ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ

Υπομονή, το μεγαλύτερο... προσόν του Παπαγιάννη

Υπομονή, το μεγαλύτερο... προσόν του Παπαγιάννη

Πρωτάρης, αλλά όχι "τρακαρισμένος", ο Γιώργος Παπαγιάννης απέδειξε στον τρίτο τελικό του πρωταθλήματος πως μπορεί να τα καταφέρει απέναντι στη φροντ λάιν του Ολυμπιακού. Το Sport24.gr εξηγεί πως ο Αργύρης Πεδουλάκης είναι ο άνθρωπος που τον ξέρει καλύτερα από κάθε άλλον.

Όταν ο Αργύρης Πεδουλάκης πέρασε στο παρκέ του τρίτου τελικού τον Γιώργο Παπαγιάννη στο 1'02'', άπαντες απόρησαν. Ακόμη κι ο ίδιος ο 18χρονος σέντερ, ο οποίος άλλωστε δήλωσε μετά το τέλος της αναμέτρησης με τον Ολυμπιακό, λέγοντας πως "ούτε εγώ περίμενα να μπω τόσο νωρίς στο παιχνίδι". Λογικό τόσο λόγω του νεαρού της ηλικίας του, όσο και δεδομένου του γεγονότος ότι απείχε από τις προπονήσεις ένα μήνα, πριν επιστρέψει το Σάββατο (21/5), για να αποτελέσει μία ακόμη εναλλακτική για το "πράσινο" καλάθι.

Μόνο που, όπως φάνηκε στο ΣΕΦ, πλέον λογίζεται ως η εναλλακτική λύση για τη θέση "5" πίσω από τον Τζέιμς Γκιστ. Ο Βινς Χάντερ (των 3'17'') και ο Μίροσλαβ Ραντούλιτσα (των 1'23'') δεν δείχνουν να έχουν την εμπιστοσύνη του Αργύρη Πεδουλάκη. Όχι ότι είναι απαραιτήτως πρόβλημα αυτό, όσο φυσικά ο Γιώργος Παπαγιάννης κάνει αυτά που έκανε το βράδυ της Πέμπτης (26/5) στο ΣΕΦ.

Παρά την απουσία ενός μήνα και τον υψηλό βαθμό δυσκολίας του αγώνα, η αλήθεια είναι ότι ο 18χρονος σέντερ τα κατάφερε περίφημα. Δεν είναι μόνο οι 9 πόντοι (με 4/5 δίποντα και 1/1 βολές) και τα 5 ριμπάουντ (όλα επιθετικά) σε 15'05'' που τον κατέστησαν σημαντικό για το "πράσινο" ροτέισον, είναι πολύ περισσότερο το γεγονός πως δεν αποτελεί "μαύρη τρύπα" στην άμυνα του Παναθηναϊκού.

Ναι μεν έχει τα... θεματάκια του (αναμενόμενο), αλλά δίνει λύσεις, προστατεύει το καλάθι λόγω ύψους και όγκου και, εν πάση περιπτώσει, εμπνέει μεγαλύτερη σιγουριά σε σχέση με τους άλλους δύο σέντερ που διαθέτει αυτή τη στιγμή το "τριφύλλι". Ειδικά όταν απέναντί του βρίσκει κορμιά που του... ταιριάζουν, όπως ο Νίκολα Μιλουτίνοφ (περισσότερο) και ο Οθέλο Χάντερ (λιγότερο).

ΚΡΑΤΑΕΙ ΧΡΟΝΙΑ ΑΥΤΗ Η ΚΟΛΟΝΙΑ

Οι σχέσεις του Αργύρη Πεδουλάκη με τον Γιώργο Παπαγιάννη δεν είναι... φρέσκες. Ήρθαν, για πρώτη φορά, σε επαφή πριν από περίπου πέντε χρόνια, όταν ο 13χρονος τότε σέντερ αναζητούσε ομάδα στην Αθήνα για να κάνει προπονήσεις και να μπορέσει. Από τη στιγμή που ο Ολυμπιακός τον... απέρριψε, λόγω μεταφορικών, ήταν ελεύθερος να επιλέξει τον επόμενο σταθμό της καριέρας του, με το Περιστέρι να βγαίνει κερδισμένο.

Παρένθεση. Ναι, καλά διαβάσατε: ο Ολυμπιακός έχασε μέσα από τα χέρια του ένα από τα μεγαλύτερα ταλέντα της χώρας, γιατί οι άνθρωποι του δεν ήθελαν να του πληρώνουν τα οδοιπορικά. Ερχόταν άλλωστε από τα Μέγαρα καθημερινά, με τον πατέρα του, Κανέλλο, να εκτελεί χρέη... ταξιτζή σε αυτή τη διαδρομή. Όπως και να έχει, φόρεσε για μερικούς μήνες τη φανέλα των "ερυθρολεύκων", πριν πει "αντίο" με προορισμό το Περιστέρι (το 2011).

Εκεί συνάντησε τον Αργύρη Πεδουλάκη. Μετρ στην αξιοποίηση και βελτίωση των ψηλών, δεν υπήρχε καταλληλότερος για να δουλέψει με ένα ακατέργαστο διαμάντι. Κι αν στην αρχή υπήρχε πρόβλημα με την έκδοση του δελτίου του (σ.σ.: έπρεπε να περιμένει μέχρι τον Δεκέμβριο εκείνης της χρονιάς), στην πορεία όλα έγιναν καλύτερα. Συμμετείχε στις προπονήσεις τις ανδρικής ομάδας (που παρεμπιπτόντως είχε επιστρέψει στην Α1), ξεχώριζε σαν τη μύγα μες στο γάλα στους αγώνες της παιδικής και σιγά σιγά βρήκε τον χώρο και τον χρόνο που χρειαζόταν για να παρουσιάσει το ταλέντο του στο ευρύ κοινό.

Δεν είχε κλείσει καν τα 15 του, όταν σε αγώνα του Περιστερίου με τον Παναθηναϊκό (στο ΟΑΚΑ), ο "Άρτζι" του έκανε νόημα να βγάλει τη φόρμα του. Είχε έρθει η μεγάλη στιγμή. Ο ύψους 2μ13 (ακόμη τότε) σέντερ των "κυανοκίτρινων" θα πατούσε για πρώτη φορά στην καριέρα του το παρκέ της Α1. Και ω τι σύμπτωση, αυτό του ΟΑΚΑ, όπου κλήθηκε να αντικαταστήσει τον Γκάβιν Έντουαρντς με 2'30'' να μένουν στο δεύτερο δεκάλεπτο. Στα 4'01'' που αγωνίστηκε εκείνο το απόγευμα (της 5ης Ιανουαρίου 2012), ο Γιώργος Παπαγιάννης δεν κατάφερε να πετύχει πόντο (δεν έκανε καν προσπάθεια για σουτ), αλλά μάζεψε το πρώτο του ριμπάουντ.

ΠΑΙΡΝΕΙ ΠΙΣΩ ΤΗΝ... ΥΠΟΜΟΝΗ ΤΟΥ

Το περασμένο καλοκαίρι, το δίλημμα "Παναθηναϊκός ή NCAA" ήταν πιο έντονο από ποτέ. Το ραντεβού που έκανε με τον Σάσα Τζόρτζεβιτς σε ξενοδοχείο της Γλυφάδας τον έπεισε να πει "όχι" στις προτάσεις που είχε από το κολεγιακό πρωτάθλημα, για να υπογράψει το πρώτο του επαγγελματικό συμβόλαιο με το "τριφύλλι". Κι από εκεί να διεκδικήσει το όνειρο της παρουσίας στο ΝΒΑ.

Μόνο που ο "Σάλε" δεν του έδειξε στην πράξη τη δέουσα εμπιστοσύνη. Τον έβαλε μεν στο... κλίμα, δίνοντάς του αρκετό χρόνο συμμετοχής (11'24'') στα παιχνίδια της regular season της Basket League ΣΚΡΑΤΣ, αλλά αυτό έγινε κυρίως του τελευταίους μήνες, όταν η... μουρμούρα για τη μη χρησιμοποίησή του γινόταν ολοένα και πιο έντονη. Επί της ουσίας όμως, αυτός που τόλμησε να τον ρίξει στα βαθιά (βλ. τελικοί) είναι ο Αργύρης Πεδουλάκης, ο μπασκετικός του πατέρας.

ΤΟ ΔΙΛΗΜΜΑ ΑΛΛΑΞΕ ΜΟΡΦΗ

Από εκεί που στο μυαλό του βρισκόταν το NCAA, ως εναλλακτική στην πρόταση του Παναθηναϊκού, πλέον έχει να σκέφτεται τι μέλλει γενέσθαι με το Draft. Ο 18χρονος σέντερ έχει δηλώσει συμμετοχή για φέτος, έχοντας τη δυνατότητα να αποσυρθεί μέχρι τις 13 Ιουνίου. Η αλήθεια είναι πως αυτή τη στιγμή οι πιθανότητες δεν είναι με το μέρος του, κάτι που γνωρίζει κι ο ίδιος. Βλέπετε, τα περισσότερα σενάρια τον φέρνουν -στην καλύτερη- στο τέλος του β' γύρου.

Όπως και να έχει πάντως, στην απόφαση που θα πάρει σχετικά με το Draft, μείζονα ρόλο θα παίξει ο άνθρωπος που θα κάθεται στην άκρη του πάγκου του Παναθηναϊκού μετά το καλοκαίρι. Γίνεται αντιληπτό λοιπόν πως σε περίπτωση που ο Αργύρης Πεδουλάκης συνεχίσει να κοουτσάρει το "τριφύλλι", τότε το να δούμε τον Γιώργο Παπαγιάννη να συνεχίζει με τα πράσινα θα είναι κάτι παραπάνω από πιθανό.

TAGS ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ