ΜΠΑΣΚΕΤ

Παίζουν μπάσκετ στην Ανδόρρα;

Παίζουν μπάσκετ στην Ανδόρρα;

Μια χώρα με το μέγεθος της Σάμου και τον πληθυσμό της Γλυφάδας θα παίξει στο ισπανικό πρωτάθλημα. Και θα έχει και Έλληνα στις τάξεις της. Διαβάστε όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για τη μπασκετομάνα Ανδόρρα.

Η νέα ομάδα του Γιώργου Μπόγρη είναι διαφορετική από τις άλλες. Κι αυτό γιατί εδρεύει σε μια χώρα λίγο μεγαλύτερη από τη Σάμο, με πληθυσμό λίγο μικρότερο από τον Δήμο Γλυφάδας και ένα πρωτάθλημα πέντε μόλις ομάδων. Η Μοραμπάνκ Ανδόρρα δεν είναι μια συνηθισμένη ομάδα μπάσκετ.

Ας πάρουμε, όμως, τα πράγματα από την αρχή. Η συγκεκριμένη ομάδα προβιβάστηκε φέτος στην Lega Endesa, όπου είχε συμμετάσχει για τελευταία φορά πριν από 18 χρόνια. Τότε μάλιστα είχε δώσει το παρών και στο κύπελλο Κόρατς.

Λόγω οικονομικών προβλημάτων στα τέλη του '90 η ομάδα της Ανδόρρας είχε υποβιβαστεί στις τοπικές κατηγορίες, παίζοντας συγκεκριμένα στο πρωτάθλημα της Γέιδα (περιοχή της Καταλανίας). Τις τελευταίες σεζόν ακολούθησε μια ανοδική πορεία και πέρσι πήρε την πολυπόθητη άνοδο στην πρώτη κατηγορία.

Παίζουν μπάσκετ στην Ανδόρρα;

Παλιοί γνώριμοι

Ψηλός της ομάδας θα είναι ο Γιώργος Μπόγρης, εκεί όπου θα βρει τον παλιό παίκτη της Μπαρτσελόνα τον Ζόρντι Τρίας, αλλά και έναν ακόμη πρώην "μπλαουγράνα" τον Βίκτορ Σάδα. Κατά το παρελθόν την τρίχρωμη φανέλα της ομάδας έχουν φορέσει κι άλλη παλιοί μας γνώριμοι, όπως ο Ρίκι Μπράουν, ο Ντάν Γκόντφρεντ (κι αυτός παλιός παίκτης της Μπαρτσελόνα), ο πρώην σουτέρ του Περιστερίου και του Σπόρτιγκ Κόνερ Χένρι, ο άλλοτε φόργουορντ του ΠΑΟΚ Τζερόντ Μουστάφ, ο "Κρητικός" Ντάιρον Νιξ, ο θρύλος του Πουέρτο Ρίκο, του Άρη και του ΠΑΟΚ Χοσέ Πικουλίν Ορτίθ, ο σουτέρ της ΑΕΚ και του Αμαρουσίου Άντι Τούλσον και ο πρωταγωνιστής του περσινού υποβιβασμού του Ηλυσιακού, ο Κόρντνεϊ Πίγκραμ.

Όπως και η μεγάλη ποδοσφαιρική ομάδα της χώρας, έτσι και η Μοραμπάνκ συμμετέχει στα πρωταθλήματα Ισπανίας, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν υπάρχει και εγχώρια διοργάνωση. Σε αυτή την συμμετέχουν πέντε ερασιτεχνικές ομάδες (η Encamp, η Principat, η Filand, η B52 και η Engordany), που παίζουν όλες μεταξύ τους δύο φορές και στη συνέχεια ξεκινούν τη διαδικασία των πλέι-οφς

Παίζουν μπάσκετ στην Ανδόρρα;

Η ομάδα

Η έδρα της ομάδας (που ιδρύθηκε το 1970) βρίσκεται στην πρωτεύουσα, την Ανδόρρα λα Βέγια και έχει χωρητικότητα 4.000 θέσεις. Το χρησιμοποιούν επίσης η τοπική ομάδα χάντμπολ και η αντίστοιχοι του φούτσαλ. Από φέτος το κλαμπ διαθέτει και σύνδεσμο φιλάθλων, την "Penya Tricolor", που πήρε το όνομα της από τα γεγονός ότι η εμφάνιση της ομάδας έχει συνήθως τρία χρώματα. Οι πιο γνωστοί υποστηρικτές και μέλη του Συνδέσμου είναι ο Άλμπερτ Γιοβέρα, ο Χοακίμ Ροντρίγκεθ, ο Χοσέ Λουίς Γιορέντε, ο Σέντρικ Γκαρσία και ο "δεινόσαυρος" της Μπαρτσελόνα, Ρομπέρτο Ντουένιας.

Στις τάξεις της Μοραμπάνκ βρίσκεται ένας μόνο παίκτης που έχει γεννηθεί στην Ανδόρα. Ο λόγος για τον νεαρό Γκιγιέμ Κόλομ, τον μικρό αδερφό του Κίνο Κολόμ που παίζει στην Εστουντιάντες. Ο προπονητής της ομάδας είναι Καταλανός, ο Ζουάν Πενιαρόγια, ενώ δίπλα του βρίσκεται και ένας ντόπιος, ο Νταβίδ Εουντάλ, ο οποίος κατέχει και τη θέση του ομοσπονδιακού προπονητή.

Ο Γιώργος Μπόγρης δεν είναι ο μοναδικός "ξένος" της ομάδας, αφού αγωνίζονται σ' αυτή ο πιο γνωστός Πορτογάλος μπασκετμπολίστας, ο Μπετίνιο Γκόμες, ο Αυστριακός Τόμας Σρέινερ, ο Βούλγαρος Κάλογιαν Ιβάνοφ και ο Αμερικανός Σον Γκριν.

Το μπάσκετ στην Ανδόρρα

Η Ανδόρρα δεν έχει πάρει ποτέ μέρος σε τελική φάση Ευρωμπάσκετ, Μουντομπάσκετ, ή Ολυμπιακών Αγώνων. Λογικό, αφού αγωνίζεται στην Γ' κατηγορία της FIBA, το λεγόμενο πρωτάθλημα των μικρών χωρών, στο οποίο μετέχουν χώρες όπως: Ισλανδία, Αυστρία, Αζερμπαϊτζάν, Σαν Μαρίνο, Ιρλανδία, Δανία, Κύπρος, Λουξεμβούργο, Ουαλία, Μολδαβία, Μάλτα, Αλβανία, Νορβηγία και Σκωτία.

Βέβαια, είναι η "βασίλισσα" του πρωταθλήματος των μικρών χωρών, έχοντας τα περισσότερα χρυσά μετάλλια (5) και τα περισσότερα στο σύνολο (7). Μάλιστα, κατέκτησαν την τελευταία πρωτιά τον Ιούλιο, κερδίζοντας με 66-63 την Μάλτα, έχοντας για μεγάλο πρωταγωνιστή τον 32χρονο Τσάβι Γκαλέρα, τον συνήθης ύποπτο για τον τίτλο του MVP.

Παίζουν μπάσκετ στην Ανδόρρα;

Η εθνική Ανδόρρας δεν έχει νατουραλιζέ παίκτες, για την ακρίβεια από όσους αγωνίστηκαν στην τελευταία διοργάνωση μόνο οι τρεις δεν έχουν γεννηθεί στην Ανδόρα, αλλά στην Καταλανία. Αυτό είναι εντυπωσιακό, αν λάβουμε υπόψη μας τον μικρό πληθυσμό της χώρας, σαν να λέμε ότι ένας μεγάλος δήμος της Αθήνας (πχ η Γλυφάδα ή το Χαλάνδρι) να συνθέτει επιλογή για εθνική ομάδα.

Για να γίνει πιο κατανοητό ο επί σειρά ετών βασικών σέντερ της Ανδόρας, Ραφαέλ Κάσαλς αγωνίζεται στην 4η κατηγορία της Ισπανίας (την αντίστοιχη Γ' Εθνική της Ελλάδας).

Λίγα λόγια για την Ανδόρρα

Το μικρό κρατίδιο βρίσκεται στα σύνορα της Ισπανίας και της Γαλλίας στα Πυρηναία. Έχει έκταση 468 τετραγωνικά χιλιόμετρα και 40 χιλιόμετρα μήκος. Αυτό σημαίνει ότι η έκταση της είναι σχεδόν όσο μεγάλη είναι και η Σάμος. Έχει 76.000 κατοίκους (όπως μετρήθηκαν το 2011) και κατέχει μια από τις τελευταίες θέσεις παγκοσμίως στη συγκεκριμένη κατηγορία: είναι 204η από ένα σύνολο 240 χωρών στο μέγεθος πληθυσμού.

Ουσιαστικά αποτελείται από μια μεγάλη πόλη, την Ανδόρρα Λα Βέγια και άλλα έξι χωριά. Το αξιοσημείωτο, βέβαια, είναι ότι σύμφωνα με αμερικάνικη έρευνα του 2007 κατέχει το ρεκόρ μακροζωίας διεθνώς. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις το 2013 το μέσο το μέσο προσδόκιμο ζωής στη χώρα είναι 82,58 χρόνια (στους άνδρες 80,46 και στις γυναίκες 84,83).

Προκύπτει, δηλαδή, ότι η συμμετοχή της συγκεκριμένης ομάδας στην Lega Endesa, αλλά και η παρουσία του Γιώργου Μπόγρη εκεί είναι αν μη τι άλλο εντυπωσιακή και αξιομνημόνευτη.

Παίζουν μπάσκετ στην Ανδόρρα;
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ