ΜΠΑΣΚΕΤ

Η... αφρικανική εμπειρία του Τσιάρα!

Η... αφρικανική εμπειρία του Τσιάρα!

Ο Γιώργος Τσιάρας μιλάει στο SPORT24 για την εμπειρία της LEB Oro στη Μελίγια. Μια ισπανική ομάδα που εδρεύει στην Αφρική, σε μια πόλη όπου το 70-80% των κατοίκων της απασχολούνται στον στρατό και την αστυνομία!

Τι εστί Μελίγια; Είναι η μια από τις δυο πόλεις (σ.σ. Θέουτα η δεύτερη) που ανήκουν στην Ισπανία όμως, γεωγραφικά, βρίσκονται στη βόρειο Αφρική και, συγκεκριμένα, στο Μαρόκο!

Πρόκειται για τα μόνα χερσαία σύνορα μεταξύ της Ευρώπης και της Αφρικής, τα μονοπάτια που χρησιμοποιούν οι μετανάστες για να περάσουν στα ευρωπαϊκά εδάφη.

Τον περασμένο Αύγουστο, λοιπόν, ο Γιώργος Τσιάρας αποδέχτηκε την πρόκληση κι αποφάσισε να συνεχίσει την καριέρα του στην LEB Oro, την αντίστοιχη Α2 της Ισπανίας. Ποιο ήταν το πρώτο πράγμα που έκανε όταν έμαθε για το ενδιαφέρον της Μελίγια; ''Μπορεί να σας φαίνεται παράξενο, όμως εγώ και η γυναίκα μου δεν είχαμε ιδέα ότι υπάρχουν ισπανικές πόλεις στην Αφρική! Για να είμαι ειλικρινής, ούτε είχα ακούσει, ούτε γνώριζα ότι η Ισπανία έχει πόλεις σε αφρικανικό έδαφος!'' εξήγησε αρχικά στο SPORT24 ο 32χρονος φόργουορντ.

Το 70-80%, στον στρατό και την αστυνομία

Πώς είναι, λοιπόν, η ζωή στην... Αφρική; ''Δεν υπάρχει διαφορά σε σχέση με την Ισπανία. Οι κάτοικοι εδώ είναι φιλόξενοι και η Μελίγια είναι μια σχετικά ήσυχη πόλη, με 80.000 κατοίκους. Μπορώ να πω ότι θυμίζει σε πολλά νησί. Οι άνθρωποι της ομάδας κάνουν τα πάντα ώστε να μην μας λείψει τίποτα! Είναι πάντα στη διάθεσή μας, έτοιμοι να μας βοηθήσουν σε ό,τι κι αν χρειαστούμε''.

Τα τελευταία χρόνια, πολλοί μετανάστες από την υποσαχάρια Αφρική προσπαθούν να περάσουν στα ευρωπαϊκά έδαφη μέσω της Μελίγια. Συχνά καταλήγουν τραυματίες στα χέρια των μαροκινών και ισπανικών αρχών, ή ακόμα χειρότερα νεκροί. ''Η Ευρώπη είναι σαν τη Γη της Επαγγελίας γι' αυτούς. Στην περιοχή μας η φύλαξη και γενικώς όλα τα ζητήματα ασφαλείας βρίσκονται σε πολύ υψηλό επίπεδο. Εξάλλου, το 70-80% των Ισπανών που κατοικούν στη Μελίγια δουλεύει στον στρατό ή την αστυνομία!''.

Η... αφρικανική εμπειρία του Τσιάρα!

Ο Γιώργος Τσιάρας προτίμησε να συνεχίσει την καριέρα του στην LEB Oro, αντί σε κάποιο ευρωπαϊκό πρωτάθλημα πρώτης ταχύτητας κι εξηγεί τους λόγους. ''Για μένα ήταν πολύ εύκολο να κλείσω σε μια ομάδα στη Ελλάδα και να έχω μια...συνηθισμένη καθημερινότητα. Παρ' όλα αυτά, συζήτησα με τη γυναίκα μου και συμφωνήσαμε ότι η λύση του εξωτερικού ήταν η καλύτερη. Εκεί υπάρχει οργάνωση, προοπτική και δεν χρειάζεται να κυνηγάς κάποιον για να πάρεις τον μισθό σου από το μπάσκετ! Εξάλλου είμαστε δυο άνθρωποι που μας αρέσουν οι προκλήσεις. Το κάτι διαφορετικό! Ήταν ευκαιρία, λοιπόν, να δούμε κάποια άλλα πράγματα''.

Ο Αμερικανός και τα ισπανικά

Ποια είναι, λοιπόν, η κατάσταση που επικρατεί στην LEB Oro; Υπάρχει ενδιαφέρον από τον κόσμο για την ισπανική Α2; ''Κατ' αρχάς οι φίλαθλοι μπορούν να παρακολουθήσουν όλα τα παιχνίδια μέσω internet. Υπάρχει επίσης επίσημη ιστοσελίδα που ασχολείται αποκλειστικά με τη συγκεκριμένη κατηγορία ενώ κάποιες έδρες όπως αυτή της Γέιδα χωρητικότητας 6.000 θέσεων πληρούν τις προδιαγραφές της ACB. Υπάρχει όμορφη ατμόσφαιρα στα γήπεδα και μπορώ να πω ότι το επίπεδο της κατηγορίας είναι πολύ υψηλό. Σχεδόν 3.000 φίλαθλοι έρχονται στα παιχνίδια της LEB Oro, που διεξάγονται συνήθως το βράδυ της Παρασκευής''.

Η... αφρικανική εμπειρία του Τσιάρα!

''Στην ομάδα οι μοναδικοί ξένοι είμαστε εγώ κι ένας Αμερικανός (σ.σ. Σπένσερ Ντάρεν Μπάτερφιλντ, 22χρ., 1μ.90). Ο προπονητής μας μιλάει περισσότερο ισπανικά όμως είμαστε πολύ τυχεροί αφού στο Μελίγια ζει μια Ελληνίδα που μας έκανε 5-6 μαθήματα για να μάθουμε κατ' αρχάς τα βασικά! Από 'κει και πέρα, ευχαριστιόμαστε πολύ αυτό που κάνουμε εδώ. Ο ιδιοκτήτης της ομάδας και ο κόουτς μας ζητούν να είμαστε ανταγωνιστικοί σε κάθε αγώνα. Είτε κερδίζεις, είτε χάνεις σε αντιμετωπίζουν με χαμόγελο. Το μόνο που θέλουν είναι να γίνεται καλή δουλειά. Αυτή η φιλοσοφία με έχει εντυπωσιάσει πολύ και μακάρι να την είχαμε και στην Ελλάδα''.

Η μπέμπα του άλλαξε τη ζωή

Στις 20 Νοεμβρίου η σύζυγος του Γιώργου Τσιάρα, Φρειδερίκη, έφερε στον κόσμο ένα υγιέστατο κοριτσάκι και η ζωή του Έλληνα φόργουορντ άλλαξε... άρδην! ''Εντάξει, δεν μπορώ να περιγράψω το πώς νιώθω σε λίγες λέξεις. Όποιος έχει γίνει γονιός κι έχει νιώσει αυτό το συναίσθημα, μπορεί να με καταλάβει! Δόξα τω Θεώ, είμαστε καλά. Όλοι οι άνθρωποι της ομάδας στάθηκαν δίπλα μας κατά τη διάρκεια της εγκυμοσήνης και αυτό δεν είναι λόγια του... αέρα αλλά πραγματικότητα''.

Από τον 1997, όταν ο Ευθύμης Ρεντζιάς άνοιξε τον δρόμο των Ελλήνων στην ισπανική λίγκα με τη μεταγραφή του στην Μπαρτσελόνα μέχρι φέτος, 33 Έλληνες αγωνίστηκαν ή συνεχίζουν να αγωνίζονται στα ισπανικά παρκέ. Μόνο φέτος οι Φώτης Λαμπρόπουλος (Τενερίφη), Γιάννης Μπουρούσης (Ρεάλ), Κώστας Βασιλειάδης (Ουνικάχα Μάλαγα), Χάρης Γιαννόπουλος (Ομπραντόιρο), Δημήτρης Χαριτόπουλος (Μανρέσα), Μιχάλης Τσαϊρέλης (Τενερίφη), Γιώργος Μπόγρης (Ανδόρα) και Γιώργος Τσιάρας συνθέτουν μια αρκετά διευρυμένη ελληνική ''παροικία''. ''Γενικώς, νομίζω ότι η ισπανική λίγκα μας ταιριάζει. Οι Ίβηρες διαβάζουν το παιχνίδι όπως εμείς και μας σέβονται πολύ. Η γνώμη τους είναι πάρα πολύ καλή για εμάς και ίσως γι' αυτόν τον λόγο συνεχίζουν να στηρίζονται σε Έλληνες παίκτες''

Έπειτα από όλα τα παραπάνω, υπάρχει ενδεχόμενο επιστροφής στην Ελλάδα στο άμεσο μέλλον; ''Δεν λέω ότι δεν θέλω να γυρίσω, όμως αν μου δοθεί η ευκαιρία, θα προσπαθήσω να συνεχίσω στο εξωτερικό''.

Twitter @Giannis_Stavr

VIDEO: Ο Γιώργος Τσιάρας επί τω έργω, στην πρόσφατη αναμέτρηση με τη Βαγιαδολίδ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ