ΑΠΟΛΛΩΝ ΠΑΤΡΑΣ

Παπαχατζής: "Βαριά η κληρονομιά του Βετούλα"

Παπαχατζής: "Βαριά η κληρονομιά του Βετούλα"

Ο Θανάσης Παπαχατζής μιλάει στο Sport24.gr για τον Απόλλωνα Πάτρας και την πρόκληση του να κοουτσάρεις μπροστά σε ένα μπασκετικό κοινό, παραδέχεται ότι ο Νίκος Βετούλας άφησε βαριά κληρονομιά και αναλύει τον διπλό του στόχο.

Ο Θανάσης Παπαχατζής βρίσκεται αντιμέτωπος με την υπέρτατη πρόκληση. Να κρατήσει τον Απόλλωνα σε υψηλό επίπεδο και να προωθήσει νέα παιδιά δίνοντας συνέχεια στο έργο που άφησε πίσω του ο Νίκος Βετούλας, ο οποίος αποχώρησε από την Πάτρα έπειτα από πέντε χρόνια.

Ο νέος προπονητής των "μελανόλευκων" παρουσιάζεται χαμηλών τόνων και πάνω απ' όλα ρεαλιστής, όσον αφορά την παρουσία του στον Απόλλωνα. Εξηγεί στο Sport24.gr τι διαφορετικό θέλει να φέρει στους Αχαιούς και παραδέχεται ότι το μπασκετικό κοινό των "μελανόλευκων" αποτελεί ένα επιπλέον κίνητρο για τον ίδιο ώστε να πετύχει στην Πάτρα.

Κατ' αρχάς, τι συνθήκες έχεις βρει μέχρι στιγμής στον Απόλλωνα;

"Οι συνθήκες είναι πολύ καλές, από την άποψη ότι έχουμε το δικό μας γήπεδο, τα δικά μας γραφεία, γενικώς, ό,τι χρειάζεται για να κάνουμε σωστά τη δουλειά μας. Η Πάτρα είναι μια πόλη που αγαπάει το μπάσκετ και θεωρώ ότι αυτό είναι το ιδανικό περιβάλλον για να μπορέσεις να δουλέψεις απερίσπαστος. Υπάρχουν άνθρωποι που αγαπούν την ομάδα, στηρίζουν με κάθε τρόπο τον σύλλογο και εργάζονται ώστε να μας προσφέρουν όσα χρειαζόμαστε".

Τι διαφορετικό έχει ο Απόλλων, σε σχέση με τις προηγούμενες ομάδες που έχεις εργαστεί;

"Θεωρώ ότι η μεγαλύτερη διαφορά έχει να κάνει με το ότι πρόκειται για μια ομάδα που αντιπροσωπεύει μια ολόκληρη πόλη. Το όνομα Απόλλων σημαίνει... Πάτρα και δεν υπάρχει αμφιβολία για αυτό. Αυτή, ακριβώς, είναι η βασική διαφορά σε σχέση με τις άλλες ομάδες. Ξέρεις ότι αγωνίζεσαι και εκπροσωπείς μια μεγάλη πόλη, την τρίτη μεγαλύτερη της Ελλάδας μετά την Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη".

Κι ενώ έχεις μπροστά σου κόσμο με μπασκετικό κριτήριο και υψηλές απαιτήσεις...

"Μα, αυτό ακριβώς θέλω! Ο κόσμος της Πάτρας είναι μπασκετικός, έχει απαιτήσεις και το γεγονός ότι καταλαβαίνει το μπάσκετ είναι πρόκληση για όποιον εργάζεται σε αυτόν τον σύλλογο. Αυτό, λοιπόν, θέλουμε από τον κόσμο. Να καταλάβει την προσπάθεια που κάνουμε! Για μένα είναι ευτύχημα το ότι θα δουλέψω υπό αυτές τις προϋποθέσεις, μπροστά σε φιλάθλους που αγαπούν το μπάσκετ και καταλαβαίνουν το άθλημα".

Πόσο εύκολο είναι για έναν προπονητή να γίνει αποδεκτός όταν ο προκάτοχός του, στην προκειμένη ο Νίκος Βετούλας, έχει ταυτιστεί με τον σύλλογο;

"Σίγουρα η κληρονομιά είναι βαριά, αφού η δουλειά που έχει γίνει μέχρι τώρα είναι εξαιρετική. Ο κόουτς Βετούλας έφερε το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα στον Απόλλωνα, αφού η ομάδα ξεπέρασε πολύ γρήγορα την περιπέτεια των μικρότερων κατηγοριών. Εν συνεχεία ανέβηκε στην Α1, δεν κινδύνευσε ποτέ, ακόμα και στην πρώτη της σεζόν ενώ πέρσι συμμετείχε στον τελικό του Κυπέλλου. Τα επιτεύγματα που έχει να παρουσιάσει ο Νίκος Βετούλας είναι πολύ σπουδαία. Για εμάς είναι πρόκληση να συνεχίσουμε αυτή τη δουλειά και να ανταποκριθούμε στις απαιτήσεις".

Παπαχατζής: "Βαριά η κληρονομιά του Βετούλα"

Τι διαφορετικό θέλεις να φέρεις στον Απόλλωνα;

"Θα προσπαθήσω να ενεργοποιήσω όσο το δυνατόν περισσότερο όλο το δυναμικό της ομάδας. Όχι ότι δεν το έκανε ο προηγούμενος προπονητής... Αυτή η χρονιά είναι αναγνωριστική, από την άποψη ότι θα προσπαθήσουμε να κρατήσουμε κάποια παιδιά από την περσινή ομάδα που θα μπορέσουν να μας προσφέρουν στη συνέχεια. Το σκεπτικό είναι σιγά-σιγά να κρατήσουμε μια βάση παικτών και στη συνέχεια θα δούμε πως μπορούμε να προωθήσουμε νέους αθλητές από τις υποδομές μας ή από άλλες περιοχές".

Μπορούν, όμως, να συνδυαστούν οι υψηλές βλέψεις με την προώθηση νέων παικτών;

"Καθόλου! Είναι πολύ δύσκολο. Κάθε φορά που μια ομάδα έχει διπλό στόχο, αυτό δυσκολεύει την κατάσταση. Όταν έχεις μόνο έναν στόχο, συγκεντρώνεσαι εκεί και βάζεις όλες σου τις δυνάμεις για να τα καταφέρεις. Όταν υπάρχει διπλός στόχος, τότε πρέπει να λειτουργήσεις υπό διαφορετικές κατευθύνσεις. Αυτό το κάνει πιο δύσκολο. Βέβαια με τις παρούσες συνθήκες, το να προωθείς νέους παίκτες έχει γίνει αναγκαιότητα με δεδομένο ότι το οικονομικό σκέλος πιέζει όλες τις ομάδες. Κανονικά, βέβαια, αυτό είναι μέρος της δουλειάς μας. Να παράγουμε παίκτες και να δίνουμε ευκαιρίες σε νέα παιδιά ώστε να δείξουν τι μπορούν να κάνουν. Κάτι τέτοιο πρέπει να γίνεται σωστά και σταδιακά, ώστε να μην διακινδυνεύσουμε άμεσα αποτελέσματα".

Κι όλα αυτά σε ένα ιδιαίτερο πρωτάθλημα, με μόλις τέσσερις ομάδες από την Αθήνα...

"Είναι ακόμα ένα κίνητρο για εμάς. Θα έχουμε, επίσης, πολύ καλές και ανταγωνιστικές ομάδες στην Πελοπόννησο. Τον Κόροιβο, που φέτος προκρίθηκε στα playoffs και τον Αρκαδικό που προβιβάστηκε στην Basket League. Το ζητούμενο για εμάς είναι να είμαστε ανταγωνιστικοί κι έτσι θα μπορέσουμε να κρατήσουμε και τον κόσμο μας".

Με τι θα είσαι ικανοποιημένος στο τέλος της χρονιάς;

"Είναι δύσκολο να απαντήσω, γιατί δεν ξέρουμε τι θα κάνουν οι άλλες ομάδες. Καλά-καλά δεν ξέρουμε πώς θα είναι η δική μας ομάδα! Το μόνο σίγουρο είναι ότι θα προσπαθήσουμε να κάνουμε όσο το δυνατόν περισσότερες νίκες μπορούμε, για να βελτιώσουμε τη βαθμολογική μας θέση σε σχέση με τη σεζόν που ολοκληρώθηκε. Σε πρώτη φάση, λοιπόν, θέλουμε να κάνουμε πορεία καλύτερη της φετινής".

TAGS ΑΠΟΛΛΩΝ ΠΑΤΡΑΣ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ