ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ

Το τέλος των "πέτρινων χρόνων" του Παναθηναϊκού

Το τέλος των "πέτρινων χρόνων" του Παναθηναϊκού

Σαν σήμερα (24/5), το 1998, ο Παναθηναϊκός κέρδιζε τον ΠΑΟΚ στον πέμπτο τελικό της Α1 και κατακτούσε το πρώτο του πρωτάθλημα μετά από δεκατέσσερα χρόνια ανομβρίας. Το Sport24.gr θυμάται... (video)

Η ιστορία θέλει τον Παναθηναϊκό να παλεύει, αλλά να μην έχει το κάτι παραπάνω που χρειαζόταν για να κατακτήσει το πρωτάθλημα. Αυτή ήταν η... ζωή των "πρασίνων" για μια δεκατετραετία, από τότε δηλαδή που κατέκτησαν τον τίτλο (1984) μέχρι τη στιγμή που ο Λευτέρης Σούμποτιτς τούς οδήγησε ξανά στην κορυφή της Ευρώπης.

Κι ενώ έχουν περάσει 17 χρόνια από το βράδυ που το ΟΑΚΑ έζησε -μετά από πολύ καιρό- στιγμές... κούπας, το Sport24.gr θυμάται τι έγινε στις 24 Μαΐου 1998, μέσα από τα μάτια δύο εκ των πρωταγωνιστών. Του "Πίξι" και του Κώστα Παταβούκα.

"Ψυχολογικό το πρόβλημα"

Είναι σαφές πως δεν γίνεται μια ομάδα να κατακτά διαρκώς τον τίτλο. Ενδέχεται να υπάρχει κάτι που θα βάζει τέλος στη διαδρομή της μέχρι την πηγή, που θέλει να πιεί νερό. Μόνο που στην περίπτωση του Παναθηναϊκού το μεγαλύτερο έλλειμμα δεν είχε να κάνει με αγωνιστικούς παράγοντες, αλλά με ψυχολογικούς. Τάδε έφη Λευτέρης Σούμποτιτς, μιλώντας για το δύσκολο έργο που ανέλαβε το καλοκαίρι του 1997.

Με τον Ολυμπιακό να έχει κατακτήσει το Triple Crown και το "τριφύλλι" να βρίσκεται ξανά... από κάτω, αυτό που καλούταν να κάνει ήταν να το "αναγεννήσει". Εκ του αποτελέσματος φάνηκε πως τα κατάφερε, κάνοντας εξαιρετική δουλειά. Αυτό το οποίο αντιμετώπισε όμως από την πρώτη μέρα που βρέθηκε στο ΟΑΚΑ ήταν " το αρνητικό κλίμα και η loser νοοτροπία που υπήρχε από τις συνεχόμενες απώλειες του πρωταθλήματος", σχολιάζει στο Sport24.gr.

Γι αυτόν ακριβώς τον λόγο " έπρεπε να δουλέψω πάρα πολύ σε αυτό το κομμάτι. Υπήρχαν ποιοτικοί παίκτες, σταθερός κορμός αλλά ήταν εμφανής η έλλειψη της νοοτροπίας του νικητή. Ευτυχώς ήρθαν τότε στην ομάδα του Μπάιρον Σκοτ και ο Ντίνο Ράτζα και όλα άλλαξαν όσον αφορά τη λογική που επικρατούσε. Μιλάμε για παιδιά που έχουν ζήσει στο πετσί τους τι θα πει "τίτλοι" και "νίκες", όπως εξηγεί.

Την άποψη περί κλίματος ηττοπάθειας ενισχύει με τα λεγόμενά του ο Κώστας Παταβούκας που, ως Έλληνας, ήξερε τι συνέβαινε στα πέριξ της ομάδας: " Όταν για τόσα χρονια φτάνει στην πηγή και δεν πίνεις νερό, έχεις στο μυαλό πως μπορεί να συμβεί ξανά. Στον αθλητισμό αυτό ίσως είναι το πιο δύσκολο για να πολεμήσεις. Γι αυτό και νομίζω πως, αν και ήμασταν πολύ καλύτερη ομάδα από τον ΠΑΟΚ, η σειρά πήγε στα πέντε παιχνίδια. Η έδρα έπαιξε σημαντικό ρόλο τότε γιατί έδινε την ώθηση και έκανε τη διαφορά".

Την αμέσως προηγούμενη χρονιά (1996-'97), ο Παναθηναϊκός όχι μόνο είχε μείνει μακριά από τον τίτλο, αλλά δεν έπαιξε καν στα ημιτελικά των πλέι οφ. Ο ΠΑΟΚ έφραξε τον δρόμο του προς την κορυφή, αποκλείοντάς τον (με 2-1 νίκες) από πολύ νωρίς.

" Η ομάδα δεν είχε μπει καν στην τετράδα και γι αυτό υπέγραψα για έναν μόλις χρόνο. Η διοίκηση ήθελε να δοκιμάσει κάτι διαφορετικό και με εμπιστεύτηκε, παρότι ήμουν άπειρος ως προπονητής. Ήξερα ότι ακόμη κι αν η ομάδα τερμάτιζε στη δεύτερη θέση μπορεί να έμενα, αλλά δεν σκέφτηκα ποτέ έτσι", αναφέρει ο Λευτέρης Σούμποτιτς, για να σχολιάσει το ρόστερ που είχε στα χέρια του την πρώτη χρονιά:

" Υπήρχαν παιδιά με μεγάλη εμπειρία, όπως ο Κώστας Παταβούκας και ο Φάνης Χριστοδούλου, άλλοι που... έρχονταν με φόρα από πίσω, όπως ο Νίκος Οικονόμου και ο Φραγκίσκος Αλβέρτης, κι αυτοί που μας άλλαξαν επίπεδο, όπως ο Ντίνο Ράτζα και ο Μπάιρον Σκοτ. Αυτό στο οποίο δούλεψα όμως από την πρώτη στιγμή ήταν το πως θα φτιάξει η ψυχολογία της ομάδας".

Πως φτιάχνει λοιπόν; " Με νίκες", θα πει ορθά κοφτά, εξηγώντας πως " όταν κερδίζεις, όλα είναι πολύ καλύτερα. Όλοι έχουν περισσότερη όρεξη για δουλειά καθι προπόνηση, οι παίκτες είναι χαμογελαστοί, οι φίλαθλοι αφαιρούν την πίεση. Όλα ήταν θέμα νοοτροπίας. Μόλις αρχίσαμε να κάνουμε μαζεμένες νίκες, έφτιαξε πολύ το κλίμα και όλα πήραν τον δρόμο τους".

Στην όλη διαδικασία της... αλλαγής έπαιξε ρόλο κάτι ακόμη, " το ότι είχα το μικρόβιο του πρωταθλητή μέσα μου, από την εποχή που έπαιζα στον Άρη. Αυτό ήθελα να μεταφέρω πάνω απ όλα στην ομάδα και νομίζω πως τα κατάφερα".

Η αρχή της δυναστείας

Το τέλος των "πέτρινων χρόνων" του Παναθηναϊκού

Sport24.gr. Για τον Λευτέρη Σούμποτιτς όμως, δεν ήταν έτσι. Γιατί;

" Για μένα μετράει πιο πολύ το πρώτο, γιατί έδιωξε τη γκρίνια και την ψυχολογία του loser", για να σχολιάσει εν συνεχεία τη δήλωση του πρώην παίκτη του ("Νομίζω πως στο μυαλό του κόσμου, η ιστορία του Παναθηναϊκού άλλαξε όταν πήραμε το πρωτάθλημα στο ΣΕΦ, το 1999. Εκείνη τη χρονιά αποτύχαμε παταγωδώς να πάρουμε το πρωτάθλημα, με τον Ντομινίκ που έφυγε από την ομάδα. Ο κόσμος αυτό περίμενε με μεγάλη προσμονή. Αυτό περιμένει πάντα ο κόσμος. Νομίζω ότι είναι ό,τι πιο χαραγμένο στο μυαλό του κόσμου του Παναθηναϊκού"): " Ο Νίκος ήταν στην ομάδα που έχανε για αρκετά χρόνια τον τίτλο από τον Ολυμπιακό. Είχε κι αυτός έναν... καημό. Προσωπικά όμως δεν το έβλεπα έτσι. Ήθελα απλά να πάρω το πρωτάθλημα. Δεν με ενδιέφερε κάτι άλλο".

Από την πλευρά του, ο Κώστας Παταβούκας είχε να πει ότι " θα έλεγα πως το επόμενο πρωτάθλημα ήταν αυτό που γύρισε τον διακόπτη. Δεν μπορείς όμως, να πας απευθείας από τη μία πλευρά στην άλλη. Ήταν το πρώτο βήμα που χρειαζόταν για να "χτιστεί" η μετέπειτα αυτοκρατορία. Το προοίμιο ήταν η σειρά των τελικών με τον ΠΑΟΚ, ο διακόπτης το πρωτάθλημα το ΣΕΦ και μετα ακολούθησε ο,τι ακολούθησε".

Ο ΠΑΟΚ μείωσε... την πίεση

Το τέλος των "πέτρινων χρόνων" του Παναθηναϊκού

ο ΠΑΟΚ ήταν πολύ δυνατή και επικίνδυνη ομάδα, κάτι που έδειχνε και το γεγονός πως μόνο αυτός μας κέρδισε στο ΟΑΚΑ εκείνη τη χρονιά".

Ενώ πρόσθεσε πως " στους παίκτες έφυγε ένα μεγάλο βάρος που δεν θα έβρισκαν απέναντί τους τον Ολυμπιακό, αλλά εγώ δεν το σκεφτόμουν καθόλου έτσι. Το ότι ο ΠΑΟΚ βρισκόταν στους τελικούς έλεγε πολλά, όπως επίσης το γεγονός πως είχε αποκλείσει με μειονέκτημα έδρας τον Ολυμπιακό στα ημιτελικά".

Με τον Κώστα Παταβούκα να ισχυρίζεται πως " η απουσία του Ολυμπιακού από τους τελικούς αποσυνέδεσε το παρελθόν με το παρόν. Αφαίρεσε τη φυσιολογική φόρτιση που θα υπήρχε σε αντίθετη περίπτωση λόγω του αισθήματος ανωτερότητας που είχε ο Ολυμπιακός, ως πέντε σερί φορές πρωταθλητής".

Η κουβέντα του Θανάση και το καλοκαίρι των αλλαγών

Το τέλος των "πέτρινων χρόνων" του Παναθηναϊκού

Γι αυτό και η αναφορά του Κώστα Παταβούκα στο " ότι χάρη στα αποδυτήρια που είχαμε καταφέραμε να μείνουμε "όρθιοι" τότε. Μας έκανε πιο δυνατούς αυτή η αποτυχία. Αυτό σημαίνει πως ό,τι είχαμε χτίσει, έγινε πιο γερό".

Το τελικό αποτέλεσμα όμως άλλαξε τα πάντα. " Έγιναν κάποια πράγματα που δεν θέλω ούτε να θυμάμαι, όταν γυρίσαμε στην Ιταλία", αναφέρει, για να εξηγήσει πως " όταν με ρώτησε ο κ. Θανάσης (Γιαννακόπουλος) για το τι θυμάμαι από εκείνη τη χρονιά, του απάντησα "μόνο τα καλά και τα ωραία".

Παρεμπιπτόντως, η κατάκτηση του πρωταθλήματος βοήθησε το "τριφύλλι" να μπει στην... αγορά διεκδικώντας μεγαλύτερα ονόματα ανά την Ευρώπη, με το δίδυμο των Νάντο Τζεντίλε και Ντέγιαν Μποντίρογκα να συμβάλλει στην αλλαγή επιπέδου και ποιότητας της ομάδας, πριν ακολουθήσει η έναρξη της δυναστείας και η δεύτερη κατάκτηση ευρωπαϊκού τροπαίου, από το "τριφύλλι".

Η πορεία προς τον τίτλο

Αγωνιστική Αγώνας Αποτέλεσμα
Παναθηναϊκός - Ηρακλής 86-59
Απόλλων Πατρών - Παναθηναϊκός 59-75
Παναθηναϊκός - ΑΕΚ 70-58
Άρης - Παναθηναϊκός 69-64
Παναθηναϊκός - Δάφνη 86-65
Πανιώνιος - Παναθηναϊκός 68-81
Παναθηναϊκός - Λάρισα 92-58
Παπάγου - Παναθηναϊκός 56-83
Παναθηναϊκός - Ολυμπιακός 68-48
10η Παναθηναϊκός - Ηράκλειο 98-76
11η ΠΑΟΚ - Παναθηναϊκός 76-65
12η Παναθηναϊκός - Περιστέρι 92-65
13η Σπόρτιγκ - Παναθηναϊκός 57-78
14η Ηρακλής - Παναθηναϊκός 59-71
15η Παναθηναϊκός - Απόλλων Πατρών 94-73
16η ΑΕΚ - Παναθηναϊκός 66-61
17η Παναθηναϊκός - Άρης 78-67
18η Δάφνη - Παναθηναϊκός 47-69
19η Παναθηναϊκός - Πανιώνιος 95-77
20η Λάρισα - Παναθηναϊκός 60-74
21η Παναθηναϊκός - Παπάγου 90-67
22η Ολυμπιακός - Παναθηναϊκός 67-65
23η Ηράκλειο - Παναθηναϊκός 79-80
24η Παναθηναϊκός - ΠΑΟΚ 65-66
25η Περιστέρι - Παναθηναϊκός 51-53
26η Παναθηναϊκός - Σπόρτιγκ 74-65
Playoffs (1/4) Παναθηναϊκός - Ηράκλειο 85-56
Playoffs (1/4) Ηράκλειο - Παναθηναϊκός 73-63
Playoffs (1/4) Παναθηναϊκός - Ηράκλειο 74-52
Playoffs (1/2) Παναθηναϊκός - ΑΕΚ 67-57
Playoffs (1/2) ΑΕΚ - Παναθηναϊκός 65-56
Playoffs (1/2) Παναθηναϊκός - ΑΕΚ 51-47
Playoffs (Τελικοί) Παναθηναϊκός - ΠΑΟΚ 63-55
Playoffs (Τελικοί) ΠΑΟΚ - Παναθηναϊκός 73-58
Playoffs (Τελικοί) Παναθηναϊκός - ΠΑΟΚ 55-48
Playoffs (Τελικοί) ΠΑΟΚ - Παναθηναϊκός 64-57
Playoffs (Τελικοί) Παναθηναϊκός - ΠΑΟΚ 68-58

Το ρόστερ

Όνομα Χώρα
Ντίνο Ράτζα Κροατία
Μπάιρον Σκοτ Αμερική
Φάνης Χριστοδούλου Ελλάδα
Φραγκίσκος Αλβέρτης Ελλάδα
Νίκος Οικονόμου Ελλάδα
Αντώνης Φώτσης Ελλάδα
Μίκαελ Κοχ Γερμανία
Φεράν Μαρτίνεθ Ισπανία
Κώστας Παταβούκας Ελλάδα
Σάσα Χούπμαν Γερμανία
Γιώργος Καλαϊτζής Ελλάδα
Τζόνι Μπραντς Αμερική
Ανδρέας Γλυνιαδάκης Ελλάδα
Βαγγέλης Βουρτζούμης Ελλάδα

Θυμηθείτε τι ακολούθησε το φινάλε του πέμπτου τελικού

TAGS ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ