜΠΑΣΚΕΤ

Σάεθ: "Ο Σκαριόλο ήταν η πρώτη μου επιλογή"

Σάεθ: "Ο Σκαριόλο ήταν η πρώτη μου επιλογή"

Ο πρόεδρος της ισπανικής ομοσπονδίας και μέλος στο ΔΣ της FIBA Europe, Λουίς Σάεθ μιλά για την επιστροφή του Σέρτζιο Σκαριόλο στους "φούριας ρόχας", αλλά και στη... διάσταση απόψεων μεταξύ της FIBA και της Ευρωλίγκας.

Η ισπανική ιστοσελίδα "El Condifencial" κάλεσε τον Λουίς Σάεθ στα γραφεία της για μια συνέντευξη που είχε ως κύριο αντικείμενο την εθνική Ισπανίας και το πώς αναμένεται να εμφανιστεί στο προσεχές Eurobasket, δεδομένων των απουσιών (Ρούμπιο, Καλντερόν), αλλά και τις επιστροφής του Σέρτζιο Σκαριόλο.

Ο επί δωδεκαετίας πρόεδρος της ισπανικής ομοσπονδίας μπάσκετ και μέλος στο ΔΣ της FIBA Europe, ομολόγησε πως πέρασε την πιο δύσκολη περίοδο της θητείας του, τότε που έπρεπε να αποφασίσει για τον κόουτς που θα προσλάβει " και η διαδικασία διήρκεσε για διάστημα, πολύ μεγαλύτερο από αυτό που περίμενα. Ο Σέρτζιο ήταν η πρώτη μου επιλογή, γιατί έχει την εμπειρία γενικά, αλλά και ειδικότερα επί της εθνικής. Στόχος μας είναι να επιστρέψουμε στις διακρίσεις και να υλοποιήσουμε τους στόχους. Ξέρουμε πως η κατάσταση θα είναι δύσκολη, αλλά ελπίζουμε ότι θα εμφανιστούμε σε αυτή τη διοργάνωση, όπως δεν το κάναμε εδώ και αρκετά χρόνια".

Υπήρχε άλλος υποψήφιος; " Δεν σταμάτησα ποτέ να μιλώ με τον Σέρτζιο. Δεν σταμάτησα ποτέ να μιλώ μαζί του για τον τρόπο που πρέπει να κινηθούμε, ως μπασκετικό έθνος. Για να προχωρήσουμε όμως, έπρεπε να γνωρίζω τους παίκτες που θα παίξουν το καλοκαίρι και τις πιθανότητες αυτών. Θα επαναλάβω ότι η απόφαση δεν ήταν εύκολη, γιατί και ο Σέρτζιο είχε απαιτήσεις που ήθελε να ικανοποιηθούν. Δεν ήλθε άνευ όρων".

Μίλησε με κάποιον παίκτη, πριν προχωρήσει στην πρόσληψη του Σκαριόλο; " Οι παίκτες πάντα σέβονταν τους κόουτς. Και μέσα στη σεζόν έχω μιλήσει με όλους. Ναι λοιπόν, τους τελευταίους μήνες συζήτησα αυτήν την περίπτωση με αρκετούς παίκτες. Δεν θα σας πω τα ονόματα. Θα σας πω ότι συμφωνούσαν με αυτήν την επιστροφή".

Μήπως φέτος είναι η χρονιά που ο Μίροτιτς θα προτιμηθεί από τον Ιμπάκα, στην εθνική; " Είναι παίκτης που ωρίμασε πολύ στην πρώτη του σεζόν, στο ΝΒΑ. Σίγουρα μπορεί να μας βοηθήσει πολύ".

Ποιος είναι ο στόχος της Ισπανίας, φέτος; "Όλοι έχουμε δει πως τα τελευταία χρόνια υπάρχουν πολλές ισχυρές ομάδες. Ελπίζω να τερματίσουμε εκεί που θέλουμε και να πάμε στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Ρίο. Βέβαια, είναι πολύ εύκολο, αντί για 2ος να έλθεις 5ος. Δεν θα είναι εύκολα τα πράγματα".

Η δέσμευση του Ιταλού προπονητή με την Ισπανία τελειώνει το 2016, οπότε λήγει και η θητεία του Σάεθ. Θα συνεχίσει; " Αυτός ο κύκλος πρέπει να "κλείσει" κάποια στιγμή. Ήλθα ως αντιπρόεδρος το 1998 και 12 χρόνια είμαι πρόεδρος. Έχουν γίνει πολλά σε αυτό το διάστημα. Θέλω όμως, να δω περαιτέρω εξέλιξη. Θα ήταν έλλειψη σεβασμού αν έλεγε σε όσους με εμπιστεύτηκαν όλα αυτά τα χρόνια, σε όλους όσοι συνεργαστήκαμε πως θα μείνω. Αλλά όταν έλθει η ώρα, θα τα πούμε όλα".

Η Ευρωλίγκα και η FIBA

Ομολόγησε πως όλα όσα γίνονται και αφορούν τη FIBA και τη Euroleague "είναι πρόβλημα" και τόνισε πως " η FIBA έχει ως στόχο την εξέλιξη όλων όσοι μετάσχουν στο project. Να μπουν όλοι σε έναν δρόμο που δεν βρίσκονται τώρα. Είναι τρελό αυτή τη στιγμή να υπάρχει διοργάνωση μπάσκετ που δεν τελεί υπό την αιγίδα της παγκόσμιας ομοσπονδίας. Που δεν συνεργάζεται μαζί της. Εχω ενημερώσει πως αν δεν υπάρξει συνεργασία, θα φύγω. Εδώ βέβαια, θα ήθελα να πω ότι η Ευρωλίγκα δεν είναι εύκολα προσεγγίσιμη. Κάποιες φορές οι αποφάσεις της δεν είναι ομόφωνες. Στην τελική, δεν πρέπει να κοιτάμε μόνο το αύριο, αλλά το τι μπορεί να γίνει μακροπρόθεσμα. Οι εθνικές δεν είναι... αντίπαλες των λιγκών. Είναι μέρος τους.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ