ΠΑΟΚ

Η πρώτη Κούπα του ΠΑΟΚ στο μπάσκετ

Η πρώτη Κούπα του ΠΑΟΚ στο μπάσκετ

Πέρασαν 58 χρόνια από το πρώτο πρωτάθλημα του ΠΑΟΚ, όταν και νίκησε τον Άρη, έχοντας για πρωταγωνιστές τους Οικονόμου (25π) και Θεοδωρίδη (18π).

Εκείνο το ζεστό απόγευμα της 9ης Αυγούστου του 1959 (σαν σήμερα πριν από 58 χρόνια), το ανοιχτό γήπεδο της Χ.Α.Ν.Θ. ζούσε μεγάλες στιγμές. Χιλιάδες φίλαθλοι προσήλθαν στις τσιμεντένιες κερκίδες για να παρακολουθήσουν ένα σπουδαίο τοπικό ντέρμπι που θα έκρινε τον πρωταθλητή Ελλάδος.

Ο ΠΑΟΚ, μετά από ένα συγκλονιστικό παιχνίδι, θα πανηγυρίσει την νίκη απέναντι στον Άρη με 66-58 και θα σηκώσει την πρώτη του… κούπα στο μπάσκετ. Σαν μια σκηνή από το… μέλλον, από τις θρυλικές αναμετρήσεις της δεκαετίας του 1980 που επίσης έκριναν το πρωτάθλημα. Σε εκείνο το πρωτάθλημα συμμετείχαν μόλις 7 ομάδες, ο ΠΑΟΚ, ο Άρης, το Σπόρτιγκ, η ΑΕΚ, ο Ηρακλής, ο Ολυμπιακός κι ο Εθνικός.

Ο Δικέφαλος του Βορρά τελείωσε τις υποχρεώσεις του με απολογισμό 4 νίκες και 2 ήττες όσες είχαν και οι Άρης και Σπόρτιγκ. Έτσι η υπόθεση της πρωτιάς κρίθηκε σε αγώνες μπαράζ. Είναι αξιοσημείωτο ότι το παιχνίδι της 9ης Αυγούστου διεύθυναν γιουγκοσλάβοι διαιτητές και πιο συγκεκριμένα οι Βούκοβιτς και Παστόρ. Ο έφορος της ομάδας μπάσκετ του Δικεφάλου (μετέπειτα πρόεδρος της ΠΑΕ ΠΑΟΚ), Γιώργος Παντελάκης, δηλώθηκε τυπικά σε εκείνο το ματς ως προπονητής καθώς ο Ηράκλειος Κλάγκας, ήταν ταυτόχρονα παίκτης-προπονητής.

Οι πόντοι σε εκείνο το ματς ήταν:

ΠΑΟΚ: Οικονόμου 25, Θεοδωρίδης 18, Κλάγκας 6, Κωνσταντινίδης 5, Πασχάλης 5, Δαπόντες 3, Αγγελίδης 2, Στάλιος 2, Κόκκος, Στεργίου, Κυριακού, Αστεριάδης.

ΑΡΗΣ: Γούσιος 17, Φλώκας 14, Πετράκης 13, Μακρής 9, Σπηλιάκος 3, Διονυσόπουλος 2, Παπαδάκης, Πεταλίδης, Κωνσταντάρας

TAGS ΠΑΟΚ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ