ΜΠΑΣΚΕΤ

Ι-σπάνιο κατόρθωμα από τη "φούρια ρόχα"

Ι-σπάνιο κατόρθωμα από τη "φούρια ρόχα"

Το χρυσό μετάλλιο της Ισπανίας στο Πανευρωπαϊκό Νέων Γυναικών το βράδυ της Κυριακής (16/7) μεγάλωσε ακόμη περισσότερο τον θρύλο της "φούρια ρόχα" στις μικρές ηλικίες. Με 33/40 μετάλλια από το 2004, δεν υπάρχει αμφιβολία γι αυτό!

Το βράδυ της Κυριακής (16/7) η Ισπανία επιβεβαίωσε την υπεροχή της στις Νέες Γυναίκες, επικρατώντας στον τελικό του Πανευρωπαϊκού Πρωταθλήματος της Σλοβενίας (73-63). Η "φούρια ρόχα" διεύρυνε το χρυσό σερί της, αφού πλέον μετράει τρεις διαδοχικές ευρωπαϊκές κορυφές.

Το ότι η Ισπανία είναι αυτή την στιγμή η μεγαλύτερη μπασκετική σχολή στο μπάσκετ γυναικών είναι λίγο έως πολύ γνωστό. Τουλάχιστον σε ό,τι αφορά στις μικρές ηλικίες, εκεί όπου η υπεροχή της είναι κάτι παραπάνω από διακριτή. Πάρτε για παράδειγμα τις Νέες Γυναίκες, οι οποίες μετρούν τρία σερί χρυσά μετάλλια, αλλά και πολλές περισσότερες διακρίσεις την τελευταία δεκαετία. Δεδομένου μάλιστα πως δεν μιλάμε για μία συγκεκριμένη φουρνιά, αλλά για διαφορετικές ομάδες, το επίτευγμα είναι εντυπωσιακό.

Για την ακρίβεια, την τελευταία δεκαετία η Ισπανία είναι η απόλυτη κυρίαρχος σε αυτό το ηλικιακό γκρουπ. Από το 2007 (οπότε κι ήρθε το πρώτο χρυσό) κι έπειτα, είναι η χώρα με τη μεγαλύτερη συνέπεια σε μετάλλια και επιτυχίες. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε πως στις έντεκα τελευταίες διοργανώσεις έχει κατακτήσει εφτά (!) χρυσά μετάλλια, κι άλλα τρία ασημένια. Με εξαίρεση το 2008 (στην Ιταλία), η "φούρια ρόχα" βρίσκεται επί μονίμου βάσεως στον τελικό, διεκδικώντας (και κατακτώντας) την κορυφή!

Κάτι που έχει βέβαια δεν είναι... προνόμιο μόνο των U20 της χώρας. Βλέπετε, οι επιτυχίες διαδέχονται η μία την άλλη σε κάθε ηλικιακό επίπεδο. Για παράδειγμα, οι Κορασίδες έχουν εννέα χρυσά μετάλλια από το 2004 κι έπειτα (μαζί με δύο χάλκινα), με την απουσία τους από το βάθρο να προκύπτει σε μόλις δύο περιπτώσεις, το 2010 και το 2015 -όπου τερμάτισαν στην τέταρτη θέση. Αντίστοιχα, οι Νεάνιδες βρίσκονται στο βάθρο στο ίδιο διάστημα με ανάλογη συνέπεια, μετρώντας τέσσερα χρυσά, τέσσερα ασημένια και δύο χάλκινα μετάλλια!

Δείτε τον πίνακα (των 33!) μεταλλίων της Ισπανίας από το 2004 κι έπειτα:

Ι-σπάνιο κατόρθωμα από τη "φούρια ρόχα"

Κάπως έτσι, η "φούρια ρόχα" δεν μπορεί παρά να μπει στην εξίσωση με τη Σοβιετική Ένωση (σε επίπεδο γυναικών και ανδρών) και την Γιουγκοσλαβία (σε επίπεδο ανδρών) στις μικρές ηλικίες. Βέβαια θα πρέπει να πάμε πολύ πίσω για να δούμε αντίστοιχα επιτεύγματα από τις δύο χώρες (που ούτως ή άλλως δεν υφίστανται πλέον, με αυτή τη μορφή τουλάχιστον.

Όταν ακόμη οι διοργανώσεις των μικρών εθνικών ομάδων γίνονταν ανά διετία, η Σοβιετική Ένωση είχε έντεκα (!) χρυσά, δύο ασημένια και ένα χάλκινο από το 1965 έως το 1990 στις Νεάνιδες, αλλά και εφτά χρυσά μαζί με ένα χάλκινο από το 1976 έως το 1991 στις Κορασίδες. Την ίδια ώρα, στους Εφήβους πανηγύρισε οκτώ επίσης χρυσά μετάλλια, δύο ασημένια και ένα χάλκινο από το 1964 ως το 1990. Από κοντά βέβαια κι η Γιουγκοσλαβία που στο ίδιο ηλικιακό επίπεδο είχε πέντε χρυσά, τρία ασημένια και ένα χάλκινο από το 1966 έως το 1988! Επιπροσθέτως, οι "πλάβι" είχαν εφτά χρυσά και ένα ασημένιο από το 1979 έως το 2001 στους Παίδες (σ.σ.: με ανά διετία διεθνείς διοργανώσεις).

Για την ιστορία, στα τρία ηλικιακά γκρουπ (στην ιστορία όλων των διοργανώσεων) η Ισπανία έχει 40 (!) μετάλλια, με τη Σοβιετική Ένωση να έπεται με 32 και την Ιταλία στην τρίτη θέση με 29.

Στην πιο πρόσφατη ιστορία των μικρών εθνικών ομάδων δεν έχουν σημειωθεί ανάλογα νούμερα, όπως αυτά της Ισπανίας στις μικρές εθνικές ομάδες των γυναικών. Αν κρίνουμε μάλιστα από τη συνέπεια που υπάρχει, τα δύο Πανευρωπαϊκά Πρωταθλήματα που ακολουθούν σε Κορασίδες και Νεάνιδες μπορούν να μεγαλώσουν τη λίστα των χρυσών στιγμών της χώρας. Μεγάλος στόχος; Να γίνει το 3/3, όπως είχε γίνει το 2013!

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ