ΦΕΝΕΡΜΠΑΧΤΣΕ

Μια όχι και τόσο όμορφη οικογένεια η Φενέρμπαχτσε

Μια όχι και τόσο όμορφη οικογένεια η Φενέρμπαχτσε

Ο Ζέλικο Ομπράντοβιτς ανέλαβε την πλήρη ευθύνη για τον αποκλεισμό της Φενέρμπαχτσε από τους τελικούς της TBL, αλλά αυτό δεν έφερε την ειρήνη στον οργανισμό. Τι κρατά και τι αλλάζει η τουρκική ομάδα.

Το πρώτο πράγμα που είπε ο Ζέλικο Ομπράντοβιτς, όταν η χρονιά της Φενέρμπαχτσε ολοκληρώθηκε αιφνιδιαστικά, με τον αποκλεισμό από τους τελικούς της τουρκικής λίγκας ήταν ότι αναλαμβάνει την πλήρη ευθύνη για την αποτυχία. Διότι για αυτό ακριβώς, επρόκειτο: για καθαρή περίπτωση αποτυχίας, με την Καρσίγιακα να εκθέτει κάθε αδυναμία των πρωταθλητών . Το δεύτερο πράγμα που είπε ο "Ζοτς" ήταν πως " τώρα πρέπει να καθίσουμε ήρεμοι και να ερευνήσουμε τους λόγους που συνέβη αυτό που συνέβη", ώστε να μην επαναληφθεί στο μέλλον. Ποια είναι τα νέα δεδομένα;

Το αφεντικό του οργανισμού, Αζίζ Γιλντιρίμ δεν προέβη σε κάποια δήλωση στα ΜΜΕ, σχετική με την αρνητική έκβαση. Αυτό που είπε ήταν ότι " τελειώνει η συνεργασία μας με την Ουλκέρ", γεγονός που ήταν γνωστό από τις 31/5 . Ημέρα που μάθαμε ότι το μπάτζετ της Φενέρμπαχτσε για τη νέα αγωνιστική περίοδο, θα είναι κατά 9.000.000 δολ. μειωμένο, σε σύγκριση με το φετινό (που έφτασε τα 29 εκατ. δολ.). Παρ' όλα αυτά, υπήρξε αντίδραση, που θα τη λέγατε απρόσμενη (τουλάχιστον έτσι τη χαρακτήρισαν οι γείτονες) και ήλθε από τον Μουράτ Ουλκέρ -ιδιοκτήτη της εταιρίας με "καθαρή" αξία τα 2 δισεκατομμύρια δολάρια. Ποια ήταν; Αυτή.

Στα ελληνικά, ο Ουλκέρ έγραψε... σε απλά ελληνικά (διότι ήταν λίγο είρωνας) πως " αυτό είναι κάτι που γνωρίζαμε την τελευταία διετία", διότι από το 2013 η εταιρία είχε ξεκαθαρίσει πως το τότε συμβόλαιο που υπεγράφη, ήταν και το τελευταίο με την Ulker άμεσο συνεργάτη της ομάδας (εξ ου και έδινε περί τα 20 εκατ. δολ. το χρόνο, για εννέα σεζόν). Παρεμπιπτόντως, ο Ουλκέρ παραιτήθηκε και από το ΔΣ. Με αυτά και με αυτά, αντιλαμβάνεστε ότι η γενικότερη κατάσταση δεν είναι ακριβώς η καλύτερη δυνατή. Πάμε τώρα και στο ρόστερ.

Κάθε άλλο παρά τυχαία μπορεί να εκληφθεί η διαρροή της πληροφορίας πως ο Άντριου Γκάουντλακ συνελήφθη μεθυσμένος, σε μπαρ της Σμύρνης, μετά το 1-2 της Καρσίγιακα . Η Φενέρ γνωρίζει πολύ καλά ότι ο Αμερικανός έχει προτάσεις ενδιαφέροντος από το ΝΒΑ (ακόμα δεν έχει στα χέρια του εγγυημένο συμβόλαιο, που θα πρέπει να είναι 4 εκατ. δολ. "μεικτά", για να ματσάρει αυτή της τουρκικής ομάδας -του δίνει 1.8 εκατ. δολ. για κάθε χρόνο του διετούς συμβολαίου, με το ΝΒΑ out να λήγει στα τέλη του Ιουλίου) και ήθελε να είναι έτοιμη, σε περίπτωση που φύγει. Δηλαδή, να 'χει καλή έξωθεν μαρτυρία -μαζί και αιτιολόγηση του λόγου που δεν έπαιξε καλά ο Γκάουντλακ στην ημιτελική σειρά. Οι καθ' ύλην αρμόδιοι έχουν πάει το πράγμα και ένα βήμα παραπέρα.

Μια όχι και τόσο όμορφη οικογένεια η Φενέρμπαχτσε
FERNANDO ROBLEDANO

Έχουν κοιτάξει τι υπάρχει στην αγορά, σε σκόρερ και έχουν εστιάσει στον Κάιλ Κούριτς, 25χρονο Αμερικανό σούτινγκ γκαρντ/σμολ φόργουορντ, απόφοιτο του Louisville, ο οποίος πρόσφερε φέτος στην Γκραν Κανάρια 12.1π., με 54% στα διπ., 39% στα τρίποντα, 94% στις βολές, 2.1 ριμπ., 1.1 ασίστ, 1 λάθος, 1.5 κλεψ., ανά αγώνα σε 28' συμμετοχής σε κάθε ματς της Liga Endesa. Στο Eurocup, όπου η παρέα του έφτασε στους τελικούς, έδωσε 13.8π., με 85.3% στις βολές, 56.2% στα δίποντα και 46.2% στα τρίποντα, 2.5 ριμπ., 1.5 ασίστ, 1 κλεψ., 1.1 λάθος σε 26.50'' συμμετοχής, ανά παιχνίδι. Σημείωση: για αυτόν τον παίκτη ενδιαφέρεται και η Αναντολού Εφές, σε περίπτωση που δεν "κλείσει" το θέμα του Τζον Ντίμπλερ -της Καρσίγιακα .

Μια όχι και τόσο όμορφη οικογένεια η Φενέρμπαχτσε

Ο Ομπράντοβιτς έχει ενημερώσει πως υπολογίζει τον Νίκο Ζήση, με τις τουρκικές πηγές να επιβεβαιώνουν ότι οι εκπρόσωποι του μίλησαν με τον Ολυμπιακό. Η πρόταση των Τούρκων φτάνει στις 600.000 ευρώ -ενώ υπάρχουν μπόνους για διακρίσεις σε Τουρκία και Euroleague. Ο Ογκούζ Σαβάς επίσης θα μείνει και θα κλείσει δεκαετία στην ίδια ομάδα. Αμφότεροι θα κληθούν να υπογράψουν συμβόλαια διάρκειας 1+1. Εκεί που είναι, θα μείνει και ο Μπόγκνταν Μπογκντάνοβιτς.

Ο Νεμάνια Μπιέλιτσα... βρίσκεται ήδη στη Μινεσότα και ο Λούκα Ζόριτς εκτός ομάδας -έχει ενημερωθεί πως η Φενέρμπαχτσε θα κάνει χρήση του opt out που είχε στο συμβόλαιο του.

Μια όχι και τόσο όμορφη οικογένεια η Φενέρμπαχτσε

Όλα αυτά όμως, είναι... δευτερευούσης σημασίας, διότι στο Νο1 με τις προτεραιότητες του "Ζοτς" είναι ο Νικ Καλάθης. Αυτός είναι ο παίκτης που θέλει περισσότερο από όλους ο Ομπράντοβιτς, ενώ στη λίστα του υπάρχει και ο Τρέι Τόμπκινς -για να καλύψει το κενό του Μπιέλιτσα-, παίκτη για τον οποίον έχει κινηθεί εντόνως και η Ρεάλ Μαδρίτης.

Προφανώς και αυτό το καλοκαίρι θα είναι ιδιαίτερο για τη Φενέρμπαχτσε, διότι πρέπει να βρει παίκτες στον άξονα (τύπους που κάνουν τη διαφορά) και να δημιουργήσει σύνολο ικανό να επιστρέψει στην κορυφή της Τουρκίας, αλλά και να παραμείνει στην ελίτ της Euroleague.

TAGS ΦΕΝΕΡΜΠΑΧΤΣΕ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ