ΚΥΜΗ

Στο Ρίο από τον εξώστη του Αιγαίου!

Στο Ρίο από τον εξώστη του Αιγαίου!

Έπαιξε στην Euroleague με τη Ζάλγκιρις, ανέβασε την Κύμη στην Basket League και τώρα ετοιμάζεται για Ρίο! Ο Βάιντας Καρινιάουσκας είχε πρόγραμμα...

Από παίκτης επιπέδου Euroleague, ήλθε στη νεοφώτιστη Κύμη, πριν συμπεριληφθεί στη 12άδα της Λιθουανίας που, κατά τα λεγόμενα του Λίνας Κλέιζα , μπορεί να κατακτήσει το ασημένιο μετάλλιο στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Ρίο ντε Τζανέιρο!

Στις 19 Ιουνίου 2015 η Κύμη ενημέρωσε ότι ο διεθνής Λιθουανός γκαρντ Βάιντας Καρινιάουσκας συμφώνησε με την ομάδα του Βασίλη Μπρατσιάκου, έχοντας 14 συμμετοχές την προηγούμενη σεζόν στην Euroleague με τη Ζάλγκιρις Κάουνας!

Στο Ρίο από τον εξώστη του Αιγαίου!

Από τα παρκέ της Α2, συμπαίκτης του Βαλαντσιούνας και αντίπαλος του Σέρχιο Ροντρίγκεθ!

"Ζούμε πραγματικά ιστορικές στιγμές, καθώς είναι πρωτόγνωρο παίκτης που συμμετείχε τη σεζόν που τελείωσε στην Ευρωλίγκα να παίρνει μεταγραφή σε πρωτάθλημα της Α2. Αλλά ο Γ.Σ. Κύμης έχει συνηθίσει τα τελευταία χρόνια να γράφει ιστορία!" ανέφερε η ανακοίνωση της ομάδας της Εύβοιας για τον Καρινιάουσκας, ο οποίος επρόκειτο να αγωνιστεί για πρώτη φορά μακριά από την πατρίδα του, σε μια από τις ανερχόμενες δυνάμεις του ελληνικού μπάσκετ.

Η Κύμη ήταν ένα ρίσκο

"Όλα έγιναν πολύ-πολύ γρήγορα! Η αλήθεια είναι ότι δεν περίμενα πρόταση από τη Λιθουανία ώστε να συνεχίσω εδώ. Ήθελα να πάω σε μια ομάδα που θα με βοηθούσε να βελτιωθώ σωματικά και πνευματικά, να αναλάβω ευθύνες, να δείξω ότι μπορώ να σταθώ και να έχω ρόλο στο παιχνίδι. Στην Ελλάδα θα έδινα ένα ματς την εβδομάδα, όμως θα είχα χρόνο να προπονούμαι καλύτερα, να γυμνάζομαι και να δουλεύω ατομικά. Είμαι πολύ χαρούμενος για το αποτέλεσμα. Ήταν ένα ρίσκο. Ίσως μπορούσα να βρω κάποια καλύτερη ομάδα, όμως θα είχα λιγότερα λεπτά συμμετοχής. Η Κύμη μου έδωσε ό,τι ακριβώς ήθελα" ανέφερε πρόσφατα ο 23χρονος γκαρντ σε συνέντευξή του στο 15min.lt, σχετικά με την απόφαση να μετρήσει τις δυνάμεις του στην... άγνωστη Κύμη.

Στο Ρίο από τον εξώστη του Αιγαίου!

Το τέλος της σεζόν βρήκε τον Καρινιάουσκας να πανηγυρίζει την άνοδο με την Κύμη

Με δάσκαλο τον Σάρας

Ως τον Οκτώβρη του 2014, στο ρόστερ της Ζάλγκιρις υπήρχε ο Αμερικανός Μααλίκ Ουέινς, ο οποίος αγωνιζόταν στη θέση "1", αλλά αποχώρησε λόγω προβλήματος που είχε στο γόνατο. Κάπως έτσι, η ομάδα έμεινε με δυο πόιντ γκαρντ, αμφότεροι 20 χρόνων. Τον Λούκας Λεκαβίτσιους και τον Βάιντας Καρινιάουσκας. Και οι δύο είναι απόφοιτοι της σχολής του Άρβιντας Σαμπόνις, οι οποίοι εν συνεχεία πέρασαν στην εφηβική ομάδα και έπειτα προήχθησαν στην ανδρική. Κύρια δουλειά, λοιπόν, που είχε ο Σαρούνας Γιασικεβίτσιους στο τεχνικό τιμ ήταν να εξελίξει αυτά τα παιδιά, δουλεύοντας μαζί τους κάθε μέρα και προσπαθώντας να τους κάνει καλύτερους. "Μας τονίζει τι κάνουμε λάθος και πώς είναι το σωστό. Μας βοηθά πολύ" ήταν μια από τις χαρακτηριστικές ατάκες του Καρινιάουσκας για τη συνεργασία του με τον "Σάρας".

Στο Ρίο από τον εξώστη του Αιγαίου!

Ο Λιθουανός γκαρντ έμαθε τα... βασικά από τον Σαρούνας Γιασικεβίτσιους

Στον εξώστη του Αιγαίου

Η Κύμη, λοιπόν, ολοκλήρωσε την υπέρβαση το περασμένο καλοκαίρι με την απόκτηση του νεαρού Λιθουανού, ο οποίος έμεινε ελεύθερος από τη Ζάλγκιρις, μέτρησε 14 συμμετοχές στην Euroleague 2014-15, συμπεριλήφθηκε στην προεπιλογή του Γιόνας Καζλάουσκας ενόψει Ευρωμπάσκετ 2015 κι εν συνεχεία ανακοινώθηκε από τους Κουμιώτες! Ο Καρινιάουσκας είχε 3.6 πόντους, 1.8 ριμπάουντ και 1.6 ασίστ στην Euroleague με τη Ζάλγκιρις Κάουνας ενώ κατέκτησε το double στη Λιθουανία, πριν αποχωρήσει για τον "εξώστη του Αιγαίου", έχοντας στο μεταξύ το ασημένιο μετάλλιο με τη Λιθουανία στο Ευρωμπάσκετ Παίδων. Η ομάδα του Μπρατσιάκου εξασφάλισε την απευθείας άνοδο στην Basket League ενώ ο Καρινιάουσκας μέτρησε 28 συμμετοχές στο πρωτάθλημα της Α2, τις περισσότερες στην Κύμη μαζί με τον Σωκράτη Γκιζόγιαννη, έχοντας 10.7 πόντους, 4.3 ασίστ και 3.9 ριμπάουντ μ.ό.

Το ξεπέταγμα της χρονιάς!

O 23χρονος γκαρντ συμμετείχε σε 9 φιλικά προετοιμασίας ωστόσο δεν συμπεριλήφθηκε στη 12άδα της Λιθουανίας που ανακοίνωσε ο Καζλάουσκας στις 16 Ιουλίου. Παρ' όλα αυτά, ο τραυματισμός του Εντγκάρας Ουλανόβας άλλαξε τα πλάνα του "Κάζλα", ο οποίος κάλεσε τον Καρινιάουσκας να ενισχύσει τη "Λιέτουβα" στο Ρίο ντε Τζανέιρο!

"O Bάιντας Καρινιάουσκας έκανε το άλμα της χρονιάς! Από τη δεύτερη κατηγορία της Ελλάδας, στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Ρίο. Τι κάνατε εσείς το καλοκαίρι σας" ήταν το μήνυμα του Λιθουανού δημοσιογράφου Ντονάτας Ουρμπόνας στο Twitter, από τη στιγμή που έγινε γνωστό ότι ο νεαρός θα παίξει στο Ολυμπιακό τουρνουά. Αυτό ακριβώς! Ο νεαρός γκαρντ έκανε το ξεπέταγμα της χρονιάς, φτάνοντας ως το τέλος της διαδρομής και πετυχαίνοντας κάτι που πιθανότατα φαινόταν αδιανόητο. Από την άγνωστη δεύτερη κατηγορία της Ελλάδας, στο πλευρό του Βαλαντσιούνας, του Καλνιέτις, του Κουζμίνσκας, του Σαμπόνις junior και του Γιαβτόκας!

Ο Καρινιάουσκας στα φιλικά προετοιμασίας

ΑΓΩΝΕΣ ΠΟΝΤΟΙ 1Π. 2Π. 3Π. ΑΣ. ΚΛ. ΡΙΜΠ. Λ. Κ.
9 3.7 1/5 10/19 4/6 3.4 1 1.1 1.6 0.3

Twitter @Giannis_Stavr

TAGS ΚΥΜΗ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ