ΜΠΑΣΚΕΤ

Κάιλ Κούριτς: Ο "εκτελεστής" της Μπασκόνια με το συνθετικό κρανίο

Κάιλ Κούριτς: Ο "εκτελεστής" της Μπασκόνια με το συνθετικό κρανίο

Τον περασμένο Νοέμβριο ο Κάιλ Κούριτς δεν ήξερε αν θα ζήσει, αφού είχε διαγνωστεί με όγκο στον εγκέφαλο. 10 μήνες αργότερα όχι απλώς ζει, αλλά εκτέλεσε τη Μπασκόνια στον ημιτελικό του SuperCopa!

Κάποια πράγματα στην ζωή είναι πάνω από τον αθλητισμό. Και αν υπάρχει κάποιος που το ξέρει αυτό καλύτερα από τον καθένα, αυτός είναι ο Κάιλ Κούριτς.

Την Παρασκευή (23/9) το βράδυ, η Γκραν Κανάρια έκανε την έκπληξη και επιβλήθηκε της Μπασκόνια με 84-80 στον πρώτο ημιτελικό του SuperCopa . Ηγέτης της ομάδας ήταν ένας τύπος με το όνομα Κάιλ Κούριτς, ο οποίος σταμάτησε στους 22 πόντους, πυροβολώντας συνεχώς από την περιφέρεια. Όλα καλά μέχρι εδώ, μόνο που υπάρχει μία λεπτομέρεια: Αυτός ο τύπος πριν 10 μήνες χρειάστηκε να υποβληθεί σε τρεις εγχειρίσεις στο κεφάλι προκειμένου να παραμείνει στη ζωή!

Έχοντας όγκο στον εγκέφαλο...

Κάιλ Κούριτς: Ο "εκτελεστής" της Μπασκόνια με το συνθετικό κρανίο

Ήταν Νοέμβριος του 2015 όταν ο Κάιλ Κούριτς αισθάνθηκε ξαφνικά ένα χτύπημα στο κεγάλι κατά την διάρκεια του ζεστάματός του για έναν αγώνα της Γκραν Κανάρια, που οδήγησε σε έναν τρομερό πονοκέφαλο. Αμέσως έφυγε από το γήπεδο και πήγε στο Νοσοκομείο, όπου του έδωσαν υγρά και οξυγόνο, αλλά δεν του έκαναν μαγνητική εγκεφάλου. Την άλλη μέρα το πρωί ο πονοκέφαλος δεν είχε φύγει, με τον Αμερικανό γκαρντ να πηγαίνει εκ νέου στο Νοσοκομείο και να του αρνούνται ξανά να υποβληθεί σε μαγνητική στον εγκέφαλο. Άλλη μία μέρα πέρασε και ο Κούριτς έκανε εμετό μετά από το μπάνιο. Ξαναπήγε στο Νοσοκομείο και αυτή τη φορά του έκαναν μαγνητική εγκεφάλου, με το αποτέλεσμα να σοκάρει: Είχε όγκο στον εγκέφαλο, ο οποίος απειλούσε τον μυελό των οστών! Αυτό είναι και το τελευταίο πράγμα που θυμάται ο Κούριτς.

Ο Αμερικανός γκαρντ δήλωσε κάποια στιγμή σε συνέντευξή του στην USA Today ότι λίγο μετά την διάγνωση “ ήμουν εκεί, αλλά δεν ήμουν εκεί”. Θυμόταν να κάθεται σε μία καρέκλα και τίποτα άλλο. Ούτε τον γιατρό, ούτε τις συζητήσεις που ακολούθησαν. Η επόμενη ανάμνησή του είναι να βρίσκεται καθ'οδόν προς το χειρουργείο με τα ηλικίας μόλις τριών μηνών δίδυμα αγοράκια του στο πλευρό του. Βρισκόταν στον δρόμο για να υποβληθεί σε εγχείριση εγκεφάλου! Τα βάσανά του όμως δεν επρόκειτο να τελειώσουν έτσι εύκολα.

Τρεις εγχειρήσεις και... παραισθήσεις

Κάιλ Κούριτς: Ο "εκτελεστής" της Μπασκόνια με το συνθετικό κρανίο

Ο Κούριτς εγχειρίστηκε, με τον όγκο να αποδεικνύεται καλοήθης. Τα προβλήματά του όμως δεν είχαν τελειώσει, αφού μαζεύτηκε υγρό στον εγκέφαλό του και αυξήθηκε η πίεσή του, με αποτέλεσμα να χρειαστεί να μπει ξανά στο χειρουργείο. Και τότε ξεκίνησαν τα... όμορφα. Προκειμένου οι γιατροί να αποφορτίσουν την πίεση, αφαίρεσαν το μέτωπό του (!) κάτι που, απολύτως λογικά, οδήγησε σε... παραισθήσεις.

Ήταν σαν κάποιος να μου έδωσε ένα τρελό ναρκωτικό. Έβλεπα περίεργα πράγματα. Ανθρώπους να περνάνε μέσα από τοίχους, μπαλόνια στο δωμάτιό μου, μέχρι και έναν γιατρό που ήρθε με τα αποτελέσματα των αιματολογικών μου εξετάσεων και μου ανακοίνωσε ότι είμαι έγγυος σε κοριτσάκι!” δήλωσε χαρακτηριστικά ο Κούριτς στην ίδια συνέντευξή του στην USA Today.

O Κούριτς έχασε 15 κιλά και χρειάστηκε να περιμένει μία εβδομάδα για να κάνει τα πρώτα του βήματα. Δύο εβδομάδες μετά την δεύτερη εγχείριση υποβλήθηκε και σε τρίτη επέμβαση προκειμένου να του προσθέσουν τεχνητό μέτωπο από συνθετικό υλικό (μέχρι τότε δεν είχε οστό εκεί παρά μόνο το δέρμα του προκειμένου να μην ασκείται πίεση στον εγκέφαλο!), με τον ίδιο να δηλώνει ότι “ μπορούσες να ακουμπήσεις το δέρμα μου και να νιώσεις τον εγκέφαλό μου. Ήταν πολύ περίεργο”.

Κάιλ Κούριτς: Ο "εκτελεστής" της Μπασκόνια με το συνθετικό κρανίο

Θα περίμενε κανείς βέβαια ότι μετά από όλα αυτά ο Κούριτς θα τα παρατούσε. Είχε εξάλλου όλες τις δικαιολογίες με το μέρος του. Αυτός όμως το μόνο που σκεφτόταν ήταν να ξαναπαίξει μπάσκετ! “ Δεν υπήρχε ποτέ το 'αν' στο μυαλό μου, αλλά το 'πότε' θα ξαναπαίξω μπάσκετ”. Πέντε μήνες μετά την επέμβαση, τον περασμένο Απρίλιο, φόρεσε ξανά την φανέλα της Γκραν Κανάρια στον αγώνα με την Βαλένθια μέσα σε αποθέωση! Η επιστροφή του είχε ολοκληρωθεί!


Ο Κούριτς θα αγωνιζόταν στους εναπομείναντες αγώνες της ομάδας για την σεζόν. Το καλοκαιρι δε πήγε στις ΗΠΑ όπου και δοκίμασε να κερδίσει ένα συμβόλαιο στο ΝΒΑ, παίζοντας σε ένα Σάμερ Λιγκ με την φανέλα των Suns. Δεν θα τα κατάφερνε, αλλά τελικά επέστρεψε στην Ισπανία και την αγαπημένη του Γκραν Κανάρια. Και στον πρώτο φετινό του επίσημο αγώνα εκτέλεσε την Μπασκόνια.

Ο ίδιος ο Κούριτς έχει αλλάξει βέβαια. Δεν είναι ο ίδιος άνθρωπος. Και μετά την περιπέρειά του έχει την ιδανική συμβουλή προς όλους: “ Πλέον είμαι ευγνώμων για όλα. Δεν έχω κακές μέρες. Τίποτα δε με ενοχλεί. Κάποιος πετάγεται μπροστά σου στον δρόμο; Δεν έγινε και κάτι. Προχωράς. Οι δυσκολίες στην ζωή σε κάνουν δυνατότερο. Το ερώτημα είναι τι είσαι διατεθειμένος να κάνεις για τα πράγματα που αγαπάς. Και η απάντηση είναι σαφής: Τα πάντα”. Σωστό ακούγεται...

Twitter @steflong85

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ