ΠΡΟΜΗΘΕΑΣ ΠΑΤΡΩΝ

Γιατράς: "Στη Stoiximan.gr Basket League είναι πιο εύκολα για τον προπονητή"

BASKET LEAGUE / ΠΡΟΜΗΘΕΑΣ - ΓΣ ΛΑΡΙΣΑΣ ΦΑΡΟΣ (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΑΝΔΡΕΑΣ ΑΛΕΞΟΠΟΥΛΟΣ / EUROKINISSI)
BASKET LEAGUE / ΠΡΟΜΗΘΕΑΣ - ΓΣ ΛΑΡΙΣΑΣ ΦΑΡΟΣ (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΑΝΔΡΕΑΣ ΑΛΕΞΟΠΟΥΛΟΣ / EUROKINISSI) EUROKINISSI

Ο Μάκης Γιατράς παραχώρησε συνέντευξη στην ιστοσελίδα του ΕΣΑΚΕ, όπου μίλησε για τον Προμηθέα και τις πρώτες εντυπώσεις του ως προπονητής στο ανώτερο επίπεδο του ελληνικού μπάσκετ.

Ο Προμηθέας έχει ξεκινήσει τη σεζόν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, έπειτα από τέσσερις αγωνιστικές βρίσκεται στη δεύτερη θέση της Stoiximan.gr Basket League (ισόβαθμος με Ολυμπιακό, Κολοσσό και Κόροιβο) και έχει κάθε λόγο να αισθάνεται καλά για το μέλλον του στο πρωτάθλημα. Ο Μάκης Γιατράς, ο μόνος rookie προπονητής της φετινής σεζόν, μίλησε στο σάιτ του ΕΣΑΚΕ για το εξαιρετικό ξεκίνημα του Προμηθέα, τις υποδομές του πατρινού συλλόγου, καθώς και για το πως βλέπει την πρώτη του χρονιά στη Stoiximan.gr Basket League.

Διαβάστε αναλυτικά τη συνέντευξη του Μάκη Γιατρά:

- Ο Προμηθέας έχει κάνει εξαιρετική εκκίνηση στο πρωτάθλημα με τρεις νίκες σε τέσσερα παιχνίδια. Περιμένατε ένα τέτοιο ξεκίνημα;

" Το αποτέλεσμα που ήταν υπέρβαση για την ομάδα μας, ήταν η νίκη στην έδρα του ΠΑΟΚ, δίχως φυσικά να υποτιμούμε την ομάδα της Λάρισας και τον Πανιώνιο. Εμείς προσπαθούμε σε κάθε παιχνίδι να δίνουμε ό,τι μπορούμε. Έχουμε κάνει μια καλή αρχή αλλά αυτό δε λέει τίποτα. Το θέμα είναι πως τελειώνεις το πρωτάθλημα και όχι πως το αρχίζεις".

- Ποιοι είναι οι στόχοι του Προμηθέα για τη φετινή σεζόν;

" Ο στόχος της ομάδας είναι να κάνει ένα βήμα παραπάνω από πέρυσι και να παίζει για τη νίκη. Και βέβαια να παίζει ωραίο μπάσκετ".

- Φέτος ο Προμηθέας παρότι προχώρησε σε πολλές αλλαγές προσώπων στο ρόστερ του, επένδυσε σε Έλληνες παίκτες αλλά και σε ξένους με πολλές εμπειρίες από τη Stoiximan.gr Basket League. Ποια ήταν η φιλοσοφία και τα κριτήρια στη στελέχωση της ομάδας;

" Το πρώτο που θέλαμε ήταν να δημιουργήσουμε έναν ελληνικό κορμό, οπότε πήραμε παίκτες που πιστεύουμε πως μπορεί να είναι η νέα γενιά των Ελλήνων παικτών και θέλαμε να βρούμε και ξένους που να έχουν εμπειρία από το ελληνικό πρωτάθλημα. Να ξέρουν που θα έρθουν ώστε να είναι πιο γρήγορη η ένταξή τους και στην ομάδα και το πρωτάθλημα. Και το σημαντικότερο απ’ όλα, όλοι αυτοί οι παίκτες να είναι καλοί χαρακτήρες. Είναι κάτι που το θέλουμε και ταιριάζει στην ομάδα μας, γιατί ο χαρακτήρας παίζει μεγάλο ρόλο ώστε να μπει κάποιος στο σύνολο".

- Δύο παίκτες του Προμηθέα, ο Νίκος Γκίκας και ο Χρήστος Σαλούστρος, κλήθηκαν στην προεπιλογή της Εθνικής ομάδας. Μπορεί να υπάρξει ανάλογη συνέχεια;

" Πρώτα απ’ όλα είναι δικαίωση για τους ίδιους τους αθλητές. Για τα χρόνια που δουλεύουν. Είναι δύο αθλητές που δεν έχουν παίξει στις μικρότερες Εθνικές ομάδες και βρέθηκαν στην κλήση της Εθνικής Ανδρών, μέσω βέβαια των συνθηκών που υπάρχουν. Είναι τιμητικό για τους ίδιους. Όσο για τον Προμηθέα, μέσα από το πρόγραμμά του κάποιοι αθλητές έχουν παίξει σε μικρότερες Εθνικές ομάδες, αλλά είναι πρώτη φορά που παίκτης του καλείται στην Εθνική ανδρών και νομίζω πως είναι τιμητικό και για την ομάδα".

- Μετά τον υποβιβασμό του Απόλλωνα, ο Προμηθέας είναι ο μοναδικός εκπρόσωπος της Πάτρας, μίας παραδοσιακά μπασκετικής πόλης, στην πρώτη κατηγορία. Τι σημαίνει κάτι τέτοιο για τους ανθρώπους της ομάδας και κατά πόσο μπορεί ο Προμηθέας να το εκμεταλλευτεί;

" Ο Απόλλων είναι μια ιστορική ομάδα στην Πάτρα. Όπως έχω ξαναπεί, εμείς στην Πάτρα βλέποντας τον Απόλλωνα και τους μεγάλους παίκτες που είχε όπως ο Κώστας Πετρόπουλος κ.α., όλοι ασχοληθήκαμε και παίξαμε μπάσκετ. Έχει δυναμική ως ομάδα. Τώρα είναι ο Προμηθέας εκπρόσωπος της πόλης. Δεν υπάρχει αντιπαλότητα. Ο Προμηθέας πρέπει να κερδίσει τους δικούς του φιλάθλους, κάτι που το κάνει από την πρώτη χρονιά, στις μικρότερες κατηγορίες ως και την πρώτη του χρονιά στην Stoiximan.gr Basket League. Και φέτος ο κόσμος έχει αγκαλιάσει την προσπάθεια. Ωστόσο πιστεύω πως ο Απόλλωνας θα βρει το δρόμο του και η Πάτρα είναι μεγάλη πόλη οπότε μπορούν να συνυπάρξουν δύο ομάδες".

- Ποιο είναι το «μυστικό» της επιτυχίας του Προμηθέα τα τελευταία χρόνια, που έχουν συνοδευτεί από διαδοχικές ανόδους αλλά και την περυσινή άνετη παραμονή;

" Νομίζω το γεγονός πως είμαστε οικογένεια. Υπάρχει μία σταθερή διοίκηση, άνθρωποι που αγαπούν την ομάδα και κινούνται γύρω της. Και βέβαια το κλίμα που υπάρχει στην ομάδα. Αυτό είναι το σημαντικότερο".

- Παρότι είστε πολλά χρόνια στους πάγκους, είστε ρούκι στην Stoiximan.gr Basket League. Πως βιώνεται αυτή την εμπειρία και τι διαφορές υπάρχουν σε σχέση με τις χαμηλότερες κατηγορίες;

" Δεν ξέρω αν είναι ευκολότερα ή δυσκολότερα τα πράγματα στις χαμηλότερες κατηγορίες. Νομίζω πως στην Stoiximan.gr Basket League στηρίζεσαι περισσότερο στα χαρακτηριστικά των παικτών, στηρίζεσαι περισσότερο στο ‘ένας εναντίον ενός’. Στις άλλες κατηγορίες είναι λίγο διαφορετικά τα πράγματα. Εγώ προσπαθώ εκείνα που έκανα και στις άλλες κατηγορίες να το κάνω και τώρα στην Stoiximan.gr Basket League. Θα δούμε αν θα πετύχει ή όχι.

Πάντως θεωρώ πως στην Α1 τα πράγματα είναι πιο… εύκολα για τον προπονητή. Νομίζω πως υπάρχουν πολλοί προπονητές στις πιο κάτω κατηγορίες που θεωρώ πως απλώς δεν τους έχει δοθεί η ευκαιρία να το αποδείξουν και αν τους δοθεί θα μπορέσουν να προσφέρουν πάρα πολλά. Έχω δει πολλούς συνάδελφους σε χαμηλότερες κατηγορίες για τους οποίους έχω μεγάλο σεβασμό για τη δουλειά τους και ενδεχομένως λόγω συγκυριών να μην έχουν πάρει ακόμα ευκαιρίες".

- Παράλληλα με την ανδρική ομάδα, ο Προμηθέας δίνει μεγάλη προσοχή και στα τμήματα υποδομής του. Που ακριβώς βασίζεται το πρόγραμμά του;

" Είναι κάτι πρωτοποριακό για τον ελληνικό χώρο, δεν ξέρω και στην Ευρώπη πόσα αντίστοιχα προγράμματα υπάρχουν. Το να μαζεύεις παιδιά σε ηλικίες 14-15 ετών, που δείχνουν πως έχουν είτε προσόντα είτε ταλέντο αλλά δεν ξέρεις ποιοι από αυτούς μπορούν να συνεχίσουν. Είναι κάτι που έχει κόστος και χρειάζεται πολλή δουλειά. Υπάρχουν πολλοί άνθρωποι που εργάζονται πάνω σε αυτό, γιατί κοιτάμε το κάθε παιδί ξεχωριστά ώστε να το εντάξουμε στην ομάδα. Σκοπός του Προμηθέα είναι κάποια από αυτά τα παιδιά να παίξουν στην ανδρική ομάδα.

Ήδη φέτος υπάρχουν κάποιοι που έχουν μπει στην ανδρική ομάδα. Και βέβαια αν θες να κάνεις κάτι διαφορετικό πρέπει να ‘γεννήσεις’ δικούς σου παίκτες. Αν θες να κερδίσεις τον Ολυμπιακό και τον Παναθηναϊκό με τα μεγάλα μπάτζετ και τι πολύ γεμάτες ομάδες, είναι πολύ δύσκολο. Για να μπορέσεις να το κάνεις πρέπει να έχεις μια βάση Ελλήνων παικτών που να έχουν το αντίστοιχο επίπεδο πχ του Παππά, του Μάντζαρη, του Παπαπέτρου κοκ. Ο Προμηθέας έχει μπει σε μία τέτοια διαδικασία ώστε να μπορέσει σε κάποια χρόνια να βγάλει έναν δύο παίκτες που να μπορέσουν να στελεχώσουν την Εθνική αλλά και να φέρουν και την ομάδα ένα επίπεδο πιο πάνω".

Για φινάλε ο κόουτς Γιατράς σημείωσε:

" Να ευχηθώ στους προπονητές να έχουν δύναμη γιατί χρειάζεται, στους παίκτες να έχουν υγεία και στους παράγοντες να έχουν υπομονή!".

TAGS ΠΡΟΜΗΘΕΑΣ ΠΑΤΡΩΝ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ