ΠΑΟΚ

Ο ΠΑΟΚ και το "κεφάλαιο" Λέβινγκστον

Ο ΠΑΟΚ και το "κεφάλαιο" Λέβινγκστον
Λέβινγκστον

Η απόκτηση του Λέβινγκστον από τον ΠΑΟΚ που έγινε με φόντο την κατάκτηση του ευρωπαικού πρωταθλήματος, τα θετικά νούμερα του Αμερικανού στην Ευρώπη και το φοβερό κάρφωμα μπροστά στον Μουρεσάν (VIDEOS).

Από τον μπασκετικό ΠΑΟΚ έχουν περάσει πολλοί μεγάλοι παίκτες και ένας από αυτούς είναι ο Κλιφ Λέβινγκστον ο οποίος σύμφωνα με την ενημέρωση της ΚΑΕ, εκτός συγκλονιστικού απροόπτου θα βρεθεί στη Θεσσαλονίκη για το φιλικό με την TΣΣΚΑ Μόσχας στις 9/9, όταν θα γιορταστούν τα 90 χρόνια του "Δικεφάλου". Ας κάνουμε ένα flashback σε ό,τι αφορά τον Λέβινγκστον και το περάσμά του από την ομάδα της Θεσσαλονίκης.

Ο ΠΑΟΚ παλαιότερα είχε μόνο ρόλο πρωταγωνιστή (κάτι που δεν γίνεται πλέον, με τον "Δικέφαλο" να προέρχεται από μια αποτυχημένη -εξαιτίας πολλών λαθών που έγιναν- χρονιά με την κατάκτηση της πέμπτης θέσης στη Basket League και το "χαστούκι" από τον Φάρο στο Κύπελλο) και μετά την κατάκτηση του Κυπέλλου Κυπελλούχων Ευρώπης το 1991 αλλά και του πρωταθλήματος Ελλάδας το 1992, ο πήχης μπήκε πολύ ψηλά.

Από συμπαίκτης του Τζόρνταν στον ΠΑΟΚ που "κοιτούσε" ψηλά

Ο τότε πρόεδρος του "Δικεφάλου", Νίκος Βεζυρτζής είχε στο μυαλό του τον στόχο την κατάκτησης του ευρωπαικού πρωταθλήματος. Ετσι πριν το ξεκίνημα στης σεζόν 1992-93 αποκτήθηκε ο Λέβινγκστον ο οποίος είχε πολλές παραστάσεις (αποτέλεσε μια μεταγραφή που σκόρπισε ενθουσιασμό στους οπαδούς της ομάδας της Θεσσαλονίκης). Ο Αμερικανός από το 1982 ως το 1984 είχε παίξει στους Πίστονς, από το 1984 ως το 1990 αγωνίστηκε στους Χοκς (έκανε την καλύτερή του χρονιά εκεί με τους 10 πόντους μέσο όρο την σεζόν 1887-88) και από το 1990 ως το 1992 ανήκε στους Μπουλς με τους οποίους μάλιστα κατέκτησε το πρωτάθλημα του ΝΒΑ δύο φορές (1991 και 1992) έχοντας ως συμπαίκτη τον Μάικλ Τζόρνταν.

Το "καταραμένο" ματς με την Μπενετόν και τα καλά νούμερα του Λέβινγκστον

Ο Λέβινγκστον είχε θετική παρουσία στον ΠΑΟΚ (την σεζόν 1992-93 που ανήκε στον "Δικέφαλο") όσον αφορά τα ευρωπαικά παιχνίδια και αυτό το "δείχνουν" τα νούμερά του. Είχε 16,6 πόντους ανά αγώνα (με διψήφιο αριθμό πόντων σε όλα τα ευρωπαικά ματς που έπαιξε) και 11,5 ριμπάουντ ανά παιχνίδι ενώ ο μέσος όρος του σκοραρίσματος ήταν ο δεύτερος μεγαλύτερος στον ΠΑΟΚ μετά από αυτόν του Μπάνε Πρέλεβιτς (21,6 ο μέσος όρος πόντων).

Ο "Δικέφαλος" με τον Αμερικανό να αποτελεί ένα από τα μεγάλα "όπλά" του, το 1993 είχε φτάσει στο φάιναλ φορ του ευρωπαικού πρωταθλήματος το οποίο είχε γίνει στην Αθήνα. Για πολλούς τότε ο ΠΑΟΚ ήταν το μεγάλο φαβορί για την πρωτιά καθώς έπαιζε πολύ ωραίο μπάσκετ κατά την διάρκεια της αγωνιστικής χρονιάς 1992-93. Ομως όλα τα όνειρα που γινόταν για κατάκτηση του ευρωπαικού πρωταθλήματος... σταμάτησαν στο ματς με την Μπενετόν.

Στον ημιτελικό ο ΠΑΟΚ είχε χάσει με 77-79 (σε αυτό το... καταραμένο παιχνίδι σύμφωνα με τον Βεζυρτζή λόγω της απώλειας του τίτλου ο "Δικέφαλος" έχασε την μεγάλη ευκαιρία να "γιγαντωθεί" κι άλλο και για πολλά χρόνια να αποτελεί σταθερά μια πολύ μεγάλη δύναμη του ευρωπαικού μπάσκετ), έτσι αντί για τον μεγάλο τελικό έπαιξε στον μικρό τελικό και εκεί είχε νικήσει την Ρεάλ με 76-70. Στο παιχνίδι με την Μπενετόν ο Λέβινγκστον είχε 18 πόντους ενώ στο ματς με την Ρέαλ είχε 11 πόντους.

Κάρφωμα στα... μούτρα του Μουρεσάν

Αν υπάρχει κάτι που δεν μπορεί να ξεχαστεί από τον Λέβινγκστον κατά το διάστημα που έπαιξε στον ΠΑΟΚ, ήταν ο θεαματικός τρόπος παιχνιδιού του. Συχνά συνήθιζε να τελειώνει με καρφώματα τις φάσεις και κάτι αντίστοιχο είχε γίνει απέναντι στην Ορτέζ, στο εκτός έδρας ματς στις 11/3/93 όταν ο "Δικέφαλος" είχε κερδίσει με 86-103. Τότε κατά την διάρκεια του αγώνα απέναντι στην γαλλική ομάδα, ο Λέβινγκστον κάρφωσε μπροστά στα... μούτρα του Ρουμάνου γίγαντα (2.31 ύψος), Γκέοργκε Μουρεσάν και η συγκεκριμένη φάση έχει μείνει αξέχαστη. Δείτε το κάρφωμα στο παρακάτω βίντεο ξεκινώντας από το 0.20.

Λέβινγκστον στο Sport24.gr: "Η υποδοχή μου στο αεροδρόμιο η καλύτερη στιγμή"

O Λέβινγκστον παλαιότερα είχε μιλήσει στο Sport24.grκαι μεταξύ άλλων είχε πει:

Για την αγάπη που κόσμου του ΠΑΟΚ προς το πρόσωπό του και το ότι δεν το έχουν ξεχάσει: "Νιώθω εξαιρετική τιμή γι' αυτό. Έπαιξα γι' αυτούς μόνο μια σεζόν (σ.σ. 1992-93) και εκείνοι ακόμη με θυμούνται. Είμαι πολύ χαρούμενος για το ότι δεν με έχουν ξεχάσει. Εγώ από την πλευρά μου δεν έχω ξεχάσει τις υπέροχες αναμνήσεις που έχω από την Ελλάδα, την Θεσσαλονίκη και πάνω από όλα τον ΠΑΟΚ".

Για την καλύτερη και την χειρότερη στιγμή του στον ΠΑΟΚ: "Η καλύτερη στιγμή μου ήταν όταν πρώτη φορά προσγειώθηκα και είδα όλους τους οπαδούς στο αεροδρόμιο, αλλά και τους φιλάθλους της ομάδας κατά την διάρκεια της πρώτης μου προπόνησης. Η χειρότερη μου ήταν το πως χάσαμε από την Μπενετόν στο final four τουευρωπαικού πρωταθλήματος".

Ο ΠΑΟΚ και το "κεφάλαιο" Λέβινγκστον

Ο ΠΑΟΚ και το "κεφάλαιο" Λέβινγκστον

Ο ΠΑΟΚ και το "κεφάλαιο" Λέβινγκστον

TAGS ΠΑΟΚ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ