ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ

Σέντερ: ένας για όλους και όλοι για έναν

Σέντερ: ένας για όλους και όλοι για έναν

Η σύνθεση του Παναθηναϊκού στη θέση "5" άλλαξε κατά τα 2/3 το φετινό καλοκαίρι. Κι όπως φαίνεται στα φιλικά των "πρασίνων", το παζλ είναι έτσι φτιαγμένο ώστε ο ένας να συμπληρώνει τον άλλον.

Από την πρώτη στιγμή που ο Σάσα Τζόρτζεβιτς ανέλαβε τα ηνία του Παναθηναϊκού ήταν σαφείς οι πρωταρχικοί μεταγραφικοί. Ο ένας ήταν η απόκτηση του Νικ Καλάθη κι η ενίσχυση στη θέση "5", όπου υπήρχε μόλις ένας παίκτης. Ο Γιώργος Παπαγιάννης.

Μετά τις αλλαγές επί αλλαγών στο πλάνο που αφορούσε τον back up center (ας όψεται η αδιαλλαξία του Στεφάν Λάσμε), ο Σάσα Τζόρτζεβιτς επέλεξε να πάει στα... σίγουρα. Τόσο για τον βασικό όσο και για τον αναπληρωματική στη θέση. Οι επιλογές των Μίροσλαβ Ραντούλιτσα και Όγκνιεν Κούζμιτς ήταν άλλωστε κάτι παραπάνω από... ασφαλείς για τον προπονητή του "τριφυλλιού". Είχε συνεργαστεί άλλωστε μαζί τους στο παρελθόν, όπως επίσης στο Eurobasket της Γαλλίας.

Στα παρκέ του Βερολίνου και της Λιλ είχαμε την ευκαιρία να πάρουμε μια πρώτη γεύση από τον τρόπο με τον οποίο μπορούν να αξιοποιηθούν αμφότεροι από τον "Σάλε". Αποτέλεσαν άλλωστε το δίδυμο της Σερβίας στο Eurobasket, κάτι που σηματοδοτούσε πως όσα βλέπαμε θα ήταν ένα πρόγευμα αυτών που θα ακολουθήσουν με την πράσινη φανέλα. Κι αν κρίνουμε από την εικόνα των δύο "όρλοβι" στα φιλικά με Zhejiang Lions και Guangdong Tigers, έτσι έχει η κατάσταση.

Εκτελεστής και δημιουργός

Σέντερ: ένας για όλους και όλοι για έναν

Γι αυτό, όλες οι μπάλες που θα πάρει θα είναι στο δικό του πεδίο δράσης (αυστηρά μέσα στα τρία μέτρα). Από την άλλη, μέσα από το πικ εν ρολ είναι δεδομένο πως θα έχει εναλλακτικούς τρόπους να σκοράρει. Αφενός γιατί είναι εξαιρετικός σκρίνερ, αφετέρου γιατί έχει καλό timing στο "κόψιμο" που κάνει βαθιά στη ρακέτα.

Αυτό όμως δεν είναι το μοναδικό στοιχείο που καταδεικνύει το επιθετικό του ταλέντο. Η δημιουργία που προσφέρει από το low post είναι τέτοια που του επιτρέπει να γίνει πιο επικίνδυνος για την αντίπαλη άμυνα. Στα δύο φιλικά στην Ασία τον είδαμε αρκετές φορές να πασάρει είτε στον παίκτη που "έκοβε" προς το καλάθι, είτε στην αδύνατη πλευρά (σ.σ.: ο Σάσα Πάβλοβιτς βρισκόταν ως επί το πλείστον σε αυτό το σημείο), δίχως να αντιμετωπίσει προβλήματα.

Για την ακρίβεια σε πολλές περιπτώσεις μοιάζει να γνωρίζει από πριν τη θέση στην οποία βρίσκονται οι συμπαίκτες του, δείγμα της οξυδέρκειας που τον διακρίνει, αλλά και της έφεσής του να αξιοποιεί τα άλλα τέσσερα μέλη της πεντάδας. Η δημιουργία του θα είναι μείζονος σημασίας για το "τριφύλλι" μέσα στη χρονιά.

Όσον αφορά στην άμυνα, τα προβλήματα που θα αντιμετωπίσει απέναντι σε undersized centers θα είναι δεδομένα. Όπως για παράδειγμα ο έλεγχος της δράσης τους πάνω από το στεφάνι. Ο "Μίρο" μπορεί να κοντρολάρει τον αντίπαλο ψηλό με το κορμί του, αλλά όταν το παιχνίδι θα πάει... στον αέρα, τότε είναι σαφές πως θα αντιμετωπίσει προβλήματα. Επίσης, αξίζει να δούμε κατά πόσο θα μπορέσει να παρουσιαστεί εξίσου αποτελεσματικός στα ριμπάουντ, όταν θα βρεθεί απέναντι σε τέτοιου είδους παίκτες.

Ο κυματοθραύστης

Σέντερ: ένας για όλους και όλοι για έναν

Είναι όμως ο εκείνος που θα μπει στο παιχνίδι για να αλλάξει τον ρυθμό με την άμυνά του, να βελτιώσει τη συμπεριφορά των "πρασίνων" στο πίσω μέρος του παρκέ. Ο 25χρονος σέντερ έχει την ευκαιρία να παίξει για πρώτη φορά σε τόσο υψηλό επίπεδο, όπερ και σημαίνει πως θα χρειαστεί χρόνο για να προσαρμοστεί. Η παρουσία του Σάσα Τζόρτζεβιτς στον πάγκο, όσο κι η γνώση του στον καλύτερο τρόπο χρησιμοποίησής του, είναι σίγουρα στα "συν" του πρώην NBAer, ο οποίος καλείται να αποδείξει πως μπορεί να σταθεί σε αυτό το επίπεδο.

Οι οιωνοί είναι ιδανικοί για τον ίδιο, τα στοιχεία που τον χαρακτηρίζουν λείπουν από τους άλλους δύο σέντερ. Κάπως έτσι μπορεί να αποτελέσει "εργαλείο" μείζονος σημασίας για το "τριφύλλι" τη νέα αγωνιστική περίοδο. Κι ας μην γεμίζει το μάτι σε πολλούς...

Έρχεται με φόρα

Σέντερ: ένας για όλους και όλοι για έναν

Κάτι που δεν έχει να κάνει μόνο με τη γενικότερη τάση του Παναθηναϊκού να του δώσει λεπτά συμμετοχής, αλλά τη διάθεση που έχει ο ίδιος να δουλέψει πάνω στις αδυναμίες του για να παρουσιαστεί καλύτερος. Ο Σάσα Τζόρτζεβιτς τον υπολογίζει εν όψει της νέας χρονιάς. Στοιχείο που δεν προκύπτει μόνο από τη χρησιμοποίησή του στα φιλικά, αλλά -κυρίως- στο γεγονός ότι είχαν επαφή πριν αποφασίσει ο διεθνής σέντερ τι θα κάνει στην καριέρα του. Κι όταν ο προπονητής φτάνει στο σημείο να έχει κατ' ιδίαν επαφή με έναν παίκτη δείχνει ότι τον πιστεύει.

Όσον αφορά τώρα το αγωνιστικό κομμάτι, αυτό που θα του ζητηθεί ως επί το πλείστον είναι βοηθήσει στα ριμπάουντ και την άμυνα. Κομμάτια του παιχνιδιού που ούτως ή άλλως "τα έχει", αφού χάρη σε αυτά ξεχωρίζει στις μικρές ηλικίες. Μόλις μάλιστα βελτιώσει τα τελειώματά του και δουλέψει περισσότερο στο αριστερό χέρι, θα μπορέσει σταδιακά να πάρει μπάλες στο "βαμμένο" και να εξελιχθεί σε παίκτη που δεν θα λογίζεται μόνο ως τερματοφύλακας στο πίσω μέρος του παρκέ.

TAGS ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ