ΚΗΦΙΣΙΑ

Δεν ήταν μόνο το αυτοκαλάθι!

Δεν ήταν μόνο το αυτοκαλάθι!

Από τον θρίαμβο επί του Ολυμπιακού, τις οκτώ κατηγορίες του Μενουδάκου και το ρεκόρ δεκαετίας στο σκοράρισμα ως το αυτοκαλάθι του Μάρσαλ και την παρωδία των 27.5" με το Λαύριο, η Κηφισιά έζησε έντονα την τριετία της στην Basket League (PHOTOS, VIDEOS).

Σύμφωνοι, η τελευταία εικόνα είναι αυτή που μένει ωστόσο αν μείνει κανείς στο... αυτοκαλάθι του Μάρσαλ κόντρα στον Άρη θα αδικούσε την πορεία της Κηφισιάς στο πρωτάθλημα τα τελευταία τρία χρόνια.

Μια ομάδα που βρέθηκε από τα ανοιχτά γήπεδα και τις τοπικές κατηγορίες στην ελίτ του ελληνικού μπάσκετ, επιβεβαιώνοντας ότι "οι παρέες γράφουν ιστορία". Η ΑΕΝΚ που ανέβηκε από την Α' ΕΣΚΑ στην Α1 ήταν μια μεγάλη παρέα, μια οικογένεια που έφτασε στο σημείο να κερδίζει τον Ολυμπιακό, να τερματίζει στην πέμπτη θέση της κατάταξης και να σπάει ρεκόρ δεκαετίας στο σκοράρισμα στην Basket League!

Η ομάδα των βορείων προαστίων ολοκλήρωσε σήμερα (29/7) έναν απόλυτα επιτυχημένο κύκλο ενώ η νέα σεζόν θα την βρει στη Β' Εθνική, σχεδόν δυο μήνες μετά την εκδήλωση ενδιαφέροντος για τη συμμετοχή στο Champions League της FIBA .

Το Sport24.gr παρουσιάζει ορισμένα από τα περιστατικά που σημάδεψαν την πορεία της Κηφισιάς στην Basket League. Από τον θρίαμβο επί του Ολυμπιακού και τις οκτώ κατηγορίες του Δημήτρη Μενουδάκου με την ίδια φανέλα ως τα... αξέχαστα 27.5" με το Λαύριο και το αυτοκαλάθι του Μάρσαλ που έφτασε ως το "Shaqtin' A Fool"!

1. Ζηρίνειο, το escape room του Ολυμπιακού

H Κηφισιά είχε εξελιχτεί σε... κακό δαίμονα για τον Ολυμπιακό και το Ζηρίνειο σε μια έδρα που δυσκόλεψε τους Πειραιώτες κατά τις τρεις επισκέψεις τους στα βόρεια προάστια. Σαν... escape room στο οποίο, μάλιστα, οι "ερυθρόλευκοι" εγκλωβίστηκαν τη σεζόν 2014-15, με αποτέλεσμα να υποστούν μια ήττα-σοκ! Σε μια περίεργη και μεταβατική περίοδο για τον Ολυμπιακό, με τον Γιώργο Μπαρτζώκα να έχει μόλις αποχωρήσει από την τεχνική ηγεσία (ανέλαβε προσωρινά ο Μίλαν Τόμιτς), η Κηφισιά επικράτησε με σκορ 68-67. Ο Δημήτρης Μαυροειδής κέρδισε σχεδόν όλες τις "μάχες" με τους Ντάνστον, Χάντερ και τελείωσε το ματς κόντρα στην πρώην ομάδα του με 14 πόντους, 9 ριμπάουντ! Μάλιστα ο Ολυμπιακός δυσκολεύτηκε και φέτος στο Ζηρίνειο αφού ο Λόουερι τα έβαζε από... παντού ενώ η Κηφισιά προηγήθηκε με 73-72 στα 41" για το φινάλε. Εν τέλει ο Χάκετ έβαλε κρίσιμους πόντους, ο Λόουερι αστόχησε στο τρίποντο που δοκίμασε στο τέλος και οι Πειραιώτες επικράτησαν με 73-75.

Δεν ήταν μόνο το αυτοκαλάθι!

2. Το ρεκόρ δεκαετίας στην Basket League

Στο 71ο πρώτο παιχνίδι της ιστορίας της στην Α1, η ομάδα του Ηλία Παπαθεοδώρου πέτυχε φέτος την πρώτη της 100άρα, με το επιβλητικό 115-79 επί των Τρικάλων. Παράλληλα, οι 115 πόντοι συνιστούν ρεκόρ σε όλη την Α1, όχι μόνο τη σεζόν που ολοκληρώθηκε αλλά την τελευταία δεκαετία! Η τελευταία ομάδα που είχε σκοράρει περισσότερους πόντους ήταν ο Μακεδονικός στις 15 Απριλίου 2006 απέναντι στον Γυμναστικό Σύλλογο Λάρισας με 117-114, σε αγώνα όμως που κρίθηκε στην παράταση. Έκτοτε, η υψηλότερη επιθετική επίδοση ανήκε στον Παναθηναϊκό, που είχε σκοράρει 114 πόντους στην αναμέτρηση με τον Μακεδονικό (114-77). Επίσης, σε ό,τι αφορά την Κηφισιά, στα προηγούμενα 70 παιχνίδια της στη μεγάλη κατηγορία, ποτέ άλλοτε δεν είχε σπάσει το "φράγμα" των 100 πόντων.

Δεν ήταν μόνο το αυτοκαλάθι!

3. "Η 5η θέση για την Κηφισιά είναι σαν 1η"

Στην παρθενική συμμετοχή της στην Basket League, η Κηφισιά τερμάτισε στην 5η θέση της κατάταξης, ολοκληρώνοντας μια απίθανη σεζόν υπό τις οδηγίες του Ηλία Παπαθεοδώρου! Μια χρονιά γεμάτη υπερβάσεις που βρήκε τους "ερυθρόλευκους" να ολοκληρώνουν τις υποχρεώσεις τους στη regular season με ρεκόρ 14-12, εξασφαλίζοντας έτσι τη συμμετοχή στα playoffs όπου αποκλείστηκαν με sweep από τον ΠΑΟΚ. Πέρσι η Κηφισιά κατέλαβε την 11η θέση με ρεκόρ 9-17 και φέτος τερμάτισε 6η με ρεκόρ 12-14, μολονότι το μπάτζετ της ήταν χαμηλότερο σε σχέση με τις προηγούμενες συμμετοχές ενώ αποχώρησαν σημαντικοί παίκτες μεσούσης της σεζόν όμως ο Δημήτρης Μαυροειδής και ο Ρόμπερτ Λόουρι. "Έτσι όπως είναι το ελληνικό πρωτάθλημα, η θέση αυτή για την Κηφισιά είναι σαν 1η" εξήγησε ο κόουτς Παπαθεοδώρου, ο οποίος έκατσε στον πάγκο της ομάδας για 9 χρόνια και θα συνεχίσει την καριέρα του στην Αστάνα.

Δεν ήταν μόνο το αυτοκαλάθι!

4. Οι οκτώ κατηγορίες του Μενουδάκου!

Στις 20 Οκτωβρίου 2013, η Κηφισιά ηττήθηκε εντός έδρας από τον ΚΑΟΔ με 84-95 για την 2η αγωνιστική της Basket League ενώ ο Δημήτρης Μενουδάκος πάτησε παρκέ για 1'51" κι έγραψε ιστορία αφού κατάφερε να παίξει σε οκτώ διαφορετικές κατηγορίες με τη φανέλα της ίδιας ομάδας! Συγκεκριμένα, ο Μενουδάκος έχει αγωνιστεί με τα χρώματα της Κηφισιάς από την Δ' ΕΣΚΑ ως την Basket League. "Ποτέ δεν το έβλεπα επαγγελματικά και ποτέ δεν έλεγα να παίξω στην Α1. Είχα άλλους στόχους στην ζωής μου, τις σπουδές μου, την δουλειά μου κι όλα αυτά. Το αστείο είναι πως ήρθε σιγά-σιγά. Χωρίς να τα σχεδιάζω, χρόνο με τον χρόνο βρέθηκα εδώ κι είναι τιμή μου βέβαια που συμμετέχω κι εγώ με τους καλύτερους στο ελληνικό μπάσκετ και στην Α1" ανέφερε χαρακτηριστικά για το απίθανο ρεκόρ του με την Κηφισιά.

Related content

5. Ο Μάρσαλ στο "Shaqtin' A Fool"

Το... highlight της σεζόν συνέβη στο Game 2 της προημιτελικής σειράς των playoffs ανάμεσα στην Κηφισιά και τον Άρη, εκεί όπου ο Ζερμέιν Μάρσαλ προσυπέγραψε ένα αδιανόητο φινάλε στο Ζηρίνειο, σκοράροντας αυτοκαλάθι και στέλνοντας το ματς στη δεύτερη παράταση! Η ομάδα του Δημήτρη Πρίφτη έκανε το 1-0 στη Θεσσαλονίκη (78-60) και ταξίδεψε στην Αθήνα με σκοπό να τελειώσει τη δουλειά. Η Κηφισιά προηγήθηκε με +17 (48-31, 19'07") ωστόσο οι "κίτρινοι" βρήκαν λύσεις πίσω από τα 6μ.75 και το ματς οδηγήθηκε στο έξτρα πεντάλεπτο.

Ο Κασελάκης είχε 2/2 βολές (95-92), ο ΜακΝιλ έβαλε 1/2 (95-93) και στο τέλος ο Μάρσαλ άφησε την μπάλα στο καλάθι της ομάδας του, ισοφαρίζοντας και στέλνοντας το ματς στη δεύτερη παράταση! Εν τέλει, ο Άρης προκρίθηκε στα ημιτελικά με sweep (95-103) και η γκάφα του Αμερικανού έφτασε ως το "Shaqtin' A Fool" με τους Σακίλ Ο' Νιλ και Τσαρλς Μπάρκλεϊ να ξεκαρδίζονται στα γέλια! "Εκεί στην Ελλάδα καπνίζουν τα καλύτερα" ήταν η… διαπίστωση του Μάλκολμ Ντιλέινι στο Twitter.

6. Τα 0/13 σουτ σε μια περίοδο

Στις 21 Μαρτίου 2016, η Κηφισιά παρατάχθηκε στο ΣΕΦ με στόχο να δείξει ανταγωνιστικό πρόσωπο απέναντι στον Ολυμπιακό ωστόσο η ομάδα των βορείων προαστίων έκανε αρνητικό ρεκόρ στο πρωτάθλημα της Α1, αφού ολοκλήρωσε την τρίτη περίοδο χωρίς να σκοράρει, έχοντας 0/13 σουτ! Σε αυτό το διάστημα οι "ερυθρόλευκοι" έκαναν σερί 21-0, μετατρέποντας το 50-38 του ημιχρόνου σε 71-38 στο 30', την ώρα που η Κηφισιά μέτρησε 0/8 δίποντα και 0/5 τρίποντα. Η προηγούμενη αρνητική επίδοση σε μια περίοδο ανήκε στον Πανιώνιο και τον Ηλυσιακό που είχαν σημειώσει 2 πόντους στις αναμετρήσεις με τον Πανελλήνιο (ήττα με 66-60, 2008-09) και τον Άρη (ήττα με 114-63, 2003-04), αντίστοιχα.

Δεν ήταν μόνο το αυτοκαλάθι!

7. Η παρωδία των 27.5" με το Λαύριο

Η αναμέτρηση της Κηφισιάς με το Λαύριο για την 3η αγωνιστική της Basket League 2016-17 ξεκίνησε το Σάββατο 4 Οκτωβρίου και ολοκληρώθηκε στις... 18 Ιανουαρίου, λίγο μετά τις 18:00 στο Ζηρίνειο, αφού οι "ερυθρόλευκοι" κατέθεσαν ένσταση για το καλάθι του Μαυροειδή που δεν μέτρησε! Η ομάδα των βορείων προαστίων επικράτησε με σκορ 83-80 έπειτα από την απόφαση του ΑΣΕΑΔ για την επανάληψη των τελευταίων 27.5", σε ένα σκηνικό με αρκετές… σουρεάλ καταστάσεις. Όπως, για παράδειγμα, η παρουσία παικτών στο τελικό στατιστικό του αγώνα που εκείνη την περίοδο αγωνίζονταν σε άλλες ομάδες.

8. Οι εξαγγελίες για νέο γήπεδο και Ευρώπη

Κατά τη διάρκεια της παρουσίασης της Κηφισιάς για τη σεζόν 2014-15, ο πρόεδρος της ΚΑΕ, Γιώργος Βαγενάς, αναφέρθηκε στο Ζηρίνειο και μίλησε για την ανάγκη να δημιουργηθεί "ένα νέο γήπεδο που να μπορεί να καλύψει τις ανάγκες της Νέας Κηφισιάς και να είναι κατάλληλο και για ευρωπαϊκούς αγώνες, αν με το καλό έρθουν και τέτοιες επιτυχίες για την ομάδα...". Μετά το τέλος της εφετινής σεζόν κι ενώ η ομάδα του Ηλία Παπαθεοδώρου τερμάτισε στην έκτη θέση της κατάταξης με ρεκόρ 12-14, η ΚΑΕ ενημέρωσε ότι "η FIBA έκανε δεκτή την Κηφισιά για να αγωνιστεί σαν τρίτη ομάδα της Ελλάδας στο Basketball Champions League!". Μάλιστα ο κος. Βαγενάς παραδέχτηκε μιλώντας στο Sport24.gr ότι " μας εξιτάρει η προοπτική της Ευρώπης " όμως οι εξελίξεις δεν δικαίωσαν τις προσδοκίες και τα πλάνα της ομάδας.

Twitter @Giannis_Stavr

TAGS ΚΗΦΙΣΙΑ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ