ΜΠΑΣΚΕΤ

Η ποδοσφαιρική ρήτρα του Γιούλ για το ΝΒΑ

Η ποδοσφαιρική ρήτρα του Γιούλ για το ΝΒΑ

Ισπανική ιστοσελίδα παρουσίασε τον βασικότερο λόγο που ο Σέρχιο Γιουλ δεν πρόκειται να αγωνιστεί ποτέ στο ΝΒΑ. Κι αυτός δεν είναι αγωνιστικός, αλλά οικονομικός. Διαβάστε τη ρήτρα που έβαλε στο τελευταίο του συμβόλαιο η Ρεάλ Μαδρίτης και θα καταλάβετε!

Ο Σέρχιο Γιουλ διεκδικεί τον τίτλο του MVP στη regular season της EuroLeague, κι αν η Ρεάλ Μαδρίτης τερματίσει στην κορυφή της κατάταξης, είναι πολύ πιθανό να συμβεί. Φέτος άλλωστε πραγματοποιεί την πιο παραγωγική σεζόν της καριέρας του στην κορυφαία ευρωπαϊκή διασυλλογική διοργάνωση, με 17.1 πόντους ανά αγώνα (από τους 12.8 πόντους, που είχε πέρσι). Ο ηγέτης της "Βασίλισσας" έχει τραβήξει επανειλημμένως τα βλέμματα ομάδων του ΝΒΑ, αλλά πάντοτε δήλωνε πιστός στην ομάδα του.

Από τη στιγμή βέβαια που το 2015 έβαλε την υπογραφή του σε εξαετές συμβόλαιο, όλα τελείωσαν. Όχι γιατί δεν βλέπει ο ίδιος τον εαυτό του στο ΝΒΑ, αλλά επειδή η ομάδα του Πάμπλο Λάσο φρόντισε να τον "δέσει" με μία πρωτοφανή -για τα μπασκετικά δεδομένα- ρήτρα. Με δεδομένο λοιπόν πως οι ομάδες του ΝΒΑ μπορούν να καταβάλουν έως 650.000 δολάρια ως buy out για την απόκτηση των δικαιωμάτων ενός παίκτη, ο Σέρχιο Γιουλ δεσμεύεται με ρήτρα αποδέσμευσης που φτάνει τα 25.000.000 ευρώ!

Ναι, καλά διαβάσατε. Όποια ομάδα θέλει να τον κάνει δικό της, παρακάμπτοντας τις όποιες αντιρρήσεις της Ρεάλ Μαδρίτης, πρέπει να της καταβάλει το ποσό των 25.000.000 ευρώ. Ειδάλλως, θα μείνει στο "θέλω". Είναι χαρακτηριστικό πως μιλάμε για τη -μακράν- μεγαλύτερη ρήτρα που έχει μπει ποτέ στο ευρωπαϊκό μπάσκετ, για έναν παίκτη. Κι αν το πάμε πιο ειδικά, σε αυτά που αφορούν την Ισπανία, οι συγκρίσεις με άλλες περιπτώσεις παικτών είναι ενδεικτικές.

Όπως αποκαλύπτει το " Elespanol ", το ποσό είναι τέσσερις φορές μεγαλύτερο από αυτό που μέχρι πρότινος είχε τα πρωτεία. Πρόκειται για τον Ραούλ Λόπεθ, ο οποίος είχε ρήτρα ύψους 6.000.000 ευρώ το 2002, για να μετακομίσει από τη Ρεάλ Μαδρίτης στους Utah Jazz. Ένα ποσό στο οποίο συνέβαλε κι αυτός -λόγω του περιορισμού που αναφέραμε πιο πάνω. Ποιοι ακολουθούν; Οι Χουάν Κάρλος Ναβάρο (3.500.000 ευρώ), Πάου Γκασόλ (3.400.000 ευρώ), Σέρχιο Ροντρίγκεθ (2.800.000 ευρώ) και Νίκολα Μίροτιτς (2.500.000 ευρώ). Εντύπωση προκαλούν, από την άλλη, οι ρήτρες των Ρίκι Ρούμπιο (690.000 ευρώ), Ρούντι Φερνάντεθ (474.000 ευρώ), Σερζ Ιμπάκα (450.000 ευρώ) και Μαρκ Γκασόλ (300.000).

Καταλαβαίνετε λοιπόν πως δεν είναι εφικτό για κάποια ομάδα από το ΝΒΑ να τον κάνει δικό της. Ακόμη κι αν αυτός αλλάξει μυαλά και πει ότι ενδιαφέρεται να μετακομίσει στις ΗΠΑ, η ρήτρα που υπάρχει στο συμβόλαιό του με τη Ρεάλ Μαδρίτης θα αποτελεί ένα μόνιμο... απαγορευτικό!

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ