ΠΑΟΚ

Γιατί ο DJ Κούπερ δεν είναι σαν τους άλλους!

Γιατί ο DJ Κούπερ δεν είναι σαν τους άλλους!

Ο DJ Κούπερ δεν είναι από τις συνηθισμένες περιπτώσεις... του είδους του. Είναι μελετητής των Ροντρίγκεθ και Διαμαντίδη και παρ' ότι είναι Αμερικανός, προτιμά τον τίτλο στη Euroleague από το ΝΒΑ. Τι του έχει συμβεί;

Κλασική περίπτωση Αμερικανού 23χρονου γκαρντ, δεν θα τον λέγατε. Να σας βοηθήσουμε. Στην ερώτηση "ποιο είναι το πρώτο πράγμα που σε ενδιαφέρει να κάνεις, μόλις πιάσεις την μπάλα" είχε απαντήσει "να δώσω πάσα". Τι θα διάλεγε αν του έλεγαν πως ή θα παίξει στο ΝΒΑ ή θα πάρει την Euroleague; "Να πάρω τη Euroleague"!

Το καλύτερο δεν σας το είπαμε: ο DJ Cooper είναι ο πρώτος στις ασίστ της Basket League ΟΠΑΠ. Μετά την 24η αγωνιστική, έφτασε τις 157 τελικές πάσες και έχει πίσω του τους Γιάννη Γκαγκαλούδη (108), Δημήτρη Διαμαντίδη (106), Νίκο Λιακόπουλο (100) κλπ. -προς αποφυγή παρεξηγήσεων, αναφέραμε όσους έχουν τουλάχιστον 100 ασίστ.

Αυτή βέβαια, ήταν η ιστορία της ζωής του από τότε που θυμάται τον εαυτό του, με μια πορτοκαλί μπάλα στα χέρια. Μεγαλωμένος στο Σικάγο, κάθισε στα θρανία του Hales Franciscan (...σαν να λέμε της περιοχής του), πριν τον καλέσουν για την τελευταία του χρονιά στη Seton Academy. Τότε ήταν που μπήκε στο ραντάρ του έθνους... μπήκε και στη λίστα του ESPN, με τους 30 καλύτερους παίκτες της τάξης του 2009. Τι έκανε για να αξίζει αυτές... τις εισόδους; Έδινε 16π. και 7 ασίστ, ανά αγώνα και ηγήθηκε του σχολείο του στο πρώτο πρωτάθλημα -περιφέρειας- της ιστορίας του, σε όλα τα σπορ!

Ήθελε να είναι προτεραιότητα

Πλήθος κολεγίων σφάχτηκαν στην ποδιά του. Εκείνος προτίμησε αυτό " όπου θα με έκαναν να αισθάνομαι ως πρώτη προτεραιότητα". Ποιο ήταν αυτό; Το Ohio University. Ο κόουτς John Groce έκανε ό,τι μπορούσε, ώστε να τον πείσει πως έπειτα από εκείνον... ήταν το χάος και έτσι κέρδισε την κούρσα.

Ohio's head coach John Groce, right, hugs D.J. Cooper after they defeated Akron 64-63 in an NCAA college basketball championship game in the Mid-American Conference men's tournament on Saturday, March 10, 2012, in Cleveland.  (AP Photo/Tony Dejak)
Ohio's head coach John Groce, right, hugs D.J. Cooper after they defeated Akron 64-63 in an NCAA college basketball championship game in the Mid-American Conference men's tournament on Saturday, March 10, 2012, in Cleveland. (AP Photo/Tony Dejak) ASSOCIATED PRESS

Ο Groce είχε δει τον Cooper να παίζει ως παιδί, στο πλαίσιο ενός ερασιτεχνικού προγράμματος, στο Σικάγο, όταν είχε πρώτο αναλάβει το Ohio. Αμέσως αποφάσισε πως θα ήταν ο τέλειος point guard για το γρήγορο παιχνίδι που ήθελε να καθιερώσει. Παρεμπιπτόντως, ο εν λόγω κύριος είχε βοηθήσει το Ohio State να πάρει τους Greg Oden και Mike Conley Jr, ως ασίσταντ του Thad Matta. Για να πείσει τον DJ, πρώτα έπεισε τη μητέρα του που είχε τη φήμη... pit bull.

Σε μια από τις επισκέψεις του Groce, στο σπίτι της φαμίλιας, η Dionne απαίτησε από τον κόουτς να εκπονήσει πλάνο αποφοίτησης του γιου της, σε 48 μήνες "γιατί ουδόλως με νοιάζει η άμυνα στο τρίποντο", είχε προσθέσει. Εκείνος της έδωσε την καλύτερη απάντηση (γιατί το ίδιο είχε ρωτήσει, όποιον ήθελε τον DJ), πράγμα που δεν γνώριζε εκείνη την ημέρα. Το έμαθε όταν πια ο Cooper δεσμεύτηκε με το Ohio University.

Ποιος... John Wall

Ποιοι άλλοι τον ήθελαν; Δυο θα σας πούμε: το Kentucky και το Baylor. Το τελευταίο του έδινε πλήρη υποτροφία, για να εμφανιστεί και στη Big 12, αλλά πριν αποταθούν σε εκείνον, είχαν κάνει προσφορά στον John Wall. Όταν ο Wall τους γύρισε την πλάτη, για να πάει στο Kentucky, το Baylor χτύπησε την πόρτα του Cooper. Αλλά ήταν αργά.

Γιατί ο DJ Κούπερ δεν είναι σαν τους άλλους!

Με το που εμφανίστηκε στο πανεπιστήμιο του Κλίβελαντ, έγινε ο πρωταγωνιστής της ιστορίας. Τελείωσε τη σεζόν (2009-2010) ως ο "Freshman of the year" της Mid American Conference, οδηγώντας τους Bobcats στην πρώτη εμπειρία NCAA Tournament, έπειτα από 27 αγωνιστικές περιόδους. Κάθε βράδυ που πατούσε παρκέ, έδινε 13.5π., 5.4 ριμπ., 5.9 ασίστ και 2.5 κλεψ., για να τελειώσει 11ος στη λίστα με τους σκόρερ της περιφέρειας (η MAC που λέγαμε), 17ος στα ριμπάουντ, με τις επιδόσεις του στα κλεψίματα και στις ασίστ να τον κατατάσσουν στο Νο5 και το Νο7 του έθνους.

Γιατί ο DJ Κούπερ δεν είναι σαν τους άλλους!

Μεταξύ των επιτυχιών που είχε πανηγυρίσει με τους φίλους του, ήταν και αυτή επί των Georgetown Hoyas (του Roy Hibbert), που ήταν στο Νο3 του έθνους, κατά τον πρώτο γύρο της διαδικασίας. Εκείνος είχε 23π. Oυδείς άλλος παίκτης της περιφέρειας είχε περισσότερα λεπτά συμμετοχής από εκείνον -συνολικά στη χρονιά-, ενώ τα 93 κλεψίματα και οι 218 ασίστ σε μια αγωνιστική περίοδο, έγιναν τα νέα ρεκόρ, στην ιστορία του κολεγίου.

Ως δευτεροετής, επίσης είχε μπει στην καλύτερη πεντάδα της MAC, ενώ ανανέωσε το ρεκόρ στις ασίστ (263), με 7.5 ανά αγώνα, τρίτη καλύτερη επίδοση της χώρας. Όλα αυτά τα έκανε πάλι με το Ohio University. Κάνουμε τη διευκρίνιση, γιατί όπως αποκάλυψαν οι γονείς του, Donell και Dionne στο CBSSports.com "ε ίχε δεχθεί προτάσεις για μεταφορά, από τους Tennessee και Baylor. "Δεν ήθελα να πάω κάπου αλλού, γιατί δεν ήθελα να προδώσω τον κόουτς. Όλα έχουν να κάνουν με το πόσο πιστός είσαι. Μένω με εκείνον που με πίστεψε από την αρχή".

Tην τρίτη σεζόν (2011-2012) είχε πάρει μια ίντσα και 15 κιλά, με το ταλέντο του να συνδυάζεται πια και με την προσωπικότητα ενός μικρόσωμου τύπου που έχει να αποδείξει κάτι. " Όταν χρειαζόμαστε την καλύτερη εκδοχή του, παίζει... ακόμα καλύτερα από αυτό που θέλουμε", είχε πει ο κόουτς Groce. Ειρήσθω εν παρόδω, έδειξε και το δρόμο στους Bobcats, για δυο νίκες στο NCAA Tournament, για πρώτη φορά από τη δημιουργία του κολεγίου του. Εμφανίστηκε και στο Sweet 16 -ήταν η τρίτη φορά του πανεπιστημίου του, που ζούσε αυτήν την εμπειρία- και ηγήθηκε της έκπληξης επί του Νο4 Michigan, πριν επιβληθούν και του Νο12 South Florida. Μετά παραδόθηκαν στο Νο1 North Carolina. Εκείνος τελείωσε τη σεζόν ως ο πρώτος Bobcat που έκανε triple double (14π., 10 ριμπ., 10 ασίστ επί του Πόρτλαντ).

Τι έγινε μετά; Μολονότι ο Cooper ήταν πιστός στον Groce, εκείνος αποφάσισε να χαράξει άλλη πορεία και να πάει στο University of Illinois. Πώς αντέδρασε; Έπνιξε τον καημό του, στο παρκέ. Στις 5 Μαρτίου του 2013 σκόραρε 24π. στο καλάθι του Buffalo και έγινε ο μόνος παίκτης, στην ιστορία του κολεγιακού πρωταθλήματος, που είχε 2000 πόντους (2.035 π.), 900 ασίστ (914), 600 ριμπ. και 300 κλεψίματα, στην καριέρα του ως... φοιτητής. Φυσικά, οι 914 ασίστ, τα 323 κλεψίματα, οι 136 φορές που ήταν starter, οι 140 συμμετοχές και τα 267 τρίποντα είναι όλα ρεκόρ του Ohio -από τότε που έκανε εγκαίνια.

Και τι κατάλαβε;

Δεν έγινε πικ στο ντραφτ

Για παίκτες του ύψους του Cooper (1.83), είναι κομματάκι δύσκολο να βρουν μια θέση στο ντραφτ -σε όποιο ντραφτ. Επειδή είχε και μια οικογένεια να θρέψει (έχει έναν γιο, τον DJ ΙΧ με τη σύζυγο του Lucky " κάτι που δεν είχα σχεδιάσει, αλλά με βοήθησε πολύ, για να γίνω πραγματικός άνδρας και να μάθω πώς είναι να έχεις πραγματικές ευθύνες"), έπρεπε να βρει δουλειά.

Γιατί ο DJ Κούπερ δεν είναι σαν τους άλλους!

Οι προτάσεις από την Ευρώπη έπεσαν... βροχή. Οι Μαρκόπουλοι ήταν εκείνοι που τον έκαναν να αισθανθεί ως απόλυτη προτεραιότητα τους. Το συμβόλαιο του είχε και buy out για ομάδα της Euroleague και αυτό ήταν που έκανε τη διαφορά. Στη λίστα υπήρχε η Βιλερμπάν, ενώ μέσα στη σεζόν πληροφορίες αναφέρουν ότι προέκυψε προφορική συμφωνία με τη Φενέρμπαχτσε, αλλά... μπήκε σφήνα ο Pierre Jackson. Οπότε μπορεί και τον απολαμβάνει ο ΠΑΟΚ, τουλάχιστον μέχρι το τέλος της σεζόν. Είχε πει πως θέλει να μείνει, αλλά τελικά προτίμησε την -παχυλή- αμοιβή της Ενισέι, με την οποία υπέγραψε διετές συμβόλαιο.

Μέχρι να δούμε τι θα κάνει, έχετε υπ' όψιν σας πως οι αγαπημένοι του παίκτες είναι οι Σέρχιο Ροντρίγκεθ και Δημήτρης Διαμαντίδης, τους οποίους μελετά, ενώ παρακολουθεί επισταμένως τα ματς της Euroleague.

TAGS ΠΑΟΚ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ