ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ

Το ΝΒΑ ντραφτ και ο Γιώργος Καλαϊτζάκης

BASKET LEAGUE / ΠΑΟ - ΤΡΙΚΑΛΑ (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΜΑΡΚΟΣ ΧΟΥΖΟΥΡΗΣ / EUROKINISSI)
BASKET LEAGUE / ΠΑΟ - ΤΡΙΚΑΛΑ (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΜΑΡΚΟΣ ΧΟΥΖΟΥΡΗΣ / EUROKINISSI) EUROKINISSI

O Γιώργος Καλαϊτζάκης θα δηλώσει συμμετοχή στο φετινό ντραφτ, αιφνιδιάζοντας πολύ κόσμο. Οι ομάδες του ΝΒΑ όμως τον έχουν στις λίστες τους εδώ και καιρό. Το Sport24.gr αναλύει την περίπτωση του γκαρντ του Παναθηναϊκού.

Έχουν περάσει μόνο μερικές ημέρες από τότε που το ESPN αποκάλυψε ότι ο Γιώργος Καλαϊτζάκης θα δηλώσει συμμετοχή στο φετινό ντραφτ . Η απόφαση του γκαρντ του Παναθηναίκού έπιασε στον ύπνο αρκετό κόσμο στην Ελλάδα. Όσοι όμως παρακολουθούν την περίπτωσή του δεν παραξενεύτηκαν τόσο.

Ο Γιώργος Καλαϊτζάκης βρίσκεται εδώ και αρκετό καιρό στην λίστα πολλών σκάουτερ των ομάδων του ΝΒΑ. Στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού παρακολουθούν αρκετά στενά την περίπτωσή του, αφού θεωρούν ότι είναι ένα από τα καλύτερα prospect στην Ευρώπη στην ηλικία του (των γεννημένων το 1999). Αυτό που στα μάτια αρκετών στην Ελλάδα προκάλεσε έκπληξη, στις ΗΠΑ θεωρήθηκε λογική εξέλιξη με βάση το πώς έχουν ανέβει σταδιακά οι μετοχές του γκαρντ του Παναθηναϊκού τον τελευταίο χρόνο.

Το ΝΒΑ ντραφτ και ο Γιώργος Καλαϊτζάκης

Κάπου εδώ βέβαια αξίζει να αναφερθεί μία ακόμα λεπτομέρεια: Το γεγονός ότι ο Καλαϊτζάκης δήλωσε διαθεσιμότητα στο ντραφτ δεν σημαίνει ότι θα την διατηρήσει κιόλας. Από την στιγμή που θα δηλώσει συμμετοχή θα έχει το δικαίωμα να αλλάξει απόφαση μέχρι τις 11 Ιουνίου. Μέχρι τότε υπολογίζεται να ξέρει αν υπάρχει πιθανότητα να τον επιλέξει κάποια ομάδα και να πράξει αναλόγως.

Το Sport24.gr παρουσιάζει τα δεδομένα που ισχύουν μέχρι στιγμής σε σχέση με τον Γιώργο Καλαϊτζάκη και το ΝΒΑ. Από το πότε οι ομάδες του κορυφαίου πρωταθλήματος άρχισαν να τον προσέχουν πραγματικά, μέχρι τα στοιχεία του παιχνιδιού του και τις πιθανότητες που έχει να επιλεγεί στο φετινό ντραφτ.

ΠΟΤΕ ΤΟΝ ΠΡΟΣΕΞΑΝ ΟΙ ΟΜΑΔΕΣ ΤΟΥ ΝΒΑ

Στις ΗΠΑ άρχισαν να προσέχουν σιγά-σιγά τον Γιώργο Καλαϊζάκη στο Eurobasket U18 της Τουρκίας που διεξήχθη το διάστημα 16-22 Δεκεμβρίου 2016. Στους Αμερικάνους έκαναν εντύπωση τα σωματομετρικά χαρακτηριστικά του γκαρντ του Παναθηναϊκού, ο οποίος ωστόσο σε εκείνη την ομάδα είχε μικρό ρόλο, αφού ήταν έναν χρόνο μικρότερος από τους συμπαίκτες του και μπροστά του είχε τον Μιχάλη Λούντζη. Μερικές εβδομάδες αργότερα ωστόσο τα δεδομένα ήταν διαφορετικά.

Ο Καλαϊτζάκης βρέθηκε παρέα με τον Παναθηναϊκό στο τουρνουά των “μικρών” της EuroLeague (Adidas Next Generation), όντας ο κορυφαίος των “πράσινων”, αριθμώντας 15 πόντους, 4.7 ριμπάουντ, 1 ασίστ και 3.3 κλεψίματα μέσο όρο. Αυτό που έκανε ωστόσο περισσότερο εντύπωση ήταν το γεγονός ότι έχοντας μεγαλύτερο ρόλο μπόρεσε να δείξει ψήγματα του ταλέντου του, κυρίως στον τομέα της δημιουργίας του δικού του σουτ. Οι πρώτοι πραγματικοί σπόροι ενδιαφέροντος προς το πρόσωπό του είχαν ήδη φυτευτεί. Μερικούς ακόμα μήνες αργότερα τα πράγματα θα αποκτούσαν ακόμα περισσότερο ενδιαφέρον.

Το ΝΒΑ ντραφτ και ο Γιώργος Καλαϊτζάκης
FIBA

Στο Eurobasket U18 της Σλοβακίας που διεξήχθη το διάστημα 29 Ιουλιου-6 Αυγούστου ο Καλαϊτζάκης ήταν ο βασικός σούτινγκ γκαρντ της Εθνικής Εφήβων, συνθέτοντας ένα εξαιρετικό δίδυμο παρέα με τον Δημήτρη Μωραϊτη . Οι σκάουτ των ομάδων του ΝΒΑ εντυπωσιάστηκαν από την εμφανή πρόοδό του στον τομέα της δημιουργίας, αλλά και την ικανότητά του να κάνει πολλές δουλειές στο παρκέ, κάτι που φάνηκε και στην στατιστική του, αφού ολοκλήρωσε το τουρνουά έχοντας 14.4 πόντους, 6.1 ριμπάουντ, 2.3 ασίστ και 1.6 κλεψίματα ανά αγώνα. Όταν το τουρνουά ολοκληρώθηκε, το όνομα του Γιώργου Καλαϊτζάκη βρισκόταν πολύ ψηλά στα σημειωματάρια όλων, σε σημείο που αρκετοί θεωρούσαν ότι ήταν ένας από τους 10-15 καλύτερους παίκτες του τουρνουά όσον αφορά την προοπτική και το αγωνιστικό του “ταβάνι”.

Οι σκάουτ των ομάδων αναγνώριζαν ότι ο Καλαϊτζάκης είχε πολύ δρόμο μπροστά του. Έβλεπαν τα ψεγάδια του και ότι ήταν άγουρος. Στο πρόσωπό του όμως έβλεπαν έναν παίκτη που έχει δυνατότητες και αν δουλευτεί σωστά μπορεί σε βάθος χρόνου να εξελιχθεί σε έναν παίκτη με την προοπτική να αγωνιστεί στο ΝΒΑ. Από τότε ήταν που αποφάσισαν να τον παρακολουθήσουν πιο στενά.

ΤΑ ΣΥΝ ΚΑΙ ΤΑ ΠΛΗΝ ΤΟΥ ΠΑΙΧΝΙΔΙΟΥ ΤΟΥ

Ο Γιώργος Καλαϊτζάκης έχει εξαιρετικά σωματομετρικά χαρακτηριστικά για περιφερειακός. Με ύψος 2.01 μέτρα και άνοιγμα χεριών κάτι παραπάνω από 2.10 μέτρα και άνω του μέσου όρου αθλητικά προσόντα, τραβάει αμέσως την προσοχή. Αυτό ωστόσο που αρέσει ακόμα περισσότερο στους σκάουτ είναι το γεγονός ότι έχει την δυνατότητα σε βάθος χρόνου να αγωνιστεί και στις τρεις θέσεις της περιφέρειας και – κυρίως – να μαρκάρει εξίσου καλά και τις τρεις. Με το μπάσκετ να πηγαίνει όλο και περισσότερο σε σχήματα μα πολλούς περιφερειακούς, είναι πολύ βασικό πλεονέκτημα για έναν παίκτη να είναι πολυθεσίτης.

Περνώντας περισσότερο στο αγωνιστικό κομμάτι, το βασικότερο προσόν του Καλαϊτζάκη είναι η ικανότητά του να δημιουργεί το δικό του σουτ και κυρίως να σουτάρει μετά από ντρίμπλα. Ο 19χρονος γκαρντ είναι εξαιρετικός στο ανοιχτό γήπεδο και μπορεί να κάνει πολλές δουλειές στο παρκέ, από το να βοηθήσει στα ριμπάουντ, μέχρι να πασάρει, να κλέψει μπάλες με τα μακριά του χέρια και να μαρκάρει τον αντίπαλο περιφερειακό. Εξίσου σημαντικό όμως είναι ότι έχει δείξει πως έχει την προοπτική να εξελιχθεί σε καλό δημιουργό σε καταστάσεις Πικ εν Ρολ , κυρίως επειδή αποτελεί απειλή σε σουτ μετά από ντρίμπλα (Pull-up Jumper) και φαίνεται να έχει την δυνατότητα να βλέπει γήπεδο όταν είναι συγκεντρωμένος.

Το ΝΒΑ ντραφτ και ο Γιώργος Καλαϊτζάκης

Ο Καλαϊτζάκης βέβαια δεν είναι τέλειος. Έχει αρκετά ψεγάδια στο παιχνίδι του, τα οποία επίσης έχουν επισημανθεί από τους σκάουτ. Το πρώτο – το οποίο αποτελεί πάντως κανόνα σχεδόν για κάθε Ευρωπαίο της ηλικίας του – είναι ότι πρέπει να βάλει κιλά στο κορμί του για να αντέξει στο επόμενο επίπεδο, ενώ αξίζει να αναφερθεί ότι αν και είναι “μακρύς” και αρκετά αθλητικός, εντούτοις δεν είναι εκρηκτικός.

Ένα πράγμα το οποίο στο μυαλό τους οι Αμερικάνοι είναι ότι προς το παρόν ο Καλαϊτζάκης δεν έχει σταθερό σουτ, ειδικά σε spot up και catch and shoot καταστάσεις, προσόν απαραίτητο για περιφερειακό πλέον, με το γεγονός ότι στις διοργανώσεις που έχει πάρει μέρος να έχει σουτάρει με ποσοστό κάτω από το 70% στις βολές να θεωρείται ανησυχητικό σημάδι. Αξίζει ακόμα να αναφερθεί ότι οι επιλογές του διεθνή γκαρντ με την μπάλα στα χέρια όταν είχε μεγαλύτερο ρόλο (με τον Παναθηναίκό στο τουρνουά της EuroLeague και με την Εθνικη Εφήβων το καλοκαίρι του 2017) επίσης πέρασαν από το μικροσκόπιο. Ενίοτε ο Καλαϊτζάκης παρασύρθηκε και πήρε κάποιες “τραβηγμένες” προσπάθειες, ενώ φάνηκε ανά στιγμές να μην διαβάζει πάντα σωστά το παιχνίδι, κάνοντας αρκετά λάθη.

Τα δύο τελευταία μειονεκτήματα μπορούν να βελτιωθούν μέσα από τους αγώνες και την απόκτηση παραστάσεων. Εδώ είναι βέβαια που εμφανίζεται το πραγματικό μείον στην περίπτωση του νεαρού γκαρντ: Ότι φέτος δεν αγωνίστηκε. Οι σκάουτ δεν είχαν την ευκαιρία να τον παρακολουθήσουν και να δουν κατά πόσο βελτιώθηκε, αφού στον φετινό Παναθηναϊκό ήταν δύσκολο να πάρει χρόνο συμμετοχής. Η τελευταία εικόνα που υπάρχει από αυτόν είναι από κάποια φιλικά με τον Παναθηναϊκό πριν το ξεκίνημα της σεζόν, όταν αγωνίστηκε λόγω της απουσίας των διεθνών γκαρντ των “πράσινων”.

DRAFT AND STASH

Με τα μέχρι τώρα δεδομένα ο Καλαϊτζάκης αναμένεται να είναι ένας από τους νεαρότερους Ευρωπαίους παίκτες του ντραφτ μαζί με τον Σλοβένο Λούκα Ντόντσιτς(Ρεάλ), τον Βόσνιο Ντζάναν Μούσα (Τσεντεβίτα), τον Γεωργιανό Γκόγκα Μπιτάτζε (Μέγκα Μπεμάξ), τον Γερμανό Ισαάκ Μπόνγκα (Σκάιλαϊνερς) και τον Ουκρανό Ισούφ Σάνον (Ολίμπια). Με τα μέχρι τώρα δεδομένα, οι Λούκα Ντόντσιτς και Ντζάναν Μούσα είναι οι μοναδικοί παίκτες της φουρνιάς των 99αρηδων που αναμένεται να επιλεγούν στον πρώτο γύρο, χωρίς να αποκλείεται να γίνει η έκπληξη από τον Μπόνγκα, ενω ο Μπιτάτζε αναμένεται να επιλεγεί στον δεύτερο γύρο.

Το ΝΒΑ ντραφτ και ο Γιώργος Καλαϊτζάκης
FIBA

Ο Καλαϊτζάκης εμπίπτει στη ίδια κατηγορία με τον Ισούφ Σάνον, ο οποίος επίσης έκανε το ξεπέταγμά του στο Eurobasket της Σλοβακίας το 2017. Οι δύο παίκτες δεν θα μπορούσαν να διαφέρουν περισσότερο, ωστόσο έχουν ένα κοινό σημείο: Έχουν καταφέρει με την εικόνα που έχουν δείξει στο παρκέ να κερδίσουν τις εντυπώσεις, σε βαθμό που βρίσκονται σε αρκετές λίστες ομάδων του ΝΒΑ στην λογική του “Draft and Stash”. Τι σημαίνει αυτό; Ότι δεν αποκλείεται μία ομάδα να τους επιλέξει στο ντραφτ με την προοπτική να τους αφήσουν για μερικά χρόνια στην Ευρώπη για να ωριμάσουν μπασκετικά και κάποια στιγμή να τους καλέσουν στο ΝΒΑ.

ΦΙΛΙΚΟ / ΠΑΟ - ΤΣΣΚΑ ΜΟΣΧΑΣ (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΣΤΟΛΗΣ / EUROKINISSI)
ΦΙΛΙΚΟ / ΠΑΟ - ΤΣΣΚΑ ΜΟΣΧΑΣ (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΣΤΟΛΗΣ / EUROKINISSI) EUROKINISSI SPORTS

Με τα μέχρι τώρα δεδομένα, στις ΗΠΑ θεωρούν ότι ο Καλαϊτζάκης έχει την προοπτική βάσει ταλέντου και μπασκετικού “ταβανιού” να επιλεγεί φέτος κάπου ανάμεσα στο Νο45 και το Νο60 του ντραφτ. Αυτό όμως θα εξαρτηθεί σε σημαντικό βαθμό από την εικόνα που θα δείξει αν τελικά μεταβεί στις ΗΠΑ για να περάσει από ατομικές προπονήσεις. Θεωρείται δεδομένο ότι θα βοηθούσε τις μετοχές του Καλαϊτζάκη αν μπορούσε να μεταβεί στο Τρεβίζο το διάστημα 2-5 Ιουνίου όταν θα γίνει το EuroCamp του ΝΒΑ, ωστόσο με τον Παναθηναϊκό να προβλέπεται εκείνη την περίοδο να έχει υποχρεώσεις στο πλαίσιο των playoffs της Stoiximan.gr Basket League αυτό μοιάζει δύσκολο να γίνει.

Όπως και να έχει, είναι σίγουρο ότι υπάρχουν αρκετές ομάδες που ρίχνουν “κλεφτές” ματιές στον γκαρντ του Παναθηναϊκού, το όνομα του οποίου κυκλοφορεί εδώ και μερικούς μήνες. Το αν αυτό ωστόσο είναι αρκετό για να επιλεγεί φέτος στο ντραφτ ακόμα δεν είναι σίγουρο. Σε περίπτωση πάντως που τελικά ο Καλαϊτζάκης αποφασίσει να μην αποσύρει την συμμετοχή του, τότε αυτό πιθανότατα θα σημαίνει ότι όλο και κάποια ομάδα θα του έχει δείξει έμπρακτο ενδιαφέρον. Αυτό όμως δεν είναι κάτι που μπορεί να γνωρίζει κάποιος την δεδομένη στιγμή.

TAGS ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ