ΠΡΟΜΗΘΕΑΣ ΠΑΤΡΩΝ

Λευτέρης Μαντζούκας: Από τα Ιωάννινα με μία μπάλα στα χέρια

BASKET LEAGUE / ΠΡΟΜΗΘΕΑΣ - ΠΑΝΙΩΝΙΟΣ / / (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΑΝΔΡΕΑΣ ΑΛΕΞΟΠΟΥΛΟΣ / EUROKINISSI)
BASKET LEAGUE / ΠΡΟΜΗΘΕΑΣ - ΠΑΝΙΩΝΙΟΣ / / (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΑΝΔΡΕΑΣ ΑΛΕΞΟΠΟΥΛΟΣ / EUROKINISSI) EUROKINISSI

Ο Λευτέρης Μαντζούκας έγινε ο νεότερος σκόρερ στην ιστορία της Stoiximan.gr Basket League. Ποιος όμως είναι αυτός ο πιτσιρικάς; Το Sport24.gr επικοινώνησε με τον άνθρωπο που του έμαθε μπάσκετ, τον Νίκο Ντούγια, και έμαθε την απάντηση.

Ο Λευτέρης Μαντζούκας έγινε το πρόσωπο της ημέρας χθες (14/2), αφού με τους 2 πόντους που σημείωσε στη νίκη του Προμηθέα επί του Πανιωνίου έγινε ο νεότερος σκόρερ στην ιστορία της Stoiximan.gr Basket League σε ηλικία 14 ετών, 7 μηνών και 6 ημερών ! Απολύτως λογικά λοιπόν όλοι αναρωτήθηκαν ποιος είναι. Και το Sport24.gr βρήκε τον πλέον κατάλληλο άνθρωπο για να δώσει την απάντηση.

Ο λόγος για τον Νίκο Ντούγια, παλαίμαχο παίκτη και δημιουργό της “Ντούγιας Basketball Academy” και της ομάδας του Θρύλου Ιωαννίνων, ο οποίος είχε υπό τις οδηγίες του τον νυν γκαρντ/φόργουορντ του Προμηθέα Πατρών για 6 χρόνια, από το 2009 έως και το 2015! Κοινώς, ήταν ο άνθρωπος που πρακτικά έμαθε μπάσκετ στον Λευτέρη Μαντζούκα, συμβάλλοντας σημαντικά στη μέχρι τώρα πορεία του Γιαννιώτη γκαρντ/φόργουορντ.

Κι αν ο Μαντζούκας είναι αυτός που ξεχώρισε από τις ακαδημίες του, η αλήθεια είναι ότι με την δουλειά που γίνεται στα Ιωάννινα δεν αποκλείεται στο μέλλον να ακούσουμε ξανά για κάποιο “φυντάνι” το οποίο “ξεπήδησε” από εκεί. Γιατί πρόκειται για μία ακαδημία που έχει μότο “Μια ομάδα, Μία οικογένεια” και φέτος θα διοργανώσει για 5η συνεχόμενη χρονιά το “Ntougias Basketball Camp” με την παρουσία 150 παιδιών και ξεχωριστό προσκεκλημένο τον σπουδαίο Jonathan Reed. Κοινώς, το ξεπέταγμα του Μαντζούκα δεν ήταν ακριβώς... σύμπτωση, αλλά αποτέλεσμα σκληρής δουλειάς.

"ΦΑΙΝΟΤΑΝ ΑΠΟ ΜΙΚΡΟΣ"

Ο Νίκος Ντούγιας δεν θέλησε να πάρει όλα τα εύσημα για τον Γιαννιώτη γκαρντ/φόργουορντ. Τουναντίον έμεινε ταπεινός, εστιάζοντας στο ταλέντο και την ικανότητα του Μαντζούκα να μαθαίνει γρήγορα, υπερτονίζοντας την δυναμική της οικογένειας του πιτσιρικά ο οποίος χθες είδε το όνομά του να γίνεται θέμα σε όλη την μπασκετική Ελλάδα.

Λευτέρης Μαντζούκας: Από τα Ιωάννινα με μία μπάλα στα χέρια
PROMITHEAS BC

Η κουβέντα ξεκίνησε από την πλέον προφανή ερώτηση: Πότε κατάλαβε ο κόουτς Ντούγιας ότι είχε κάτι ξεχωριστό στα χέρια του; “ Ο Λευτέρης ήρθε στην ακαδημία μας όταν ήταν στην πρώτη ή την δευτέρα δημοτικού. Και η αλήθεια είναι ότι ξεχώριζε από μικρός. Ήταν ψηλότερος από τα άλλα παιδιά, αλλά το κυριότερο ήταν ότι μάθαινε απίστευτα γρήγορα και είχε όρεξη για δουλειά. Δεν τον ενδιέφερε πόσες ώρες προπόνηση θα είχαμε. Θα μπορούσε να προπονείται 5, 6 και 7 ώρες αν χρειαζόταν. Όταν μάλιστα πήγαινε τετάρτη δημοτικού έπαιζε ήδη μπάσκετ με παιδιά που πήγαιναν στην πρώτη Γυμνασίου και έκανε κι εκεί την διαφορά”!

Αυτό βέβαια που έχει ενδιαφέρον είναι ότι ο Μαντζούκας δεν ήταν απλώς καλός στο μπάσκετ, αλλά σε όλα τα αθλήματα. “ Στην πέμπτη δημοτικού στείλαμε τον Λευτέρη σε γυμναστή που έκανε στίβο για να δυναμώσει το σώμα του. Ήταν όμως τόσο καλός που κατέβηκε σε αγώνες και έπαιρνε συνεχώς μετάλλια και εκεί. Ήταν γεννημένος αθλητής” θυμάται ο κόουτς Ντούγιας.

Στον Θρύλο Ιωαννίνων πίστευαν πολύ στον πιτσιρικά. Και το έδειξαν με τον πλέον προφανή τρόπο, αφού στις 24 Ιανουαρίου 2015, όταν καλά καλά δεν είχε κλείσει τα 12 του χρόνια, ο προπονητής της ανδρικής ομάδας του Θρύλου Ιωαννίνων, Σπύρος Μπεζεβέγκης, του έδωσε χρόνο συμμετοχής στον αγώνα με τον Σπάρτακο Β για το πρωτάθλημα της Β΄ ΕΣΚΑΘ. “ Είχε 5 πόντους με 1/1 δίποντο και 1/1 τρίποντο σε εκείνο το παιχνίδι” θυμήθηκε χαρακτηριστικά ο κόουτς Ντούγιας.

Το 2015 ήταν που ο Μαντζούκας θα άνοιγε τα φτερά του και θα αποχωρούσε από τα Ιωάννινα. Με το όνομά του να έχει αρχίσει ήδη να κυκλοφορεί, υπήρξαν πολλές ομάδες που τον προσέγγισαν. Και η ομάδα που τον κέρδισε τελικά ήταν ο Προμηθέας Πατρών, ο οποίος έπεισε τον μικρό και την οικογένειά του για το πλάνο που υπάρχει στο πλαίσιο του προγράματος αθλητικών υποτροφιών “ΝΟΥΣ”. Ο κόουτς Ντούγιας παραδέχθηκε ότι στην αρχή φοβήθηκε ότι ο Μαντζούκας ίσως ήταν λίγο μικρός για να φύγει από την πόλη του “ αλλά ευτυχώς αυτός ο ενδοιασμός αποδείχθηκε λανθασμένος. Στον Προμηθέα κάνουν καταπληκτική δουλειά, έχουν μία ακαδημία πρότυπο και ήταν ξεκάθαρα η σωστή επιλογή”.

ΠΛΕΪ ΜΈΙΚΕΡ ΜΕ ΎΨΟΣ 2.10 ΜΕΤΡΑ!

Είναι πάντα επικίνδυνο να κάνεις προβλέψεις για έναν παίκτη, ειδικά όταν αυτός είναι... παιδί. Γιατί παιδί είναι ο Μαντζούκας αυτή τη στιγμή. Πηγαίνει ακόμα σχολείο και έχει πολύ δρόμο μπροστά του. Παρόλα αυτά, ήταν δύσκολο να αντισταθεί κάποιος στον πειρασμό από το να προσπαθήσει να μάθει λεπτομέρειες για το παιχνίδι του και τις προοπτικές που μπορεί να έχει. Και ο κόουτς Ντούγιας είχε διάθεση να βοηθήσει σε αυτό, λέγοντας κάποια πράγματα για τον ύψους 2.05 μέτρων γκαρντ/φόργουορντ.

Λευτέρης Μαντζούκας: Από τα Ιωάννινα με μία μπάλα στα χέρια

Αυτό που κάνει τον Λευτέρη να ξεχωρίζει είναι η εξαιρετική επαφή που έχει με το καλάθι, αλλά και με την μπάλα γενικώς. Έχει μακριά χέρια και είναι καλός αθλητής για την ηλικία του, αν και αυτό το κομμάτι είναι ακόμα υπό διαμόρφωση, αφού θα ψηλώσει κι άλλο. Σημαντικό πλεονέκτημα ωστόσο είναι ότι μαθαίνει γρήγορα. Εμείς προσπαθούσαμε να τον χρησιμοποιούμε σε θέση πλέι-μέικερ και έχει την δυνατότητα αν δουλέψει και συνεχίσει να εξελίσσεται να παίξει σε αυτή την θέση. Μπορεί δηλαδή να γίνει ένας πλέι-μέικερ με ύψος 2.10 μέτρα! Έχει όμως πολύ δρόμο μπροστά του ακόμα και πρέπει να κρατήσει το κεφάλι χαμηλά”.

Ο κόουτς Ντούγιας προσπάθησε να είναι όσο πιο συγκρατημένος μπορούσε, ωστόσο δεν έκρυψε ότι έχει αδυναμία στον πιτσιρικά: “ Είναι ένα σπάνιο ταλέντο. Όποιος έχει δουλέψει μαζί του ξέρει ότι είναι ξεχωριστός. Είναι ένα παιδί που δουλεύει πάντα σκληρά και είναι ανικανοποίητος. Μπορεί να σκόραρε 30 πόντους σε ένα παιχνίδι και να σκεφτόταν ότι θα μπορούσε να παίξει καλύτερα. Είναι πολύ ανταγωνιστικός, αλλά ποτέ δεν είχε... ύφος. Ποτέ δεν το έπαιξε καλύτερος από τους συμπαίκτες του.

Γενικώς είναι ένα προσγειωμένο παιδί και σε αυτό σημαντικό ρόλο έχει παίξει και η οικογένειά του, η οποία είναι εξαιρετικά δεμένη. Το βασικό είναι ότι ξέρει και ο ίδιος ότι δεν έχει καταφέρει κάτι και πρέπει να δουλέψει ακόμα πιο σκληρά στην συνέχεια και να παραμείνει έτσι προσγειωμένος όπως είναι”.

Το ταλέντο του μικρού δεν αμφισβητείται. Το πώς θα εξελιχθεί όμως δεν μπορεί να το ξέρει κανείς. Το μόνο σίγουρο είναι ότι πρόλαβε να κάνει ήδη την πρώτη καλή εντύπωση, κερδίζοντας τα περιβόητα “15 λεπτά δημοσιότητας” που αναλογούν σε όλους. Έγινε το πρόσωπο της ημέρας. Τώρα όμως είναι που οφείλει απλώς να βάλει το κεφάλι κάτω, να κλείσει τα αυτιά του και να δουλέψει ακόμα πιο σκληρά.

ΠΟΙΟΣ ΕΙΝΑΙ Ο ΝΙΚΟΣ ΝΤΟΥΓΙΑΣ

Λευτέρης Μαντζούκας: Από τα Ιωάννινα με μία μπάλα στα χέρια

Ο Νίκος Ντούγιας γεννήθηκε στις 19 Σεπτεμβρίου 1980 και έχει ύψος 2.12 μέτρα. Είναι παλαίμαχος παικτης και ο άνθρωπος που δημιούργησε την "Ντούγιας Basketball Academy". Υπήρξε μέλος της προεπιλογής της Εθνικής Εφήβων από το 1996 έως το 1998. Έχει αποφοιτήσει απο΄το Κολέγιο Cedar Balley College, με το οποίο κατέκτησε και το Πρωτάθλημα στο NJCAA. Είναι επίσης ο πρώτος Έλληνας που αγωνίστηκε στο πρωτάθλημα της Τουρκίας το 2002 για χάρη της Γκιόζτεπε, για να τον ακολουθήσει ο Ευθύμης Ρεντζιάς έναν χρόνο αργότερα.

Photo Credits: Promitheas BC, Eurokinissi

TAGS ΠΡΟΜΗΘΕΑΣ ΠΑΤΡΩΝ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ