ΜΠΑΣΚΕΤ

Έρικ Γκριν: Άλλο Βαλένθια, άλλο Ολυμπιακός

Έρικ Γκριν: Άλλο Βαλένθια, άλλο Ολυμπιακός
HTTP://WWW.EUROLEAGUEBASKETBALL.NET

Ο Έρικ Γκριν ξεκίνησε εντυπωσιακά στην Βαλένθια. Δεν πρόκειται πάντως για άλλον παίκτη σε σχέση με αυτόν που έπαιξε στον Ολυμπιακό. Απλώς έχει διαφορετικό ρόλο.

Ο Έρικ Γκριν έχει προλάβει ήδη να γίνει ο αγαπημένος της εξέδρας στην Βαλένθια. Το ξεκίνημά του στην Ισπανία είναι τουλάχιστον εντυπωσιακό και η φράση “δεν τα έκανε αυτά με τον Ολυμπιακό” έχει ήδη εμφανιστεί. Υπάρχει μία λεπτομέρεια βέβαια: Δεν του ζητήθηκε να κάνει αυτά τα πράγματα στην Ελλάδα.

Ο Γκριν ήρθε το περσινό καλοκαίρι στον Ολυμπιακό με την “ταμπέλα” του σκόρερ να τον ακολουθεί. Γεγονός που επιβεβαίωσε όποτε πήρε μεγάλο χρόνο συμμετοχής και είχε πλήρη ελευθερία κινήσεων. Το θέμα ωστόσο είναι ότι ο Ολυμπιακός δεν τον είχε φέρει στην Ελλάδα για να έχει τον ρόλο που έχει στα πρώτα του παιχνίδια στην Βαλένθια. Τον έφερε για να του προσφέρει άμεσο σκοράρισμα από τον πάγκο, κάτι το οποίο ο Γκριν δεν κατάφερε να προσφέρει πάντα με συνέπεια.

Κάθε ομάδα λειτουργεί διαφορετικά. Και κάθε παίκτης έχει την δική του προσωπικότητα, την οποία προσπαθεί να εντάξει σε ένα σύνολο. Κατά γενική ομολογία ο Γκριν απέτυχε να ενταχθεί στο σύνολο του Ολυμπιακού, αφού αδυνατούσε να προσαρμοστεί στα “θέλω” των “ερυθρόλευκων”, έχοντας κυρίως εκλάμψεις. Αυτό δεν τον έκανε κακό παίκτη. Απλώς τον έκανε έναν παίκτη που – κατά παραδοχή και του προπονητή του Ολυμπιακού, Γιάννη Σφαιρόπουλου – δεν “κόλλησε” με την ομάδα . Για αυτό και δεν ανανεώθηκε το συμβόλαιό του, με τον ίδιο να συνεχίζει την καριέρα του στην Βαλένθια. Εκεί όπου, προς το παρόν, δείχνει να “κολλάει” καλύτερα.

Στις δύο πρώτες του εμφανίσεις στο Supercopa (όπου αναδείχθηκε MVP του θεσμού) και στην πρεμιέρα του στην ACB με τους πρωταθλητές Ισπανίας ο Γκριν ξεδίπλωσε στο παρκέ όλο το ταλέντο του στο επιθετικό κομμάτι του παιχνιδιού. Στον ημιτελικό του Supercopa με τη Μάλαγα ήταν ο πρώτος σκόρερ της ομάδας του . Στον τελικό κόντρα στην Γκραν Κανάρια σημείωσε μερικά μεγάλα καλάθια στο τέλος . Στην πρεμιέρα της ACB είχε 27 πόντους στη νίκη επί της Μπέτις . Έμοιαζε με άλλο παίκτη. Δεν ήταν όμως.

Θέμα ρόλου, όχι ικανότητας

Έρικ Γκριν: Άλλο Βαλένθια, άλλο Ολυμπιακός


Ο Γκριν ήταν, είναι και θα είναι ένας εξαιρετικά ταλαντούχος παίκτης, με σπάνια ικανότητα να βάζει τη μπάλα στο καλάθι, έχοντας ως μεγάλο όπλο το σουτ μετά από ντρίμπλα. Έχει όμως ένα ψεγάδι, το οποίο και έγινε ξεκάθαρο στον Ολυμπιακό: Μπορεί να δημιουργήσει μόνο για τον εαυτό του και όχι για τους συμπαίκτες του. Σε μία ομάδα όμως όπως ο Ολυμπιακός, που στηρίζεται στην καλή κυκλοφορία της μπάλας έπειτα από την ανισορροπία που δημιουργείται στην αντίπαλη άμυνα, ένας παίκτης σαν τον Γκριν δεν ταίριαζε ή τουλάχιστον δεν βρήκε τρόπο να ταιριάξει και να προσαρμοστεί. Μπορεί όμως να ταιριάξει στην Βαλένθια, η οποία μοιάζει διατεθειμένη να του δώσει μεγαλύτερο χρόνο συμμετοχής από αυτόν που είχε στον Πειραιά, αλλά και διαφορετικό ρόλο.

Αξίζει να σημειωθεί πάντως πως ακόμα είναι ακόμα σίγουρο ότι στην Βαλένθια θα έχει τόσο μεγάλο ρόλο. Κι αυτό γιατί στην πρεμιέρα με την Ρεάλ Μπέτις οι “νυχτερίδες” παρατάχθηκαν χωρίς 4 βασικούς παίκτες (3 εκ των οποίων περιφερειακοί) και χρειάστηκε να στηριχθούν στην ικανότητα του Γκριν στο σκοράρισμα. Όπως δηλαδή είχε κάνει κάτι παρόμοιο και ο Ολυμπιακός όταν τραυματίστηκε ο Βασίλης Σπανούλης την περασμένη άνοιξη, δίνοντάς του ανά διαστήματα ελευθερία κινήσεων στην επίθεση, με τον Αμερικανό να καταφέρνει τότε να ξεχωρίσει, έχοντας πάντως σκαμπανεβάσματα στην απόδοσή του.

Ο άλλοτε ΝΒΑερ γκαρντ είναι γεννημένος σκόρερ. Απλώς θέλει να έχει τη μπάλα στα χέρια του αρκετή ώρα για να είναι αποδοτικός. Δεν είναι εγωιστής ή ατομιστής. Απλώς αυτό είναι το στυλ παιχνιδιού του. Έτσι έπαιζε πάντα και δύσκολα θα αλλάξει. Είναι ένας πραγματικά καλός παίκτης και πιθανότατα ένας από τους καλύτερους σκόρερ στην Ευρώπη αυτή την στιγμή. Και, αν όλα πάνε καλά, θα έχει την ευκαιρία να το αποδείξει αυτό στην ACB και την EuroLeague φέτος. Αυτό όμως δεν θα σημαίνει ότι ο Ολυμπιακός έκανε λάθος που τον άφησε να φύγει. Απλώς θα σημαίνει ότι, όπως είπε και ο κόουτς Σφαιρόπουλος, “δεν κόλλησε” με τους “ερυθρόλευκους”, οπότε δεν “χωρούσε” στην ομάδα της νέας σεζόν.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ