ΜΠΑΣΚΕΤ

Ο Κερεχέτα στα χνάρια του Γιαννακόπουλου

Ο Κερεχέτα στα χνάρια του Γιαννακόπουλου

Ο Άνταμ Χάνγκα ενδέχεται να καταλήξει στην Μπαρτσελόνα εν μέσω ενός περίεργου deal που περιλαμβάνει παίκτες της ποδοσφαιρικής ομάδας των "μπλαουγκράνα". Το Sport24.gr θυμάται αντίστοιχες περιπτώσεις του παρελθόντος, με τον Φραγκίσκο Αλβέρτη και τον Παναθηναϊκό να είναι οι πρώτοι διδάξαντες στο ευρωπαϊκό μπάσκετ.

Η επιθυμία της Μπαρτσελόνα να αποκτήσει τον Άνταμ Χάνγκα από τη Λαμποράλ Κούτσα είναι μεγάλη. Πολύ μεγάλη. Σε σημείο που ο Χοσεάν Κερεχέτα φέρεται να έριξε στο τραπέζι το ενδεχόμενο μετακόμισης κάποιων παικτών από την ποδοσφαιρική ομάδα των "μπλαουγκράνα" στην Ντεπορτίβο Αλαβές. Που κολλάει η τελευταία;

Για όσους δεν το γνωρίζουν, ο Χοσεάν Κερεχέτα ηγείται των δύο συλλόγων της χώρας των Βάσκων (Λαμποράλ Κούτσα & Ντεπορτίβο Αλαβές), στοιχείο που τον έκανε να σκεφτεί πιο... πονηρά και να ρίξει στο τραπέζι το ζήτημα της ενίσχυσης της ποδοσφαιρικής ομάδας, προκειμένου να συγκαταθέσει για τη μεταγραφή του Άνταμ Χάνγκα. Οι "μπαμπαθόρος", όπως είναι το παρατσούκλι της Ντεπορτίβο Αλαβές, προβιβάστηκαν στη Primera Division και φιλοδοξούν να δημιουργήσουν ένα πολύ ανταγωνιστικό σύνολο. Με τις... ευλογίες της Μπαρτσελόνα βεβαίως, κάτι που -σε πρώτη φάση- αρνείται ο καταλανικός σύλλογος, όπως μετέδωσε η Mundo Deportivo .

Γι αυτό ο Χοσεάν Κερεχέτα επιδιώκει να εκμεταλλευτεί την ανάγκη των "μπλαουγκράνα" να υπογράψουν τον Άνταμ Χάνγκα. Το αν θα ενδώσουν βέβαια παραμένει άγνωστο, αν και μέχρι στιγμής η ομάδα του Γιώργου Μπαρτζώκα δείχνει διατεθειμένη να δώσει ό,τι χρειαστεί για να αποκτήσει τα "υλικά" που θέλει. Θυμίζουμε πως πλήρωσε ήδη 2.000.000 ευρώ στη Βαλένθια, για τα μάτια του Βίκτορ Κλαβέρ, για να ακολουθήσουν ακόμη 1.200.000 ευρώ στη Χίμκι για λογαριασμό του Ταϊρίς Ράις. Στα παραπάνω -κι ενώ βρίσκονται σε εξέλιξη οι συζητήσεις με τη Λαμποράλ Κούτσα για τον Άνταμ Χάνγκα- προσθέστε το όνομα του Γκιγιέμ Βίβες της Βαλένθια, για τον οποίο αναφέρεται πως η Μπαρτσελόνα θα εκταμιεύσει ένα ποσό κοντά στο 1.000.000 ευρώ.

Ο Κερεχέτα στα χνάρια του Γιαννακόπουλου

Αλβέρτης - Παναθηναϊκός, οι πρώτοι διδάξαντες

Αν αναρωτιέστε πάντως αν αυτή είναι η πρώτη φορά που δύο ομάδες φροντίζουν να συμπεριλάβουν "περίεργα" ανταλλάγματα για την απόκτηση ενός παίκτη, η απάντηση είναι "όχι". Τόσο γιατί στα μέρη μας το παράδειγμα του Φραγκίσκου Αλβέρτη είναι γνωστό και αδύνατο να ξεχαστεί, όσο και γιατί πριν από πέντε χρόνια η ίδια ιστορία (της Μπαρτσελόνα με τη Λαμποράλ Κούτσα) είχε γίνει στην Τουρκία. Τότε που η Γαλατάσαραϊ προσέφερε στην Καρσίγιακα -πέραν των χρημάτων- τρεις ποδοσφαιριστές για να αποσπάσει το πολυπόθητο "ναι" προκειμένου για τη μεταγραφή του Φουρκάν Αλντεμίρ.

Σε ό,τι αφορά τον Φραγκίσκο Αλβέρτη, η ιστορία δικαίωσε απόλυτα τον Παύλο Γιαννακόπουλο για την απόφασή του να διαλύσει (επί της ουσίας) την ομάδα πόλο του "τριφυλλιού" προκειμένου να αποκτήσει τον 16χρονο τότε παίκτη της Γλυφάδας. Τον Αύγουστο του 1990, οι "πράσινοι" αποφάσισαν προσφέρουν στην ομάδα των νοτίων προαστίων ως αντάλλαγμα για τον θαυματουργό τότε "μικρό" ένα κάρο έμψυχα ανταλλάγματα για την ομάδα πόλο του συλλόγου.

Μεταξύ αυτών που μετακινήθηκαν από τον Παναθηναϊκό στη Γλυφάδα ήταν κι ο Δημήτρης Σελετόπουλος, αρχηγός της ομάδας πόλο του Παναθηναϊκού και της Εθνικής ομάδας εκείνη την εποχή. Ο βετεράνος πολίστας είχε μιλήσει μάλιστα πριν από δύο χρόνια στο Sport24.gr για εκείνη την ιστορική μεταγραφή, τονίζοντας πως " την τελευταία ημέρα των μεταγραφών με φώναξε στο σπίτι του ο Παύλος Γιαννακόπουλος εκεί που ήταν μαζεμένοι όλοι. Εκεί με ρώτησε τι ήθελα να κάνω. Ο Παύλος Γιαννακόπουλος ήταν εκείνος ο οποίος με έπεισε για να προχωρήσει η μεταγραφή, αφού μου είπε ότι δεν υπήρχε πρόθεση για ενίσχυση της ομάδας πόλο, ενώ ο Θανάσης Γιαννακόπουλος δεν ήθελε να φύγω. Μετά από διαπραγματεύσεις ωρών καταλήξαμε σε συμφωνία και έτσι συνέχισα στη Γλυφάδα και ο Φραγκίσκος Αλβέρτης πήγε στον Παναθηναϊκό".

Το αποτέλεσμα εκείνης της μεταγραφής; Η ομάδα πόλο του Παναθηναϊκού πήρε την... κατηφόρα, φτάνοντας μέχρι τη Β' Εθνική, ενώ αυτή του μπάσκετ εξελίχθηκε στην πιο πετυχημένη των επόμενων τριών δεκαετιών, μετρώντας -μεταξύ άλλων- έξι ευρωπαϊκούς τίτλους!

Γαρίδες και λουκάνικα στον βωμό του ποδοσφαίρου

Οι παραπάνω αποτελούν τις πιο χαρακτηριστικές περιπτώσεις έμψυχων ανταλλαγμάτων στην ιστορία του ευρωπαϊκού μπάσκετ. Πάμε όμως τώρα να δούμε τι έχει συμβεί στο ποδόσφαιρο. Εκεί όπου κάποιες φορές, οι μεταγραφές ολοκληρώνονταν με.. περίεργα ανταλλάγματα, με το Sport24.gr να έχει καταγράψει στο παρελθόν τις πιο χαρακτηριστικές περιπτώσεις.

Όπως αυτή της μεταγραφής του Κένεθ Κρίστενσεν από την Βίντμπγιαρντ σε Φλόεϊ (το 2002), όταν η πρώτη πλήρωσε στη δεύτερη το βάρος του ποδοσφαιριστή (75 κιλά) σε... γαρίδες! Τέσσερα χρόνια αργότερα (το 2006) ο Μάριους Τσιοάρα μετακόμισε από την Αράντ στη Χόρια έναντι 15 κιλών λουκάνικων! Μάλιστα ο Ρουμάνος αμυντικός ήταν τόσο εκνευρισμένος/απελπισμένος από το περιεχόμενο του deal, που την επομένη της ολοκλήρωσής του αποφάσισε να αποσυρθεί από τη δράση. Για να μην πάει στράφι όμως το... κέρδος, ο πρόεδρος της Χόρια ενημέρωσε πως "θα πουλήσουμε το κρέας και με τα λεφτά που θα βγάλουμε θα πληρώσουμε τους υπόλοιπους παίκτες".

Θέλετε κι άλλα τέτοια παραδείγματα; Διαβάστε περισσότερες περίεργες περιπτώσεις ανταλλαγμάτων εδώ .

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ