ΠΑΟΚ

Μακαράς: "Ήμασταν μια ομάδα με πυγμή"

Μακαράς: "Ήμασταν μια ομάδα με πυγμή"
ΠΑΟΚ πανηγυρική Κύπελλο Κυπελλούχων το 1991

Ο Γιώργος Μακαράς μιλάει στο Sport24.gr για την κατάκτηση του Κυπέλλου Κυπελλούχων το 1991, θυμάται την "αντίδραση" του ΠΑΟΚ στο 51-59 κόντρα στην Σαραγόσα αλλά και το ότι έπαιξε στο "4" λόγω της αποβολής των Φασούλα και Παπαχρόνη.

Σαν σήμερα (26/3) πριν από 25 χρόνια ο ΠΑΟΚ "ζούσε" μια πάρα πολύ μεγάλη στιγμή της ιστορίας του. Ηταν 26 Μαρτίου του 1991 όταν ο "Δικέφαλος" κέρδιζε την Σαραγόσα με 76-72 (στην Γενεύη το ματς) και κατακτούσε το Κύπελλο Κυπελλούχων Ευρώπης. Ο ΠΑΟΚ έτσι γινόταν η πρώτη ελληνική ομάδα που "έφερνε" στη χώρα μας ευρωπαϊκό τίτλο μετά από εκείνον της ΑΕΚ το 1968.

Σε εκείνο το παιχνίδι κόντρα στους Ισπανούς ο Γιώργος Μακαράς (σ.σ. τιμήθηκε από τους Πρέλεβιτς και Σταυρόπουλο τον Δεκέμβρη του 2012, στο περιθώριο του φιλικού του "Δικεφάλου με τους Ικαρους Σερρών) μπορεί να μην συνείσφερε στο σκοράρισμα, ωστόσο η προσφορά του ήταν διαφορετική.

Βλέπετε, μετά την αποβολή των Φασούλα και Παπαχρόνη με πέντε φάουλ (σε ένα πολύ κρίσιμο σημείο του αγώνα με την Σαραγόσα) εκείνος χρειάστηκε να παίξει στη θέση "4" και βοήθησε με κάποια -σημαντικά- ριμπάουντ που πήρε, σε ένα ματς μάλιστα που ο ΠΑΟΚ βρέθηκε να χάνει με 51-59 στο 30' (εκτός του Φασούλα και του Παπαχρόνη, αποβλήθηκε με πέντε φάουλ και ο Ιωάννου).

Το Sport24.grζήτησε από τον Μακαρά να θυμηθεί την κατάκτηση του Κυπέλλου Κυπελλούχων και ο τελευταίος μεταξύ άλλων στάθηκε στην πίστη που είχε η τότε ομάδα του "Δικεφάλου" στο να "αρπάξει" εκείνο το τρόπαιο.

"Ο ΠΑΟΚ έδειξε πως το ελληνικό μπάσκετ έχει ανοδική πορεία"

Αρχικά μας είπε για εκείνη την επιτυχία του ΠΑΟΚ: "Hταν μια μεγάλη επιτυχία μετά από τόσα χρόνια που διψούσε το ελληνικό μπάσκετ για μια αναγνώριση έπειτα φυσικά από την επιτυχία της Εθνικής ομάδας το 1987. Σε συλλογικό επίπεδο ήταν ο ΠΑΟΚ που κατάφερε να δείξει ότι το ελληνικό μπάσκετ έχει μια ανοδική πορεία και ότι πρέπει να το υπολογίζουν όλες οι ευρωπαϊκές ομάδες".

Οσο για την προσπάθεια που έγινε επί σειρά ετών ώστε ο "Δικέφαλος" να φτάσει σε μια μεγάλη ευρωπαϊκή διάκριση; "Υ πήρχε προσπάθεια... Βέβαια συνεχίζαμε στο ελληνικό πρωτάθλημα όπου εκεί είχαμε να αντιμετωπίσουμε τις ελληνικές ομάδες. Σε άλλο επίπεδο ήταν το ευρωπαϊκό πρωτάθλημα, δεν είχε καμιά σχέση το τι είχαμε στην Ελλάδα με το εξωτερικό. Η ομάδα του ΠΑΟΚ με την παρουσία της έδειχνε πως είναι από τις ομάδες που στέκονται στο ευρωπαϊκό μπασκετικό στερέωμα. Φυσικά στην ελληνική επικράτεια υπήρχε η ομάδα του Αρη που ήταν δυνατή. Αυτή έπαιζε στο Πρωταθλητριών".

"Δεν ήμασταν ομάδα των πέντε παικτών, είχαμε βάθος"

Απέναντι στην Σαραγόσα η διαιτησία είχε εκνευρίσει τον κόσμο του ΠΑΟΚ καθώς είχαν αποβληθεί με πέντε φάουλ οι Φασούλας, Παπαχρόνης και Ιωάννου και κάποια στιγμή διακόπηκε το ματς λόγω αντικειμένων που έπεσαν στο γήπεδο. Ο "Δικέφαλος" είχε δύσκολο έργο κόντρα στους Ισπανούς λόγω της απώλειας παικτών του, αλλά τελικά τα κατάφερε. "Ημουν πάντα από τους παίκτες και έχω την φιλοσοφία πως ο καθένας κοιτάει την δουλειά του.

Ετσι και οι διαιτητές την δικιά τους... Δεν νομίζω πως θα έφταναν στο σημείο να μας βλάψουν, σίγουρα όμως υπάρχουν και αρνητικές διαιτησίες",ανέφερε ο άλλοτε καλαθοσφαιριστής του ΠΑΟΚ για την διαιτησία εκείνουν του αγώνα και πρόσθεσε: "Γεγονός είναι πως εμείς καταφέραμε να δείξουμε πως μπορούμε να σταθούμε και να κερδίσουμε το παιχνίδι με οποιαδήποτε απουσία παικτών. Δεν ήμασταν μια ομάδα των πέντε παικτών. Ημασταν μια ομάδα που είχε βάθος (σ.σ. στον πάγκο)".

Μακαράς: "Ήμασταν μια ομάδα με πυγμή"

"Αγωνίστηκα στο«4», μια θέση που είχα πολλά χρόνια να παίξω"

Μετά την αποβολή των Φασούλα και Παπαχρόνη, ο Μακαράς χρειάστηκε να προσφέρει στη θέση "4" και έκανε ό,τι μπορούσε για να δώσει σημαντικές βοήθειες στην ρακέτα. Ηταν μια δύσκολη αποστολή γι' αυτόν; " Εγώ βασικά πάντοτε ξεκινούσα (σ.σ. στο ματς) γιατί ήμουν στην πεντάδα του ΠΑΟΚ. Απλώς όταν βγήκε ο Παπαχρόνης και ο Φασούλας με πέντε φάουλ, χρειάστηκε να πάω στη θέση «4» αφού σαν «5» τότε έπαιζε ο Κεν Μπάρλοου.

Χρειάστηκε να αλλάξω θέση, μια θέση την οποία είχα να την παίξω πολλά χρόνια γιατί εγώ στο ξεκίνημα της καριέρας μου έπαιζα σέντερ φορ. Εντάξει, δεν ήταν δύσκολο... Δεν ήταν κάτι πρωτόγνωρο για μένα. Πιστεύω πως ο κάθε αθλητής ό,τι του ζητείται, πρέπει να δίνει το 100% των δυνατοτήτων του και των δυνάμεών του. Το αν τα καταφέρει, αυτό φαίνεται από το αποτέλεσμα".

Συνεχίζοντας, υπογράμμισε για εκείνη την ομάδα των "ασπρόμαυρων": "Για μένα έχει σημασία ότι ήμασταν μια ομάδα με πυγμή, με πίστη και το πιστεύαμε αυτό το παιχνίδι (σ.σ. κόντρα στην Σαραγόσα), γι' αυτό και το κερδίσαμε κιόλας. Βέβαια ο κόσμος είχε χάσει την ψυχραιμία του και είχαν γίνει τα επεισόδια γιατί σου λέει «όταν χάνουμε όλους μας τους ψηλούς και θα παίξουμε με έναν και έχει τόσο πολύ παιχνίδι μπροστά, είμαστε καταδικασμένο». Αλλά τελικά «φάνηκαν» όλα τα παιδιά, συσπειρωθήκαμε και τα καταφέραμε".

"Στο -8 δεν πανικοβληθήκαμε και πιστεύαμε στην νίκη"

Στο 30' ο ΠΑΟΚ έχανε με 51-59 έχοντας μάλιστα τα προβλήματα των φάουλ. Παρ' όλα αυτά ο "Δικέφαλος" "γύρισε" το ματς απέναντι στους Ισπανούς και ο Μακαράς τόνισε για την αγωνιστική "αντίδραση" των "ασπρόμαυρων" όταν εκείνοι βρέθηκαν στο -8: "Το θέμα είναι να το πιστεύεις... Αν πιστεύεις πως μπορείς να κερδίσεις και δεν πανικοβληθείς, νομίζω σιγά σιγά μπορείς να «φας» οποιαδήποτε διαφορά. Ξέρουμε πολύ καλά πως ένας αγώνας τελειώνει όταν σφυρίξει ο διαιτητής. Επομένως εμείς το πιστεύαμε αυτό το παιχνίδι, δείξαμε πως έχουμε εμπιστοσύνη πρώτα από όλα στις δυνατότητές μας. Δεν πανικοβληθήκαμε και σιγά σιγά ροκανίσαμε την διαφορά και μπορέσαμε να κερδίσουμε.

Η ψυχραιμία είναι το βασικότερο. Να μην χάσεις την ψυχραιμία και την εμπιστοσύνη σου. Εχουν καλυφτεί διαφορές και εμένα στην καριέρα μου, μου έχει τύχει παιχνίδι 50 δευτερόλεπτα πριν από το τέλος να χάνουμε με 10 πόντους και να το κερδίζουμε. Αυτό έγινε όταν ήμουν στο Περιστέρι με την ΑΕΚ. Ηταν ένας αγώνας που χάναμε 10 πόντους στα 50 δευτερόλεπτα και μπορέσαμε και γυρίσαμε το παιχνίδι. Δύο-τρία τρίποντα να βάλεις, τελείωσε... Εχουν συμβεί αυτά στο μπάσκετ. Στον τελικό επειδή οι αντίπαλοι είναι ισχυροί, δεν βλέπεις εύκολα διαφορές μέσα σε 1-2 λεπτά αλλά πρέπει να έχεις ψυχραιμία".

"Η υποδοχή ήταν κάτι το μοναδικό"

Η συζήτησή μας ολοκληρώθηκε ζητώντας του να θυμηθεί τις μεγάλες στιγμές που έζησε η ομάδα του ΠΑΟΚ μετά την κατάκτηση του Κυπέλλου Κυπελλούχων με την υποδοχή του κόσμου του "Δικεφάλου" στη Θεσσαλονίκη. " Από την λήξη του αγώνα μέχρι να φτάσουμε στα σπίτια μας στη Θεσσαλονίκη, θυμάμαι μόνο πανηγύρια. Δεν θυμάμαι τίποτε άλλο. Ούτε να κοιμηθήκαμε, ούτε πώς ήρθαμε, ούτε τι κάναμε... Μονίμως εμείς οι παίκτες είχαμε δίπλα μας τους φιλάθλους μας, οι οποίοι μας είχαν τιμήσει με την παρουσία τους και μας βοήθησαν στην Γενεύη. Στο αεροπλάνο, στο αεροδρόμιο η υποδοχή ήταν κάτι το μοναδικό... Και φυσικά είναι αυτά που σου μένουν μετά από τόσα χρόνια", υπογράμμισε ο Μακαράς.

ΚΑΕ: "Τεράστια επιθυμία για να γυρίσει ο ΠΑΟΚ στον δρόμο των επιτυχιών"

Aναφορά στην κατάκτηση του Κυπέλλου Κυπελλούχων του 1991 έχει η ΚΑΕ ΠΑΟΚ. Μεταξύ άλλων αναφέρει: "Όλα τα έντονα και πρωτόγνωρα είναι η αλήθεια συναισθήματα εκείνης της βραδιάς επιστρέφουν και πάλι. Μαζί τους επιστρέφουν και οι αναμνήσεις, αλλά και η τεράστια επιθυμία για να γυρίσει ο ΠΑΟΚ στο δρόμο των επιτυχιών. Η στέρηση είναι μεγάλη και το γνωρίζουν καλύτερα από τον καθένα ο Μπάνε Πρέλεβιτς με το Νίκο Σταυρόπουλο. Ηγέτες εκείνης της ομάδας, έζησαν όλες τις μεγάλες στιγμές του ΠΑΟΚ. Είναι και σήμερα εδώ, ηγούνται της δύσκολης προσπάθειας της ομάδας, να ξεπεράσει τα προβλήματα του παρελθόντος για να μπορέσει να κοιτάξει και πάλι ψηλά! Η επιμονή και η υπομονή είναι εφόδια απαραίτητα σε αυτή την προσπάθεια. Η ειλικρινής αγάπη για τον ΠΑΟΚ αποτελεί την κινητήριο δύναμη. Όλων μας. Όπως το '91 στη Γενεύη...".

Οι πόντοι του ΠΑΟΚ (κόντρα στην Σαραγόσα):Πρέλεβιτς 31 (3), Μπάρλοου 20, Σταυρόπουλος 15 (1), Φασούλας 7, Ιωάννου 3, Μακαράς, Παπαχρόνης, Μπουντούρης


kipello kipellouxon 1991 από kikres
TAGS ΠΑΟΚ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ