ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ

Μποντιρόγκα - Τζεντίλε - Κοχ: "Πάμε όπως το '99"

Μποντιρόγκα - Τζεντίλε - Κοχ: "Πάμε όπως το '99"

Ο Ντέγιαν Μποντιρόγκα, ο Νάντο Τζεντίλε και ο Μίκαελ Κοχ μιλάνε στο Sport24.gr για το "μπρέικ" στο ΣΕΦ το 1999 και στέλνουν μήνυμα στους παίκτες του Τσάβι Πασκουάλ: "καρδιά, μυαλό και καρύδια χρειάζονται"!

Ο Παναθηναϊκός Superfoods καλείται να κάνει απόψε (11/6, 21:00) αυτό που έχει γίνει μόλις μία φορά στην ιστορία των τελικών του ελληνικού πρωταθλήματος: να κερδίσει εκτός έδρας. Σε σύνολο έντεκα περιπτώσεων, το μοναδικό "μπρέικ" σε πέμπτο τελικό έγινε από το "τριφύλλι" το 1999, σε έναν αγώνα που εξακολουθεί να μνημονεύεται από τους φίλους των "πρασίνων".

Κοντά δύο δεκαετίες μετά από εκείνο το συγκλονιστικό παιχνίδι, η ομάδα του Τσάβι Πασκουάλ θα επιχειρήσει να δείξει πως μπορεί να το ξανακάνει. Η πιο πρόσφατη απόπειρα (το 2011-'12) δεν είχε ευτυχή κατάληξη, αφού ο Ολυμπιακός πήρε τη νίκη (82-76). Πλέον όμως, τα πράγματα είναι πολύ διαφορετικά. Οι "πράσινοι" δείχνουν να είναι σε εξαιρετική κατάσταση, πήραν με σχετική άνεση το ροζ φύλλο αγώνα στον τέταρτο τελικό και πλέον έχουν μπροστά τους μία τεράστια πρόκληση: να κάνουν αυτό που ζήτησαν κι οι οπαδοί που βρέθηκαν στην τελευταία προπόνηση στο ΟΑΚΑ, το μεσημέρι του Σαββάτου (10/6), όπως το 1999.

Ο Κρις Σίνγκλετον εξήγησε πως " αισθανόμαστε ότι έχουμε το πάνω χέρι σε όλη τη σειρά" για να προσθέσει πως " είμαι έτοιμος γι αυτό που έρχεται". Μαζί με τους συμπαίκτες του καλούνται να βάλουν το όνομά τους δίπλα σε αυτό του Ντέγιαν Μποντιρόγκα, του Νίκου Οικονόμου, του Φραγκίσκου Αλβέρτη, του Νάντο Τζεντίλε, του Πάτρικ Μπερκ, του Μίκαελ Κοχ και των υπόλοιπων "πρασίνων" που βρίσκονταν εκείνη την εποχή στο "πράσινο" ρόστερ.

Αν θα τα καταφέρουν, θα το μάθουμε σε μερικές ώρες. Η ουσία όμως είναι πως το κίνητρο είναι εξαιρετικά μεγάλο, αφού δεν πρόκειται για "έναν ακόμη αγώνα". Πρόκειται για τον αγώνα της χρονιάς!

Μποντιρόγκα - Τζεντίλε - Κοχ: "Πάμε όπως το '99"

Τί σημαίνει αυτό; Φρόντισαν να εξηγήσουν στο Sport24.gr τρεις από τους πρωταγωνιστές εκείνου του "μπρέικ", το βράδυ της 20ης Μαΐου 1999. Ο Ντέγιαν Μποντιρόγκα, ο Νάντο Τζεντίλε και ο Μίκαελ Κοχ, τρεις από τους πλέον αγαπητούς ξένους στην ιστορία του "τριφυλλιού", μίλησαν για τα συναισθήματα εκείνου του ντέρμπι, την ψυχολογική προετοιμασία και αυτό που θα πρέπει να έχουν οι παίκτες του Τσάβι Πασκουάλ στο ΣΕΦ.

Spoiler Alert: όχι, δεν αναφέρθηκαν σε τακτικά κομμάτια ή θεωρίες περί ευστοχίας. Εστίασαν σε τρία πράγματα: το μυαλό, την καρδιά και τα... καρύδια!

Μποντιρόγκα: "Καρδιά, μυαλό, καρύδια"

Ο μεγάλος πρωταγωνιστής του "μπρέικ" ήταν ο "Ντέκι", ο αγαπημένος της "πράσινης" εξέδρας για πολλά χρόνια. Με 19 πόντους (με 7/12 δίπ., 5/5 βολ., 2 ριμπ., 4 ασ. και 5 κερδ. φάουλ) ήταν αυτός που έκανε τη διαφορά. Μπορεί να έχουν περάσει τόσα χρόνια από εκείνο το παιχνίδι, αλλά θυμάται ακόμη όσα έζησε. Εξηγεί χαρακτηριστικά πως " οι αναμνήσεις δεν πρόκειται να σβήσουν ποτέ από αυτό το παιχνίδι. Φίλε, υπήρχαν 4.000 οπαδοί του Παναθηναϊκού στο ΣΕΦ και ακούγονταν περισσότερο από τους 10.000 του Ολυμπιακού. Σου μιλάω για τρομερό κόσμο και ατμόσφαιρα. Νιώθαμε σαν να παίζουμε στο γήπεδό μας, με την ένταση και τον παλμό που είχαν. Γι αυτό κι αμέσως πήγαμε όλοι να πανηγυρίσουμε μαζί τους. Ήταν κάτι το μοναδικό".

Δεν έμεινε όμως εκεί, εστίασε στα στοιχεία που κρίνουν αγώνες με αυτή τη βαρύτητα και σημασία: " Η ποιότητα παίζει ρόλο, κι ο Παναθηναϊκός έχει την ποιότητα για να κερδίσει στο ΣΕΦ. Πάνω απ όλα όμως φίλε, αυτά που "μιλάνε" είναι η καρδιά, το μυαλό και τα... καρύδια. Θέλει "καρύδια" για να κερδίσεις τέτοια παιχνίδια σε μία έδρα όπως το ΣΕΦ. Πρέπει να είσαι συγκεντρωμένος, να έχεις κρύο αίμα και να να δείξεις τι έχεις μέσα σου. Το 1999 δείξαμε όλοι ποιοι ήμασταν, αποδείξαμε πόσο σπουδαίοι παίκτες και προσωπικότητες ήμασταν. Πρέπει οι παίκτες του Παναθηναϊκού να είναι ενωμένοι".

Μπορεί μάλιστα να βρίσκεται στη Σερβία, αλλά φρόντισε να ενημερώσει πως " θα είμαι κι εγώ στο ΣΕΦ, η καρδιά μου θα είναι εκεί, μαζί με την ομάδα. Αυτό είναι ξεκάθαρο". Χρησιμοποίησε μάλιστα α' πληθυντικό πρόσωπο σε κάποια στιγμή, τονίζοντας πως " μπορούμε να τα καταφέρουμε στο ΣΕΦ και να πάρουμε το πρωτάθλημα". Αυτό δείχνει σαφώς πολλά, για την ψυχοσύνθεση του Ντέγιαν Μποντίρογκα, ο οποίος μνημονεύεται και θα μνημονεύεται για πολλά χρόνια ακόμη από τους οπαδούς του Παναθηναϊκού.

Μποντιρόγκα - Τζεντίλε - Κοχ: "Πάμε όπως το '99"

Κι αν νομίζει κανείς ότι όλα αυτά είναι λόγια του αέρα ή τυπικές δηλώσεις, θα σας πούμε ότι έχει παρακολουθήσει τον τρίτο και τον τέταρτο τελικό. " Είδα τα παιχνίδια στο ΣΕΦ και το ΟΑΚΑ, στον τρίτο τελικό ο Παναθηναϊκός είχε τον απόλυτο έλεγχο, αλλά αποσυντονίστηκε στα τελευταία πέντε λεπτά και ηττήθηκε. Έχει την ποιότητα για να κάνει το "μπρέικ" στο ΣΕΦ. Εύχομαι σε όλους να πάρουν τη νίκη. Πιστεύω στη νίκη", ανέφερε αρχικά και πρόσθεσε:

"Ο Ολυμπιακός έχει πολύ καλούς διεθνείς παίκτες, όπως ο Βασίλης Σπανούλης, ο Γιώργος Πρίντεζης και ο Κώστας Παπανικολάου. Είναι μαχητές και το έχουν αποδείξει, αυτό που είδα όμως στους δύο τελευταίους τελικούς είναι πως ο Παναθηναϊκός είναι ανώτερος, έχει καλύτερη ομάδα και μπορεί να κερδίσει. Πρέπει να παίξει έξυπνα και να πάρει τη νίκη. Ο Νικ Καλάθης είναι αρχηγός και κάνει τη διαφορά σε τέτοια παιχνίδια, ενώ ο Μάικ Τζέιμς έχει τρομερή αυτοπεποίθηση και μπορεί να κρίνει την έκβαση του ντέρμπι".

Όσο για το φινάλε; Είπε ξανά " μυαλό, καρδιά και... καρύδια. Αυτά να δείξουν οι παίκτες του Παναθηναϊκού και θα γίνουν όλα, όπως το 1999".

Τζεντίλε: "Θυμάμαι κάθε στιγμή"

Δεύτερος σκόρερ του ντέρμπι, ο Ντίνο Ράτζα των 12 πόντων. Κι ακολούθως ο Νάντο Τζεντίλε (10π. με 2/3 δίπ., 1/2 τρίπ., 3/3 βολ., 2 ριμπ., 4 ασ.), ο "τρελός" που έβαλε το μεγάλο έμμεσο τρίποντο περίπου δύο λεπτά πριν από το τέλος και μετά ένα ζευγάρι βολών για το +4 (51-55) του Παναθηναϊκού, κερδίζοντας στο "ένας με έναν" τον Άντονι Γκόλντγουαϊρ και αμέσως μετά το φάουλ από τον Ντράγκαν Τάρλατς. Ήταν αυτός που έκανε το πρώτο "κλικ", πριν ακολουθήσει το τρίποντο του Νίκου Οικονόμου.

Ο βετεράνος πλεϊμέικερ εξήγησε στο Sport24.gr πως " θυμάμαι τα πάντα, φίλε. Πως να ξεχάσεις έναν τέτοιο αγώνα. Μπορώ να σου περιγράψω λεπτό προς λεπτό όσα έγιναν από την στιγμή που φτάσαμε στο γήπεδο μέχρι την στιγμή που φύγαμε από αυτό, πανηγυρίζοντας έξαλλα. Ήταν μοναδικό όλο αυτό για όλους, για εμάς, για τους προπονητές, για τη διοίκηση, για τους οπαδούς μας. Έβλεπες απίθανες εικόνες, οι οπαδοί του Παναθηναϊκού είχαν πάθει αμόκ από τη νίκη".

Όταν του ζητήσαμε να περιγράψει το μεγάλο καλάθι που πέτυχε λίγο πριν από το τέλος, ανέφερε πως " κάναμε μεγάλες επιθέσεις, θέλαμε να κρατήσουμε χαμηλά τον ρυθμό. Πήρα την μπάλα, κι αποφάσισα να πάω μέχρι μέσα, για να πάρω την επαφή και να εκτελέσω βολές. Μόλις βγήκε μπροστά μου ο Ντράγκαν Τάρλατς, έδωσα ύψος στην μπάλα για να μην δεχθώ το μπλοκ, κι αυτή κατέληξε στο καλάθι. Μεγάλη φάση και καλάθι, αλλά, φίλε, αυτό που έβαλε μετά ο Νίκος (Οικονόμου) ήταν όλα τα λεφτά για εμάς. Εκεί νομίζω τελείωσαν όλα".

Μποντιρόγκα - Τζεντίλε - Κοχ: "Πάμε όπως το '99"

Έχοντας δει μερικά από τα εννέα (!) ντέρμπι που έχουν δώσει φέτος οι "αιώνιοι" σε τρεις διοργανώσεις, δεν θα μπορούσε παρά να σχολιάσει αυτά που περιμένει να συμβούν στο ΣΕΦ: " Ο Ολυμπιακός θα έχει πίεση επειδή παίζει στο γήπεδό του, αλλά μπορεί να τη διαχειριστεί αφού στο παρκέ θα έχει παίκτες όπως ο Βασίλης Σπανούλης και ο Γιώργος Πρίντεζης. Έχουν γίνει τόσα ντέρμπι φέτος, που δεν πιστεύω ότι υπάρχουν μυστικά ή κρυμμένα πράγματα. Έχουν φανερώσει κι οι δύο ομάδες τι θέλουν και που στοχεύουν. Το παιχνίδι θα είναι σκληρό, θα έχει πολύ ένταση και ενέργεια. Ο Παναθηναϊκός μπορεί να έχασε τις δύο πρώτες ευκαιρίες που είχε στο ΣΕΦ στη σειρά των τελικών, αλλά δεδομένου πως τα κατάφερε στο Κύπελλο Ελλάδος, έχει δείξει πως γνωρίζει τον τρόπο για να το ξανακάνει".

Όσο για το πως προσεγγίζει ένας παίκτης τέτοιου είδους αναμετρήσεις; " Η συγκέντρωση παίζει τον μεγαλύτερο ρόλο. Δεν περιμένεις να κερδίσεις με είκοσι πόντους, οπότε κάθε πάσα, κάθε σουτ, κάθε κατοχή έχει μεγάλη σημασία. Μιλάμε για μάχη στο παρκέ, δεν είναι σαν τα άλλα παιχνίδια. Μου λείπουν αυτά από την εποχή που έπαιζα στον Παναθηναϊκό, τρομερή ένταση και μοναδικές στιγμές. Αν οι παίκτες του Τσάβι Πασκουάλ είναι συγκεντρωμένοι και αφήσουν στην άκρη το τι θα γίνεται στις εξέδρες, πιστεύω πως θα πάρουν τη νίκη. Το κλίμα παίζει ρόλο, αλλά ο Παναθηναϊκός μπορεί να το ξεπεράσει κι αυτό και να στεφθεί πρωταθλητής στο ΣΕΦ, όπως το 1999".

Κοχ: "Τι να πρωτοπείς για το ΣΕΦ;"

Ο Μίκαελ Κοχ τελείωσε άποντος το παιχνίδι, αλλά αυτό δεν λέει την αλήθεια για την προσφορά του. Ο Λευτέρης Σούμποτιτς τον πέρασε στο παρκέ μετά το πρώτο πεντάλεπτο, με σκοπό να περιορίσει την δράση του Άριαν Κόμαζετς. Κι έτσι έγινε! Η άμυνα που έπαιξε πάνω του ήταν εξαιρετική, με αποτέλεσμα ο παίκτης του Ολυμπιακού να τελειώσει το παιχνίδι με 9 πόντους (με 3/7 δίπ., 1/5 τρίπ.).

" Τόσες σκέψεις, τόσες στιγμές, τι να πρωτοπείς", είπε αρχικά στο Sport24.gr ο βετεράνος γκαρντ του Παναθηναϊκού, που είδε από κοντά τον τέταρτο τελικό , για να προσθέσει πως " καμία ομάδα δεν είχε καταφέρει αυτό που κάναμε εμείς, οπότε η αξία και η σημασία όλου αυτού ήταν τεράστια. Μόλις τελείωσε το παιχνίδι στο ΣΕΦ, ήμασταν εξαντλημένοι. Αλλά από την άλλη, δεν μπορούσαμε να μην το ζήσουμε απόλυτα. Απορώ πως βρήκαμε την ενέργεια για να ξεσαλώσουμε έτσι, μετά το φινάλε. Όταν πηγαίνεις στο ΣΕΦ και κερδίζεις με αυτόν τον τρόπο, νιώθεις ξεχωριστός και μοναδικός".

Το γκολ - φάουλ του Νάντο Τζεντίλε, το τρίποντο του Νίκου Οικονόμου ή κάτι άλλο; Τι θυμάται πιο έντονα από τον πέμπτο τελικό; " Συνήθως, οι οπαδοί σκέφτονται το τελευταίο καλάθι των ντέρμπι, ή ένα μεγάλο σουτ. Η αλήθεια όμως είναι ότι παίζεις για σαράντα λεπτά και όλα παίζουν τον ρόλο τους. Η άμυνα που παίξαμε ήταν εξαιρετική, αυτό καθόρισε την έκβαση του αγώνα. Ξέραμε ότι αν ο Ολυμπιακός έβαζε 80+ πόντους, δεν υπήρχε περίπτωση να κερδίσουμε. Γι αυτό αποφασίσαμε να δώσουμε όση ενέργεια είχαμε στην άμυνα, να ελέγξουμε την κατάσταση από εκεί και να αποκτήσουμε τον πρώτο λόγο για τη νίκη".

Μποντιρόγκα - Τζεντίλε - Κοχ: "Πάμε όπως το '99"

Πως όμως, παίκτες με την ποιότητα των "πρασίνων" και την ικανότητά τους στην επίθεση, άλλαξαν συνήθειες και έβαλαν στην κορυφή των "πρέπει" την αμυντική τους συμπεριφορά; " Κάποιοι παίκτες έχουν τη νοοτροπία να το κάνουν από μόνοι τους, είναι προσωπικότητες. Άλλοι, σκέφτονται κυρίως την επίθεση. Γι αυτό ο προπονητής πρέπει να τους πείσει πως η άμυνα θα καθορίσει την τύχη του αγώνα. Αν μία ομάδα είναι ενωμένη και κινείται προς την ίδια κατεύθυνση, τότε μπορεί να καταφέρει τα πάντα. Μη νομίζεις, οι παίκτες καταλαβαίνουν τα πάντα, δεν είναι παιδάκια. Ξέρουν τι χρειάζεται, πάνε υποψιασμένοι σε τέτοια παιχνίδια, κι ο Παναθηναϊκός πιστεύω ότι θα μπει στο γήπεδο όντας αποφασισμένος να πάρει τη νίκη, όπως κάναμε κι εμείς το 1999".

Όσο για την προετοιμασία πριν από ένα τέτοιας κρισιμότητας παιχνίδι; " Είναι σημαντικό να αποβάλλεις την πίεση πριν από το παιχνίδι, για να μην χαλάσεις το μυαλό σου. Οι παίκτες σκέφτονται πολύ τι θα γίνει στο παιχνίδι μέχρι αυτό να ξεκινήσει, οπότε αν έχουν το μυαλό τους απασχολημένο με κάτι άλλο τις ώρες πριν μπουν στο πούλμαν για το γήπεδο, είναι σημαντικό. Μόλις όμως επιβιβάζεσαι σε αυτό και κατηφορίζεις στο ΣΕΦ, όλα τα γύρω - γύρω τελειώνουν. Σημασία έχει μόνο το παιχνίδι. Τότε, σβήνουν τα πάντα και υπάρχει μόνο ένα πράγμα: σαράντα λεπτά".

TAGS ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ