ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ

Ο Λεκαβίτσιους τα έζησε όλα σε ένα χρόνο

Ο Λεκαβίτσιους τα έζησε όλα σε ένα χρόνο

Το Sport24.gr παρουσιάζει τον Λούκας Λεκαβίτσιους, ο οποίος σε μία χρονιά κατάφερε από τα αζήτητα να φτάσει στον Παναθηναϊκό Superfoods. Η επιρροή του Σαρούνας Γιασικεβίτσιους και η επαφή με τον Τσάβι Πασκουάλ.

Ο Λούκας Λεκαβίτσιους έγινε -ξαφνικά- η πρώτη μεταγραφή του Παναθηναϊκού Superfoods , όπως αποκάλυψε η Ζάλγκιρις Κάουνας. Η λιθουανική ομάδα ανακοίνωσε την πώληση του 23χρονου πλεϊμέικερ στο "τριφύλλι", σε μία κίνηση άκρως αναπάντεχη, αφού το όνομά του ουδέποτε συνδέθηκε ή καταγράφηκε για τον Παναθηναϊκό, στο πρόσφατο παρελθόν.

Η ουσία είναι πως οι "πράσινοι" έδωσαν στη λιθουανική ομάδα το ποσό των 100.000 ευρώ που προβλεπόταν ως buy out στο συμβόλαιό του με αυτή, για να τον κάνουν δικό τους και να τον εντάξουν στο δυναμικό τους εν όψει της ερχόμενης αγωνιστικής περιόδου.

Μιλάμε για έναν παίκτη που έκανε φέτος την break out season του με τη φανέλα της Ζάλγκιρις, σε σημείο να κεντρίσει το ενδιαφέρον του Παναθηναϊκού. Η πρόοδός του υπήρξε αλματώδης τους τελευταίους δέκα μήνες, αφού από τα... αζήτητα βρέθηκε στη βιτρίνα της EuroLeague κι από εκεί με ένα καλό συμβόλαιο στην ελληνική ομάδα.

ΟΥΤΕ ΣΤΗΝ ΠΡΟΕΠΙΛΟΓΗ ΤΗΣ ΛΙΘΟΥΑΝΙΑΣ

Κι όλα αυτά την στιγμή που πέρσι δεν είδε το όνομά του στις επιλογές του Γιόνας Καζλάουσκας για την προετοιμασία της Λιθουανίας για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Ρίο! Ο παίκτης που φέτος "έλαμψε" με τη φανέλα της Ζάλγκιρις, δεν είχε καν τη δυνατότητα να παλέψει για να βρεθεί στη Βραζιλία το περασμένο καλοκαίρι, χάνοντας στη σχετική κούρσα από τον Βάινας Καρινιάουσκας, που πέρσι φόρεσε τη φανέλα της Κύμης, αγωνιζόμενος στη δεύτερη κατηγορία της Ελλάδας!

Σταδιακά βέβαια τα πράγματα άλλαξαν για εκείνον, έστω κι αν χρειάστηκε ο σκληρός τρόπος για να βελτιωθεί. Τί εννοούμε; Στο πρώτο διάστημα της συνεργασίας του με τον Σαρούνας Γιασικεβίτσιους πέρασε δύσκολα, κατακρίθηκε για τις "χαμηλές πτήσεις" του. Όσο περνούσε ο καιρός όμως, ο πρώην "πράσινος" έβλεπε πως ο αριστερόχειρας πόιντ γκαρντ ήταν έτοιμος να επωμιστεί μεγαλύτερες ευθύνες στην ομάδα.

Γι αυτό, δεν άργησε να τον επαινέσει δημόσια και να τον προστατεύσει -με δηλώσεις του- όταν έκρινε ότι αυτό έπρεπε να γίνει. Δεν είναι τυχαίο μάλιστα πως στη Λιθουανία θεωρούν ως "υπεύθυνο" για την αλματώδη πρόοδο του Λούκας Λεκαβίτσιους τον νεαρό τεχνικό της Ζάλγκιρις. Όπως επίσης δεν είναι τυχαίο πως ο βασικός "άσος" μεταπήδησε στην ΤΣΣΚΑ Μόσχας, κι ο δεύτερος "άσος" στον Παναθηναϊκό. Από τους 4.6 πόντους και τις 2.1 ασίστ (2015-'16) πήγε στους 8.5 πόντους και τις 3.5 ασίστ (2016-'17), δείγμα της εξέλιξής του.

ΛΑΤΡΗΣ ΤΗΣ ΠΡΟΠΟΝΗΣΗΣ

Το work ethic του είναι κάτι που χαρακτηρίζει την καριέρα του ως τώρα, κι αυτό που έκανε τον Σαρούνας Γιασικεβίτσιους να τον ξεχωρίσει αμέσως. Ο 23χρονος πλεϊμέικερ λατρεύει την προπόνηση, σε σημείο που φέτος παρατηρήθηκε το εξής φαινόμενο: ανήμερα των γενεθλίων του πήγε στη Zalgirio Arena σε προαιρετική πρωινή προπόνηση για να κάνει σουτ και ατομικό πρόγραμμα στο γυμναστήριο. Την επομένη μάλιστα είχε 15 πόντους και 7 ασίστ στην εντός έδρας νίκη επί της Αρμάνι Μιλάνο, στο τελευταίο παιχνίδι της Ζάλγκιρις στο γήπεδό της για την EuroLeague.

Πέραν αυτού, ουδέποτε ακούστηκε η φωνή του στα αποδυτήρια. Κάτι που βέβαια έχει διττό ρόλο, αφού για κάποιους μπορεί να θεωρηθεί ως θετικό, αλλά για κάποιους άλλους ως αρνητικό. Ο πιο χαμηλών τόνων παίκτης που φόρεσε τη φανέλα των "πράσινων" φέτος ήταν κι αυτός που λατρεύτηκε από τον κόσμο για την εργατικότητα, το πάθος και τη διάθεσή του να αποδείξει κάθε φορά στο γήπεδο πως δικαίως βρίσκεται στις βασικές επιλογές του Σαρούνας Γιασικεβίτσιους.

Η ΣΥΜΒΟΥΛΗ ΤΟΥ "ΣΑΡΑΣ"

Όπως εξήγησε κι ο ίδιος στις πρώτες του δηλώσεις μετά την πώλησή του στον Παναθηναϊκό, πρόκειται για την " πιο δύσκολη απόφαση της ζωής μου ". Ο παίκτης είχε φυσικά συνομιλία με τον Σαρούνας Γιασικεβίτσιους πριν πει το "ναι" στην πρόταση της ελληνικής ομάδας, για να πάρει τις κατάλληλες συμβουλές. Η παρουσία του Τσάβι Πασκουάλ στον "πράσινο" πάγκο έπαιξε φυσικά τον ρόλο της, προκειμένου ο "Σάρας" να εξηγήσει στον 23χρονο πλεϊμέικερ πως αυτή η μεταγραφή θα τον βοηθήσει στην καριέρα του.

Παρεμπιπτόντως, οι πληροφορίες του Sport24.gr αναφέρουν πως οι δύο προπονητές είχαν επαφή τις προηγούμενες ημέρες για το θέμα. Ο Τσάβι Πασκουάλ ζήτησε την άποψη του Σαρούνας Γιασικεβίτσιους για τον παίκτη και το κατά πόσο θα μπορούσε να επωμιστεί το βάρος της φανέλας του Παναθηναϊκού, αλλά και την πίεση που συνοδεύει την παρουσία του στο "τριφύλλι". Όπως καταλαβαίνετε, οι εισηγήσεις που πήρε ο 44χρονος τεχνικός ήταν αυτές που ουσιαστικά "τελείωσαν" το ζήτημα και έστειλαν τον Λούκας Λεκαβίτσιους στο ΟΑΚΑ.

"ΚΟΝΤΟΥΡΑ" ΟΝΟΜΑ ΚΑΙ ΠΡΑΓΜΑ

Όσον αφορά στα αγωνιστικά χαρακτηριστικά του, μιλάμε για έναν βραχύσωμο πόιντ γκαρντ με μέτρια αθλητικά προσόντα και προφανή αδυναμία στο παιχνίδι επαφής. Κάτι που προσπαθεί να καμουφλάρει σε κάθε περίπτωση με την ενέργεια και την επιθετικότητα που βγάζει στην άμυνα, κυνηγώντας το κλέψιμο και την αλλαγή ρυθμού του αντίπαλου πλεϊμέικερ.

Η παρουσία του στο λόου ποστ είναι κάτι με το οποίο έχει μάθει να ζει τα τελευταία χρόνια, αλλά αυτό δεν τον απέτρεψε από το να εξελιχθεί σε σημαντικό "γρανάζι" της Ζάλγκιρις. Κυρίως γιατί επιθετικά μπορεί να κάνει πολλά πράγματα και να αποφέρει περισσότερα κέρδη παρά "ζημιές" στην ομάδα του. Το καλό περιφερειακό του σουτ είναι ένα τέτοιου είδους χαρακτηριστικό, όπως επίσης η ταχύτητα με την οποία "ανοίγει" τους αιφνιδιασμούς.

Κοινώς, πρόκειται για έναν "άσο" που μπορεί να ταιριάξει στον τρόπο παιχνιδιού του "τριφυλλιού" και να δώσει παιχνίδι στο ανοιχτό γήπεδο, όπως επίσης μετά από πικ εν ρολ.

TAGS ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ