ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ

Σάσα Πάβλοβιτς: Ο "Βασιλιάς" κι εγώ!

ALEKSANDAR PAVLOVIC, kosarkas Partizana, na utakmici polufinala Fajnal fora Jadranske ABA lige protiv Cedevite Zagreb u hali Kombank Beogradska arena. 
Beograd 25.04.2014. 
Foto: Nebojsa Parausic

Kosarka, Partizan, Jadranska ABA liga, Fajnal for F4, Cedevita Zagreb
ALEKSANDAR PAVLOVIC, kosarkas Partizana, na utakmici polufinala Fajnal fora Jadranske ABA lige protiv Cedevite Zagreb u hali Kombank Beogradska arena. Beograd 25.04.2014. Foto: Nebojsa Parausic Kosarka, Partizan, Jadranska ABA liga, Fajnal for F4, Cedevita Zagreb ALEKSANDAR PAVLOVIC, KOSARKAS PARTIZANA, NA UTAKMICI POLUFINALA FAJNAL FORA JADRANSKE ABA LIGE PROTIV CEDEVITE ZAGREB U HALI KOMBANK BEOGRADSKA ARENA. BEOGRAD 25.04.2014. FOTO: NEBOJSA PARAUSIC KOSARKA, PARTIZAN, JADRANSKA ABA LIGA, FAJNAL FOR F4, CEDEVITA ZAGREB

Οδηγεί την BMW του LeBron James, παντρεύτηκε εν μέσω playoffs στο ΝΒΑ και εξηγεί ότι ο αγαπημένος του προπονητής είναι ο Βλάντο Τζούροβιτς. Ο Σάσα Πάβλοβιτς δεν είναι μια απλή περίπτωση παίκτη.

Ο Σάσα Πάβλοβιτς συμφώνησε να αφήσει το ΝΒΑ έπειτα από δέκα χρόνια παρουσίας ώστε να δώσει μια χείρα βοηθείας στην Παρτίζαν. Πλέον ετοιμάζεται να φορέσει τα "πράσινα" του Παναθηναϊκού, αφήνοντας την αγαπημένη του ομάδα για να αγωνιστεί υπό τις οδηγίες του Σάσα Τζόρτζεβιτς.

Ο Μαυροβούνιος (ή Σέρβος, όπως είχε δηλώσει παλαιότερα αφού είναι το... ίδιο) φόργουορντ αποτελεί μια ιδιαίτερη περίπτωση παίκτη. Το Sport24.gr παρουσιάζει την ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα ιστορία του που εμπλέκει τον LeBron James, την BMW του "Βασιλιά", τον Βλάντο Τζούροβιτς και τον Kevin Garnett.

Σερβία ή Μαυροβούνιο; That's the question

Η ανεξαρτητοποίηση του Μαυροβουνίου το 2006 σήμανε την οριστική διάλυση της πρώην Γιουγκοσλαβίας, η οποία αποτελούνταν από τη Σερβία, το Μαυροβούνιο, τη Βοσνία, την Κροατία, τα Σκόπια και τη Σλοβενία πριν διασπαστεί αμέσως μετά τις πολεμικές επιχειρήσεις στα Βαλκάνια, τη δεκαετία του '90. Μαυροβούνιος στην καταγωγή αλλά… Σέρβος στην ψυχή, ο Σάσα Πάβλοβιτς αποφεύγει να αναφέρεται στο ευαίσθητο αυτό ζήτημα. Για την ακρίβεια, ο 31χρονος φόργουορντ ήταν μέλος της εθνικής Σερβίας/Μαυροβουνίου που συμμετείχε στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας κι εν συνεχεία έθεσε εαυτόν στη διάθεση της Σερβίας ωστόσο δεν κλήθηκε ποτέ. Σε καμία από τις δυο εθνικές ομάδες! "Πλέον δεν σκέφτομαι την εθνική. Για μένα, το ζήτημα έγινε πολιτικό. Τα media στην πατρίδα με πίεζαν ασφυκτικά ώστε να επιλέξω ανάμεσα στη Σερβία και το Μαυροβούνιο. Από ένα σημείο και μετά, η κατάσταση έγινε αφόρητη! Δεν θέλω να απαντάω στις ερωτήσεις που αποκτούν πολιτικές προεκτάσεις. Το θέμα έχει ξεφύγει από το αθλητικό κομμάτι". Για την ιστορία, ο Πάβλοβιτς γεννήθηκε στις 15/11 του 1983 στην πόλη Μπαρ του Μαυροβουνίου, αλλά όταν τον ρωτούν αν αισθάνεται Σέρβος ή Μαυροβούνιος, εξηγεί πως "είναι το ίδιο πράγμα. Αλλάζουν όνομα κάθε χρόνο, οπότε είναι το ίδιο. Είμαι Σέρβος". Μάλιστα είχε αναφερθεί στο κάζο του 2005, εκεί όπου οι Σέρβοι απέτυχαν στο δικό τους Ευρωμπάσκετ! "Ο Ζέλικο Ομπράντοβιτς είναι αναμφίβολα ο πιο πετυχημένος προπονητής στην Ευρώπη. Ήταν, επίσης, αυτός που ανέλαβε την πλήρη ευθύνη για όσα έγιναν. Ακόμα με πονάει το 2005 όμως δεν μπορούμε να γυρίσουμε τον χρόνο πίσω. Η Σερβία έχει λαμπρό μέλλον".

Σάσα Πάβλοβιτς: Ο "Βασιλιάς" κι εγώ!

- Ο Σάσα Πάβλοβιτς με την εθνική Σερβίας/Μαυροβουνίου, κόντρα στον Allen Iverson

Μετά τον Σάσα, ο Βούτσεβιτς!

Η Μπαρ (σ.σ. Αντιβάριο ή Θηβάριο στα αρχαία ελληνικά) είναι μια παραθαλάσσια πόλη στο νότιο Μαυροβούνιο. Στην απογραφή του 2011 είχε πληθυσμό 13.503 κατοίκους. Αποτελεί έδρα του ομώνυμου δήμου καθώς και ένα σημαντικό λιμάνι της χώρας. Ίσως τα παραπάνω στοιχεία της Wikipedia να σας φαίνονται σαν οι… άχρηστες πληροφορίες της ημέρας, σίγουρα όμως θα αναθεωρήσετε αν σκεφτείτε ότι η συγκεκριμένη γωνιά του Μαυροβουνίου έχει να περηφανεύεται για τρεις συμμετοχές στο Draft του ΝΒΑ! Η αρχή έγινε με τον Μλάντεν Σεκούλαρατς, Νο55 στο Draft του 2002 από το Dallas που έστειλε τα δικαιώματά του στο Golden State, δυο χρόνια αργότερα. Ακολούθησε ο Σάσα Πάβλοβιτς κι εν συνεχεία ο Νίκολα Βούτσεβιτς, Νο16 στο Draft του 2011 από τη Philadelphia, ο οποίος αγωνίζεται πλέον στο Orlando. "Είναι ένα απίστευτο στατιστικό! Ένα μοναδικό φαινόμενο για μια τόσο μικρή πόλη! Το μπάσκετ ήταν μια διέξοδος για την περιοχή, ένας τρόπος ώστε να αναπτυχθεί. Σήμερα τα πράγματα είναι εντελώς διαφορετικά. Το τένις έχει γίνει το Νο1 σπορ στην Μπαρ. Τα γήπεδα του τένις εμφανίζονται σαν μανιτάρια μετά τη βροχή! Το μπάσκετ έχει υποχωρήσει αρκετά. Ο κόσμος το ξεχνάει και αυτό είναι πραγματικά στενάχωρο" εξηγεί ο Σάσα Πάβλοβιτς για τη γενέτειρά του και προσθέτει: "Είναι το μέρος που θα επιστρέψω όταν αποσυρθώ από το μπάσκετ. Υπάρχουν πολλές όμορφες περιοχές στον κόσμο, καμία όμως δεν είναι σαν το σπίτι σου". Παρεμπιπτόντως, ο Νίκολα Βούτσεβιτς έχει παντρευτεί την αδελφή του Πάβλοβιτς.

Σάσα Πάβλοβιτς: Ο "Βασιλιάς" κι εγώ!

- Ο Νίκολα Βούτσεβιτς είναι κουνιάδος με τον Πάβλοβιτς ενώ αμφότεροι έχουν καταγωγή από την πόλη Μπαρ

Στα χνάρια του πατέρα και του Κρέζιμιρ Τσόσιτς

Ίσως η μεγαλύτερη έκφραση ευγνωμοσύνης και σεβασμού προς τον πατέρα από τα παιδιά του να είναι η δημόσια συνάντηση με το έργο του. Όπως ακριβώς συμβαίνει με τον Σάσα Πάβλοβιτς, ο οποίος παραδέχεται ότι προτιμά το Νο11 στη φανέλα, λόγω του πατέρα του. "O πατέρας μου ήταν επίσης μπασκετμπολίστας. Από τη στιγμή που άρχισα να περπατάω, ξεκίνησα να παίζω με μια μπάλα στην αυλή. Η επιρροή του ήταν καθοριστική. Οφείλω να παραδεχτώ ότι ο πατέρας μου ήταν αυτός που με έπεισε να ασχοληθώ με το μπάσκετ. Και για να είμαι ειλικρινής, με πίεσε λίγο παραπάνω όμως αποδείχτηκε ότι έκανε καλά (γέλια)! Προτιμώ το Νο11 στις φανέλες μου, επειδή το φορούσε εκείνος. Τώρα, γιατί το επέλεξε ο ίδιος; Μα φυσικά, λόγω του Κρέζιμιρ Τσόσιτς! Θυμάμαι να μου λέει πάντα ότι ο Τσόσιτς ήταν ο καλύτερος παίκτης που έβγαλε ποτέ η Γιουγκοσλαβία". Η επιμονή, λοιπόν, του πατέρα Πάβλοβιτς ήταν ο λόγος που ο Σάσα αγωνίστηκε σε 567 αγώνες στο ΝΒΑ (βασικός στους 142), κι έγινε ο πρώτος παίκτης από την πρώην Γιουγκοσλαβία που ξεκίνησε βασικός σε τελικούς στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, το 2007! Μια καριέρα που σημαδεύτηκε από την παρουσία του στους Cavaliers, ως συμπαίκτης του LeBron James. "Πέρασα πέντε υπέροχα χρόνια στο Κλίβελαντ (2004-09). Αγόρασα σπίτι εκεί ενώ και ο γιος μου γεννήθηκε στο Οχάιο. Έκανα πολλούς φίλους εκεί, όμως ένας από αυτούς κατέχει ξεχωριστή θέση στην καρδιά μου. Ο LeBron James! Είναι φαινόμενο, μέσα κι έξω από το γήπεδο".

Σάσα Πάβλοβιτς: Ο "Βασιλιάς" κι εγώ!

- Ο μπαμπάς Πάβλοβιτς πίστευε ότι ο Κρέζιμιρ Τσόσιτς ήταν ο κορυφαίος Γιουγκοσλάβος ever

Οδηγώντας την BMW του LeBron James!

Πως περιγράφει όμως ο ίδιος τη συνύπαρξή του με τον "Βασιλιά"; "Αν πρέπει να επιλέξω ένα χαρακτηριστικό που διακρίνει τον LeBron, θα έλεγα πως είναι η τεράστια ενέργεια που βγάζει. Δεν μπορεί να συγκριθεί με τίποτα! Ειλικρινά, δεν έχω ξαναδεί κάτι τέτοιο στη ζωή μου! Είναι ένα υπερκινητικό άτομο, το καταλαβαίνεις ανά πάσα στιγμή. Στο ξενοδοχείο, στις προπονήσεις που κάνεις μαζί του. Παντού! Στην αρχή είχα την εντύπωση ότι αυτός ο άνθρωπος είναι… non stop! Κάποτε τον ρώτησα αν αισθάνεται κάποιου είδους πίεση. Ξέρετε τι μου απάντησε; «Πίεση; Δεν ξέρω τι είναι αυτό». Δεν έχω λόγο να αμφιβάλω". Στο μεταξύ, ο Πάβλοβιτς έχει να λέει ότι οδηγεί την BMW του James! Τι ακριβώς είχε συμβεί; "Τα τοπικά ΜΜΕ στο Οχάιο έγραψαν ότι το αμάξι ήταν δώρο του LeBron. Ότι δήθεν είχαμε βάλει ένα στοίχημα, το κέρδισα και έτσι απέκτησα την BMW. Δεν είναι ακριβώς έτσι τα πράγματα. Απλώς, το αγόρασα για πολύ λίγα χρήματα στην πρώτη μου χρονιά στο Κλίβελαντ, το 2004. Σκεφτείτε ότι είναι το ίδιο αυτοκίνητο που χρησιμοποιώ μέχρι σήμερα! Έχουμε πολύ καλή σχέση με τον LeBron, είναι καλός μου φίλος, τον υποστήριξα και φέτος στους τελικούς με όλη μου την καρδιά. Πολλοί τον αποδοκίμασαν όταν έφυγε από τους Cavaliers όμως ήμουν από τους λίγους που στήριξα την επιλογή του. Αγαπάω το Κλίβελαντ, ήταν η πόλη όπου έμεινα περισσότερο στις ΗΠΑ ενώ εκεί γεννήθηκε ο Λούκα. Έχω όμορφα πράγματα να θυμάμαι".

Σάσα Πάβλοβιτς: Ο "Βασιλιάς" κι εγώ!

- Ο 31χρονος Μαυροβούνιος έχει να... περηφανεύεται ότι οδηγεί το αυτοκίνητο του "Βασιλιά"

Αγαπημένος κόουτς; Μα φυσικά, ο Βλάντο Τζούροβιτς

Από το 2003 (όταν έγινε πικ στο Νο19 του Draft εκείνης της σεζόν από τους Utah Jazz) ο Σάσα Πάβλοβιτς δραστηριοποιείται στο ΝΒΑ. Ή μάλλον δραστηριοποιούνταν. Γιατί μετά τους Jazz (2003-2004), τους Cavs (2004-2009), τους Timberwolves (2009-2010), τους Mavericks (2011, με δεκαήμερο συμβόλαιο), τους Hornets (2011, με δεκαήμερο συμβόλαιο), τους Celtics (από τον Μάρτη του 2011 έως το τέλος της σεζόν 2011-2012) και τους Blazers (2012-2013) αποφάσισε να επαναπατριστεί, για να φορέσει τη φανέλα της Παρτίζαν. Για να φτάσουμε όμως εδώ, στο σημείο δηλαδή να μετράει 10 χρόνια καριέρας στο ΝΒΑ, πρέπει να πάμε αρκετά πίσω. Ο ήρωας της ιστορίας μας έκανε τα πρώτα του μπασκετικά βήματα στην Πριμόρκα Μπαρ κι εν συνεχεία μετακόμισε στην Μπουντούτσνοστ (2002-03). Εκεί είχε την ευκαιρία να συνεργαστεί με τον Βλάντο Τζούροβιτς. "Είναι ο αγαπημένος μου προπονητής! Του οφείλω τα πάντα, όσα πέτυχα τα επόμενα χρόνια. Θυμάμαι ότι όσο ήμουν στην Ποντγκόριτσα, αλλάξαμε εφτά προπονητές μέσα σε τρία χρόνια όμως ο Τζούροβιτς ήταν ο καλύτερος. Ο πιο αυθεντικός! Του είμαι ευγνώμων για πολλούς λόγους. Αγαπούσε τους νεαρούς και ταλαντούχους παίκτες, ήξερε να εκτιμήσει το ταλέντο τους κι έδινε ευκαιρίες σε όλους μας! Δεν τον ενδιέφερε αν, για παράδειγμα, κάποιος ήταν πιο έμπειρος. Ήθελε να έχει στο παρκέ τους καλύτερους, ανεξάρτητα με την ηλικία τους". Πως αντιμετωπίζει πλέον εκείνη την εποχή; "Ξέρεις, μου μοιάζει πολύ - πολύ μακρινή! Έπειτα από 10 χρόνια στο ΝΒΑ, κινδυνεύεις να ξεχάσεις τις ρίζες σου, από πού ξεκίνησες. Όλα έγιναν τόσο γρήγορα όμως είμαι πραγματικά χαρούμενος για ό,τι ακολούθησε". Μάλιστα θυμάται πως όταν έγινε μέλος των Jazz, εκείνος που τον βοήθησε αρχικά να προσαρμοστεί ήταν ο Αντρέι Κιριλένκο!

Σάσα Πάβλοβιτς: Ο "Βασιλιάς" κι εγώ!

- Ο Πάβλοβιτς αγωνίστηκε υπό τις οδηγίες του Βλάντο Τζούροβιτς στην Μπουντούτσνοστ

Οι κόντρες με τον Garnett

Ο Σάσα Πάβλοβιτς έβγαλε ένα ποσό που αγγίζει τα 20 εκατομμύρια δολάρια, όσο αγωνίστηκε στο ΝΒΑ. Κατά τη διάρκεια της παρουσίας του στους Celtics, είχε την ευκαιρία να παίξει στο πλευρό του Kevin Garnett και του Paul Pierce. "Ο Garnett είναι ένας πολύ ανταγωνιστικός χαρακτήρας. Είχαμε συχνές κόντρες όταν ήμασταν αντίπαλοι όμως τα πράγματα ήταν πολύ διαφορετικά στη Βοστώνη. Δημιουργήσαμε μια ειλικρινή σχέση. Αυτός και ο Pierce με υποδέχτηκαν καλά. Από εκείνο το σημείο συνειδητοποίησα ότι αυτοί οι μεγάλοι σταρ είναι… κανονικοί τύποι. Πίστευα ότι μόνο ο LeBron ήταν η εξαίρεση όμως έκανα λάθος".

Παντρεύτηκε στα playoffs!

Τα playoffs της σεζόν 2008-09 βρίσκονταν σε εξέλιξη, οι Cavaliers είχαν μόλις κάνει το sweep στην προημιτελική σειρά της Ανατολής με το Detroit και ο Σάσα Πάβλοβιτς εκμεταλλεύτηκε το κενό πριν από τις "μάχες" των ημιτελικών με το Orlando για να… παντρευτεί! Ο (τότε) 25χρονος φόργουορντ των Cavs παντρεύτηκε την καλή του, Ντάνια Κάρισικ, με την οποία διατηρούσε μακρόχρονη σχέση, στο Beachwood του Οχάιο με κουμπάρους το ζεύγος Νίκολα και Ιβάνα Γιανιτσίγεβιτς, τηρώντας παράλληλα τα έθιμα του σέρβικου γάμου. "Η ατμόσφαιρα ήταν υπέροχη, μολονότι όλοι μας δακρύσαμε λίγο. Σε γενικές γραμμές, ήταν μια απίστευτη εμπειρία" ανέφερε ο κουμπάρος του ζεύγους. Σύμφωνα με τα δημοσιεύματα του Τύπου, ο Πάβλοβιτς έψαχνε κενές ημερομηνίες στα playoffs του ΝΒΑ για να παντρευτεί την ετοιμόγεννη Κάρισικ (σ.σ. γέννησε τον Αύγουστο της ίδιας χρονιάς) ενώ θα ακολουθούσε γαμήλια τελετή στη Σερβία. Εν συνεχεία, πάντως, οι Cavaliers αποκλείστηκαν με 4-2 νίκες στα ημιτελικά της Ανατολής από τους Magic.

Σάσα Πάβλοβιτς: Ο "Βασιλιάς" κι εγώ!

- Οι Cavaliers "σκούπισαν" τους Pistons και ο Σάσα Πάβλοβιτς παντρεύτηκε την καλή του Ντάνια! Πλέον περιμένουν το τρίτο τους παιδί

Περίμενε την Παρτίζαν για... 20 χρόνια!

Ο Σάσα Πάβλοβιτς δραστηριοποιήθηκε για μια δεκαετία στο ΝΒΑ και τον Φεβρουάριο του 2014 έκρινε πως ήλθε η ώρα να επιστρέψει στις ρίζες του. Για αυτό απάντησε θετικά στην πρόταση της Παρτίζαν. Τα προβλήματα τραυματισμού που αντιμετώπιζε η ομάδα του Βελιγραδίου μαζεύτηκαν πολλά (σ.σ. είχαν τεθεί νοκ άουτ οι Βέστερμαν, Μιλοσάβλιεβιτς) και για αυτό κάλεσε βοήθεια. Αυτή του Πάβλοβιτς, ο οποίος δεν είχε βρει δουλειά στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού έπειτα από μια δεκαετία διαρκούς απασχόλησης -σε επτά ομάδες. "Περίμενα την πρόταση της Παρτίζαν για σχεδόν είκοσι χρόνια (γέλια)! Επιτέλους συνέβη. Πλέον θέλω να το απολαύσω. Είμαι ένας πολύ τυχερός τύπος. Το μπάσκετ είναι η ζωή μου και το έκανα επάγγελμα! Ήταν αυτό που ονειρευόμουν από παιδί. Έπειτα έπαιξα για δέκα χρόνια στο ΝΒΑ. Επίσης είχα την ευκαιρία να συμμετάσχω στους Ολυμπιακούς Αγώνες, το 2004. Τώρα αγωνίζομαι στην ομάδα που υποστήριζα από παιδί!" τόνιζε στις πρώτες του δηλώσεις ο πρώην NBAer, ο οποίος φόρεσε ξανά τη φανέλα της Παρτίζαν, τον περασμένο Δεκέμβριο. Για την ακρίβεια, περίμενε να δει τι έχει στα χέρια του, πριν αποφασίσει πως η ιδανικότερη συνθήκη για εκείνον ήταν να επιστρέψει στο Βελιγράδι. Η Γαλατάσαραϊ ενδιαφέρθηκε, εκείνος όμως δεν βρήκε την πρόταση της τουρκικής ομάδας ενδιαφέρουσα κι έτσι έθεσε ξανά εαυτόν στη διάθεση του Ντούσκο Βουγιόσεβιτς. "Ο Ντούλε είχε έλθει στον πατέρα μου και τον συμβούλευσε τονίζοντας πως θα ήταν καλύτερο να συνδυάσω την part-time εκπαίδευση με το μπάσκετ, από τη στιγμή που ήθελα να αφοσιωθώ σε αυτό το άθλημα. Σήμερα κι έπειτα από 15 χρόνια, ο κόουτς Βουγιόσεβιτς συνεχίζει να έχει το ίδιο πάθος και την ίδια ενέργεια! Είναι πραγματικά εντυπωσιακό το πώς δουλεύει με τα νέα παιδιά. Δεν είναι σύμπτωση το ότι η Παρτίζαν έχει βγάλει τόσους παίκτες όλα αυτά τα χρόνια".

Σάσα Πάβλοβιτς: Ο "Βασιλιάς" κι εγώ!

- Οι φίλοι της Παρτίζαν του ζήτησαν να μείνει όμως ο Πάβλοβιτς θα συνεχίσει την καριέρα του στον Παναθηναϊκό

- Twitter @Giannis_Stavr

Σάσα Πάβλοβιτς, 2014-15 Παρτίζαν

TAGS ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ