ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ

Παππάς: "Θέλω να μείνω αλλά να είμαι σημαντικός"

ÅÕÑÙËÉÃÊÁ / ÐÁÏ - ÌÐÁÑÔÓÅËÏÍÁ / EUROLEAGUE / PANATHINAIKOS - BARCELONA / / (ÖÙÔÏÃÑÁÖÉÁ: ÌÁÑÊÏÓ ×ÏÕÆÏÕÑÇÓ / EUROKINISSI)
ÅÕÑÙËÉÃÊÁ / ÐÁÏ - ÌÐÁÑÔÓÅËÏÍÁ / EUROLEAGUE / PANATHINAIKOS - BARCELONA / / (ÖÙÔÏÃÑÁÖÉÁ: ÌÁÑÊÏÓ ×ÏÕÆÏÕÑÇÓ / EUROKINISSI) EUROKINISSI SPORTS

Ο Νίκος Παππάς μίλησε στον Sport24 Radio 103,3 για την κατάκτηση του πρωταθλήματος από τον Παναθηναϊκό, τη ΕuroLeague και το μέλλον του.

Ο Νίκος Παππάς βρέθηκε στο στούντιο του Sport24 Radio 103.3 και την εκπομπή "Κάνε παιχνίδι" του Σωτήρη Γεωργίου, κάνοντας τον απολογισμό της χρονιάς, ενώ μίλησε ακόμα για τον μειωμένο χρόνο συμμετοχής του, το μέλλον του και την Εθνική ομάδα.

Για τον απολογισμό της χρονιάς: «Χαίρομαι που την τελευταία στιγμή βοήθησα την ομάδα μου να κατακτήσει το πρωτάθλημα. Ήταν μια περίεργη χρονιά που τελείωσε όμορφα αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν υπήρχαν αποτυχίες στη διάρκεια της σεζόν. Δεν μπορέσαμε να πάμε στο Final 4. Κάθε φορά μια δικαιολογία μπορείς να την βρεις για το αν πέσαμε δύο χρονιές με τις ομάδες που το πήραν. Από τη στιγμή που έχεις το πλεονέκτημα και δεν περνάς είναι αποτυχία. Η Ρεάλ πριναπότο Final4δεν ήταν η ίδια, ας μην κρυβόμαστε και ήταν στο χέρι μας».

Για την συμβολή του στον τελευταίο τελικό: «Χαίρομαι που έστω και την τελευταία στιγμή βοήθησα την ομάδα μου να κατακτήσει το πρωτάθλημα. Θα είχα μία ιδιαίτερη γεύση αν ήμουν… αμέτοχος. Ήταν μια ιδιαίτερη χρονιά που τελείωσε όμορφα, χωρίς να αναιρεί ότι μέσα σε αυτή υπήρχαν και αποτυχίες».

Για το πρόσημο της αγωνιστικής περιόδου που κρινόταν σε ένα ματς: «Είναι μία πραγματικότητα σκληρή για τους προπονητές και τους παίκτες, αλλά γενικότερα για τον κάθε σύλλογο. Σε περίπτωση που χάναμε το πρωτάθλημα και μέναμε άτιτλοι έπειτα από τόσα χρόνια θα ήταν σίγουρα η πιο αποτυχημένη χρονιά, όσο τουλάχιστον είμαι εγώ στον Παναθηναϊκό».

Για τους τελικούς με τον Ολυμπιακό: «Ξέραμε ότι θα είναι δύσκολη σειρά. Γνωρίζαμε ότι ο Ολυμπιακός δεν ήταν στην καλύτερη δυνατή κατάσταση, αλλά δεν έπαυε να είναι μία μεγάλη ομάδα. Ξέραμε ότι αν ο Ολυμπιακός κατάφερνε να είναι ανταγωνιστικός, που ήταν και φάνηκε στο πρώτο ματς, θα άλλαζε άρδην η ψυχολογία του και από εκεί και πέρα θα έμπαινε σαν φαβορί. Απαντήσαμε γρήγορα, εκμεταλλευτήκαμε την έδρα μας και πήραμε το πρωτάθλημα. Η χρονιά ήταν ιδιαίτερη».

Για τους αποκλεισμούς από τα δύο τελευταία Final4, παρότι ο Παναθηναϊκός είχε πλεονέκτημα έδρας: «Κάθε φορά μπορείς να βρεις μία δικαιολογία (σ.σ. για το αν είναι δικαιολογία ότι αποκλείστηκε από τις ομάδες που κατέκτησαν τη EuroLeague). Αν πέφταμε στην ΤΣΣΚΑ Μόσχας θα μπορούσες να πει ότι πέσαμε με μία ομάδα που έχει μπάτζετ 50 εκατομμύρια ευρώ».

Για το αν είναι αποτυχία ο αποκλεισμός από το Final4 της EuroLeague: «Από τη στιγμή που έχεις το πλεονέκτημα έδρας και δεν περνάς, σημαίνει ότι απέτυχες. Ήσουν το φαβορί. Ξεκάθαρα».

Για τη Ρεάλ Μαδρίτης: «Η ομάδα που παρουσίασε στο Final4 σε σχέση με τους αγώνες που έπαιξε με εμάς δεν ήταν η ίδια. Μην κρυβόμαστε πίσω από το δάχτυλο μας. Ήταν στο χέρι μας».

Για την αλλαγή στην αγωνιστική εικόνα του Παναθηναϊκού από το πρώτο στο δεύτερο ματς των play offs της EuroLeague με τη Ρεάλ Μαδρίτης: «Η ομάδα αποτελείται από πάρα πολύ καλούς παίκτες, αλλά είναι άνθρωποι, έχουν τα συναισθήματα τους, την ψυχολογία τους. Δεν είναι ρομπότ. Είναι ανθρώπινο και φυσικό όταν έχεις κερδίσει με 30 πόντους, να μην καταφέρνεις στο επόμενο παιχνίδι να είσαι απόλυτα έτοιμος, όσο στο πρώτο ματς.

Από εκεί και πέρα αυτό δεν σημαίνει ότι ήταν μία ομάδα που ήταν στα μέτρα μας και μπορούσαμε να την κερδίσουμε. Η Ρεάλ έχει έμπειρους παίκτες, θίξαμε τον εγωισμό τους, μπήκαν μέσα, μάσησαν σίδερα, όπως είπες, το ματς κρίθηκε σε κάποιες λεπτομέρειες, έτσι χάσαμε το ματς και χάσαμε μαζί και το πλεονέκτημα.

Όπως καταλαβαίνεις, μετά είναι πολύ δύσκολο να πας εκεί μέσα και να πάρεις ένα διπλό. Πιστεύαμε στη νίκη μέσα στη Μαδρίτη, αλλά επειδή επειδή μεσολαβεί μικρό διάστημα από παιχνίδι σε παιχνίδι, είναι πάρα πολύ δύσκολο να επανέλθεις και ψυχολογικά και σωματικά. Ίσως μας στοίχισε αυτό. Ότι δεν μπορέσαμε να συνέλθουμε από το δεύτερο ματς στο ΟΑΚΑ. Στο τρίτο ματς κάναμε κάποια λάθη, ίσως εκεί έγιναν και κάποια λαθάκια από τη διαιτησία και να μας επηρέασε αυτή η κατάσταση που υπήρχε στην ατμόσφαιρα. Όλα αυτά που γράφονταν εκείνη την περίοδο δεν μας άφηναν αδιάφορους, αλλά δεν τα γνωρίζαμε κιόλας οι περισσότεροι».

Για το αν υπήρχε λίγος ακόμα χρόνος, αν ο Παναθηναϊκός θα έκανε την ανατροπή στους αγώνες της Μαδρίτης, γυρνώντας μεγάλες εις βάρος του διαφορές: «Το θέμα είναι για ποιο λόγο να μπαίνεις στη διαδικασία να κλέψεις ένα ματς που σου έχει ξεφύγει 18 πόντους. Θα έπρεπε να το ελέγχαμε από την αρχή, έτσι ώστε να μπορέσουμε να έχουμε μία μικρή διαφορά με την Ρεάλ, για να είναι πιο εύκολο το έργο μας. Δεν θεωρώ τέλος πάντων, ότι «αξίζαμε» να πάρουμε τη νίκη, αφού ήμασταν πίσω 20 πόντους».

Για το αν η κατάκτηση της EuroLeague από την Ρεάλ ήταν δίκαιη: «Ναι το πήρε δίκαια. Όλος ο κόσμος είναι επηρεασμένος από εσάς που βιάζεστε να «βαφτίσετε» τον κάθε προπονητή από… μάγειρα, μέχρι ότι θες (σ.σ. αναφερόμενος στην κριτική που έχει γίνει στον προπονητή της Ρεάλ Μαδρίτης Πάμπλο Λάσο). Αυτό που παρουσιάζει η ομάδα του είναι ελκυστικό. Ποιος δεν θέλει να δει την Ρεάλ; Βλέπεις όμορφο μπάσκετ, που αρέσει στον φίλαθλο. Συν ότι είναι ουσιαστικό και προσφέρει τίτλους στον φίλαθλο. Το αποτέλεσμα είναι θετικό. Κερδίζει τίτλους, άρα δεν μπορείς να τον αμφισβητήσεις».

Για την Ζαλγκίρις Κάουνας και τον Σαρούνας Γιασικεβίτσιους: «Η Ζαλγκίρις έπαιζε… μπάσκετ. Περνούσε η μπάλα απ” όλους. Χαιρόσουν να το βλέπεις. Έβλεπες τακτική και «διάβασμα». Τόσα χρόνια που παίζω σε αυτό το επίπεδο, δεν έχω ξαναδεί ομάδα να παίζει τόσο πιστά ένα μπάσκετ που καθοδηγούταν τόσο πιστά από τον προπονητή της. Ο Γιασικεβίτσιους δεν είχε διαλέξει τους πιο ταλαντούχους παίκτες, αλλά αυτούς που είχε διαλέξει έπαιρνε το μάξιμουμ. Αυτό είναι πολύ σημαντικό, χαιρόσουν να τους βλέπεις».

Για το επίπεδο των προπονητών στην Ευρώπη: «Δεν είμαι αρμόδιος να κρίνω, αν δεν δω έναν προπονητή το πως διαχειρίζεται μία κατάσταση για παράδειγμα. Υπάρχουν πολύ καλοί προπονητές που μπορεί να είναι ακόμα και στην Α2. Η δουλειά του προπονητή έχει μεγάλο φάσμα. Μπορεί κάποιος να είναι καλός στην επιλογή παικτών. Είναι αδιανόητο ότι μέχρι πριν λίγο καιρό, δεν δούλευε ο Αργύρης Πεδουλάκης. Το λέω εγώ που είχα 1002 προβλήματα που λέει ο λόγος, που όμως δεν είχα, αλλά όπως παρουσιαζόταν το θέμα είχα πειστεί κι εγώ ότι είχα. Ξέρει το μπάσκετ όσο κανένας άλλος και μέχρι πριν λίγο καιρό δεν εργαζόταν. Δεν ξέρω βέβαια πως κινείται και η αγορά των προπονητών».

Για τα καλά λόγια που ακούει από φίλους του Ολυμπιακού: «Ίσως τους αρέσει ο τρόπος που διαχειρίζομαι τα πράγματα. Ξέρουν ότι δεν έχω κανένα «καρφιτσωμένο» χαμόγελο, ούτε χρησιμοποιώ «ξύλινη» γλώσσα. Προσπαθώ να είμαι ειλικρινής. Μπορεί κάποιος να παρεξηγείται με αυτά που λέω, αλλά τουλάχιστον ξέρει ότι θα μιλήσω με ειλικρίνεια και θα είμαι… γνήσιος σε κάθε μου κουβέντα. Λογικά σε όλους αρέσει αυτό. Ξέρεις ότι την επόμενη μέρα μπορείς να κοιτάξεις τον άλλο στα μάτια».

Για το «κλειδί» για να είναι ο Νίκος Παππάς ευχαριστημένος σε μια ομάδα:«Μου αρέσει η επικοινωνία και να είναι ο άλλος ξεκάθαρος. Δεν έχω ανάγκη να με αποθεώνει κάποιος. Όχι να μου λέει ψέμματα. Αυτό πηγάζει από την καθημερινή επαφή και όχι μόνο από την διαχείριση στα παιχνίδια. Το μόνο που θέλω είναι να νιώθω σημαντικός. Δεν έχει σημασία αν παίξω 30 ή 40 λεπτά. Αν θέλει ο προπονητής να σε κάνει να νιώσεις σημαντικός μπορεί να σε κάνει. Δεν με ενδιαφέρει μόνο να πηγαίνω στην προπόνηση να κάνω τη δουλίτσα μου, να φεύγω και να μπαίνουν τα λεφτά στον λογαριασμό. Με νοιάζει να γουστάρω που είμαι εκεί. Θέλω να νιώθω σημαντικός, να παίζω και να είμαι πρωταγωνιστής».

Για τη σεζόν που ολοκληρώθηκε σε προσωπικό επίπεδο: «Η φετινή χρονιά ήταν μία πάνω μία κάτω. Καλώς ή κακώς, μάλλον καλώς πάντα μένει η τελευταία γεύση. Κυρίως εγώ ικανοποιήθηκα ηθικά, γιατί είχα αρχίσει να αμφισβητώ κι εγώ ο ίδιος τον εαυτό μου. Είπα μήπως δεν είμαι τόσο καλός για να μην μπορώ να παίξω πάνω από τρία λεπτά όπως στους προηγούμενους τελικούς. Τσέκαρα και λίγος τις δυνάμεις μου. Έλεγα ένα ματς είναι, αν πάρω την ευκαιρία, που τελικά συγκυριακά την πήρα, γιατί έκανε 4 φάουλ ο Νικ (σ.σ. Καλάθης) να πάρω μία πρωτοβουλία παραπάνω.

Αυτό δεν αναιρεί ότι δεν ήμουν σε καλή κατάσταση ή ότι έπαιρνα χρόνο και δεν τον αξιοποιούσα όπως ήθελε ο προπονητής ή όπως εγώ θα ήθελα. Φέτος ήταν μία χρονιά που τέσταρα τις δυνάμεις μου. Κατάλαβα ότι αν πραγματικά έχω σημαντικό ρόλο και αρμοδιότητες, ότι μπορώ να τα βγάλω πέρα, όπως έγινε στο πρώτο μισό. Από εκεί και πέρα μου ήρθε ένα πατατράκ. Δεν είναι θέμα η έλευση του Τζέιμς. Μην τρελαθούμε. Κι εμένα να μου έλεγαν έχεις την επιλογή ότι θα έρθει ο Τζέιμς, δεν θα έλεγες όχι. Αν είναι διαθέσιμος ένας καλός παίκτης, τον «χτυπάς».

Για εμένα ήταν ένα μικρό σοκ. Ίσως εγώ δεν το διαχειρίστηκα σωστά. Μέχρι εκείνο το σημείο σε 17-18 λεπτά σημείωνα περίπου 11 πόντους. Περίμενα να ανταμειφθώ γι” αυτό και ήλπιζα ότι θα ανέβουν τα λεπτά συμμετοχής μου. Ένιωθα αυτοπεποίθηση. Το σοκ ήταν ότι αντί να πάρω λίγο παραπάνω χρόνο έπεσα στα 11-12 λεπτά».

Για το αν εκείνη την περίοδο μίλησε με τον προπονητή του Τσάβι Πασκουάλ: «Μου μίλησε και δεν περίμενα να έρθει να μου μιλήσει, γιατί δεν έχει να κάνει με το δικό μου κομμάτι. Ο προπονητής είναι αυτός, αξιολογεί τις κινήσεις της ομάδας και πράττει αναλόγως. Μου είπε να μην ανησυχώ και ότι όλα θα πάνε καλά. Μπορεί να υπήρχαν ματς που κι εγώ να ήμουν κατώτερος των περιστάσεων. Όταν κάνεις πρωταθλητισμό δεν μπορείς να έχεις πολλή υπομονή και να με πήρε η κάτω βόλτα. Δεν λέω ότι έγινε έτσι, αλλά να φάνηκε έτσι. Κακώς εξελίχθηκε έτσι η χρονιά».

Για το αν θα μείνει στον Παναθηναϊκό: «Από συναισθηματικής πλευράς σαφώς και θέλω να μείνω στον Παναθηναϊκό. Από κει και πέρα, αισθάνομαι πώς μπορώ να παίξω το καλύτερο μπάσκετ τηρουμένων των αναλογιών. Έχω ξεπεράσει εντελώς το πρόβλημα με τον χιαστό μου. Πατάω καλά στα πόδια μου. Από εκεί και πέρα θέλω να βρίσκομαι κάπου που να νιώθω σημαντικός και πρωταγωνιστής. Επίσης από την εμπειρία μου τόσα χρόνια, πρωταγωνιστής είναι κάποιος ο οποίος πληρώνεται και ως πρωταγωνιστής, για να σε αντιμετωπίζουν έτσι. Αυτό θέλω να ζήσω από εδώ και μπρος. Η προτεραιότητά μου είμαι να είμαι κάπου που θα νιώθω σημαντικός και να ευχαριστιέμαι το μπάσκετ. Ακόμα δεν έχω μιλήσει με τον Παναθηναϊκό».

Για την ένταση με τον Βασίλη Σπανούλη: «Ο Σπανούλης μου έκανε εντύπωση που διαμαρτυρόταν. Από τα χαρακτηριστικά του που τον έχουν κάνει τον κορυφαίο είναι πως πνευματικά είναι δυνατός. Εγώ τον είδα ευάλωτο και είπα να κάνω τον χαμό μου. Όλα μέσα στο παιχνίδι είναι, δεν χρειάζεται να πω πόσο τον εκτιμώ».

Για την Εθνική: «Δεν κρύβω ότι παλιά μου άρεσε… Αλλά ποιος Σκουρτόπουλος, ποιος ασχολείται; Στην Εθνική πρέπει να παίζουν οι καλύτεροι παίκτες και να είναι ο καλύτερος Έλληνας προπονητής και τώρα δεν συμβαίνει τίποτα από τα δύο. Αν υπάρξει μια Εθνική που θα παίζουν οι καλύτεροι και με επιλέξουν επειδή θεωρούν πως είμαι μέσα σ΄ αυτούς θα πάω».

Για τον Παύλο Γιαννακόπουλο: «Ήταν πολύ στενάχωρο. Έχουμε μεγαλώσει με αυτές τις στιγμές που μας έχει προσφέρει αυτός ο σύλλογος και όλα αυτά είναι δημιούργημα του Παύλου, του Θανάση, του Κώστα και του Δημήτρη. Μας έχουν κάνει να μην κοιμηθούμε τα βράδια, μας έχουν βγάλει στον δρόμο και με όλο αυτό που έγινε ήρθαν αναμνήσεις».

Για το ίνδαλμα του: «Είμαι της γενιάς των επιτυχιών του Παναθηναϊκού. Θαύμαζα τον Μποντιρόγκα. Τον Τζεντίλε, όλους τους παίκτες».

Για τον κόσμο: «Οι οργανωμένοι της Θύρας 13 με έχουν σκλαβώσει με τον τρόπο που με αντιμετωπίζουν τα πέντε χρόνια που βρίσκομαι στην ομάδα και τους έχω στην καρδιά μου».

TAGS ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ