ΑΠΟΛΛΩΝ ΠΑΤΡΑΣ

Ο Σχορτσανίτης πήρε (ακόμα) μία ευκαιρία

Ο Σχορτσανίτης πήρε (ακόμα) μία ευκαιρία
ACTION IMAGES PRESS AGENCY

Ο Σοφοκλής Σχορτσανίτης δεν έπαιξε στο ΝΒΑ. Δεν έγινε ο παίκτης που όλοι (οι άλλοι) ήθελαν να γίνει. Τώρα όμως έχει (ακόμα μία) ευκαιρία να παίξει μπάσκετ, στον Απόλλωνα Πάτρας.

Ο Σοφοκλής Σχορτσανίτης θα μπορούσε να παίξει στο ΝΒΑ”. “Ο Σοφοκλής Σχορτσανίτης θα μπορούσε να γράψει ιστορία”. “Ο Σοφοκλής Σχορτσανίτης δεν έγινε όσο καλός μπορούσε”. “Ο Σοφοκλής Σχορτσανίτης το ένα, ο Σοφοκλής Σχορτσανίτης το άλλο”. Γνωστά και χιλιοειπωμένα όλα.

Η ιστορία του Σοφοκλή Σχορτσανίτη είναι λίγο-πολύ γνωστή σε όλους. Είναι ίσως ο πιο dominant ψηλός που εμφανίστηκε στο Ευρωπαϊκό μπάσκετ την τελευταία 15ετία. Όταν ήθελε τουλάχιστον. Είναι ο ίδιος παίκτης που πέρυσι πέρασε και δεν ακούμπησε από τον Ερυθρό Αστέρα έπειτα από μία διετία στη Μακάμπι Τελ Αβίβ και τελικά έπαιξε 13 αγώνες με τον ΠΑΟΚ. Είναι ο πρώτος Έλληνας παίκτης για τον οποίο πραγματικά υπήρχε κάποτε η άποψη ότι θα μπορούσε όχι απλώς να κάνει πέρασμα από το ΝΒΑ, αλλά να γίνει μέχρι και σταρ. Και αυτά δεν ήταν... λόγια του αέρα επειδή είναι Έλληνας. Οι ίδιοι οι Αμερικανοί το πίστευαν αυτό όταν τον έβλεπαν να καταβροχθίζει αντιπάλους με τις μικρές Εθνικές ομάδες. Είναι όμως και ο ίδιος παίκτης που δεν είχε ομάδα μέχρι πρόσφατα, πριν συμφωνήσει τώρα με τον Απόλλωνα Πάτρας.

Οι Αμερικάνοι έσταζαν... μέλι για τον “Baby Shaq” ή “Big Sofo” για χρόνια και ειδικότερα μετά το τέλος του περίφημου ημιτελικού της Σαϊτάμα με την Team USA του ΛεΜπρόν Τζέιμς, του Ντουέιν Ουέιντ και του Ντουάιτ Χάουαρντ για χάρη του Μουντομπάσκετ της Ιαπωνίας. Όταν δηλαδή έκανε... αυτά:

Μετά από εκεινο τον αγώνα όλοι σκέφτηκαν πως πλέον όλα έχουν μπει σε μία σειρά, βλέποντας με τρόμο τον Σχορτσανίτη να κυριαρχεί σε βάρος του “πολύ” Ντουάιτ Χάουαρντ, ενός εκ των καλύτερων ψηλών στο ΝΒΑ εδώ και μία 10ετία. Ήταν η στιγμή που όλοι πίστεψαν ότι από εκείνο το σημείο κι έπειτα ο Σχορτσανίτης θα κυριαρχούσε και γύρω από αυτόν θα χτιζόταν η Εθνική ομάδα του μέλλοντος. Μία ομάδα που έμοιαζε έτοιμη για μεγάλα πράγματα.

Κάτι παραπάνω από δέκα χρόνια μετά από εκείνο το θρυλικό μεσημέρι, ο Σχορτσανίτης βρίσκεται πλέον στην Πάτρα για να υπογράψει συμβόλαιο με τον Απόλλωνα Πάτρας . Κατά πολλούς, αυτό είναι ένα ακόμα πισωγύρισμα για έναν παίκτη που κάποτε θα μπορούσε να γίνει σπουδαίος, αλλά δεν τα κατάφερε. Αυτή είναι η μία άποψη. Υπάρχει όμως και μία άλλη άποψη: Αυτή ότι, πολύ απλά, ο Σχορτσανίτης έγινε όσο καλός ήθελε και έφτασε όσο μακριά ο ίδιος ήθελε.

Ο Σοφοκλής Σχορτσανίτης ήταν – και παραμένει – μία δύναμη της φύσης. Το ταλέντο του και τα προσόντα του ποτέ δεν αμφισβητήθηκαν. Και, ναι, σε μικρές δόσεις μπορεί ακόμα και τώρα να κάνει την διαφορά, κάτι που απέδειξε και πέρυσι, όταν σε 13 αγώνες με την φανέλα του ΠΑΟΚ είχε 10.2 πόντους και 3.7 ριμπάουντ μέσο όρο σε 53.6% στα δίποντα σε 22 λεπτά και 45 δευτερόλεπτα συμμετοχής. Το γεγονός ότι τελικά δεν έγινε ο παίκτης που όλοι (οι άλλοι) ονειρευόντουσαν ότι θα μπορούσε να γίνει είναι μία άλλη ιστορία. Μία ιστορία που δεν αφορά τον Σχορτσανίτη και δεν θα έπρεπε να αφορά και κανέναν άλλο.

Ο Σχορτσανίτης πήρε (ακόμα) μία ευκαιρία
ACTION IMAGES PRESS AGENCY

Οι αθλητές ζουν σε έναν δύσκολο κόσμο, όπου αντιμετωπίζουν μεγάλη πίεση, με όλο τον κόσμο να έχει άποψη για ό,τι κι αν κάνουν, τόσο εντός όσο και εκτός γηπέδου. “ Το επέλεξαν να ζουν στο προσκήνιο. Αν δεν άντεχαν να μην το έκαναν” θα μπορούσε να πει κάποιος. Και ίσως έχει δίκιο. Την ίδια στιγμή, όμως, καλό είναι να θυμούνται όλοι το εξής: Οι αθλητές είναι και αυτοί άνθρωποι και, στο τέλος της ημέρας, πρέπει να ζήσουν με τις επιλογές τους και να δώσουν αναφορά μόνο στους εαυτούς τους και στους κοντινούς τους ανθρώπους. Όλοι οι υπόλοιποι δεν έχουν σημασία.

Ο Σοφοκλής Σχορτσανίτης είναι 31 χρονών. Η επιλογή του να υπογράψει συμβόλαιο με τον Απόλλωνα Πάτρας είναι η απόδειξη ότι πιστεύει πως έχει ακόμα μπάσκετ μέσα του. Το πόσο μπάσκετ έχει μέσα του βέβαια δε μπορεί να το ξέρει κανείς. Αυτό θα φανεί όταν πατήσει παρκέ. Μέχρι τότε, καλό είναι να σταματήσουν όλοι τις μελαγχολίες και απλώς να παρακολουθήσουν σε δράση ένα από τα μεγαλύτερα ταλέντα που εμφανίστηκαν στο ελληνικό μπάσκετ τα τελευταία 15 χρόνια.

TAGS ΑΠΟΛΛΩΝ ΠΑΤΡΑΣ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ