ΤΣΣΚΑ ΜΟΣΧΑΣ

Μεσίνα στο Sport24.gr: "Ο Σπανούλης έχει χάρισμα, αλλά δεν είναι μόνος"

Μεσίνα στο Sport24.gr: "Ο Σπανούλης έχει χάρισμα, αλλά δεν είναι μόνος"
INTIME SPORTS

Θα κοουτσάρει για όγδοη φορά σε φάιναλ-φορ. Έχει κατακτήσει τέσσερα τρόπαια, αλλά σέβεται τον πρωταθλητή Ευρώπης Ολυμπιακό στον οποίο βγάζει το καπέλο. Ο Έτορε Μεσίνα, μίλησε στο Sport24.gr για τη μάχη στο Λονδίνο, τον Σπανούλη, τον Παπαλουκά και τα μικρά μυστικά της πιο μεγάλης γιορτής του ευρωπαϊκού μπάσκετ

O 'Ετορε Μεσίνα θα βρεθεί φέτος για 8η φορά σε φάιναλ-φορ. Ο ίδιος τα μετράει εννιά, καθώς υπολογίζει και το 2001 όταν με τη Μπολόνια, πήρε το τρόπαιο μόνο που τότε (στην πρεμιέρα της νέας Ευρωλίγκας) ο τίτλος κρίθηκε σε τελικούς (κόντρα στην Τάου) best of five. Δεν θα τα χαλάσουμε εκεί. Άλλωστε, ο 54χρονος κόουτς από κάθε άποψη είναι ο ...πάπας των προπονητών, που την ερχόμενη Πέμπτη θα καθίσουν στο πάνελ των κόουτς, στην επίσημη παρουσίαση-συνέντευξη του φετινού Final4 στο Λονδίνο.

Ο στόχος του είναι να επαναφέρει την μεγάλη ΤΣΣΚΑ στην κορυφή της Ευρώπης και ο ίδιος να περάσει στη δεύτερη θέση των προπονητών με τα περισσότερα τρόπαια. Θα έχει πέντε και μόνο ο ... μίδας Ζέλικο Ομπράντοβιτς θα έχει περισσότερα (οκτώ). Για να μιλήσουμε με αριθμούς, από την σεζόν 2000-01 όταν η Ευρωλίγκα πήρε την σύγχρονη μορφή της, ο Ιταλός προπονητής μετράει 204 νίκες και 64 ήττες. Ποσοστό: 76.1%!

Από το 1998 όταν θριάμβευσε με την Κίντερ Μπολόνια στην Βαρκελώνη (κόντρα στην ΑΕΚ) μεσολάβησαν άλλοι τρεις τίτλοι (το 2001 με πάλι με την Κίντερ, το 2006 και το 2008 με την ΤΣΣΚΑ)και τρεις χαμένοι τελικοί (2002, 2007, 2009) από τον Παναθηναϊκό. Ο Μεσίνα, που μετά το (όχι και τόσο επιτυχημένο) πέρασμά του από τη Ρεάλ Μαδρίτης, βίωσε την εμπειρία του ΝΒΑ στους Λος Άντζελες Λέικερς, επέστρεψε στην Ευρώπη με μοναδικό σκοπό να σηκώσει ξανά το τρόπαιο της Euroleague.

Η ρωσική ομάδα του εμπιστεύτηκε τις τύχες της, μετά το τεράστιο σοκ του τελικού στις 13 Μαΐου του 2012. Τότε, που ο Ολυμπιακός επέστρεψε από το -19 και με το καλάθι του Πρίντεζη στέφθηκε πρωταθλητής Ευρώπης στην Κωνσταντινούπολη. Κατά σύμπτωση οι "ερυθρόλευκοι" του Πειραιά, στέκουν ως το προτελευταίο εμπόδιο για τον Μεσίνα και την ομάδα του, να ξαναπάρουν τα πρωτεία στο Λονδίνο. Η ευκαιρία για μια ρεβάνς μοιάζει ιδανική για τους Ρώσους, αν και ο προπονητής τους δεν έχει, όπως θα διαβάσετε, την ίδια γνώμη. Το Sport24.gr τον βρήκε το πρωί της Τρίτης, λίγο πριν αναχωρήσει από το σπίτι του στη Μόσχα για την προπόνηση της ΤΣΣΚΑ, που παίζει το Σάββατο με την Χίμκι στην τελευταία αγωνιστική του ρωσικού πρωταθλήματος, το οποίο ήδη έχει κατακτήσει.

- Κόουτς, λίγες μέρες πριν από ένα ακόμη φάιναλ-φορ στην καριέρα σας, ποιές είναι οι πρώτες σας σκέψεις εν όψει, βέβαια, του ημιτελικού;

" Πρώτα απ΄όλα για μας είναι σημαντικό το ότι έχουμε προκριθεί, μετά από μια τόσο δύσκολη χρονιά. Δεν ήταν καθόλου εύκολη και σε ...διάρκεια, αλλά και σε απρόοπτα προβλήματα, καθώς είχαμε τραυματισμούς, κάναμε σημαντικές αλλαγές στο ρόστερ, αλλά στο τέλος τα καταφέραμε και βρισκόμαστε στην κορυφαία στιγμή κάθε χρονιάς. Κάπως έτσι σκεφτόμαστε όλοι και προετοιμαζόμαστε, όχι τόσο για τον ημιτελικό, καθώς μεσολαβεί ένας αγώνας πρωταθλήματος με την Χίμκι..."

- Άρα, είναι λίγο νωρίς να ρωτήσουμε ποιο είναι το βασικό σας μέλημα πριν από την σύγκρουση με τον Ολυμπιακό

" Αν εννοείτε τα τεχνικά σημεία του ημιτελικού, ναι. Από την άλλη ξέρουμε ότι έχουμε να αντιμετωπίσουμε μια αξιόλογη ομάδα, που πέτυχε κάτι αρκετά δύσκολο. Αν δεν κάνω λάθος, ως Πρωταθλητές Ευρώπης σε φάιναλ-φορ έχουν επιστρέψει μόνο τέσσερις ομάδες τα τελευταία χρόνια. Η Κίντερ το 2002, η Μακάμπι τρεις φορές και ο Παναθηναϊκός άλλη μία. Αυτό και μόνο αποτελεί ένα κατόρθωμα για τον αντίπαλό μας που στο Λονδίνο θα υπερασπιστεί τον τίτλο του. Δεν ήταν εύκολο, καθώς έκανε ορισμένες αλλαγές, πήγε στη φιλοσοφία του κόουτς Μπαρτζώκα, αλλά έδειξε σταθερότητα, δύναμη και φυσικά πήρε την πρόκριση".

- Παρόλα αυτά, η ΤΣΣΚΑ θεωρείται φαβορί. Νιώθετε αλήθεια την πίεση της ομάδας που πρέπει να κατακτήσει το τρόπαιο;

"Συγγνώμη, αλλά όπως είπα παίζουμε με τον πρωταθλητή Ευρώπης. Γιατί, λοιπόν, να είμαστε φαβορί; Δεν θα το λεγα και δεν θα το πω. Πρέπει να σεβαστούμε τον αντίπαλό μας και τον τίτλο του. Η πείρα μου η δική μου, αλλά και της ΤΣΣΚΑ, άλλωστε, λέει ότι σε ένα φάιναλ-φορ δεν υπάρχει αυτός ο όρος. Φαβορί..."

- Η Ευρωλίγκα φέτος, όπως είπατε, ήταν...τεράστια. Και η ΤΣΣΚΑ επιβίωσε μέσα από αρκετούς τραυματισμούς και σημαντικές αλλαγές στο ρόστερ. Πιστεύετε ότι έχει φτάσει, πλέον, στο επίπεδο που σχεδιάζατε στο ξεκίνημα της χρονιάς;

"Νομίζω πως όλοι οι προπονητές αυτό σχεδιάζουν. Να φτάσει ο Μάιος και η ομάδα τους να παίζει όπως σχεδίαζαν, ή είχαν στο μυαλό τους. Δεν ήταν εύκολο, γιατί οι τραυματισμοί μας ακολούθησαν σε όλη τη χρονιά. Ακόμη και στο τοπ-16, ή στα πλέι-οφ, είχαμε απώλειες. Τραυματίσηκαν ο Κριάπα και ο Γουίμς. Τώρα, όμως, είμαστε όλοι μαζί και παίζουμε καλά, αν και στο φάιναλ-φορ πιστεύω ότι μπορούμε να παίξουμε ακόμη καλύτερα".

Ettore Messina and Theodoros Papaloukas
Ettore Messina and Theodoros Papaloukas INTIME SPORTS

- Μια από τις αλλαγές προκάλεσε αρκετή έκπληξη, με την έννοια ότι επαναφέρατε στην ενεργό δράση τον Θοδωρή Παπαλουκά

" Αναζητούσαμε ένα παίκτη που θα μπορούσε να δώσει μεγάλες ανάσες στον Τεόντοσιτς σε συνδυασμό με την αναπροσαρμογή του ρόλου του Άρον Τζάκσον. Ο Τέο ήταν διαθέσιμος και πάνω απ΄όλα ικανός να ανταποκριθεί σε αυτό που θέλαμε. Είμαστε ευτυχείς που τον έχουμε μαζί μας και μας βοηθάει με την ποιότητα που διαθέτει, αλλά και την τεράστια εμπειρία του..."

- Λένε ότι ο κάθε αντίπαλος του Ολυμπιακού συγκεντρώνεται στην αντιμετώπιση του Βασίλη Σπανούλη...

" Είναι και δεν είναι έτσι τα πράγματα. Ο Σπανούλης έχει το χάρισμα του ηγέτη. Παίρνει σημαντικές αποφάσεις μέσα στο παχνίδι, καθοδηγεί τους υπόλοιπους, άρα είναι πολύ σημαντικό να τον αντιμετωπίσεις όσο μπορείς καλύτερα. Από την άλλη, όμως, δε μπορείς να αφήσεις παίκτες σαν τον Παπανικολάου, τον Πρίντεζη και τον Έισι Λο να κάνουν το παιχνίδι τους. Η άμυνα σε ένα φάιναλ-φορ, σε ένα ημιτελικό, είναι ομαδική υπόθεση και για την ομάδα σου, αλλά και για την αντιμετώπιση του αντιπάλου. Ο Σπανούλης, βέβαια, αποτελεί μεγάλο πρόβλημα για όλους τους προπονητές".

- Ένα χρόνο περιμένει η ΤΣΣΚΑ αυτό τον αγώνα. Είναι πράγματι μια ευκαιρία για ρεβάνς και πρόκριση στον τελικό;

" Ο καθένας σκέφτεται διαφορετικά. Δε μπορώ να μπω στο μυαλό του κάθε παίκτη μου. Μπορώ όμως να διαμορφώσω αυτή τη διάθεση για νίκη σε έξτρα κίνητρο εν όψει του ημιτελικού, αρκεί βέβαια να μη παρασυρθούμε απ΄αυτό. Από την ρεβάνς, λοιπόν, προτιμώ την ομαδική προσπάθεια".

- Υπάρχουν κάποιες μικρές λεπτομέρειες, κάποια μυστικά για ένα φάιναλ-φορ; Η πείρα σας τι λέει;

" Ότι δεν χρειάζεται να κάνεις περισσότερα πράγματα από το κανονικό. Να συμμετέχεις στην γιορτή, να δώσεις τους αγώνες, να παίξεις όπως ξέρεις καλύτερα. Μυστικά δεν υπάρχουν στον αθλητισμό. Ούτε στο φάιναλ-φορ..."

- Από το 1998 που παίξατε για πρώτη φορά έχουν περάσει 15 χρόνια. Ποια είναι η πιο ευχάριστη ανάμνησή σας...

" Είναι πολλές. Ήμουν τυχερός άνθρωπος, γιατί πήγα με την Μπολόνια την πρώτη της Ευρωλίγκα το 1998. Επίσης κατέκτησα την πρώτη Ευρωλίγκα στη σύγχρονη ιστορία της, αλλά ήμουν και στον πάγκο της ΤΣΣΚΑ στην κατάκτηση του τροπαίου μετά από 35 χρόνια. Νομίζω ότι όλες αυτές οι στιγμές, δεν ξεχνιούνται..."

- Και οι χειρότερες;

"Κάθε χαμένος τελικός σου αφήνει μια πικρή γεύση. Θες να τον ξεχάσεις, αλλά δεν μπορείς. Σου δημιουργεί, ωστόσο, ένα κίνητρο για να προχωρήσεις και να κερδίσεις τον επόμενο"...

TAGS ΤΣΣΚΑ ΜΟΣΧΑΣ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ