ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ

Το "μοτεράκι" και η έννοια των άκρων

Το "μοτεράκι" και η έννοια των άκρων
EUROKINISSI

Οι παίκτες του Παναθηναϊκού Superfoods πήγαν την έννοια του "deflection" σε άλλο επίπεδο στο ΣΕΦ, με πρώτο διδάξαντα τον Θανάση Αντετοκούνμπο. Το "μοτεράκι" της "πράσινης" άμυνας και η φιλοσοφία στο πίσω μέρος του παρκέ (VIDEOS).

Αυτό που παρουσίασε πέρσι, παροδικά, ο Τσάβι Πασκουάλ στη σειρά των τελικών με τον Ολυμπιακό φαίνεται πως φέτος θα αποτελέσει την πυξίδα του Παναθηναϊκού Superfoods . Άμυνα... του θανάτου, πέντε ζευγάρια χέρια στον αέρα να αλλοιώνουν τις γωνίες πάσας (deflection) και ενέργεια από το πρώτο μέχρι το τελευταίο λεπτό.

Η βασική διαφορά σε σχέση με πέρσι είναι αφενός πως υπάρχουν περισσότερα εργαλεία για να υλοποιηθεί το πλάνο και να μονιμοποιηθεί στους στόχους του 45χρονου τεχνικού, αφετέρου η πίστη πως αυτός ο τρόπος μπορεί να φέρει επιτυχίες στον σύλλογο. Ο τρόπος με τον οποίο ήρθε το "μπρέικ" στον περσινό πέμπτο τελικό θα είναι ο κανόνας κι όχι η εξαίρεση την τρέχουσα αγωνιστική περίοδο.

ΤΟ "ΜΟΤΕΡΑΚΙ" ΤΗΣ "ΠΡΑΣΙΝΗΣ" ΑΜΥΝΑΣ

Η αλήθεια είναι ότι στο πρώτο ντέρμπι της καριέρας του, ο Θανάσης Αντετοκούνμπο έκανε πολλά περισσότερα από αυτά που καταγράφηκαν στην στατιστική του. Κάτι που σχολιάστηκε επίσης στην κριτική των παικτών του "τριφυλλιού" , αφού οι 5 πόντοι, τα 3 ριμπάουντ και το 1 κλέψιμο σε 15'23'' συμμετοχής είναι πολύ λίγα για να αποτυπώσουν αυτά που έδωσε με την παρουσία του στο παρκέ του ΣΕΦ.

Κι επειδή κάθε λεπτομέρεια έχει αξία, ακόμη κι ο τρόπος με τον οποίο έκανε φάουλ στους γηπεδούχους, είχε τη δική του σημειολογία. Δείτε, για παράδειγμα, πως δεν άφησε τον Νίκολα Μιλουτίνοφ να πετύχει δύο εύκολους πόντους με κάρφωμα, αλλά επιχείρησε να τον "κόψει" -χωρίς καν να διστάσει. Ο σέντερ του Ολυμπιακού πήγε στην γραμμή των βολών, έδωσε το... κατιτίς του στην ομάδα του Γιάννη Σφαιρόπουλου, το πιο σημαντικό απ όλα όμως είναι πως συνειδητοποίησε πως φέτος -εν αντιθέσει με πέρσι- τέτοιου είδους κινήσεις στην "πράσινη" ρακέτα δεν θα είναι εύκολες.

Κι επειδή νωρίτερα έγινε αναφορά στα πέντε ζευγάρια χέρια που κινούνταν επί μονίμου βάσεως στην άμυνα, παρατηρείστε πως περιορίζει ο Θανάσης Αντετοκούνμπο το οπτικό πεδίο του Κώστα Παπανικολάου, στην προσπάθεια του δεύτερου να πασάρει στον Γιώργο Πρίντεζη στο low post. Η μπάλα καταλήγει στα χέρια του υπαρχηγού των "ερυθρολεύκων" με 4'' καθυστέρηση.

ΞΕΚΑΘΑΡΟΣ Ο ΡΟΛΟΣ ΤΟΥ

Το γεγονός πως στα περισσότερα παιχνίδια (φιλικά και επίσημα) του Παναθηναϊκού Superfoods, ο 25χρονος φόργουορντ έχει ξεκινήσει ως βασικός στο "3" δεν είναι τυχαίο. Ο Τσάβι Πασκουάλ τού έχει δώσει συγκεκριμένο ρόλο στην ομάδα, που βασίζεται στην προσφορά του στο πίσω μέρος του παρκέ. Οι επιθετικές του αδυναμίες είναι γνωστές και δεδομένες, αυτό όμως δεν σημαίνει πως δεν μπορεί να είναι χρήσιμος για την ομάδα του.

Το "μοτεράκι" και η έννοια των άκρων

Κι εκεί έρχεται ο Θανάσης Αντετοκούνμπο! Μικρά πράγματα καθιστούν εμφανές αυτό το γεγονός. Από το ότι πέτυχε το μοναδικό δίποντό του στο ντέρμπι με follow μετά από άστοχο σουτ, μέχρι το ότι βάζει το σώμα του στη φωτιά. Όχι, δεν αναφερόμαστε μόνο στη φάση με το φάουλ στον Νίκολα Μιλουτίνοφ, αλλά και σε αυτή που "τσεκάρει" τον σέντερ των "ερυθρολεύκων" μετά από cross screen χαμηλά στην "πράσινη" ρακέτα. Τον υποχρεώνει να καθυστερήσει όσο χρειάζεται (αυτό το 1'') έτσι ώστε να προλάβει να τον ακολουθήσει ο Τζέιμς Γκιστ, κι εν τέλει να πάρει την μπάλα στα έξι μέτρα -κι όχι στα τρία, που θα έπρεπε.

Θα μπορούσε να πει κάποιος ότι ο 25χρονος φόργουορντ αποτελεί το... μοτεράκι των "πρασίνων" στις δύο πλευρές του παρκέ. Κι έτσι, επιτρέπει στον Ματ Λοτζέσκι να παίξει στο "2" και να βρεθεί για περισσότερη ώρα στο γήπεδο. Η συνολικά καλή δουλειά που έκαναν οι παίκτες του Τσάβι Πασκουάλ στην άμυνα αποτυπώνεται από το πεντάλεπτο μπλακ άουτ στο οποίο υποχρέωσαν την ομάδα του Γιάννη Σφαιρόπουλου, που έβαλε τις βάσεις για το "διπλό" .

Δείτε τη συλλογική προσπάθεια πάνω και μακριά από την μπάλα, όταν μπήκαμε στην τελική ευθεία του σαρανταλέπτου:

ΤΟ ΗΘΙΚΟ ΔΙΔΑΓΜΑ

Σημασία λοιπόν δεν έχουν ούτε οι αριθμοί, ούτε η θέση στο rotation, ούτε το πόση ώρα βρίσκεται κάποιος στο παρκέ, παρά το τι κάνει όταν είναι σε αυτό. Καλύτερο παράδειγμα από τον Θανάση Αντετοκούνμπο δεν υπάρχει. Ο νεοαποκτηθείς φόργουορντ έχει κατανοήσει τον ρόλο του, απολαμβάνει αυτό που κάνει (στην άμυνα) και μαζί μπορεί να... συνεπάρει τους συμπαίκτες του. Κι όλα αυτά παίζοντας στο "3" και όχι στο "4", που τον βλέπαμε με τη φανέλα της Εθνικής Ανδρών. Γιατί έχει κι αυτό τη σημασία του.

Ο ρόλος του μπαλαντέρ στην "πράσινη" τράπουλα έχει το δικό του πρόσωπο, κι αυτό επιτρέπει στον Τσάβι Πασκουάλ να παρουσιάζει στο παρκέ ποικίλες πεντάδες και σχήματα που διαφοροποιούν την στόχευση σε άμυνα και επίθεση.

Μ' ένα σμπάρο, δυο τρυγόνια δηλαδή...

TAGS ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ