ΜΠΑΣΚΕΤ

Δύο μήνες προθεσμία της ΕΕ στην Ισπανία

Δύο μήνες προθεσμία της ΕΕ στην Ισπανία

Με έγγραφο της, στη ισπανική λίγκα και την ισπανική ομοσπονδία, η Επιτροπή Εκπαίδευσης, Πολιτισμού, Πολυγλωσσίας και Νεολαίας της ΕΕ, ζητά την αλλαγή των κανονισμών που αφορούν τη διάκριση που γίνεται υπέρ των Ισπανών παικτών.

Η Ανδρούλα Βασιλείου είναι Κύπρια νομικός, πολιτικός, σύζυγος του πρώτην προέδρου της κυπριακής δημοκρατίας, Γιώργου Βασιλείου και πρώην Επίτροπος Υγείας της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Τη σήμερον ημέρα απασχολείται ως Επίτροπος Εκπαίδευσης, Πολιτισμού, Πολυγλωσσίας και Νεολαίας στην ΕΕ. Αλλά γιατί σας τα λέμε όλα αυτά.

Διότι ήταν εκείνη που ενημέρωσε ότι η ΕΕ ζήτησε από την Ισπανία να σταματήσει τις έμμεσες διακρίσεις προς παίκτες άλλων κρατών μελών.

Όπως αναφέρει "η ισπανική ομοσπονδία και η ισπανική λίγκα απαιτούν από τις ομάδες που παίρνουν μέρος στις διοργανώσεις τους, να 'χουν έναν μίνιμουμ αριθμό παικτών από την ΕΕ που από τα 13 έως τα 19 έχουν παίξει σε σύλλογο της χώρας, για τουλάχιστον τρία χρόνια. Δεδομένου ότι αυτή η προϋπόθεση πληρείτε πιο εύκολα από τους Ισπανούς παίκτες, φέρνει σε μειονεκτική θέση παίκτες άλλων κρατών μελών.

Η ΕΕ απαγορεύει την έμμεση διάκριση, εκτός και αν τα μέτρα που αφορούν ένα θεμιτό σκοπό είναι τα κατάλληλα και δεν πηγαίνουν πιο πέρα από αυτό που είναι αναγκαίο να γίνει. Ενώ δέχεται ως νόμιμους τους στόχους που επισημαίνει πως έχει η Ισπανία, ώστε να δικαιολογήσει αυτούς τους κανονισμούς (να ενθαρρύνουν τις διαδικασίες εξεύρεσης και προπόνησης νέων παικτών και να διαφυλάξουν την ισορροπία των διοργανώσεων), η Επιτροπή θεωρεί πως η Ισπανία απέτυχε να αποδείξει την καταλληλότητα και την αναλογικότητα των συγκεκριμένων ποσοστώσεων, για κάθε τουρνουά.

Πράγματι, μόνο οι ποσοστώσεις για τις ομάδες 11 παικτών στη Liga Endesa και της γυναικείας λίγκας (36% επί του συνόλου) θα μπορούσαν να είναι συγκρίσιμες υπό την έννοια των περιοριστικών συνεπειών, με τον κανονισμό της UEFA για τους γηγενείς (32% σε κάθε ομάδα), για τον οποίον η Επιτροπή δεν έχει εγείρει αντιρρήσεις, έως τώρα.

Αντιθέτως, οι ποσοστώσεις για άλλες διοργανώσεις και/ή τη διαμόρφωση των ομάδων, έχει ως αποτέλεσμα την δέσμευση των θέσεων εργασίας μεταξύ του 40% και του 88%, σε κάθε ομάδα. Το αίτημα της Επιτροπής λαμβάνει τη μορφή της "αιτιολογημένης γνώμης", βάσει των διαδικασιών που έχει η ΕΕ, για τις παραβάσεις. Η Ισπανία έχει τώρα δυο μήνες να κοινοποιήσει τα μέτρα που θα πάρει, για να αντιμετωπίσει αυτήν την κατάσταση. Διαφορετικά, η Επιτροπή μπορεί να αποφασίσει να παραπέμψει την Ισπανία στο Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης".

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ