ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ

Το προφίλ του Γιώργου Παπαγιάννη: Τι θα κάνει στον Παναθηναϊκό

Το προφίλ του Γιώργου Παπαγιάννη: Τι θα κάνει στον Παναθηναϊκό
ACTION IMAGES PRESS AGENCY

Ο Γιώργος Παπαγιάννης επέστρεψε πιο έμπειρος, πιο γυμνασμένος, αλλά και πιο πεινασμένος στον Παναθηναϊκό έπειτα από μία διετία στο ΝΒΑ, για να προσφέρει, ύψος, μέγεθος και νιάτα στην γραμμή ψηλών του.

Είναι πλέον επίσημο. Ο Γιώργος Παπαγιάννης επέστρεψε έπειτα από μία διετία στο ΝΒΑ στον Παναθηναϊκό , “κλείνοντας” το ροτέισον των σέντερ στους “πράσινους”, το οποίο περιλαμβάνει ακόμα τους Τζέιμς Γκιστ, Στεφάν Λάσμε και Ίαν Βουγιούκα.

Η αλήθεια είναι ότι σε μία τόσο ποιοτική γραμμή ψηλών, η προσθήκη του Παπαγιάννη έμοιαζε με πολυτέλεια. Όταν όμως έχεις την δυνατότητα να αποκτήσεις έναν παίκτη με τα χαρακτηριστικά του Μεγαρίτη σέντερ (γηγενής, διεθνής, 21 χρονών, 2.18 μέτρα) δεν γίνεται να αφήσεις την ευκαιρία να πάει χαμένη. Ειδικά αν λάβει κανείς υπόψη ότι η τριάδα των σέντερ του Παναθηναϊκού έχει μέσο όρο ηλικίας 33 χρόνια.

Αυτό προφανώς σκέφτηκαν στον Παναθηναϊκό, με τους “πράσινους” να βάζουν κάτω τα δεδομένα και να αποφασίζουν να προσθέσουν μέγεθος και νιάτα σε μία γραμμή ψηλών που είχε ανάγκη από έναν παίκτη με τα στοιχεία του Παπαγιάννη κι ας φαίνεται να “τρακάρει” πάνω στον ποιοτικό Ίαν Βουγιούκα, με τον οποίο έχει αρκετά κοινά χαρακτηριστικά.

POST UP, PICK AND ROLL ΚΑΙ ΑΚΟΜΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Είναι κάτι παραπάνω από εμφανές ότι το πρώτο πράγμα που πρόσθεσε ο Παναθηναϊκός με την απόκτηση του Παπαγιάννη είναι ύψος και μέγεθος. Με ύψος 2.18 μέτρα και άνοιγμα χεριών 2.29 μέτρα, ο 21χρονος σέντερ δεν γίνεται να περάσει απαρατήρητος. Κάθε ομάδα έχει ανάγκη από τουλάχιστον έναν παίκτη με τα στοιχεία του Παπαγιάννη. Αν, δε, κοιτάξει κανείς στο ρόστερ του Ολυμπιακού – γιατί πάντα αυτό λαμβάνεται υπόψη – θα δει ότι οι “ερυθρόλευκοι” έχουν δύο βαρείς σέντερ (Μιλουτίνοβ, Μπόγρης), με ό,τι αυτό συνεπάγεται στον σχεδιασμό των δύο ομάδων.

Το προφίλ του Γιώργου Παπαγιάννη: Τι θα κάνει στον Παναθηναϊκό
EUROKINISSI

Κύριο χαρακτηριστικό του Παπαγιάννη βέβαια εξακολουθεί να είναι η ικανότητά του να ποστάρει, κάτι που στην γραμμή ψηλών των “πράσινων” έκανε μέχρι στιγμής μόνο ο Βουγιούκας, ενώ πλέον στην περιφερειακή γραμμή είναι δεδομένο ότι θα δούμε κάτι τέτοιο να κάνουν οι Κιθ Λάνγφορντ και Ιωάννης Παπαπέτρου. Ο Παπαγιάννης δεν έχει το footwork του Βουγιούκα με πλάτη στο καλάθι, ωστόσο χάρη στην επαφή του με το καλάθι και τον όγκο του μπορεί να προσφέρει πόντους. Απλώς για να το κάνει με συνέπεια σε επίπεδο EuroLeague οφείλει να αφαιρέσει δύο “κακές” συνήθειες που τον ακολούθησαν και στο ΝΒΑ στα ποσταρίσματα: 1. Την τάση του να κάνει μία ή δύο περισσότερες ντρίμπλες παραπάνω από ότι πρέπει – κυρίως επειδή ο αντίπαλός του μπορεί να τον σπρώξει λίγο πιο μακριά από το “ζωγραφιστό” – με αποτέλεσμα να του γίνεται παγίδα. 2. Να δείξει την διάθεση να μην γυρίζει σχεδόν αποκλειστικά από τον αριστερό ώμο για να κάνει δεξί χουκ, παρά να προσθέσει ποικιλία στο παιχνίδι του. Είτε αυτό σημαίνει ένα αριστερό χουκ, είτε κάποιες κινήσεις “Up and Under”.

Ο Παπαγιάννης δεν γύρισε ίδιος παίκτης από τις ΗΠΑ. Πρόσθεσε στοιχεία στο παιχνίδι του, όπως το σουτάκι από τα 4-5 μέτρα (το οποίο πάντα έδειχνε ότι με προπόνηση μπορεί να το προσθέσει στο ρεπερτόριό του, αλλά ακόμα δεν το έχει δουλέψει στον απόλυτο βαθμό), ενώ “κόβει” πιο γρήγορα μετά από σκριν που κάνει και δείχνει να έχει μεγαλύτερο κίνητρο πηγαίνοντας στα ριμπάουντ. Έχει ωστόσο την ανάγκη να συνεχίσει να προσθέτει στοιχεία στο παιχνίδι του στην επίθεση, προκειμένου να γίνει πιο ολοκληρωμένος παίκτης.

ΤΑ ΚΑΛΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΣΧΗΜΑ ΤΟΥ ΥΨΟΥΣ ΣΤΗΝ ΑΜΥΝΑ

Πηγαίνοντας στην άλλη πλευρά του παρκέ, ο πρώην παίκτης των Kings και των Blazers έχει αρκετά από τα καλά και τα άσχημα που “κουβαλούν” μαζί τους παίκτες με τα δικά του σωματομετρικά χαρακτηριστικά. Κάτι ωστόσο που μοιάζει και αναμενόμενο ώρες-ώρες.

Το προφίλ του Γιώργου Παπαγιάννη: Τι θα κάνει στον Παναθηναϊκό
EUROKINISSI

Την ίδια στιγμή που το μέγεθος του Παπαγιάννη δουλεύει στα υπέρ του, έχει βέβαια και τα αρνητικά του. Έχοντας μέτρια πλάγια βήματα, ο 21χρονος σέντερ γινόταν και – κατά τα φαινόμενα – πάντα θα γίνεται στόχος σε καταστάσεις Pick and Roll, με πιο γρήγορους περιφερειακούς να μπορούν να τον ξεπερνούν με ευκολία και να του δημιουργούν φθορά. Εξίσου μεγάλο πρόβλημα, αν όχι μεγαλύτερο, θα έχει ο Παπαγιάννης και σε καταστάσεις hand-off ανάμεσα στον παίκτη που μαρκάρει και τον αντίπαλο περιφερειακό. Με όλο και περισσότερες ομάδες να χρησιμοποιούν τέτοια plays, ο Παπαγιάννης θα καλείται να κινηθεί γρήγορα κόντρα σε περιφερειακούς που ήδη βρίσκονται σε κίνηση και έχουν πλεονέκτημα κόντρα σε οποιονδήποτε, πόσο μάλλον κόντρα σε έναν παίκτη με ύψος 2.18 μέτρα. Είναι σίγουρο ότι ο Τσάβι Πασκουάλ θα έχει μία ευρύτερη φιλοσοφία κάλυψης και κάθε περίπτωση είναι διαφορετική και εξαρτάται από πολλούς παράγοντες (ποιος είναι ο παίκτης, ποιο είναι το spacing των αντιπάλων, πόσος χρόνος μένει για το τέλος της επίθεσης). Αυτό δεν αλλάζει πάντως το γεγονός ότι ο Παπαγιάννης θα είναι “στόχος” της αντίπαλης ομάδας στην άλλη πλευρά του παρκέ.

ΤΙ ΘΑ ΚΑΝΕΙ ΣΤΟΝ ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟ

Ο Παπαγιάννης δεν είναι το παιδάκι που ήταν πριν από δύο χρόνια. Έχοντας περάσει μία διετία στο ΝΒΑ και στην G-League αντιμετώπισε την σκληρή πραγματικότητα του κορυφαίου πρωταθλήματος στον κόσμο και χρειάστηκε κάθε μέρα να αντιμετωπίζει παίκτες υψηλού επιπέδου και με διαφορετικά στυλ παιχνιδιού. Ο διεθνής σέντερ έρχεται για να δουλέψει στον Παναθηναϊκό και να μπορέσει μέσα από το σύστημα να ξεχωρίσει.

Το προφίλ του Γιώργου Παπαγιάννη: Τι θα κάνει στον Παναθηναϊκό
EUROKINISSI

Το rotation στην θέση του σέντερ αυτή τη στιγμή δεν είναι σαφές. Στα χαρτιά ο πρώτος σέντερ θα είναι ο Τζέιμς Γκιστ, με τους Στεφάν Λάσμε, Ίαν Βουγιούκα και Γιώργο Παπαγιάννη να ακολουθούν. Ο Παπαγιάννης βέβαια δεν ήρθε για να είναι τέταρτος σέντερ. Ήρθε για να παίξει και να προσφέρει. Θα υπάρξουν παιχνίδια που θα παίξει πολύ για να ξεκουραστούν οι βετεράνοι ψηλοί. Θα υπάρξουν παιχνίδια που θα παίξει λιγότερο ή και καθόλου. Όποτε μπει στο παρκέ ωστόσο, ο Πασκουάλ θα ζητάει πολλά από αυτόν. Θα του ζητάει να παίξει Pick and Roll με το Νικ Καλάθη, να κάνει καλά σκριν μακριά από την μπάλα στον Λάνγκφορντ, να ποστάρει. Θα του ζητήσει να κάνει πράγματα που δε μπορούν να κάνουν οι Λάσμε και Γκιστ. Είναι πλέον καθαρά στο χέρι του να προσφέρει άμεσα βοήθειες στον Παναθηναϊκό.

TAGS ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ