ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ

Πεδουλάκης: "Αποχαιρετούμε τον καλύτερο"

Πεδουλάκης: "Αποχαιρετούμε τον καλύτερο"
ACTION IMAGES PRESS AGENCY

Οι προπονητές και οι αρχηγοί των τεσσάρων ομάδων που θα συμμετάσχουν στο "Diamonds Are Forever" μίλησαν για την... κληρονομιά του Δημήτρη Διαμαντίδη και την προσφορά του στο ευρωπαϊκό μπάσκετ.

Το άτυπο τζάμπολ για το "Diamonds Are Forever" έγινε το μεσημέρι της Πέμπτης (15/9) σε κεντρικό ξενοδοχείο των Αθηνών , εκεί όπου έδωσαν το "παρών" οι προπονητές και οι αρχηγοί των τεσσάρων ομάδων που θα συμμετάσχουν στο "Diamonds Are Forever".

Ο Αργύρης Πεδουλάκης κι ο Αντώνης Φώτσης (υπαρχηγός, αλλά εκπροσώπησε αυτός το "τριφύλλι") από τον Παναθηναϊκό, ο Δημήτρης Ιτούδης και ο Βίκτορ Χριάπα από την ΤΣΣΚΑ Μόσχας, ο Γιώργος Μπαρτζώκας κι ο Άντε Τόμιτς από την Μπαρτσελόνα, ο Έρεζ Εντελστάιν κι ο Γκάι Πνίνι από τη Μακάμπι Τελ Αβίβ μίλησαν για την κληρονομιά που δημιούργησε ο Δημήτρης Διαμαντίδης στη διάρκεια της καριέρας του.

Ο Αργύρης Πεδουλάκης εξήγησε ότι " είναι μια ιδιαίτερη στιγμή για τον σύλλογο, αποχαιρετούμε τον καλύτερο αθλητή που αγωνίστηκε ποτέ. Το "καλύτερος" δεν το βάζω μόνο για τις αγωνιστικές του ικανότητες, αλλά και για τη συμπεριφορά του μέσα κι έξω από το γήπεδο. Ήταν πρότυπο, είχε αφοσίωση σε αυτό που έκανε. Είναι το παιδί που άλλαξε τον τρόπο που σκεφτόμαστε το παιχνίδι. Ο Φάνης Χριστοδούλου ήταν ο πρόδρομος και ο Δημήτρης το έφτασε στο υψηλότερο σημείο. Νομίζω ότι επιβάλλεται να βρίσκεται στην ομάδα, στον Παναθηναϊκό", ενώ αναφερόμενος στον χαρακτήρα του Δημήτρη Διαμαντίδη, είπε:

" Η ουσία για τον Δημήτρη είναι ότι το λακωνίζειν εστί φιλοσοφείν. Ειδικά στην Ελλάδα αυτό έχει μεγάλη αξία. Είναι ελάχιστες οι περιπτώσεις που βρίσκεις έναν τόσο μεγάλο αθλητή με τέτοιο ήρεμο χαρακτήρα. Ίσως πηγάζει από την οικογένειά του, από τα πιστεύω του, όπως και να το κάνουμε είναι σπάνιο".

Από την πλευρά του, ο Αντώνης Φώτσης τόνισε πως " είναι ένας παίκτης που προσέφερε πάρα πολλά στην ομάδα. Είναι ωραίο το συναίσθημα να βρίσκεσαι απέναντι σε τόσο καλούς παίκτες και δυνατές ομάδες. Ελπίζω να ευχαριστηθούμε όλοι τα παιχνίδια και να δώσουμε το καλύτερο "αντίο" στον Δημήτρη. Είχα την ευκαιρία να τον ζήσω ως συμπαίκτη στο γήπεδο, αισθάνομαι ιδιαίτερα τυχερό γιατί ζήσαμε ωραίες στιγμές κι εκτός γηπέδου".

Πεδουλάκης: "Αποχαιρετούμε τον καλύτερο"
ACTION IMAGES PRESS AGENCY

ΙΤΟΥΔΗΣ: "Ο ΔΙΑΜΑΝΤΙΔΗΣ ΑΛΛΑΞΕ ΤΟΝ ΤΡΟΠΟ ΣΚΕΨΗΣ"

Ο προπονητής της ΤΣΣΚΑ Μόσχας, Δημήτρης Ιτούδης, είχε πολλά να πει αφού έζησε τον Δημήτρη Διαμαντίδη από κοντά για περίπου μια δεκαετία, έχοντας σημαντική συνεισφορά στην εξέλιξη και τη διαμόρφωση της αθλητικής του προσωπικότητας.

" Προφανώς είναι τεράστια τιμή το ότι βρισκόμαστε εδώ, μεταξύ άλλων Πρωταθλητών Ευρώπης, αλλά και για το γεγονός ότι είμαστε εδώ για τον Δημήτρη Διαμαντίδη. Υπήρξε ένα τεράστιο κεφάλαιο για τον Παναθηναϊκό και το ευρωπαϊκό μπάσκετ. Ο Δημήτρης άλλαξε τον τρόπο σκέψεις τόσο των δημοσιογράφων όσο και των προπονητών, έδωσε μια τελείως διαφορετική διάσταση στο άθλημα. Ήταν ο MVP στα παιχνίδια δίχως να σκοράρει περισσότερο από άλλους, αλλά γιατί έκανε πολλά πράγματα στο γήπεδο. Περάσαμε σε μια πολύ διαφορετική αντίληψη στο μπάσκετ, κυρίως για τον κόσμο", ανέφερε αρχικά για να προσθέσει:

" Θεωρώ ότι προσωπικά είναι μεγάλη τιμή για μένα που συνεργάστηκα μαζί του και έζησα την εξέλιξη του τόσο ως αθλητή όσο και ως ανθρώπου. Από τον Ηρακλή, όταν ήρθε, μέχρι τη στιγμή που έγινε ηγέτης στον Παναθηναϊκό. Δεν πιστεύω ότι θα μείνει εκτός μπάσκετ, γιατί δεν μπορώ να το δεχτώ ως άνθρωπος. Είναι δύσκολο να μείνει εκτός μπάσκετ, δεν θέλω να το πιστέψω. Είναι τιμή μου που βρέθηκα κοντά του και κάναμε τόσα πράγματα, κερδίσαμε τίτλους, αναλύσαμε αντιπάλους, όλα. Μπράβο στον Παναθηναϊκό που κάνει αυτή την εκδήλωση. Θα θέλαμε να είμαστε με πλήρες ρόστερ, αλλά έχουμε αθλητές στις εθνικές και τραυματίες".

Όσο για το τι θα κάνει το Σάββατο (17/9) που θα τον δει για τελευταία φορά εντός παρκέ; " Αυτή τη φορά θα δώσουμε εντολή να βάλει γκολ φάουλ ο Δημήτρης, για να σκοράρει και να μπει στο κλίμα", απάντησε γελώντας, πριν σταθεί στον χαρακτήρα και τη νοοτροπία του βετεράνου, πλέον, γκαρντ:

" Ο Δημήτρης είχε μια ιδιαίτερη προσέγγιση προς το άθλημα, και ακολούθως το άθλημα τον σεβάστηκε επίσης. Είχε δημιουργικό άγχος, αυτό που σε κρατά σε εγρήγορση. Δεν συναντάς συχνά αυτό που έκανε ο Δημήτρης, την έξτρα δουλειά. Θέλω να τον ευχαριστήσω για τη βοήθεια που παρείχε κι αυτός σε μένα, γιατί με έβαζε σε προβληματισμούς, με έκανε να σκεφτώ περισσότερο. Όλα ξεκινούν από την οικογένειά του, την οποία είχα τη χαρά να γνωρίσω. Από εκεί προκύπτει η ικανότητα να είναι ήρεμος τόσο εντός όσο κι εκτός παρκέ. Είναι σπάνιο, αλλά είναι αυτός ο δρόμος που θα σε κάνει ξεχωριστό. Είναι εδώ, ζωντανό παράδειγμα, για να μαθαίνουν οι νεότεροι".

Από τη δική του πλευρά, ο Βίκτορ Χριάπα είπε πως " είμαστε χαρούμενοι που είμαστε εδώ και εκπροσωπούμε την ΤΣΣΚΑ Μόσχας για να τιμήσουμε έναν σπουδαίο παίκτη. Θα μπορούσαμε να πούμε πολλά πράγματα για τον Δημήτρη, αλλά η αλήθεια είναι ότι μου είναι πιο εύκολο να μιλάω γι αυτόν, από το να τον αντιμετωπίζω. Ήταν ένας πολύ "γεμάτος" παίκτης, έκανε πολλά πράγματα στο παρκέ. Δεν μπορώ να ξεχωρίσω μια στιγμή. Ήταν εξαιρετικός αμυντικός και ένας από τους καλύτερους παίκτες της Ευρώπης".

Πεδουλάκης: "Αποχαιρετούμε τον καλύτερο"
STOLISV

ΜΠΑΡΤΖΩΚΑΣ: "ΟΛΑ ΤΑ ΒΛΕΜΜΑΤΑ ΣΤΟΝ ΔΙΑΜΑΝΤΙΔΗ"

Ο προπονητής της Μπαρτσελόνα, Γιώργος Μπαρτζώκας ανέφερε πως " η κατάσταση θα είναι λίγο περίεργη. Θα προσπαθήσουμε να δούμε σε ποιο επίπεδο βρισκόμαστε, αλλά στην ουσία νομίζω πως κανείς από τον κόσμο δεν θα ασχοληθεί με αυτό το κομμάτι. Θα είναι συναισθηματική η ατμόσφαιρα, γιατί όλοι ξέρουν ποιος είναι ο Δημήτρης Διαμαντίδης. Θα συμφωνήσω με τον Δημήτρη Ιτούδη ότι δηλαδή όσο ήταν ενεργός άλλαξε πολύ τον τρόπο σκέψης. Τόσα χρόνια ήμασταν σε αντίπαλα στρατόπεδα. Τώρα που είμαστε πιο ήρεμοι μπόρεσα να του πω πόσο τον εκτιμώ και να τον προσεγγίσω περισσότερο", με τον Άντε Τόμις να προσθέτει:

" Ο Δημήτρης είναι ένας από τους μεγαλύτερους παίκτες στην ιστορία. Θα δώσουμε δύο πολύ δυνατά παιχνίδια για να δούμε την κατάσταση στην οποία βρισκόμαστε".

Ο Έρεζ Εντελστάιν, προπονητής της Μακάμπι Τελ Αβίβ, ήταν λακωνικός λέγοντας πως " από τη στιγμή που πήραμε την πρόσκληση για το τουρνουά, δεν διστάσαμε δευτερόλεπτο να πούμε το "ναι". Κάθε φορά που ο Δημήτρης ερχόταν στο γήπεδό μας, ο κόσμος τού έδειχνε πόσο τον αγαπάει. Θέλω μόνο να τον ρωτήσω αν είναι σίγουρος ότι θα σταματήσει", ενώ τέλος ο Γκάι Πνίνι ανέφερε:

" Είναι μεγάλη τιμή που είμαστε κομμάτι αυτού του τουρνουά προς τιμήν του Δημήτρη Διαμαντίδη. Έκανε το καλύτερο στην καριέρα του. Για τη Μακάμπι είναι ένα μεγάλο τεστ αυτά τα παιχνίδια, για να δούμε σε τι κατάσταση βρισκόμαστε. Εύχομαι να τα απολαύσουμε τόσο εμείς όσο κι οι φίλαθλοι. Θυμάμαι χαρακτηριστικά τα προημιτελικά της Euroleague (το 2011-'12) που πήγαν στα πέντε παιχνίδια και χάσαμε. Όταν πήγα στη Μακάμπι, ο Ντέρικ Σαρπ που είπε "σε παρακαλώ, να μην πασάρεις την μπάλα όταν μπροστά είναι ο Δημήτρης Διαμαντίδης".

TAGS ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ