ΜΠΑΣΚΕΤ

Μελετά τον Πέτροβιτς, λατρεύει τον Τόρες

Μελετά τον Πέτροβιτς, λατρεύει τον Τόρες

Διέλυσε ουκ ολίγα ρεκόρ του ισπανικού (και παγκοσμίου) μπάσκετ. Αναδείχθηκε "καλύτερη νέα παίκτρια" από τη FIBA Europe, MVP του τελευταίου Παγκοσμίου Κυπέλλου. Έχει για πρότυπο τον Πέτροβιτς, δηλώνει οπαδός της Λίβερπουν και... ακόλουθος του Τόρες. Ποια είναι η Άντζελα Σαλβαδόρες.

Τη σήμερον ημέρα, είναι κομματάκι δύσκολο να βρεις παίκτες στην ηλικία της, να ξέρουν τον Ντράζεν Πέτροβιτς. Πολλώ δε, να περνούν τον ελεύθερο χρόνο τους, μελετώντας videos του αείμνηστου "Μότσαρτ", όπως προσπαθούν να εξελίξουν το παιχνίδι τους. Αυτό είναι κάτι που κάνει απ' όταν θυμάται τον εαυτό της η Άντζελα (ή Άνχελα) Σαλβαδόρες, γνωστή και ως η νεαρότερη σε ηλικία παίκτρια που αναδείχθηκε ποτέ "καλύτερη νέα παίκτρια" από τη FIBA Europe.

Ένα άλλο ενδιαφέρον fact: είναι οπαδός της Λίβερπουλ και του Φερνάντο Τόρες. Όπως είχε διευκρινίσει " στην οικογένεια μου παρακολουθούμε όλα τα σπορ. Είμαστε φαν της Ατλέτικο. Μεγάλωσα, παρακολουθώντας την καριέρα του Τόρες. Όταν πήγε στη Λίβερπουλ, έγινα οπαδός της! Έχω κασκόλ της ομάδας, εμφάνιση. Είμαι μια πραγματική φαν των Reds".

Στα 17 της, η γεννημένη στο Οβιέδο και μεγαλωμένη στη Λεόν, έκανε ντεμπούτο σε ηλικία 12 χρόνων, το 2009. Με το εθνόσημο έκανε... επίσημη πρεμιέρα στα 15, στο Eurobasket U16 της Ουγγαρίας, οπότε είχε δηλώσει " μακάρι να μπορώ να ζήσω από το μπάσκετ. Για αυτό δουλεύω σκληρά κάθε μέρα". Για αυτό ακόμα και σήμερα βλέπει videos με στιγμές του Πέτροβιτς ("είναι το είδωλο μου"). Για αυτό και δεν τη νοιάζει να 'χει ελεύθερο χρόνο, όσο μπορεί να δουλεύει επί του παιχνιδιού της.

Ένα χρόνο αργότερα, στη Βουλγαρία, όταν πάλι φόρεσε το χρυσό, ήταν και η πρώτη σκόρερ του τελικού, με 22π., ενώ αναδείχθηκε και η "πολυτιμότερη" της διοργάνωσης.

Τώρα, έχει φτάσει στα 177 εκατοστά και η θέση της από "άσος", έγινε σούτινγκ γκαρντ και υπό συνθήκες, σμολ φόργουορντ, με τον τρόπο που χειρίζεται την μπάλα να είναι υποδειγματικός, όπως και αυτός που επιτίθεται στο αντίπαλο καλάθι -μαζί και εκείνος που αλλάζει πορεία. "Έχει" το τρίποντο, ενώ κινείται εξαιρετικά στα "φτερά".

Έχει ήδη παράξει μια από τις πιο ιστορικές βραδιές (για την ακρίβεια, ήταν απόγευμα) στο παγκόσμιο μπάσκετ: στο ματς της 6ης Ιουλίου, στο πλαίσιο του Παγκοσμίου Κυπέλλου U17, που διεξήχθη στην Τσεχία, όπου η Ισπανία βρήκε απέναντι της τις ΗΠΑ για τον τελικό του τουρνουά. Η νεαρά σταμάτησε στους 40 πόντους (16/29 βολές, 5/7 διπ. και 3/6 τριπ.), ενώ έφυγε από τη διοργάνωση με τον τίτλο της MVP, αυτόν της πρώτης σκόρερ (είχε 19.9 π. ανά αγώνα -μαζί με 7.4 ριμπ. και 3.6 ασίστ, που ήταν η δεύτερη καλύτερη επίδοση), με την παρέα της να χάνει στο φινάλε το χρυσό (οι ΗΠΑ νίκησαν 77-75).

Ποιες λίστες ανανέωσε

Με αυτήν τη "σαραντάρα",... έριξε την Ορτανσία ντε Φατιμά Μαρκάρι από το Νο1 των παικτριών που έχουν σκοράρει τους περισσότερους πόντους, στο καλάθι της Αμερικής (η Βραζιλιάνα που είναι μέλος του "Hall of Fame" είχε 38π., στο Παγκόσμιο του 1983). Ο Άρβιντας Σαμπόνις είχε μείνει στην κορυφή παικτών (βλ. κατηγορία ανδρών) που είχε τους περισσότερους πόντους, σε τελικό με τις ΗΠΑ. ήταν 29 και τους σημείωσε στο Παγκόσμιο Εφήβων, το 1983.

Ανανέωσε τον πίνακα των Ισπανών (στις κατηγορίες ανδρών ή γυναικών) που είχαν τους περισσότερους πόντους, σε τελικό Παγκοσμίου. Ήταν ο Ναβάρο, με 25π., ενώ στις γυναίκες ήταν η Μάρτα Τουντάνκα, με 29 στον τελικό του U16, το 2006.

Είχε και τη μεγαλύτερη σούμα (σε κατηγορία ανδρών και γυναικών -εξαιρουμένων των "μεγάλων" εθνικών), καθώς ισοφάρισε τον Λεβόν Κένταλ (τον γνωστό). Τύπος που το 2005, στο Παγκόσμιο U21 είχε επίσης, σταματήσει στους 40π.

Στην κατηγορία Ισπανοί σε Παγκόσμιο Κύπελλο (όχι μόνο τελικό), στο Νο1 βρισκόταν ο Τζόρντι Βιγιακάμπα, χάρη στους 35 πόντους που είχε μετρήσει στο Παγκόσμιο του 1990, σε ματς με τις ΗΠΑ, ενώ στις γυναίκες της λίστας ηγείτο η Αμάγια Βαλτεμόρο, με 39π., στο Παγκόσμιο του 2006.

Αυτός που μένει στη θέση του, είναι ο Ρίκι Ρούμπιο, ο οποίος σκόραρε 51 πόντους σε τελικό Eurobasket U16.

Μελετά τον Πέτροβιτς, λατρεύει τον Τόρες

Παρέλαβε από τη βασίλισσα Λετίθια, το βραβείο Princess of Asturias, στην κατηγορία U18

Από την Ισπανία στο Duke

Η Σαλβαρόδες κέρδισε μια θέση στην καλύτερη πεντάδα του τελευταίου Παγκοσμίου U17, διάκριση που έζησε και κάποιες ημέρες αργότερα στο Eurobasket U18. Προηγουμένως, είχε προαχθεί στη γυναικεία ομάδα της Rivas (Segle XXI), για την οποία έφυγε από την οικογένεια της, το 2011 και πήγε να ζήσει στη Βαρκελώνη (" η αλήθεια είναι ότι μου λείπουν όλοι και κάποιες φορές, αυτό είναι δύσκολο", είχε πει)και σε κάθε ματς έδινε 15.4π., 4.8 ριμπ. και 2.2 ασίστ σε 33.3'' συμμετοχής. Ηγήθηκε της πορείας που έδωσε στην ομάδα της το καλύτερο ρεκόρ, στην ιστορία της.

Τότε είχε περιγράψει μια... συνηθισμένη ημέρα της. Πώς ήταν; "Ξ υπνάω στις 6.45 και πηγαίνω για προπόνηση από τις 7 έως τις 8.45. Μετά κάνω ένα ντους, τρώω και πηγαίνω σχολείο. Φεύγω στις 14.30, πηγαίνω για φαγητό, ξεκουράζομαι λίγο και κατευθύνομαι στο γήπεδο κατά τις 16.15, όπου μένω έως τις 18.15. Μετά, μελετώ και κάπως έτσι αξιοποιώ τον ελεύθερο χρόνο μου. Έπειτα... δεν αντέχω άλλο και πάω για ύπνο". Σημείωση: έχει και μαύρη ζώνη στο καράτε!

Ο προπονητής της στην εθνική, Victor Lapena (ασίσταντ του Σίτο Αλόνσο, στην Μπιλμπάο) εξηγούσε ότι " είναι από τις περιπτώσεις των αθλητριών που απολαμβάνουν το μπάσκετ. Ζητά την μπάλα στα χέρια της, όταν "καίει". Έχει εκπληκτική ικανότητα στο σκοράρισμα, είναι πραγματική απειλή. Δεν είναι η πιο ψηλή ή η πιο δυνατή, αλλά... δεν τα χρειάζεται αυτά. Τα πράγματα είναι εύκολα για εκείνην, όταν είναι δύσκολα για όλους τους άλλους. Τα καλύτερα είναι μπροστά της".

Πράγμα που απεδείχθη στο Παγκόσμιο Κύπελλο και μετά τη ψηφοφορία της FIBA Europe, για την καλύτερη νέα παίκτρια. Τι είχε να πει επ' αυτών;" Η ομάδα μου δεν κατάφερε να πάρει το πρωτάθλημα και αυτό ήταν κάτι που με ενόχλησε" ομολόγησε σε συνέντευξη που έδωσε στο ισπανικό πρακτορείο ειδήσεων EFE, για να προσθέσει " προφανώς και εκτιμώ τις διακρίσεις που λαμβάνω. Παράλληλα, αισθάνομαι πως έχω μεγαλύτερες υποχρεώσεις και την ανάγκη να βελτιωθώ περισσότερο, μέσω της καθημερινής δουλειάς".

Στις 10 Μαρτίου θα συμπληρώσει το 18ο έτος της ηλικίας της και θα το κάνει ως παίκτρια του Duke, κολέγιο με το οποίο δεσμεύτηκε στις 15/9, προτιμώντας τους "Μπλε διαβόλους" (ή Diablesa Azul, όπως λένε στην πατρίδα της) από τους Purdue, Κentucky και Louisville. Η φοιτητική ζωή (διάλεξε τα οικονομικά, για σπουδές) θα αρχίσει από το φθινόπωρο. Έως τότε, θα απασχολείται στη Rivas Ecopolis.

Μελετά τον Πέτροβιτς, λατρεύει τον Τόρες

Η οικογένεια Σαλβαδόρες

Η πραγματικότητα την θέλει να μην άκουσε τον πατέρα της, βετεράνο παίκτη Χόρχε Σαλβαδόρες (αγωνίστηκε στη δεύτερη τη τάξει κατηγορία με τη Leon -σημειωτέον, η μητέρα της, Άντζελα Αλβάρεζ ήταν επίσης, μπασκετμπολίστρια στη Liga Femenina 2), ο οποίος της είχε προτείνει να μείνει για μια ακόμη σεζόν στην Ισπανία, πριν πάει στις ΗΠΑ, με την ίδια να εξηγεί " σκέφτηκα πάρα πολύ, πριν πάρω την απόφαση μου και δεν μετανιώνω. Ήθελα να απολαύσω τις πολλές ευκαιρίες που έχω να ανταγωνίζομαι με εξαιρετικές αθλήτριες, σε άλλη ομάδα με άλλα οράματα. Οι προκλήσεις είναι τεράστιες και στην Ευρώπη δεν θα είχα ανάλογες. Εκεί είναι πιο δύσκολο να παίξεις στο ύψιστο επίπεδο". Πέραν τούτων, το Duke της πρόσφερε και μια εξαιρετική ευκαιρία, σε επίπεδο σπουδών.

Είναι το WNBA ο επόμενος στόχος; " Κατ' αρχάς, πρέπει να δω πώς θα ανταποκριθώ στις απαιτήσεις του NCAA. Ακόμα είναι νωρίς να μιλήσω για οτιδήποτε άλλο".

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ