VTB LEAGUE

Κουρτινάιτις: "Απολύθηκα για να μην διώξω πέντε παίκτες"

Κουρτινάιτις: "Απολύθηκα για να μην διώξω πέντε παίκτες"

Ένα μήνα περίπου μετά την απόλυσή του από τη Χίμκι, ο Ρίμας Κουρτινάιτις αποκάλυψε τι έγινε φέτος και ωθήθηκε σε έξοδο από τη ρωσική ομάδα μετά από πέντε χρόνια. "Είπα στη διοίκηση, ή εγώ ή αυτοί", ανέφερε χαρακτηριστικά.

Η απόλυση του Ρίμας Κουρτινάιτις ήρθε κάπως ξαφνικά για τη Χίμκι, δύο ημέρες πριν το παιχνίδι με την Μπάμπεργκ, όπου η ρωσική ομάδα έπαιζε ένα μεγάλο μέρος της πρόκρισης στα playoffs της Euroleague. Οι ψίθυροι για τις κακές (;) σχέσεις με κάποιους από τους παίκτες της ομάδας δεν δημοσιοποιήθηκαν, μέχρις ότου μιλήσει ο ίδιος σε λιθουανική ιστοσελίδα . Τι είπε; Εν πολλοίς πως απομακρύνθηκε από τη θέση του γιατί δεν μπορούσε να συνεργαστεί με πέντε παίκτες, θέτοντας στη Χίμκι το δίλημμα "ή εγώ ή αυτοί".

ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ ΟΣΑ ΔΗΛΩΣΕ:

Για το μέλλον του και το φημολογούμενο ενδιαφέρον της Μακάμπι: " Θα απαντούσα θετικά σε περίπτωση που μου γινόταν πρόταση από τη Μακάμπι Τελ Αβίβ. Να σου πω την αλήθεια νιώθω ωραία που ξεκουράζομαι αυτή την περίοδο γιατί το χρειαζόμουν, αλλά νιώθω πολύ καλύτερα όταν δουλεύω. Πιστεύω πάντως πως μέχρι τον Ιούνιο ή τον Ιούλιο δεν θα γίνει κάτι, γιατί κάπου εκεί ολοκληρώνονται τα εθνικά πρωταθλήματα. Δεν είχα πάντως κάποια επαφή με τους ανθρώπους της ομάδας. Άκουσα κι εγώ, όπως όλοι μας, τις φήμες που κυκλοφορούν, αλλά κανείς από τη Μακάμπι Τελ Αβίβ δεν με προσέγγισε".

Για το αν έχει κάποια προτίμηση: " Για μένα το μπάσκετ είναι κάτι παραπάνω από λεφτά. Αυτή είναι η στάση ζωής μου. Φυσικά μετά από πέντε χρόνια στη Χίμκι, θα ήθελα να εργαστώ ξανά στο υψηλότερο επίπεδο. Έχω στόχους και κίνητρα τα οποία θέλω να μεταφέρω στην επόμενη ομάδα. Προς το παρόν ξεκουράζομαι, κοιμάμαι παραπάνω και... πηγαίνω για ψάρεμα".

Για την αποχώρησή του από τη Χίμκι: " Πήγα στη Χίμκι πριν από πέντε χρόνια, έζησα την ομάδα στις δύσκολες στιγμές της, όταν η ομάδα ήταν στο χείλος του γκρεμού και της διάλυσης. Έπρεπε να ετοιμάζω τα πλάνα μου για τα παιχνίδια, να καταστρώσω τα τακτικά μου πλάνα και, ταυτόχρονα, να βεβαιωθώ πως οι παίκτες θα έρθουν στην προπόνηση και τους αγώνες. Είμαι πολύ χαρούμενος από την παρουσία μου στην ομάδα, καταφέραμε να τη "χτίσουμε" από την αρχή σιγά σιγά και με την επιστροφή της ηρεμίας και της οικονομικής σταθερότητας να τη μετατρέψουμε σε μία από τις πιο ισχυρές στην Ευρώπη. Η Χίμκι είναι σαν... παιδί μου".

Για τον λόγο της αποχώρησής του: " Όταν έκανα μια συνάντηση με τους ανθρώπους της ομάδας για να εξηγήσω τους λόγους που κάναμε συνεχόμενες ήττες, ήταν πολύ νευριασμένοι μαζί μου. Τους είπα ότι μόνο έξι παίκτες πιστεύουν σε μένα και την ομάδα. Οι υπόλοιποι δεν έδειχναν την ίδια διάθεση. Έφυγα χωρίς θυμό πάντως. Πήγα στα αποδυτήρια, έδωσα το χέρι μου σε όλους τους παίκτες και καλωσόρισα τον νέο προπονητή. Τους εξήγησα ότι η ομάδα θα μείνει ίδια. Έπρεπε να προκριθούμε στα playoffs της Euroleague και να παίξουμε στους τελικούς της VTB League. Σε περίπου είκοσι λεπτά είπα με τους ανθρώπους της ομάδας τα πάντα".

Για τις σχέσεις του με τους παίκτες: " Η ομάδα χρειαζόταν ένα σοκ για να επανέλθει στα επιθυμητά επίπεδα. Ή θα έφευγα εγώ, ή πέντε παίκτες. Ο σύλλογος επέλεξε την πιο φθηνή λύση".

Για τους στόχους που υπήρχαν: " Είναι κρίμα που η ομάδα δεν προκρίθηκε στα playoffs γιατί είχε πιθανότητες. Πιστεύω πως η απόφαση της ομάδας να με αποδεσμεύσει έπαιξε μεγάλο ρόλο σε αυτό. Είχαμε πιθανότητες να τα καταφέρουμε και να πάρουμε την πρόκριση. Άλλαξε ο προπονητής δύο ημέρες πριν το πιο κρίσιμο παιχνίδι της χρονιάς με την Μπάμπεργκ. Το αποτέλεσμα ήταν αρνητικό και κάπου εκεί χάθηκε ο δρόμος προς τα playoffs".

Για την περίοδο της οικονομικής κρίσης στην ομάδα: " Στη διάρκεια αυτής της περιόδου, ήμουν αποφασισμένος να δουλέψω χωρίς να πληρώνομαι για να τα καταφέρουμε. Είχαμε όμως παίκτες από την Αμερική που η λογική τους ήταν απλή: ή πληρώνεις, ή δεν παίζω. Παρόλ' αυτά, πείστηκαν να μην φύγουν και να μείνουν στην ομάδα μέχρι το τέλος".

Για τη σχέση του με τους παίκτες: " Γενικά δεν ωθούσα την κατάσταση στα άκρα και αυτό εκλήφθηκε ως αδυναμία. Για παράδειγμα, πέρσι άφησα τον Τζόφρι Λοβέρν να φύγει από την ομάδα για να παίξει στους Ντένβερ Νάγκετς. Ήταν πολύ σημαντικός παίκτης για εμάς, αλλά του επέτρεψα να κάνει αυτό που θέλει γιατί επιθυμία του ήταν να φύγει από τη Χίμκι. Δεν είπα κάτι. Φέτος έκανα το ίδιο με τον Μάρκο Τοντόροβιτς, ο οποίος δεν ένιωθε καλά και δεν ήταν στα πλάνα μου. Η συμπεριφορά του δεν βοήθησε σε αυτό. Θα έπρεπε να είχα τιμωρήσει περισσότερους παίκτες, αφού μπορούσα, αλλά δεν το έκανα. Κι αυτό πίστεψαν κάποιοι ότι είναι ένδειξη αδυναμίας. Κάπως έτσι διογκώθηκε το πρόβλημα".

TAGS VTB LEAGUE
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ